Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

ohřev vody solárem

Poslední aktualizace před 1 rok
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
Barry2-to jsme na tom skoro stejně, též mě baví pořád kolem obytnáku něco dělat a vylepšovat před 4 roky jsem koupil obytnák za 40 tisíc měl vyhořelý vnitřek stál někde 15 let ( chudák byl v provozu pouze půl roku a vyhořel , asi pravděpodobně na dveřích byl přidělán odpadkový koš a asi někdo do něj hodil vajgla a odešel) tam jsem musel dělat vše včetně nábytku a byl problém s váhou nebot prázdný vážil tolik jako celková váha a další problém nesměl vidět kopec to jsem kolikrát řadil až na 1(ford transit 59 Kw ročník 1993). Před 2 roky jsem koupil fiat ducato 90kw rok 1999 za 215 tisíc ale silně zatečený, takže uvnitř vše ven a nové dřevěné výztuhy, polystyren , překližku a na stěnu slabé koberce. když je plně naložen- se vším tak váží 3030kg -bez posádky a celková váha je 3200kg takže ještě my dva+ pes v pohodě se do váhy vejdeme a co je kopec tak absolutně žádný problém, takže pro mě není žádný problém něco vylepšit ( třeba ten sluneční ohřev) a navíc přes zimu nemám co dělat takže místo nudy , malé vylepšení.
Jeepe- trošku blbě jsi to napsal a já blbě jsem to pochopil a takto vznikají ve světě války - takže soory
Akorát s čím ještě s Tebou nesouhlasím , píšeš že v průměru zde mají auta za milion korun já bych tu hranici asi posunul níž ale o to nejde. Ale co je fakt tak kdo má obytnák za milion a více tak asi takové věci neřeší ale kdo má levnější tak ten ano a řekl bych čím levnější kdo má tak ten více vylepšuje. Dále není to jednorázovka těch 300kč může to být možná rozdíl na 1 lahve Pb (při použití toho bojleru) jenže těch lahví je za sezonu víc a kdo ví kolik bude příští rok stát Pb, když se šíleně vše zdražuje. A jěště malá poznámka , když chceš umýt nádobí zapneš bojler, ale spotřebuješ třeba ani ne polovičku teplé vody a bojler vypneš, ale teplá voda je za nějakou dobu už studená (možná za 3 hod.) a pak když zapneš tak opět ohříváš plný bojler -těch 10 litrů)

a ještě malá poznámka mimo toto téma. Letos jsem si všiml že jsem nikde v kempu neviděl ani jeden starší obytnák- tím mám na mysli ještě ty hranaté- možná je to tím že lidi musí víc šetřit a na toto jim nezbývají peníze
B
Bery2Nováček
Přidáno před 1 rok

sarik napsal:

@sarik - Bery2 Tvůj názor se mě líbí a vidím že si dokážeš užívat života a máš pravdu protože stačí ke štěstí málo a je člověk spokojený,a navíc většinu času stráviš venku mimo karvan (obytnák), akorát koukám že ti chybí něco a to dost důležité ale možná Ty se bez toho obejdeš ale to já zase mám základní výbavu sebou vozit a to první co nakládám jsou aspon 2 basy piv. a právě proto se snažím ušetřit na Pb plynu a za ušetřené penízky si doplnit zásoby.

Bud zdráv i ostatní kteří si takhle dokáží užívat života, kterej je bohužel krátký ale takový jaký si ho každý dokáže utvořit


