SteMiČlen Přidáno
před 10 letŘíkáme tomu rybí orgie, téměř každý den a samozřejmě čerstvé :_
SteMi Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
Mirek57Člen Přidáno
před 10 letLetos v HR v Podgoře jsme se stali v přístavu svědky příjezdu docela velkých rybářských lodí z lovu. Během vykládky velkého množství ryb v polystyrénových přepravkách jsme se zůčastnili drobného prodeje na molu. Prodávaly se ryby od 10 do 60cm, na ráhnu visel a byl porcován 3metrový tuňák. Koupil jsem asi půl kila kalamárů a 2 velké stejky z tuňáka, taky asi trochu víc jak půl kila. Vše za 50 Kuna. Čerstvý stejk z tuňáka - jen česnek a rozmarýn, pár minut na pánvi. Pochoutka, jakou si často nedáte. Normálně nám půl kila masa bohatě stačí, ale po tomto kulinářském zážitku jsme na sebe zůstali hladově koukat a žena i synek (7) se ptali, zda něco nezbylo.... . Čerstvé, právě vylovené, během 24 hodin udělané. Kdo to nezažil, ten neuvěří, jak čerstvé dokáže být chutné. Mirek
Tak to mi si často na cestách děláme tuňákové rizito, které jak sami autoři receptu zmiňují je i to polních podmínek, takže rychlé, levné a hlavně do karavanku ideální :|
Upravil Fun dne 28.09.2014 16:27,
před 10 letMirek57Člen Přidáno
před 10 letČas dovolených, čas čerstvých a zdravých dobrot. Již jsme byli v Provence a chuť místních dobrot, jako tapenád zvláště dobře bylinkami ochucených, vyzrálých kozích sýrů z Banonu, vín Cote du Rhone, či prosté zmrzliny z Levandule z cukrárny na náměstí v Avignonu. Miluji jehněčí a to je při opékání nejlepší nikoli natřít, ale kousky česneku našpikovat ! A ještě z českých zdrojů- mírně OT. Kdykoli jedu bývalou vojenskou cestou kolem Plzně směr Domažlice, stavuji se v Dobřanech v řeznictví a uzenářství. Tak dobrou slaninu a špek, i výborné maso(za slušnou cenu) nekoupíte často. Čerstvá zelenina rostlá v místě na PZ v Ořechu(kousek od Hykra) v prodeji vždy v pondělí. V marketu ty uvadliny alespoň v létě nekupuji. Nedělám jim reklamu a proto neuvádím firmy, inteligent vygůgluje. Čerstvé je vždy o něčem jiném chuťově i zdravotně. To je můj názor a tak se i chovám. Mirek
Vyhnán sektou konzervářů z jejich vlákna, dovoluji si vložit následující, dle mého mínění užitečnou informaci sem.
V pondělní příloze MF Dnes vychází na pokračování kuchařka místních specialit jednotlivých turisticky zajímavých zemí. Po úvodním Chorvatsku vyšlo dnes Řecko, následovat bude Itálie, Francie, Španělko...
Jedná se vesměs o jednoduché a laciné recepty s využitím místních surovin.
Pozornosti doporučuji i dnešní úvodník šéfredaktorky přílohy.
Ač tomu leckdo nevěří, v zahraničí lze skutečně uvařit rychle, lacině a jednoduše s použitím lokálních potravin, které ve srovnatelné kvalitě doma nikdy neseženeme. A to neberu v potaz nepřenositelnou náladu přímořského podvečera. Dobrou chuť !j
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 11 letRychlý, lehký a osvěžující bavorský salát jak ho máme rádi.
studené vařené brambory nakrájíme na rozpůlená kolečka
přidáme na jemná kolečka nakrájenou mladou cibuli
a kyselé okurky
sůl + pepř
zakápneme vinným octem a rostliným olejem
zalijeme studeným zeleninovým vývarem a dáme vychladit
Podáváme samostatně nebo jako přílohu. /a možná by to šlo i zavařit :)/
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
TomTPČlen Přidáno
před 11 letTom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
Přidám dva nejjednodušší na pastu. Jejich kouzlo tkví právě v místních surovinách. Jinde než v Itálii budete shánět čerstvé těstoviny, peperoncini, kvalitní olivový olej, pancetu, pravý parmazán složitěji a hlavně za větší peníz.
Spaghetti aglio, olio e peperoncini
suroviny:
balíček čerstvé pasty (v nouzi špagety)
olivový olej
4 stroužky česneku
4 peperoncini
Hrst čerstvé perželky
Těstoviny vaříme osolené vodě, až než jsou „al dente“ (na zkus). Česnek nakrájíme na jemno, peperoncini a petržel posekáme. Do pánve přidáme olivový olej, plátky česneku, a posekané peperoncini. Na mírném plameni ohřejeme, ( nesmí se smažit - česnek se nesmí zbarvit). Pánev sejmeme z plotny, přidáme scezené špagety, promícháme přidáme petržel, znovu promícháme a podáváme.
