Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

Jaký solárních panel na obytku

Poslední aktualizace před 5 let
P
paragČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

parag napsal:

Ahoj,prosím zdejší odborníky na solární techniku o radu,zdali jde zapojit do MPPT reglu momokrystal 100Wp a polykrystal 100Wp.
Díky,Jarda
L
LakyČlen
Přidáno před 6 let
Na typu panelu to nemá vliv jen na velikosti A co tam jde , raději větší ja mám 30A mohu tam dát více panelu . Je to i v návodu popsané - nutno přečíst.
Žijeme jen jednou.
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

parag napsal:

Citovat

parag napsal:

Ahoj,prosím zdejší odborníky na solární techniku o radu,zdali jde zapojit do MPPT reglu momokrystal 100Wp a polykrystal 100Wp.
Díky,Jarda


Podle mně paralelně nebude problém, jen pozor na to jaký máš regulátor u 200Wp už budeš přesahovat 10A tak že alespoň 20A regulátor.
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
Díky všem a Karlu Prokopovi,se kterym jsem to probral
po telefonu a připravil ho jeho drahocenný čas.
Ahoj Jarda
P
PpČlen
Přidáno před 6 let
po přečtení téhle diskuze začínám taky uvažovat nad tim, že bych se na soláry vykašlal a raději zainvestoval do silnějšího akumulátoru. Dodávku budu teprv přestavovat a chci se proto zeptat na vaše zkušenosti a doporučení. Když bych použil silnější trakční baterii např. 180Ah https://autobater...0-180-100/ na kterou bych provozoval pouze mrazící box https://www.nomad...chladnicka + 1 až 2 LED pásky na osvětlení, 1x denně dobyl telefon a notebook jak dlouho by mi tahle baterka mohla vydržet. Mám v plánu jet spíše po vlastní ose a kempům se vyhnout pokud v nich nebude nic zajímavého. Na jednom místě asi víc jak 5-7 dní nezůstanu - prostě zastavím, objedu si nějaká přírodní krásy, nějaké to potápění apod. a pojedu omrknout zase něco dalšího.
Dále by mě zajímalo jak dlouho zhruba trvá dobití tak silného akumulátoru jízdou (zda bude stačit ujet třeba 100-150km).
VasuVasuČlen
Přidáno před 6 let
Podle parametrů je box špičkový, 12Ah za den na plný výkon a 7 Ah na eko, tak asi bude brát cca 8 Ah/den, takže 10 dnů, není problém. Takže podle toho box+ světla bez nabíjení spotřebuješ cca 90-100Ah = 10 dnů. Problém je nabíjení ! Záleží jaký máš alternátor a na jaké napětí nastavený regulátor. Z praktického měření, silně vybitá baterka se začíná nabíjet cca 50 A a potom to dle fyzikálních zákonů klesne na 20 A a níže. Takže, jestli vybiješ 180 Ah baterku na 50%, tak ji jízdou nabiješ cca za 5 hodin a více. V tom má solár výhodu, že stojíš a baterka se nabíjí. Nebo přidat booster, sníží nabíjecí čas asi na polovinu.
Fiat Knaus 2,8 + dva senioři
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let
Ještě ohledně toho dobíjení je taky potřeba vzít v potaz, že bez zvýšení napětí boosterem ani sebedelší jízda baterku nenabije nikdy na 100%, v reálu to asi nebude moc přes 80% :-(.
Další věc je, že uváděná kapacita baterky je spíš takovej mezní/nouzovej parametr, plný využívání kapacity do vybití ji za chvíli odpraví, samozřejmě uváděná kapacita platí pro baterku novou. Aź o třetinu poklesne a lednička se začně vypínat dva dny před plánovaným přejezdem, bodeš hned kupovat novou ?
Já jsem naopak zastáncem soláru v kombinaci s "nějakou" baterkou - přes den všechno utáhne solár + dobije baterku a na ní je, aby nějak vydržela přes noc :-) Max aby pokryla třeba jeden deštivej den - pokud by mělo pršet dýl, jedeme jinam, těch pár dní letní dovolený přece nebudeme zalezlý v dešti v přívěsu :-)
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
VasuVasuČlen
Přidáno před 6 let
Chlapče, mýlíš se ty. U obytného auta záleží na továrním nastavení regulátoru alternátoru. Dost často měřím, že altík nabíjí jen 13,8-14 V Tady opravdu nedojde k nabití na 100 %. Fiaťáci mají štěstí, při měření na alternátoru většinou měřím 14,4-14,6 V a tady jednoznačně dojde k nabití na 100% O přívěsech se nebavím, tady toho bylo napsáno hodně. proč to nedobiješ. Jednoznačně jsem zastáncem polykrystalického soláru.
Fiat Knaus 2,8 + dva senioři
cahacahaNováček
Přidáno před 6 let
ahoj,
nechci zakladat zbytecne nove tema a tohle spolu souvisi. Mel bych prosbu na zkusenejsi kolegy "solaristy" :). Minuly rok jsem koupill obytnak se solarem a postupne ho pochopitelne prolejzam, spravuju a vylepsuju. Zjistil jsem, ze mi solar nedava. Promerill jsem to a zjistil, ze je vadny panel. Koupeni jineho se nebranim, ale neda mi, abych se nejdriv nepokusil zavadu odstranit :). Podle svorkovnice se panel sklada ze dvou zapojenych do serie, ktere davaji 10V a oba maji paralelne na sobe diodu (to jsem se docetl na netu, ze je nejak kvuli zastineni jednoho z clanku, ale moc jsem nepochopil, jak to funguje). Ale to je jedno. Panel je castecne flezibiln, ale v hlinikovem ramui a ma na sobe nalepenpu vrstvu z podle vseho prekaleneho skla, ktere vytvorilo prasklinami strukturu, rozkladajici smer svetla. je tedy pravda, ze to funguje, protoze i ve slunci z dost velkeho uhlu, jsem nameril na jednom z clanku docela slusne hodnoty. Na jedne pulce panelu jsem si vsimnul v tom reliefu, ze dostal par ran, ktere tam asi nepatri (mozna kroupy) a kdyz jsem si ho v tom miste podlozil a trochu vyboulil, tak zacala davat i druha pulka a vse fachalo, takze je tam jenom nejaka prerusena cesticka. A ted k dotazu:
1. Nevite nekdo, co je tohle za panel? Hmotnost cca 1,5Kg. Zadny takovy jsem nikde na netu neobjevil. (predpokladam, ze ten relief je original a neni to cele rozmlacene od krup ;D )
2. Pokousel se nekdo spravovat takto solarni panel? To sklo na te spodni umelohmotove vrstve docela drzi. Pokusim se o neco jako opatrne vybrat sklo v miste narazu, vodivym lepidlem + dratkem opravit spoj a zalit to vodnim sklem nebo silikonem. Odhadnete moje sance na uspech nebo je to naivni a zbytecna namaha?
3. Pze nevim, co je to za panel, umite nekdo k regulatoru (obr.4), ke kteremu jsem nasel, ze je 220Wp, 13A (https://www.doplnkyprokaravany.cz/solarni-regulator-carbest-digital) doporucit panel (nejlepe s takovymto reliefem, pze je naplacato, podlozeny listama) se kterym mate dobre zkusenosti? Penez nazbyt samozrejme nemam, ale radsi si priplatim, nez low-end na dva roky ... proste odzkouseny slusny pomer cena/kvalita. Rozmer toho stavajiciho je 1060x460, ale pomalu se smiruji co koukam po netu, ze listy budu muset utrhnout a predelat. Vykonove potrebuji pouze sviceni, obcas film na tv nebo sat, takze si predstavuji 100-150Wp.
4. Jako bonus, nevite nekdo, jestli k tomuto regulatoru pujde tento display? https://www.dopln...cd-12-24v/

