Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

Solární panely - montáž

Poslední aktualizace před 3 roky
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 3 roky
No vidíš že umíš dát i pořádný informace Like

Pokud to chceš co nejvíc zjednodušit a zlevnit, tak je spoj paralelně a připoj na ten regulátor, co jsi o něm psal a ono se to popere. Každý panel má maximum trošku jinde, takže si regulátor najde nějakou optimální hodnotu někde mezi. Přijdeš sice o cca 10-20% celkového výkonu (bude se to lišit podle aktuálního jasu, když pojedou oba na maximum, tak bude ta stráta nejmenší), ale je to nejjednodušší řešení.
Druhá možnost je druhý regulátor, ale to je zase dost financí navíc. A když dáš druhý regulátor PWM místo MPPT, tak zase klesne účinnost a bez ohledu na typ ten druhý regulátor taky něco sežere, takže nula od nuly..
Do série je vůbec nedávej, protože potom by to fungovalo jako kdyby jsi tam měl dva panely 115W a pokud by došlo k zastínění některého z panelů, tak půjde výkon dolu, jako kdyby jsi měl zastíněmé oba..

Ps: to provozní napětí 12V je napětí baterie (12 nebo 24V) a ne panelů. Ty panely by totiž bez zapojení minimálně 2 ks do série nebyly schopný nabíjet baterii 24V (18V prostě 24V baterii nenabiješ).
Upravil PetrDubi dne 03.04.2021 13:42, před 3 roky
T
thomash1Člen
Přidáno před 3 roky
Provozní napětí: 12V
Maximální výkon 175W
Uzavřený okruh proud ISC (A) 10.24
Otevřený okruh napětí VOC (V) 21.9
Max. napětí VMPP (V) 18.3
Max. proud IMPP (A) 9.56

Provozní napětí: 12V
Jmenovitý výkon: 115W
Uzavřený okruh proud ISC (A) 6,56
Otevřený okruh napětí VOC (V) 22,73
Max. napětí VMPP (V) 18,94
Max. proud IMPP (A) 6,08

Tohle tam je
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj,
jaký máš výkon panelů je jedno, protože při sériovém zapojení mají mít panely stejný proud a při pralalelním zase stejné napětí - už to tu bylo napsané snad tisíckrát. Nevěřím tomu, že se ti podaří dát dohromady paralelně dva panely, aby měli dohromady stejný proud jako ten třetí panel a k tomu ty dva paralelní panely měly oba stejné napětí. Zvlášť když dva panely už máš a budeš dokupovat třetí. Pokud nepojedou stejně, tak vždycky bude nějaký využitý jenom na část výkonu. Můžeš tam mít 3 panely a dohromady nedají ani to, co by daly dva, zapojený správně. Jak se to bude chovat a jaký výkon z toho dostaneš se dá spočítat - pomocí Kirchhoffových zákonů pro výpočet napětí a proudů.

Ale hlavně ty o těch panelech nevíš vlastně nic, protože žádný z těch panelů nedává 12V! Každý panel má svoje napětí naprázdno, napětí při maximálním výkonu (obě napětí jsou mnohem vyšší, než těch 12V), proud zkratový a proud při maximálním výkonu. Pokud chceš nějaký panely řadit paralelně nebo do série, tak musíš tyhle hodnoty znát, protože bez toho prostě jenom nějak zapojuješ dráty a čekáš co to udělá. Pokud ty hodnoty neznáš, tak by bylo opravdu lepší (a pro tebe i levnější) koupit k tomu druhému panelu druhý regulátor, připojit oba regulátory paralelně k baterce a je vystaráno. To byla ta nejjednodušší rada, co ti tu dali a při to co o tom víš i nejlepší.

