Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

Hliníkové nebo kompozitové PB láhve?

Poslední aktualizace před 2 roky
simchasimchaČlen
Přidáno před 6 let
@peda
Nic proti používání propanu, jen malá technická poznámka k stále se opakujícím nepřesnostem.
Butan není žádný odpad. Oba plyny jsou stejně čisté, ale výhoda propanu je v tom, že se odpařuje i při záporných teplotách.
Butan má vyšší výhřevnost, než propan.
Začouzené hrnce a jiné saze, nejsou dány nějakou čistotou plynu, ale poměrem vzduch/plyn na hořáku. Při začouzení bývá málo vzduchu.
Já používám jenom propan-butan a za 11 let jsem neměl jediný problém. V zimě nejezdím.

http://www.tomega...openi.html
HrochHrochČlen
Přidáno před 6 let
My jezdíme i v zimě, používáme celoročně PB (LPG) a nikdy jsme problém neměli. Začouzené hrnce nemáme, Truma topení i Dometic lednice fungují bez problémů. Před regulátorem máme instalovány Truma filtry. Přiznám se, že netuším kde bychom sháněli čistý propan ve Španělsku, Francii, Itálii atd. LPG je všude.
L
lusyČlen
Přidáno před 6 let
B
bob7373Člen
Přidáno před 6 let
Líbilo by se mi to s venkovním plněním, byl jsem připraven na hliník, má to někdo?
L
lusyČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

bob7373 napsal:

Líbilo by se mi to s venkovním plněním, byl jsem připraven na hliník, má to někdo?


Taky by mne zajimaly zkusenosti. Ma nekdo?
SapukiSapukiČlen
Přidáno před 6 let
Hliník mám a vytažený ven to mám taky. Asi je lepší, když pumpař láhev nevidí.
J
Jirka z LanstorfaČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Jenz83 napsal:

Dnes jsem volal do Primagasu - do karavanu jejich kompozitky nelze, ale už to bylo psáno výše. Zkuste www.kralupol.cz - je tam sekce o kompozitních lahvích - u nás v okolí dostupnost na 2 benzinkách Shell - záloha na obou čerpačkách 900Kč za lahev + cca 380 - 430 Kč za propan - cenu za plyn měla každá z Shellek jinou. Takže pokud nechcete platit zálohu 2400Kč u finasa mrkněte na výše zmiňovanou http://www.karava... nebo www.kralupol.cz a zavolejte na nějakou Shellku - záloha 900Kč je v pohodě


TOMU NEROZUMÍM, VÝŠE JSOU DVA AKTUÁLNÍ PŘÍSPĚVKY VE KTERÝCH JE PSÁNO, ŽE PRIMAGAS NABÍZÍ PROPAN V KOMPOZIT. LAHVÍCH.
NENÍ NIKDE PSÁNO, ŽE NELZE DO OBYTEK. VOLAL JSEM TAM TAKY A PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE NA INFOLINCE VÍ O ČEM MLUVÍ.

Automatické sloučení 19.02.2018 11:54:

Citovat

Jirka z Lanstorfa napsal:

OD PRIMAGAS KRÁSNÁ NABÍDKA, BOHUŽEL PRODEJNÍ MÍSTO JEN HORNÍ SUCHÁ.


NA WEBU JEŠTĚ NEJSOU PREZENTOVÁNY KOMPOZIT LAHVE, JE TO NOVINKA, DALŠÍ ODBĚRNÉ MÍSTO OLOMOUC.
Upravil Jirka z Lanstorfa dne 19.02.2018 12:54, před 6 let
STMaxSTMaxČlen
Přidáno před 6 let
Nechtěl jsem dlouho tuhle otázku řešit aby si někdo nemyslel že chci hanit konkurenci, ale zklamaných lidí co si koupili plast Safefil je hodně a bylo by nefér si to nechat jen pro sebe. Ať si každý udělá obrázek sám. Vše má svoje výhody a nevýhody.
Safefil nemá možnost udělat venkovní externí plnění. Vždy se musí sundat hadice nebo regulátor a pak nasadit adaptér pro tankování. Když máte dvě tak ještě debilita v tom že naplním jednu, jdu zaplatit a pak přehodím adaptér na druhou a naplním a znovu zaplatím. Kdo má ale schránku v garáži, nesmí ji z bezpečnostních důvodů plnit přímo vůbec a musí ji vytáhnout ven. To je ale zase zakázáno na plničkách kde nesmí plnit láhev bez držáku. To platí snad všude kromě Holandska. když Vás nikdo nevidí dobrý ale nesmí se to. Vzniká tedy zamotaný kruh, který přidělá starosti.

Také jsem si všiml že se zřejmě z těchto důvodů téměř přestala prodávat v Německu a jinde. Najednou hodně firem ji přestalo prodávat. Další fakt je ten že jako každá plnící láhev musí být napevno ukotvená do auta a ven prostě bez nářadí nejde. V Holandsku kde je hodně oblíbená to zřejmě nikdo neřeší. U nás ale platí stejná pravidla jako třeba v Německu.