diky za pripadne odpovedi :)
Caha
Upravil caha dne 18.06.2018 13:04, před 6 let
caha Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let
Teď nevím, jestli to mýlení se bylo myšleno na mě :-) Ale pokud ano, opravdu mají Fiaty tak kouzelnej regulátor, že dokáže ošálit procesy v baterce a obejít nutné zvýšení napětí na konci nabíjení na cca 16,5V pro opravdové nabití do posledních procent ? Jinak já mám v osobáku upravenej regulátor a podle teploty se mi napětí pohybuje mezi 14,4V v horku po 15,6V v mrazu, ale z 90% jezdím trasy do 10km a občasná delší cesta klasickou baterku s tekutým elektrolytem neohrozí, respktive za dobu životnosti baterky hladina elektrolytu nehlesne pod min a není třeba dolévat destilku.
V přívěsu dobiju taky, už jsem tady o tom psal, nabíjím přes step-up měnič na 15,3V ...
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
caha:
Ćástečně flexibilní (semiflexibilní) panely nemívají sklo, protože to by prasklo. Pokud je tam opravdu sklo, tak je to normální panel s rozbitým sklem a flexibilní je pružnému podkladu solárních článků. Jinak tenhe způsob dělal například i Unisolar, který udělal na semiflexibilní panel hliníkový rámeček, ale sklo už tam nedával.
Zkusit opravi to můžeš, ale jak se to bude hýbat, tak ti to může zase prasknout. Kdyby jsi to měl opravit pořádně, tak bych to viděl na odstranění skla komplet, opravu spoje a potom přilepit nové sklo.
Ten počítač bude fungovat jenom s odpovídajícím regulátorem od Votronicu.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

caha napsal:

4. Jako bonus, nevite nekdo, jestli k tomuto regulatoru pujde tento display? https://www.dopln...cd-12-24v/



Ahoj Caho,

ten regulátor co je namontovaný v autě (viz. foto) je dilem Votronicu, bude to OEM pro Reimo nejspíš.
Pokud na něm máš konektor, tak je teoretická šance, že solar computer fungovat bude kompatibilní.