No já na tom karavaningu mám vlastně nejradši to kutění :-) 50 týdnů v roce mi přívěs stojí před domem, ač si občas říkám, že už ho nechám dožít jak je (než vyrostou děti, tak by už vydržel snad i bez údržby), stejně mi to občas nedá a jakmile mě napadne, co levně zlepšit nebo opravit, musím se do toho při nejbližší příležitosti pustit. Vlastně je to taková moje výzkumná laboratoř, kde všechny možný nápady průběžně uvádím v život a pak na dovolený testuju a zkoumám, jestli a jak mi to funguje, v polních podmínkách ladím a upravuju, co nefunguje podle představ, případně, pokud se jedná o zásah vyžadující zázemí domácí garáže, po zbytek dovolený trpím a nemůžu se dočkat domů. A nemusí jít o něco rozbitýho nebo nefunkčního, stačí, když po úpravě něčeho očekávám zásadní zlepšení a ono je jen poloviční. Třeba letos dobrý, během dvou desetidenních dovolených jsem nemusel vytahnout snad ani pájku, všechno fungovalo podel představ, nic se nepodělalo, až jsem z toho byl nesvůj. Aspoň že jízdní kolo mě trápilo :-)
Basy s pivem nevozím, kvůli hmotnosti. Ale, není čím se chlubit, pro pivo mám slabost, chutná mi snad jakýkoli, není večer, kdy bych jen v pivu nevypil zhruba tolik, kolik je obecně doporučovaná denní spotřeba tekutin... A o dovolený se klidně rozšoupnu víc :-) Takže plechovky, nakoupený v akci už klidně předem v zimě, a petky, jsou první, co nakládám, vyskládané vyplňují prostor pod předními a mezi předními a zadními sedadly (v oktávce tam, pravda moc místa není, ale děti zatím mají krátký nohy a v sedačkách sedí vysoko,, takže jim zvýšená "podlaha" moc nepřekáží) a já s tím pár dní přežiju. Podlahu kufru zvyšuje všemožný nářadí a prostředky k opravě nejpravděpodobnějích závad (ono u auta s 400tkm na hrbu a poměrně rozvětvenou chladící soustavou s jmenovitou pracovní teplotou 105 stupňů pak při tažení přívěsu například snadno něco rupne, to už je takovej folklór). A všechno samozřejmě doplněno sodovkama, limčama, ochuceným nealkem, dvěma krabicema mlíka na den, nemluvě o veškerým jidle, vyplňujícím kuchyňský skříňky přívěsu včetně lednice + druhou přenosnou autolednici.
No, nemít vzadu pružiny určený do sedmimístnýho Touranu v nejtěžší specifikaci, tahal bych kouli po zemi ještě před připřáhnutím přívěsu :-) V tom pak vozímě veškerý jídlo, i na týden tak měsíční zásobu, aby bylo pořád z čeho vybírat.
Ale beztak v přívěsu jen přespíme, večer se vrátíme vyřízení z vejletu, rodina odpadne a já místo vaření a debužírování dojídám pomačkaný zbytky svačiny :-) A spokojeně zapíjím plechovkama ...a s čelovkou se plazím okolo a koukám, co by chtělo poladit ...
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
Vidíš já jsem z těch co ten průměr dělá nízký a tak se nediv že přemýšlím jak na čem ušetřit a za ušetřené peníze si koupit zásobu piv a nějakou dobrou mňamku na gril
J
JeepaČlen
Přidáno před 1 rok

sarik napsal:

@sarik - J
Jeepa
Každý člen zde má obytku jako druhé nebo třetí auto v rodině v průměru ze mega a řeší jestli za sezonu
dá za PB o 300,- víc nebo míň.


Jestli Ty máš auto za mega tak bud rád a šoupej nohama. Toto je hlavně pro členy kteří si vyměnují různé rady a ne aby se tady někdo chlubil za kolik má auto a určitě tady každý člen jak píšeš nemá auto za mega



Taky jsem začínal s přívěsem za 65tisíc a ani dnes nemám auto za mega,ale pololointegrála kterého jsem koupil jako 10 roků používaného.Stačí si pořádně přečíst,že jsem napsal že v průměru jsou zde obytky za mega a na tom si trvám.
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
Bery2 Tvůj názor se mě líbí a vidím že si dokážeš užívat života a máš pravdu protože stačí ke štěstí málo a je člověk spokojený,a navíc většinu času stráviš venku mimo karvan (obytnák), akorát koukám že ti chybí něco a to dost důležité ale možná Ty se bez toho obejdeš ale to já zase mám základní výbavu sebou vozit a to první co nakládám jsou aspon 2 basy piv. a právě proto se snažím ušetřit na Pb plynu a za ušetřené penízky si doplnit zásoby.