Ps: pokud mají ty dva panely které máš +/- stejné napětí naprázdno a hlavně při maximálním výkonu, tak je zapoj paralelně na ten Victron a je hotovo. Ale znamená to, že by se ty napětí na obou panelech neměly lišit o víc jak 0,5V..
Upravil PetrDubi dne 03.04.2021 11:35, před 3 roky
T
thomash1Člen
Přidáno před 3 roky

thomash1 napsal:

@thomash1 - Řeším ted montaž panelu a kvuli nedostatku místa na střeše jsem byl nucený koupit dva panely ale každy jiný jak velikosti tak vykonem jeden 175 Wp
a druhy 110 Wp jen nevim jak zapojit jestli seriově nebo paralerně
Děkuji Tomas

¨Jelikož je to smístem na střeše tak komplikovane co kdybych teda ještě přidal 60 Wp panel a dal ho paralerně ze s 110Wp a pak ty dva zapojil do serie s 175Wp
Vše od Victronu 12 V a stímhle regulátorem VICTRON SmartSolar MPPT 100/20
Je to možné takove řešení?
Dík
J
Jirka a HankaČlen
Přidáno před 3 roky
Toto je absolútne blbuvzdorné.
Len vidím ráno, že dobíja batérie nejakým prúdom, ktorý klesá postupom času.Potom na nejaký čas vypne nabíjanie, znova zapne, dosiahne 14,4V, vypne. Zopakuje asi 3x a potom zapne chladničku. Pokiaľ svieti slnko , kŕmi chladničku. Aspoň nie sú na streche soláry zbytočne. Pred tým som menil bombu za 18-19 dní. Teraz 21-22dni.
Diódy boli 20A a hriali sa.
Juraj
O
oltcitakČlen
Přidáno před 3 roky
Tak to si bol Ty s tymi Schotkymi Smile ono to chce vyskusat,zrejme bude zalezat na jednotlivých paneloch, ziadatel ma ten rozdiel vacsi(175/100W) predpokladam rovnakeho typu,Ty si mal 145/100W rozdielneho typu(poly/mono). Ja som kedysi kombinoval 60W poly a 80W mono,potom zdvojenych 80+80 mono paralelne +60W poly a tie vysledky boli rozporuplne,inak sa to spravalo na plnom svetle,inac v tieni,potom som rezignoval a ostal som na rozhodnuti,ze system solarneho dobijania musi byt blbovzdorny a fungujuci bez obsluhy za kazdych okolnosti. Preto tvrdim a doporucujem,ze najlepsie riesenie je to hnať cez samostatne regulatory. Výnimkou môžu byť identicke panely za zarucenia rovnakych svetelnych podmienok. Ale rozhodnutie je na strane každého súdruha. Grin
J
Jirka a HankaČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj.
Mám takúto kombináciu. Pôvodne som mal 145w poly, ale potreboval som väčší výkon. Pridal som 100w Mono. Mono pre jeho rozmery. Vyrába sa úzky a dlhý. Miesto na iný panel na streche nebolo.