Kdyby byla cenově výrazně levnější než ALUGAS tak Ok a nějaké nevýhody hodíme za hlavu, ale tím že to stojí v podstatě stejně tak to podle mě nemá smysl vůbec řešit. Rozdíl je pak jen u váhy který dělá tak možná 1kg.

3 roky zpět jsem se hodně rozmýšlel jestli ALUGAS nebo Safefil a vzhledem k tomu že ALUGAS má při stejné ceně výrazně více výhod tak bylo jasné rozhodování co mít v autě a co prodávat dál a doporučovat s klidným svědomím že bude bez komplikací.

A aby si někdo nemyslel že je to jen obchodní kec.

Alugas/Safefil
ukazatel plovákem a možné i do interiéru/ jen pohledem na obal kde je sotva vidět hladina

tankování přes externí koncovku a případně společné pro dvě láhve/ tankování vždy jen jedné láhve a to jen po odmontování hadice nebo regulátoru

odnímatelný límec a tím více prostoru pro regulátor, filtry apod/ nelze sundat pevný límec, nejde dát filtr na regulátor aniž by se o něj láhev přímo neopírala, hadice se špatně nasazuje pokud je láhev otočená do rohu

cena je rozdílná podle prodejce ale rozdíl je minimální

váha je cca o 1kg lepší ve prospěch Safefil

Pokud máte někdo jiný názor rád se přiučím.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 let

Citovat

Jirka z Lanstorfa napsal:

NA WEBU JEŠTĚ NEJSOU PREZENTOVÁNY KOMPOZIT LAHVE, JE TO NOVINKA, DALŠÍ ODBĚRNÉ MÍSTO OLOMOUC.



SZ nečteš:
vypni si Caps lock.
Je proti pravidlům psát systémem "všechna velká "
Děkuji.
Fun
Smile
L
LakyČlen
Přidáno před 6 let


70. odpovědí a otázek stále do okola , pokud nepřevládné zdravý rozum nad tržním mechanismem - je to marné - vysvětlovat 70x.
:^:^ Díky napsal jsi to přesně a pravdivě , kompozitku ani zadarmo .
Je to podobná blamáž jako z EFON
Žijeme jen jednou.
Upravil Fun dne 22.02.2018 09:18, před 6 let
J
Jirka z LanstorfaČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Herman napsal:



70. odpovědí a otázek stále do okola , pokud nepřevládné zdravý rozum nad tržním mechanismem - je to marné - vysvětlovat 70x.
:^:^ Díky napsal jsi to přesně a pravdivě , kompozitku ani zadarmo .
Je to podobná blamáž jako z EFON


Takže kdo má zdravý rozum, tak si má nechat namontovat tzv .plnící lahve? (podle mne je tento název zdrojem mnoha nedorozumění - přesnější je přenosná nádrž, i když může být ve voze napevno a s dálkovým plněním).
STMax velmi přesně popsal rozdíl mezi dvěma typy nádrží a výhody a nevýhody při jejich provozu. Tam není co řešit a je to perfektní příspěvek.

Ale já jsem z toho teda nepochopil, proč bych si neměl pronajmout kompozit lahev a měnit ji ve výdejním místě.
Ve vlákně je možno se dočíst jak přibývá firem, které pronajímají kompozitové lahve a mění prázdné za plné.
Na mně to dělá dojem, že problémy s kompozitovými lahvemi jsou dávno vyřešeny,ale asi nemám zdravý rozum.
M
miroslavik1Člen
Přidáno před 6 let
Presne tak!!!! Kompozitka je 10 krát bezpečnejšia stačí čítať
L
LakyČlen
Přidáno před 6 let
PB KOMPOZIT po výbuchu , naštěstí jen únik
číst není třeba jen se podívej .
Až budou na všech pumpách k mání a cenově srovnatelné ,tak snad . Bez řečí je nejlepší hliník se stop ventilem a ukazatelem množství PB + plnicí venkovní systém , žádné přehazovaní a demontování čehokoliv . p)






Fune omlouvám za tu 2x citaci ,můj omyl s vložením obrázků se nepovedl na poprvé fajn že jsi to upravil .
Žijeme jen jednou.
Upravil Laky dne 22.02.2018 17:47, před 6 let
Laky Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
M
miroslavik1Člen
Přidáno před 6 let
www.probugas.sk vam odkazuje a staci citat!!! ze kompozitna plynova flasa je v porovnani so standardnymi plynovymi flasami aj bezpecnejsie aj spolahlivejsie-vydrzia az 10 nasobok prevadzkoveho tlaku.ich sucastou je bezpecnostny poistny ventil na spodnej casti flase ktory automaticky vypusti z flase prebytocne mnozstvo plynneho propanu.Nemam to vycucane z mojej hlavy ale zo vseobecnych podmienok pouzivania kompozitnych flias.www.probugas.sk.
L
LakyČlen
Přidáno před 6 let
Nazdar já nevěřím všemu co se kde napíše , to oni dnes umí perfektně , potřebují to prodat a rozjet další kšeft . Proto tam je dnes ten spodní ventil a jak často ho budou měnit? - asi tak často jako hlavní uzávěr přes který občas uníká plyn nyní .