Bud zdráv i ostatní kteří si takhle dokáží užívat života, kterej je bohužel krátký ale takový jaký si ho každý dokáže utvořit
B
Bery2Nováček
Přidáno před 1 rok
Já se "chlubím" přívěsem koupeným za 25 tisíc (+ hromadu práce, doplňků a drobných investic) a ač bych si mohl dovolit nový, tak jsem škrt a víc bych za něco, co využívám 2 týdny v roce, prostě nedal. Nepotřebuju si něco dokazovat, naopak, je mi úplně volný, že se na mě někdo může dívat jako na "socku".Dokud nebyly děti, stačil i stan. A s tím ten 4m prcek, jakožto alternativou, srovnávám, takže parkujíce mezi stany se můžu cítit jako král :-) A na těch pár dní ročně opravdu nepotřebuju mít oproti domovu nějakej luxus, naopak, stačí tam mít všechno (ale opravdu všechno) funkční v základním provedení a nezávislé na okolí. Upřímně mě v kempu dokáže máloco líp škodolibě pobavit, než když pozdě večer vedle zastaví integrál v řádu milionů, a po vypnutí motoru v nastálé absolutní tmě posádka s klubem prodlužovaček dlouze hledá volnou zásuvku v dosahu (za tu cenu bych očekával vlastní elektrárnu :-)). Zatímco mě stačí jen denně doplnit vodu, občas vylít záchod, dvakrát týdně dokoupit pečivo a vše ostatní na těch 8m2 mám kompletní (kuchyň, wc, sprcha),nezávislé (solár) a s sebou levněji do zásoby pořízené. Zkrátka dovolená mě, kromě cesty, kempu a nějakýho toho vstupnýho nestojí o moc víc, než bydlení doma, jinak bych se nevracel spokojen :-) Ale proč tohle zmiňuju je amortizace, v podstatě nulová, přívěs v týhle ceně už dál nemá kam klesnout, takže spokojenost absolutní :-)
A jako zásadní bonus tohohle řešení je, že mi, jakožto kutilovi, po dobu dovolené dokáže nahradit chybějící večery trávené běžně v garáži,. pořád je co vylepšovat :-)

Takže plynem sice nešetřím (při vlastním plnění mě na celou dovolenou vyjde do 3 stovek), ale korunka ke korunce dokáže ve finále udělat dost - zpět na úvod, jakožto škrt, tohle plně chápu :-) (na rozdíl od drahý obytky, ideálně na leasing, s majitelem bydlícím v paneláku v nájmu - určitě i takoví budou ...) Ale samozřejmě, co člověk, to názor.
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
J
Jeepa
Každý člen zde má obytku jako druhé nebo třetí auto v rodině v průměru ze mega a řeší jestli za sezonu
dá za PB o 300,- víc nebo míň.