Pasta Carbonara
suroviny:
balíček čerstvé pasty
kousek pancety (v nouzi kvalitní anglické slaniny)
3 vejce
strouhaný parmazán
olivový olej
Těstoviny dáme vařit v osolené vodě, znovu do bodu "al dente". Mezitím nakrájíme pancetu na plátky nebo kostičky a opečeme ji na pánvi na olivovém oleji do křupava. Do misky rozklepneme dva žloutky a jedno celé vajíčko, přisypeme strouhaný parmazán, lehce opepříme, případně dosolíme a dobře prošleháme (můžeme přidat lžíci, dvě vody ze špaget).
Uvařené těstoviny přendáme na pánev s opečenou pancetou (přilijeme trochu vody ze špaget - je li potřeba) proházíme (zamícháme) a odstavíme z ohně. Přilijeme vyšlehanou směs vajec a sýra a důkladně promícháme. Pozor, vajíčka se nesmí vysokou teplotou srazit, musí spolu se sýrem a škrobem z vody, ve které jsme vařili těstoviny vytvořit hladkou bílou omáčku. Pasta nesmí být suchá! Přendáme na talíře posypeme strouhaným parmazánem (můžeme přidat i trochu aromatičtějšího Pecorina) a zakapeme olivovým olejem.
Ahoj, toto je hrůza číst mám poslintanou klávesnici a plánuji co z těchto receptů budu dělat o víkendu.Čau jdu do lednice.:D
viera a vladoČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Romish napsal:
Mám tady jeden jednoduchý, na mušle slávky. Mají je kdekoli ve středomoří. V Chorvatsku mušulje. Dají se koupit ráno na tržištích nebo na Pelješacu u vnitřního moře od soukromníků na každém druhém molu. Mušle očistíme od řas a jiných korýšů. To je asi ta nejhorší práce... Na dno velkého hrnce necháme rozpálit dobrý, místní olivový olej, na kterém zpěníme na kroužky nakrájenou místní bílou cibuli a asi 5 stroužků, samozřejmě místního česneku. Pak už stačí na to celé nasypat očištěné mušle, ztlumit plamen, a asi dvacet minut vařit. NEPŘILÉVAT VODU!! Mušle se horkem otevřou a vypustí slanou vodu, ve které se krásně udělají. Servírujeme naběračkou, jako polévku i s trochou vypuštěné vody, ze které se nám vařením stal výborný sosík. Ideální příloha je čerstvý místn bílý chleba a červené víno...!i
No a ako vyzerajú? Domáci im zbytočne nehovoria " PIČKE". Je to presné. Ahoj.
viera!l a vlado!y
koľko vzletov toľko pristátí!
Celý neoloupaný banán zabalíme do alobalu a šoupneme na gril nebo do malého ohně.Až na dotek celý banán změkne rozbalíme a horní šlupku sloupneme,vzniklou štěrbinu posypeme cukrem smíchaným se skořicí a zalijeme máslem.Lžičkou škrabeme měkký banán.Po steakách ideální!t
Fiat Drncáto Knaus [bGril Cramer Toscana tříplotýnkáč.[/b] Skůtr Piaggio Sfera 80 Suzuki Burgman 400
Mirek57Člen Přidáno
před 11 letV srpnu jedeme vždy týden Pelješac, pak Podgora. V Pelješacu na Prapratnu , poránu se rád projdu do Stonu a zpět, tak nakoupím a budeme připravovat jak mušle( dosud jsme chodili na bezvadné do kempové restaurace), ale určitě vyzkouším to jehněčí, sliny se sbíhají... .Mirek
RomishČlen Přidáno
před 11 letMám tady jeden jednoduchý, na mušle slávky. Mají je kdekoli ve středomoří. V Chorvatsku mušulje. Dají se koupit ráno na tržištích nebo na Pelješacu u vnitřního moře od soukromníků na každém druhém molu. Mušle očistíme od řas a jiných korýšů. To je asi ta nejhorší práce... Na dno velkého hrnce necháme rozpálit dobrý, místní olivový olej, na kterém zpěníme na kroužky nakrájenou místní bílou cibuli a asi 5 stroužků, samozřejmě místního česneku. Pak už stačí na to celé nasypat očištěné mušle, ztlumit plamen, a asi dvacet minut vařit. NEPŘILÉVAT VODU!! Mušle se horkem otevřou a vypustí slanou vodu, ve které se krásně udělají. Servírujeme naběračkou, jako polévku i s trochou vypuštěné vody, ze které se nám vařením stal výborný sosík. Ideální příloha je čerstvý místn bílý chleba a červené víno...!i
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 11 letA je tady další recept pro příznivce čerstvých pokrmů.