Ocel i hliník snese horší zacházení ale lamino je křehčí pod tlakem a mrazem .Co my můžeme vědět kdo s ní někde praští na méně chráněné místo a fotka viz nahoře je výsledek. To je tak vše kolem a kolem flaší. Čau .Vita
Žijeme jen jednou.
STMaxSTMaxČlen
Přidáno před 6 let
Tak pokud má láhev přetlakový ventil tak OK. Potom srovnání s obyčejnou železnou neplnící, která z 99% nemá pojistný ventil je jasně ve prospěch plastu.

Kdo má strach z výbuchu je třeba volit láhev s pojistným ventilem. Vyjímečně ho mají některé nové ocelové české láhve, Německé neplnící a všechny plnící ať už plast nebo hliník.

Nicméně moje srovnání se týkalo čistě jen Alugas vs Safefil ve verzi s možností plnění.

V dnešní době je ale nabízeno několik plastových neplnitelných lahví, které se nedají plnit na pumpách. O kvalitě bych nerad polemizoval, protože nevím jak moc se zlepšili nebo ne. Tím že použivají pojištovací ventil tak by se riziko exploze kvůli přetlakování mělo rovnat nule. Tím pádem je logické že do reklamního sloganu si dají 10x bezpečnější. To ale platí ve srovnání s klasickou obyčejnou propan-butanovou lahví! Nicméně ve srovnání s ALU ať už plnící nebo ne se nedá o větší bezpečnosti vůbec hovořit. Uvedené láhve také obsahují pojištovák a pak už se můžeme jen bavit o odolnosti materiálů.
J
Jarda885Člen
Přidáno před 3 roky
[quote name=STMax post=194223]@STMax -

Citovat

Robert napsal:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sám se teď trochu kaju, protože jsem je také před časem po několika silně negativních zkušenostech pomlouval. Zanevřel jsem tehdy na ně, ale vychladla mi hlava a dostalo se mi do ruk několik velmi zajimavých kompozitek a skutečně fungují. Proto měním všeobecný názor na ně, nicméně respekt k nim mám stále velký a podrobuji je důkladným kontrolám.


Oživuji toto letité vlákno.

Mám v přívěse 10 let starou kompozitovou láhev koupenou u Burstnerů v Praze. Jsem s ní maximálně spokojen. Akorát výška hladiny se po letech už nedá poznat. Dnes mi řekli, že mi ji nevymění ani neví kde bych udělal tlakovou zkoušku. Jediná nabízená alternativa je koupit si novou.

Prosím, kde podrobujete důkladným kontrolám? Je součástí takové kontroly taky tlaková zkouška?

Díky za info.
Jarda
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 3 roky
Mám doplňující dotazy.
Plní ti ji na počkání?
Musíš jezdit daleko pro doplnění?
Kolikrát měsíčně ji plníš?
Máš jenom jednu?
J
Jarda885Člen
Přidáno před 3 roky
To fun:
nejezdím lyžovat. Plním jednou ročně. Propan butan plním u malého soukromníka cca 10 km od domu na počkání. Propan budu plnit v plnírně asi 20 min cesty do druhého dne. Budu tam muset dvakrát. Jak v autě, tak v přívěsu chci jednu 10 kg a jednu 5 kg. Abych nikdy nezůstal bez plynu.

Kompozitovou nebo hliníkovou bombu mám v přívěse kvůli váze. Teď jsem pořídil obytnou dodávku, kde by s váhou neměl být problém. Chci mít bomby zaměnitelné jak do auta, tak do vleku.

Sám s ženou budu jezdit obytným autem. Pokud bereme vnuky, pak přívěs.
Upravil Jarda885 dne 10.06.2021 12:09, před 3 roky
F
FerkoČlen
Přidáno před 3 roky
Používam plniteľné kompozitky Safefill so Stop ventilom už 3 roky, plním si ich pololegálne sám na benzínovej pumpe 200 m od bydliska. Zatiaľ absolútna spokojnosť. Tiež ale neviem, kto by mi na nich urobil (po 10 rokoch) revíziu.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner


hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 16
Členové online 1
Jan Novacek

Celkem členů: 15,972
Nejnovější člen: Roman1973
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,534,198 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.22443 sekund | Průměrně za: 0.22443 (0) sekund | Dotazy: 138 | Použitá paměť: 2.3MB/2MB