Petr myslel svoji radu správně, ale zde může být vyjímka .... ale jen může, nevím to.

Pokud tam konektor z boku máš, dej vědět. :_
4.114683,118.628756
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
Má pravdu předsedo ;)
Současné regulátory SR 220 přípojku na displej mají, ale vypadají jinak. Viděl jsem ještě SR242m který vypadá stejně jako ten tvůj a přípojku má dole, ale je to jinak označený typ:
https://www.reimo.com/de/85138-carbes...tal_242wp/
Konektor má mezi teplotním senzorem a nastavením typu baterky.
Takže jedině hledat, jak píše Dan..
cahacahaNováček
Přidáno před 6 let
jj, vychazel jsem z toho, ze tady https://www.dopln...st-digital dole je to jako doporuceny doplnek a z toho, ze Votronic je fakt hodne podobny (nektery uplne stejne) designove i rozlozenim, takze to vypada, ze to je nejaky brand. Ohledne toho panelu, nerekl bych, ze to je takhle pravidelne rozmydleny neoriginal, podle me to je z vyroby :), pze i na povrchu je to sklo hladke a zadrhavam nehtem jen tam, co to dostalo tu slupku. Spatne je, ze to na tom skle docela hodne drzi, takze sundat cele sklo je vylouceno, budu rad, kdyz se mi postesti to lokalni mistecko. Ale diky takovemuto sklu vim, ze to neni napareno na nem, ale ze to je na te folii pod nim. Nicmene fakt se mi libilo, jak to bralo diky lamani svetla ten uhel bez naklapeni panelu ... proto jsem hledal podobny, ale nenasel jsem nikoho, kdo to vyrabi :/. V kazdem pripade diky za odpovedi! Jo, kdyby jsme meli tedy tip na jiny panel v tom, co mate odzkouseny ve vyse uvedenem vykonovem rozsahu, co se da montovat naplocho a podobnych rozmeru, byl bych vdecny :) ...

Automatické sloučení 18.06.2018 15:38:

Citovat

PetrDubi napsal:

Má pravdu předsedo ;)
Současné regulátory SR 220 přípojku na displej mají, ale vypadají jinak. Viděl jsem ještě SR242m který vypadá stejně jako ten tvůj a přípojku má dole, ale je to jinak označený typ:
https://www.reimo.com/de/85138-carbes...tal_242wp/
Konektor má mezi teplotním senzorem a nastavením typu baterky.
Takže jedině hledat, jak píše Dan..


jj, to je prave vypada naprosto stejne ...
Upravil caha dne 18.06.2018 15:38, před 6 let
caha Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
caha: diskuze jako řemen, tak :) taky přidám

ad1) je to monokrystal 60W
ad 2) ne, opravovat tyto panely by mě v životě nenapadlo (panel je evidentně K.O.)
ad 3) pokud je regulátor na max 220W tak koeficient zatížení je 0,7. Čili pokud je špičkový zpracovatelný výkon 13A tak ty tam můžeš trvale pustit cca 13*0,7= 9,1A zaokrouleně okolo 9A max. To je cca 170-180Wp.
ad 4) spojovat výrobky různých výrobců by mě nenapadlo (nikdo neví, jak dalece kompatibilní jsou) ale pokud miluješ systém pokus-omyl, proč ne?
cahacahaNováček
Přidáno před 6 let

Citovat

Karel Prokop napsal:

caha: diskuze jako řemen, tak :) taky přidám

ad1) je to monokrystal 60W


a nevidels nekde vyrobce s timhle reliefnim sklem? Fakt se mi libilo, ze to dava vykon i se sluncem pod dost velkym uhlem ...

Citovat


ad 2) ne, opravovat tyto panely by mě v životě nenapadlo (panel je evidentně K.O.)


to me taky ne :), ale kdyz pulka panelu jede bez problemu a druha kdyz ji podlozim cukrenkou ve spravnem miste, tak mi to neda to nezkusit ;) ... pokud se podari, tak dam vedet. Jinak pochopitelne sam tomu moc neverim, ze by se to podarilo, hlavne kvuli tomu, ze bude problem lokalne odstranit to prilepene sklo. No, uvidime ...