Jestli Ty máš auto za mega tak bud rád a šoupej nohama. Toto je hlavně pro členy kteří si vyměnují různé rady a ne aby se tady někdo chlubil za kolik má auto a určitě tady každý člen jak píšeš nemá auto za mega
J
JeepaČlen
Přidáno před 1 rok
Každý člen zde má obytku jako druhé nebo třetí auto v rodině v průměru ze mega a řeší jestli za sezonu
dá za PB o 300,- víc nebo míň.Smile
Lmcbreezar, Coralek, RomanPatrol, krizik1
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
Já jsem za sezonu a to jezdíme většinou na 3 dny ale často tak bez bojleru jsem spotřeboval Pb 10kg láhve 2
po namontování bojleru Pb láhev dlouho nevydržela a to jsme zapínali většinou pouze na mytí nádobí Pb používám na vaření a na ledničku (někdy na jaře a na podzim jěště topení)
A elektřinu v kempech nepoužívám
K
kamilioČlen
Přidáno před 1 rok
sarik, tych 60g na ohrev 10l vody moze byt naozaj realne, aj ked som to nemeral. V 60 gramoch PB plynu mas okolo 0,85 kWh chemickej energie. Na porovnanie s 12V ohrevom, priblizne tolko isto vyrobi 200 watovy solarny panel na streche auta za cely den pri beznom dni, ked svieti cely den slnko.

Zratajme to inac, v jednej 10kg PB flasi mas az 140kWh energie! A tvoj BG 10 bojler ma 1,5kW plynovy horak, to je na 90 hodin prevadzky. Pricom voda je ohriata za pol hodinu. Radovo to sedi.

Vsetko ale zalezi od potrieb, kolko litrov vody minies za den? Ako dlho ti ta PB flasa vydrzi bez pouzivania bojlera a ako dlho s nim?

Ja mam male dieta a s umyvanim riadu a sprchovanim miniem az 50l teplej vody denne. To je solarom asi nerealne zohrievat. A jedna PB flasa mi aj s dokurovanim, chladnickou, ohrevom vody a varenim vydrzi kludne tyzden. Pricom PB flasa stoji menej, ako by som za elektrinu zaplatil v kempe za ten tyzden. So solarom 160W na streche som tento rok na elektrinu v kempe pripojeny ani nebol, aj ked mam verziu BGE 10, co je naviac s elektrickou spiralou.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 1 rok

sarik napsal:

@sarik - Sipadan- mám bojler trumu pouze na pb bez spiráli na 12V ,a 22Vohřála


Já vím, jen píši své zkušenosti a názor ... takže Trumu prodej (on ji někdo rád koupí) a kup si Elgenu a máš po starostech. Vše si sám zapojíš, nic nebudeš muset složitě počítat, dělat vrty atd.. Je to plně funkční řešení. Truma je fajn pro nenáročného uživatele, zareagovala s Josefem E. dobře i na naftu, ale dnešní doba umožňuje mnohem lepší řešení, než která se používala před 30 lety .....

@Bery2

Výborná práce Bery, klobouk dolů .....
Já jak stárnu, tak už nic nevyvijím, snažím se spíše jezdit.
Montuji jen dostupná řešení na trhu a jsem nesmírně rád, že si vše nainstaluji sám a nemusím se s nikým dohadovat ....
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
Sipadan- mám bojler trumu pouze na pb bez spiráli na 12V ,a 22V
Bary2, dohledal jsem to, bylo to téma založené 14,1,2021 ale nedokážu si to přesně představit jak to máš udělané a navíc mě to přijde že to je dost složité , to jak mám v plánu mě přijde jednoduší, prostě na střechu, jak jsem už výše psal tak novodurové trubky ( co jsou na odpad) o průměru 7 cm o celkové délce 4 m ( 2 trubky dvoumetrové a na jednom konci propojené do U ) a hadičkou propojené na rozvod vody a 2 kohoutky mezi hadičkama mělo by se do toho vejít cca 15 litrů vody čili opravdu dost na momentální spotřebu
kamilio- nemám to propočítané ale že by to bojler na Pb láhev ohřála 166x čili to je 1660 litrů vody -to se mě nezdá
Škoda že mám obytnák zazimovaný tak bych to zkusil zvážil bych bombu před a po ohřevu vody. Jestli by skutečně byla spotřeba 60 gr tak by to ani nemělo význam něco předělávat
B
Bery2Nováček
Přidáno před 1 rok

sipadan napsal:

@sipadan - @ sarik

Ahoj,
proč tak složitě ? Bojler s 12 V spirálou + 230 V spirálou , solary, v kempu přípojku a ohříváš velice slušně, Elgena je prověřená jistota ...


