Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

Hliníkové nebo kompozitové PB láhve?

Poslední aktualizace před 2 roky
B
BeryČlen
Přidáno před 3 roky
Prolétl jsem to tady (a možná něco přehlédnul), ale nenašel jsem jednoznačné odpovědi, a asi by to stálo za shrnutí i pro ostatní, pokud by někdo věděl:
1/ jaké je teda životnost kompozitek ?
2/ je pevně daná od výroby a znamená zároveň i Final date, nebo se dá periodicky prodlužovat tlakovou zkouškou ?
3 / liší se to podle výrobce ? U 300bar kompozitek na vzduch jsem se setkal s rozmezím 5-20 let podle výrobce.
4/ dají se kompozitky někde donekonečna měnit za kusy s platnou revizí, jako to je (nebo by mělo) u ocelovek, kde se dokola točí půl století starý kusy ? Pokud ano, lze to i bez smlouvy s dodavatelem ?

Pracovně se sice částečně tlakovými lahvemi zabývám (kapalné CO2 a 300bar vzduch), ale u PB to asi bude jinak.
Před rokem jsem tady od jednoho člena (možná) výhodně koupil 10kg neplnící kompozitku, je modrá, značku výrobce jsem na ní nikde nevyčetl, jen u hrdla je kromě zkušebního tlaku tlaku a objemu uvedeno "Cz Kompozit Praha" a na límci nálepka Primagas, nějaký normy,hmotnost 6,4kg a výroba 06/2009... Teď tedy 12 let - a já netuším, kdyby na to někdy došlo, jestli mi ji ještě někde ofiko naplní nebo vymění, nebo si do ní už "můžu" vykouzlit další náplň (zase) jenom sám... Případně jestli na ní lze někde zařídít prodloužení tlakový zkoušky včetně odpovídajícího vyznačení (bez toho nemám problém si ji nechat otlakovat pro svůj klid, ale bylo by to takový polovičatý :-(.)

Pokud by to někdo rozlouskl všechno (ideálně bez komentáře ke kouzlení náplně :-) - nejsem sebevrah), byl bych rád :-)
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 3 roky

Bery napsal:

@Bery -
4/ dají se kompozitky někde donekonečna měnit za kusy s platnou revizí, jako to je (nebo by mělo) u ocelovek, kde se dokola točí půl století starý kusy ? Pokud ano, lze to i bez smlouvy s dodavatelem ?

Používám kompozitky Kralupol.
Zaplatí se 2 400,- vratná záloha na flašku a potom už jenom měníš, stejně jako ocelové flašky na benzinkách (většinou Euro Oil, Benzina), nebo je mají třeba i v Burimexu a jinde... Mrkni na mapu v odkazu, co máš nejblíž.
Náplň je čistý propan, v současnosti stojí 479,- / 10kg.
Šroubení na flašce je DE norma.
Nemusí se řešit revize, plnění a jiné fičury. Pro mě ideální řešení, zkus a uvidíš. Když ti to nebude vyhovovat, vrátíš a dostaneš zálohu zpět.

Odkaz: http://www.karavankompozit.cz/
Upravil PabloGS dne 13.06.2021 12:02, před 3 roky
TivatTivatČlen
Přidáno před 3 roky
Mám to úplně stejně, 2 modré kompozitky Kralupol, lehké, a bez rizika. Před dvěma lety jsme s nimi vydrželi 24 dnů Norskem a to jsme každý den vařili a nejméně 14 dnů celodenně topili. A ještě mi třetina náplně zbyla. Tak že pro běžného cestovatele problém s plněním na cestách je zbytečný.
A ještě je zde takový detail. V případě požáru či jiné nehody bude pojišťovna přihlížet k tomu, jaké doklady k plynovým lahvím a jejich náplní doložíte :-)
Od Kralupolu mám certifikáty na zálohu, doklad od Benziny na zakoupení náplně formou výměny lahve.
A hlavně, když v autě spím, mám klid, že ta plynová flaška pode mnoui byla naplněna velkou profesionální firmou na kvalitním stroji i s tlakovou zkouškou.
"my dva cestováním zrajeme jako naše víno "
www.winex.cz ...°bydlotoulky
F
fhNováček
Přidáno před 3 roky
Ahoj, máme jet do Norska a Švédska na cca 3 měsíce. Potřebuji nějaké lahve, které tam doplním, máte nějaký tip? Co ty Kralupoly, šli by naplnit v nějaké tamní plnírně. Díky
M
majsadrČlen
Přidáno před 3 roky
AERI jsou kompozitove klasicke,plnici s ventilem na 80 procent a se super ventilem kdy plnite z venkua neodpojujete z rozvodu.Přesne to neumim popsat ale je to na strankach.
pilinispilinisČlen
Přidáno před 3 roky
Zdravím chci se zeptat nevíte někdo kde se dá vyměnit ALU bomba když jí končí platnost ( do roku 2021).
Díky za odpověd. Honza
L
LakyČlen
Přidáno před 3 roky
Asi mnslíš AL plnící ze stop ventilem , vyměnit se nedá jejlikož je to tvoje bomba ale v plynárnách ti o tom řeknou více snad ti udělají tlakovou zkoušku a dají k tomu prodloužení platnosti , také i k ostatním lávím PB.
pilinispilinisČlen
Přidáno před 3 roky
Tak mam vyřešenou výměnu hliníkové lahve letos konec 2021.Tak jsem hledal tady jí nikdo nevymění ale v Hornbachu v Německu jsem jí vyměnil v pohodě a to byl v ní ještě 6 kg Propanu za výměnu jsem 20,50 euro za plnou propanem a mam jí do roku 2030.
Vlasta49Vlasta49Člen
Přidáno před 3 roky
Zdravím Pilinisi
a to jsi vyměnil plnící AL bombu?
Můžeš ji prosím vyfotit?
Díky Vlasta
pilinispilinisČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj taky to je ta alu
pilinis Připojili následující obrazek:
20210823_1520561.jpg 20210823_1521021.jpg
Vlasta49Vlasta49Člen
Přidáno před 3 roky
Takže neplnící.
Díky
Vlasta
Petr071Petr071Člen
Přidáno před 2 roky
Po 6 letech jsem na tom takhle: 2 x kompozitka Kralupol na zálohu, nic neřeším (podrobně popsal PabloGS). Úspora na váze oproti ocelovým zhruba 20 kg na dvou lahvích.
S
sarikČlen
Přidáno před 2 roky
přečetl jsem tady celé vlákno a nenašel jsem proč někteří dávají hliníkové a jiné PB láhve místo klasických železných a navíc jak tady čtu je problém s plněním a další problémy. Je to snad k vůli váze?
Já osobně mám kovovou 10 kilogramovou a jako rezervu mám 2 Kg (musí se ale k ní zakoupit redukce aby se mohl namontovat regulátor) a bohatě mě to stačí a nemám žádný problém s plněním, vymění mě bombu kdekoliv bez problému, podotýkám že i ta rezervní když je potřeba bohatě vystačí jak na vaření tak na ledničku i na bojler a dokonce i na zatopení než vyměním 10Kg. Ale podotýkám v zimě nejezdím
Petr071Petr071Člen
Přidáno před 2 roky
Třeba náš děda má 2 x 14 kg hliníkové napevno, s plnícím ventilem (naplní u každé LPG), jednoduše proto, že 25 kg bombu už nezvedne a hodně topí, protože je mu zima občas i v létě...já čistě kvůli váze.
dracekvodracekvoČlen
Přidáno před 2 roky
Já si dal hliníkovou kvůli jednomu důvodu.
A to že, většinou při výjezdu spotřebuju z té flašky tak 25-40% a nebavilo mě řešit jestli na příštím výjezdu vyjdu, nebo nevyjdu.
Ze začátku jsem to řešil tak, že jsem dával novou flašku a tu načatou dal do zahradního grilu, nebo přes zimu s tím topil v garáži kamnama pohoda. Ale stejně jsem to nestíhal spotřebovat a hromadili se mi doma napůl spotřebované flašky.