Pôvodne som na každý panel dal Schotkyho diodu. Pretože sa hriali, bola na nich strata výkonu, tak som ich odstránil. Rozdieľ napätia naprázdno i pri záťaži u panelov cca. 0,5V. Pri záťaži sa panely správajú ako mäkké zdroje a ich napätie sa vyrovná. Každý dáva svoj výkon do systému. Regulátor MPP 260 Büttner s externým displejom. Regulátor umožňuje a riadi automatické prepínanie chladničky z režimu plyn na režim 12V v prípade nabitých batérií a dostatku slnečného svitu. Koncom Augusta išla chladnička v Grécku na 12V 3-3,5hod za deň. Maximálny prúd, ktorý som videl na displeji bol 17A pri 13,4V. Vtedy bola chladnička prepnutá na 12V. Vyskúšané 2 roky a systém funguje spoľahlivo.
Juraj
O
oltcitakČlen
Přidáno před 3 roky
Hmm,blba kombinácia,riesilo sa to tu,aj s diodami a pod. ale osobne by som to dal cez dva regulatory, a zvlast na startovaciu a zastavbovu bateriu. Seriove zapojenie sa bude ovplyvnovat(nedosiahne nominalny vykon) a paralelne bude namahat oddelovacie diody v paneloch. Ale ci to je pravda nerucim,preto radsej tie dva regulatory.
T
thomash1Člen
Přidáno před 3 roky
Oba jsou od Victronu 12v a Mppt 20A 100v taky od Victronu
Upravil thomash1 dne 02.04.2021 09:49, před 3 roky
B
BeryČlen
Přidáno před 3 roky
Mají oba stejný jmenovitý napětí ? Pokud ano, tak paralelně a stačí PWM regulátor.
Jestli mají rozdílný napětí, ale stejnej proud (málo pravděpodobný), tak sériově, ale vzhledem k celkovýmu napětí asi jedině s MPPT regulátorem.
T
thomash1Člen
Přidáno před 3 roky
Řeším ted montaž panelu a kvuli nedostatku místa na střeše jsem byl nucený koupit dva panely ale každy jiný jak velikosti tak vykonem jeden 175 Wp
a druhy 110 Wp jen nevim jak zapojit jestli seriově nebo paralerně
Děkuji Tomas
P
petakČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj, díky za odpověď, je to polykrystal, potřeboval jsem to slyšet z vlastní zkušenosti.
Petr
Upravil petak dne 30.03.2021 09:30, před 3 roky
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 3 roky
165 Wp mi od jara do podzimu úplně stačí a to mám ještě kompresorovou ledničku. Takže ty budeš úplně v pohodě.
Pössl Summit 600 Plus, Standa, Lenka, Filípek
O
oltcitakČlen
Přidáno před 3 roky
Myslím, že v lete stačiť bude určite a dokiaľ si spravíš ten panel naklapaci, tak aj v zime za jasnej oblohy by mohol s odretymi ušami postačovať (predpokladam,máš ten polykrystal) veľké výkony sa davaju preto, aby ten panel daval niečo aj v nepriaznivych podmienkach, (nedostatok svitu, dážď)
P
petakČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj, mám dotaz pro zasvěcené,
chci dát solár. panel Victron 175 wp - je jediný, který se mně rozměrově vejde na střechu
regulátor MPPT Epever DuoRacer DR3210N-DDS - na 2 baterie