Citovat


ad 3) pokud je regulátor na max 220W tak koeficient zatížení je 0,7. Čili pokud je špičkový zpracovatelný výkon 13A tak ty tam můžeš trvale pustit cca 13*0,7= 9,1A zaokrouleně okolo 9A max. To je cca 170-180Wp.


jj, to mi bohate staci. Spis ted probiram, co zvolit, kdyz nenajdu s timhle sklem, jestli pak vyrobit nejake vicestranne naklapeni, jestli nedat treba dva mensi panely, nez takhle dlouhy, ze by nebylo takove riziko prolomeni pri kroupach ... procitam diskuse a sbiram zkusenosti :). Zatim jsem dospel, ze co clovek, to nazor :).

Citovat


ad 4) spojovat výrobky různých výrobců by mě nenapadlo (nikdo neví, jak dalece kompatibilní jsou) ale pokud miluješ systém pokus-omyl, proč ne?


souhlas, take by me neco takoveho nenapadlo, kdyby na me nevybehly ty vyse uvedene stranky, kde to je jako rozsirujici doplnek (to me nahlodalo) a kdyby to nebylo tak zatracene podobne (skoro bych rekl, ze jenom pretiskli logo) tomu Votroniku.

Ted jsem byl uspesnejsi v hledani! Str.3-4 je celej ten muj set i s listama a str.11 je ten regulator a dohromady s Votronikem a vyrabi to Reimo Reisemobilcenter GmbH
http://www.reimo....ryczne.pdf
Akorat umim jenom anglicky, takze vim zatim prd, co tam pisou ... to bude trvar dele :). Jenom jsem si prelozil "Getempertes Glas - zihane sklo", to by sedelo :).

... a mas pravdu, podle toho, co jsem ted nasel i podle rozmeru je to ten typ CB-60 (60W) :).
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
Panel zjevně patří mezi laciný (nevybíraný typy) jejichž jedinou výhodou byla láce,.... je jich plnej E-bay a řada různých firem je nakupuje a se subminiaturní marží dál prodává. Pozná se to mj. proto, že kosočtverečky lidově zvaný "pičky" mezi článkama jsou velký. Kvalitní mono má "pičky" malý, aby se tam vešly větší články (větší prořez z krystalu, který vypadá jako válec)
CZ samozřejmě nevyjímaje. Já už jsem dlouho ve fázi, že si panely vozím z DE. A nemám problémy.
Typicky: mono 100Wp o mírách 1250/525 se dělalo ve dvou výkonech: 100W a 80W; když jsi dal vedle sebe ty dva panely tak články na 80W byly výrazně menší,....Rám byl stejnej pro oba typy panelů. 100Wp stálo 5500 a 80Wp 2800Kč u nejmenovanýho prodejce,...:D

Régl: jestli Turci (Reimo) přeznačili regulérně Votronic, tak proč ne ? Pokud to chceš vědět přesně: zavolej do Votronicu a žádej pana Dietera Sojaka (šéf vývoje) ten to bude vědět přesně.
Panel s rozbitým sklem samozřejmě fungovat bude, nějak.
Já jako firma (za svou práci ručící) na takovýdle (soráč :D) schizofrenní experimenty nemám čas, ani energii.
Nicméně: proti gustu,...Takže, pokud máš čas, síly a náladu, klidně bastli, je to koření života.

jen mi to nedalo a musel jsem,.....:_
onak8onak8Člen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
výbavu jsem popsal na vlákně
https://www.carav...d_id=37668

Teď tak trochu poznatků ze zimního provozu:
Osvědčila se mi volba typu panelů a MPPT regulátoru. A zároveň i boosteru. Byli jsme týden v Itálii, vždy 2-3 noci na jednom místě. Booster samozřejmě dobije baterie velmi rychle. Ale nikdy nám nedošla šťáva ani při stání a to šla třeba i televize celý večer. Jeden den bylo i pod mrakem a solární systém dobil.
Pak jsme byli na víkend v Deštné. celý den zataženo a odpoledne propršelo. Solární panely (dva v sérii) dávaly cca 0,8A, ale MPPT dodával do baterek 2,4A. Při takovém počasí aspoň něco! :-)
Takže MPPT dokáže proud až ztrojnásobit!

Tolik poznatky.... třeba se někomu budou hodit při rozhodování...
Petr
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 17
Členové online 0

Celkem členů: 15,972
Nejnovější člen: Roman1973
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,508,254 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.25628 sekund | Průměrně za: 0.25628 (0) sekund | Dotazy: 127 | Použitá paměť: 2.21MB/2MB