Teď zajedu před výjezdem na čerpačku, natankuju plnou a mám to bez starostí. Taky mám tu větší flašku 14kg, Což je jedna výhoda, druhá samozřejmě váha. Tahat se s náhradní se mi v žádném případě nechtělo. Nemám na to místo.

Tady jsem dával foto jak to mám nainstalované https://www.carav...ost_294076
Upravil dracekvo dne 04.04.2022 11:06, před 2 roky
J
Jarda885Člen
Přidáno před 2 roky
Já používám v přívěse compozit nebo hliník kvůli váze. Nemám problém s plněním. Plnírnu propanu mám 20 min cesty, čerpačku k doplnění PB ještě blíž.
TivatTivatČlen
Přidáno před 2 roky
Já používám modré kompozitky od Kralupolu. Vratná záloha na lahev je 2400,- , náplň propanu nyní asi za 580,-
Měl jsem 2 lahve a když jsme jeli Norsko na 3 týdny, většinu času jsme neustále topili a přivezl jsem domů tak čtvrtinu té druhé. Nicméně jsem nyní pořídil třetí lahev, abych když jedu na delší dobu měl s sebou 2 plné a ten zbytek dodělám na nějakém kratším výjezdu.
Je pro mě fajn, že nemusím řešit bezpečnost, každá lahev je naplněna a pravidelně kalibrována přímo v Kralupolu, já jenom vyměním prázdnou za plnou. Pokud vím, mají je na všech čerpačkách EuroOil a já mám asi 1 km Benzinu.
Za mě mohu jenom doporučit, za 4 roky nebyl jediný problém. A jsou lehké, tak že bezva manipulace.
"my dva cestováním zrajeme jako naše víno "
www.winex.cz ...°bydlotoulky
K
kutil1Člen
Přidáno před 2 roky

dracekvo napsal:

@dracekvo
Ze začátku jsem to řešil tak, že jsem dával novou flašku a tu načatou dal do zahradního grilu, nebo přes zimu s tím topil v garáži kamnama pohoda. Ale stejně jsem to nestíhal spotřebovat a hromadili se mi doma napůl spotřebované


Doposud jsem doplňoval propan ve Valech u Mladé Boleslavi a tam mi dal do 10 kg lahve třeba 3 kg a vyfakturoval ty 3 kg.
Ale v Boskovicích jsem byl překvapen tím, že může vyfakturovat pouze 10 kg. Tedy, když jsem potřeboval například doplnit 8 kg, zaplatil jsem 10 kg.
Z tvého příspěvku jsem pochopil, že to menší množství neakceptují na více místech.

Jaké jsou zkušenosti v jiných plnírnách?
dracekvodracekvoČlen
Přidáno před 2 roky
Ne, já jsem kupoval normálně obyčejný flašky 10kg PB výměnným způsobem.
Plnění propanu nikde v okolí nemám a stejně by mě nebavilo tam jezdit. Takže koupě plnící PB pro mě byla ta nejsnažší volba.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 19
Členové online 0

Celkem členů: 15,972
Nejnovější člen: Roman1973
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,502,885 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.31134 sekund | Průměrně za: 0.31134 (0) sekund | Dotazy: 133 | Použitá paměť: 2.26MB/2MB