mám nádst. baterii 180 Ah, motorovou 90 Ah

led osvětlení
malou TV 12 V
ventilátor plynového topení
ponorné čerpadlo na vodu
nabíjím mobily

A teď ten dotaz, tento solár má poměrně malý výkon na rozdíl od toho co si ostatní dávají ( 280 wp a víc )
má to vůbec smysl pořizovat, nabije se baterie alespoň v létě?

Předem díky za odpověď.

Petr
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 3 roky
Lubos:
To nemá s elektrikářem moc společné Smile

Když je mezi střechou a panelem mezera třeba 4-5 cm, tak kovová trubička o průměru třeba 1 cm to moc nezhorší. A hlavně jak jsi psal, tak je ta mezera určená k chlazení panelu. Pokud v té trubičce koluje voda, která to teplo z panelu odvádí do bojleru, tak to funkci panelu naopak zlepší, protože ho to ochlazuje. A pokud ta voda nekoluje, ale ta trubička je kovová a je spojená s tím panelem, tak vlastně zvětšuje zadní plochu panelu, která se chladí a může to chlazení i zlepšit - je to stejný princip jako u chladiče čehokoliv.
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj. Já nejsem elektrikář, tak mne nemlať za třeba blbý dotaz. Mám dojem, že mezi panelem a střechou se nechává vzduchová mezera kvůli ochlazování panelu. Aspoň podle mých laických pozorování se mi zdá, že účinnost panelu se stoupající teplotou poněkud klesala. Nejvyšší dobíjecí proudy jsem pozoroval v chladném počasí. Proto by mě zajímalo, jestli by ty uvažované trubky nebo hadice pro sekundární ohřev vody mezí panelem a střechou nebránily proudění vzduchu a nepřispívaly tak během dne ke zvýšenému ohřevu panelu a snížení jeho účinnosti.
Upravil Lubos a Dasa dne 21.01.2021 23:04, před 3 roky
O
oltcitakČlen
Přidáno před 3 roky
Lodiarske firmy používajú tieto chladiace/výrobné panely(trochenc drahe,ale pre kutila žiaden problém. ) Bolo to v mojom Todo liste,ale ina koncepcia (odspodu nalepeny labyrint cez ktorý by išla nemrzka a na vymennik v boileru. Ale keď som objavil švajčiarske gumené vaky na vodu,tak som od toho upustil.
B
BeryČlen
Přidáno před 3 roky
Bery děkuje za pochvalu :-)
Jinak sloučit do jednoho panelu kromě výroby elektriky i ohřev vody mě už napadlo (prostě bych pod panel stočil hadici, je tam na výšku cca 5cm místa), ale zatím jsem od toho upustil, protože stávající ohřev cirkulací výměníkem vzduch/voda v prostoru topení + na 12V peltierem je dostačující a nemusím to komplikovat dalším mechanickým nebo elektronickým termostatem s elektroventilem, aby to po západu slunce nehrozilo naopak vyblemcáním ohřátý vody na noční ohřev panelu :-)
O
oltcitakČlen
Přidáno před 3 roky
Nieje problém Like a Karel bude robiť postranného (rozhodcu a nie posraneho) bude behať s lanom od navijaku,aby sme si nezaspinili papučky Grin
Upravil oltcitak dne 21.01.2021 16:38, před 3 roky
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: mtruelle, Karel Prokop, Karlos_Brno, Lotr, Pavla a Vlastik, Me2d, pekarna, Jarda a Maru, Dudla, Tomas Brabec, magnum30, jarda77, Tomi166, Daniel Trochta, mengic333, Honza Palasek, Kapitank1400, ivano, sipadan, RIVA, Lubino, Rudy, JiPe Highlanders, milosduris, jardaso, Vasu, bleriot11, Radek Sladky, Pavka01, Roman235, Zdenek a Alena, Garda, Jardaklidek, matus, transit-obytka, parag, Roman ST1, Robert, koval, mekie, jesterka, floridan79, Peterb, mb, jirkaj, kutil1, Dzoska, hasic, Grabici, Hans, Franta REZAC, p0l0us, Michal, Dunn, Seberap, Jarek Dominika, operativec, kitemonkee, Pavel77, Praga, karelH, Robca, TomTP, Cibi, rexi, Sisatej, severaci, vaclav horky, maria, Pivna, Laky, cigi, simcha, allfa, supertom, Ivan a Hanka, Tomas17, MonikaT, bigman, CuCuN, Kulisak, Piff66, Pirat z Ruzyne, hamlet, groula, surfici, GSman, Tomycar, Jarda_1, standa a renata, Michalll, maregree, eblazek, bar, _P_H_, bob7373, Barys, madmax1200, IVRI, ViTaSeK, mafi8, Jimboo, merli, PetrDubi, Jirka W, Dejf, Jakub Satek, Standa1, MTS, upotreblenci, Doskocil, ZdendaZemda, tuareg, Nytrak, hyry2, karavanydovoziku, Miro_SV, ant, bruzkin, stova, index, peda, grom, andyw, Jarda Borek, mara1113, georgecotagge, Dyndas, jarous350, pe3ik, Honza-PH, chaddevil, ferdasan, kikisak36, camperboy, Yon, Mick, padlo, ivoi, Van, Labus77, Bery, yarrica, JardaK2, onak8, koford, fillip, Coralek, j0hn, Bobas, Tomik Kralu, edaherman, novotnakjiri, Chlapi_sobe, hasky, DadkaL, Pedro cestovatel, Capo56, HappyCamper, Bapet, Jenz83, beeman, Leorek, berka, Biimbo, Jagi, oltcitak, Lubos a Dasa, petak, HAF22, thomash1, Jirka a Hanka
Mediální partner


hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 9
Členové online 0

Celkem členů: 15,971
Nejnovější člen: lisky
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,457,617 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.28509 sekund | Průměrně za: 0.28509 (0) sekund | Dotazy: 126 | Použitá paměť: 2.22MB/4MB