... a pokud by byla potřeba s těmi 12V při ohřevu šetřit a k tomu chuť kutit, tak tu někde bude k dohledání moje (přezdívka bez čísla na konci) před pár lety popsaný řešení s ohřevem vody pomocí peltiéru (takže takový ve velkých uvozovkách "tepelný čerpadlo" za pár korun). Už to používám jen doplňkově (s dětma a jejich camráním vody by muselo na solár svítit 24h denně) a jako hlavní ohřev slouží plyn, v mém případě naopak s minimální účinností (což je na cca 2 týdry v roce úplně jedno) - nemám plynový bojler, ale pod kryt Truma topení (nad topný těleso) jsem nacpal trochu osekanej výparník z klimatizace (měděná trubka s hliníkovýma žebrama) a čínský čerpadýlko za pár dolarů tamtudy při topení cirkuluje vodu z toho 12V peltiérova "bojleru" + během odběru vody to ventil přepíná a teče tamtudy všechna voda mířící do "bojleru".
K úspornosti to má daleko, protože než se Truma dostatečně rozvášní, spotřebuje to hromadu plynu (a pak než zase vychladne .. v létě taková "ranní" sprcha třeba v 11 dopoledne znamená naprostou nutnost pak na pár hodin vypadnout :-)), ale když těch, tuším, 3,5kw jede naplno, zvládá to vodu pro úspornou sprchu ohřívat průtokově.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 1 rok
@ sarik

Ahoj,
proč tak složitě ? Bojler s 12 V spirálou + 230 V spirálou , solary, v kempu přípojku a ohříváš velice slušně, Elgena je prověřená jistota ...
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
kamilio je vidět že to máš propočítané detailně já jsem to takhle nepropočítaval , mám bojler truma BG10 , ale pochybuji že bych ohřál vodu jak píšeš 166x , Když nepoužívám bojler tak na ledničku a vařič mě vydrží bomba celkem dlouhou dobu ale když používám bojler tak bomba vydrží sotva polovičku.
Dále vycházím z toho že na bojleru je velký hořák ,který má tím pádem velký odběr, dále jak píšeš že lednička má odběr tak si myslím že to s tím odběrem nebude zas tak zlý nebot hoří poměrně slabý plamínek a co se týče topení tak v létě se skoro vůbec nepoužívá a když tak topím skoro na minimum čili také malý plamínek.
Ale budu rád na názory ostatních a pak zvážím zdali se to vyplatí ten sluneční ohřev vody
K
kamilioČlen
Přidáno před 1 rok
Neviem okomentovat montaz trubiek, ale len poznamka k tej spotrebe.
Naozaj je ta spotreba plynu taka velka ako pises?
Neviem aky mas bojler, ja mam Truma BGE 10 a ten ma parametre:

Gas consumption 120 g/h
Gas only operation approx. 31min

Cize 1 ohrev 10l vody je za pol hodinu 60g.
Na 10kg flasu teda ohrejes bojler 10000/60 = 166 krat.
Ak stoji flasa 550Kc, tak jeden plny ohrev je 550Kc/166 = 3,3Kc
Ak minies aj 50l vody denne, vystacit by jedna flasa mohla urcite aj mesiac, dva.
Ak ratam zle, opravte ma niekto.
Moja skusenost je ta, ze uplne najviac berie v chlade kurenie a ako druhe je ladnicka. Ladnicka (142l) vydrzi na 10kg flasu 21 dni. Ohrev bojlera a varenie je oproti tomu nic.
S
sarikČlen
Přidáno před 1 rok
Rád bych otevřel znovu toto téma, (trochu k historii tomuto tématu, mám již jiný obytný auto se zvýšenou alkovnou a mám koupený nový bojler truma)
Jelikož největší žrout PB plynu je právě tenhle bojler a cena Pb láhve letos byla v průměru 550Kč a určitě příští rok bude cena určitě o dost vyšší tak opět přemýšlím o slunečním ohřevu vody .Mám v plánu dát na střechu novodurové trubky jak jsou na odpadní vodu od umyvadla (mají v průměru asi 7-8 cm) a to v celkové délce asi 4 m a to stočené do tvaru U , na jeden konec přivést studenou vodu a na druhý konec vývod ohřáté vody ven. obsah vody v těchto trubkách by byl asi necelých 15 litrů což by bohatě stačilo (bojler má objem vody 10 litrů)
Ale ještě nevím jestli udělat dva otvory skrz střechu - což se mě moc nechce nebo použít 2 meděné trubky a ty protáhnout komínkem od topení, ale někde jsem tady četl že by se ty trubky mohli rosit a pak by to teklo do topení
Nemáte někdo s tímto zkušenost?
pachtapachtaČlen
Přidáno před 5 let

Citovat

sarik napsal:

Jěště že tady je takovéto forum, třeba taková blbost jak umístit nádrž na ohřátou vodu, jak píše Petr Dubí tak ono když se nad tím zamyslí tak to má něco do sebe. Opravdu je lepší nádrž umístit tak aby byla postavená na výšku, naštěstí když tuto nádrž umístím co nejblíž za zadní nápravu tak tam můžu dát 45 cm vysoký kanystr
Jo a když ten panel je udělaný z mědi tak co to udělá za nějaký čas? nechytne to měděnku Mohla by se možná použít alternativa a udělat to z hadice- stočit to do spirály


Nevím co řešíš nádobky el. průtokových ohřívačů z mědi (dnes z plastu) vodovodní armatury z mosazi(slitina mědi a cínu) bubáci na východě vaří v měděných kotlích a přitom se množej jako kobylky třeba to mají místo viagry co ty víš. Stejně tu vodu z 99%budeš používat jako užitkovou.
Hanka a Pavel
A
AnonymČlen
Přidáno před 5 let

Citovat

sarik napsal:

Jěště že tady je takovéto forum, třeba taková blbost jak umístit nádrž na ohřátou vodu, jak píše Petr Dubí tak ono když se nad tím zamyslí tak to má něco do sebe. Opravdu je lepší nádrž umístit tak aby byla postavená na výšku, naštěstí když tuto nádrž umístím co nejblíž za zadní nápravu tak tam můžu dát 45 cm vysoký kanystr
Jo a když ten panel je udělaný z mědi tak co to udělá za nějaký čas? nechytne to měděnku Mohla by se možná použít alternativa a udělat to z hadice- stočit to do spirály


Toto mě také napadlo,ale viděl jsem rozvody vody u papalášů (pracoval jsem u stavební firmy) a také se vaří v mědi ,údajně je to zdravější.Kdo ví v dnešní přeplastované době co je lepší.
S
sarikČlen
Přidáno před 5 let
Jěště že tady je takovéto forum, třeba taková blbost jak umístit nádrž na ohřátou vodu, jak píše Petr Dubí tak ono když se nad tím zamyslí tak to má něco do sebe. Opravdu je lepší nádrž umístit tak aby byla postavená na výšku, naštěstí když tuto nádrž umístím co nejblíž za zadní nápravu tak tam můžu dát 45 cm vysoký kanystr
Jo a když ten panel je udělaný z mědi tak co to udělá za nějaký čas? nechytne to měděnku Mohla by se možná použít alternativa a udělat to z hadice- stočit to do spirály
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner


hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 23
Členové online 0

Celkem členů: 15,970
Nejnovější člen: paveljurik
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,440,643 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.28175 sekund | Průměrně za: 0.28175 (0) sekund | Dotazy: 141 | Použitá paměť: 2.37MB/2MB