Jehněčí kýtu nebo kotletky zakapeme olivovým olejem a citronem, lehce osolíme a opepříme. Hojně proložíme rozmarínovými větvičkami, které jsme před tím poklepali aby se aroma lépe uvolnilo./ na jihu roste rozmarín všude/. Na alespoň hoďku dáme odležet do lednice.
Mezitím si připravíme studenou česnekovou omáčku. Utřeme česnek který smícháme s bílým jogurtem, kapkou olivového leje, špetkou soli a pepře.
Jako příloha se hodí bílý chléb, na grilu opečené brambory či zelenina.
Z masíček odstraníme rozmarýn a grilujeme tak jak to máme rádi propečené.
Během přípravy zaléváme dobrým vínem či studeným pivem. /do sebe/
Jinak skopové maso je na jihu levnější jak u nás a třeba takové jehněčí z Pagu v HR patří mezi gurmány k těm nejlepším na světě.:P
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
BlueČlen Přidáno
před 11 letAhoj,
takhle tomu také rozumíme. Na dovolené v Chorvatsku máme také osvědčené menu:
Nejprve tedy uvedeme, že máme venkovní kuchyň - v předstanu. Jako správní "mastňáci".
Ráno, protože už jsme ti dříve narození a nespíme až do oběda, vzbudíme naše mladší sousedy vůní pečené schwarzwald-šunky a volskými oky. K tomu nářez čerstvých soudkových rajčátek, papriček - šťavnatých a voňavých ze sluníčka a teplíčka. K tomu jejich bílý chléb. Pravda, drolí se a nejde krájet, ale nám chutná. Tuto snídani zakončíme zpravidla pohodovou kávičkou a "tichou meditací" s pohledem na moře a prázdnou pláž. Bohužel, tuto meditaci přeruší, jak již jsme dříve naznačili, mladší sousedé, které vůně slaniny a vajec vyžene z pelechu. Jejich rachtání nás vytrhne z meditace a vyžene na výlet - a to buďto gumíkem nebo autíkem - podle toho, co nám přijde na mysl.
Oběd tedy nevaříme - většinou nás buďto moře nebo silnice přivede k útulné "konobě", která voní na dálku a vyprovokuje naše chuťové buňky, takže jdeme ochutnat místní speciality.
Cestou domů pak, abychom doplnili zásoby chleba, zaskočíme do supermarketu, kde nám místní "řezník=specialista" namíchá buď čevapi nebo pljeskavicu a protože jsme fakt dost utahaní z horka i z toho výletu a leniví až hanba, tak si to koupíme a ugrilujeme. K tomu skleničku a západ slunce - lepší telenovelu si prostě nelze představit. A popravdě - i když je možná tento děj jednotvárný - nás ještě ani po 20 letech neomrzel.
Jen je k tomu zapotřebí první brázda přímo u moře. A pro nás ještě co nejmenší kemp, kde není tolik lidí.
Možná jsme nepřispěli žádným kulinářským moudrem, ale pro nás je to ten nejlepší recept na všechny bolesti, neduhy a problémy.
A na vaření máme pánev Tefal - zde během 10 minut zapečeme brambory nebo těstoviny s něčím, co trh dá. S čerstvým salátem nebo jen tak zeleninovým rozkrojem je to chutné a na přípravu nenáročné. Večer se pánev změní na gril.
Tohle je pro nás recept na dovolenou - všechny ostatní výjezdy jsou výlety. Dovolená = odpočinek a relax, nic nemusím, nic neplánuji, nic neorganizuji - děláme jen to, co opravdu chceme. Výlet = ten už je jiný, plánovaný.
Zdenek a AlenaČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Mirek57 napsal:
Citovat
Zdenek a Alena napsal:
výborné "bulharské čevabčiči" na grilu: http://www.apetit...pcici.html
nebo taky takto:
Kebapčeta na skare (na roštu) ½ kg mletého masa (vepřového a hovězího(telecího) 3:2, (v případě telecího1:1), troška vody, soli, černého pepře, římského kmínu (saturejky). K dobře umletému masu přidáme sůl, řádně prohněteme a v míse necháme 3–4 hodiny v chladu odležet. Potom přidáme pepř a opatrně římský kmín (saturejku). Koření řádně zapracujeme a směs opět necháme opět 3 –4 hodiny uležet v chladu. Následně vytvoříme válečky cca 3×12 cm, které pokládáme na studený, lojem potřený rošt tak, aby se nedotýkaly. Kebapčeta se pečou na žáru (ne na plameni) tak, aby zezlátla, ale zachovala si hnědé čáry od roštu, zůstala šťavnatá, ale neměla růžový střed. Při pečení je postupně obracíme.
Přílohy: Chléb, směs drobně krájené cibule s petrželkou, rajčata, nebo salát z pečených paprik a plátků lilku,čerstvých rajčat a cibule, soli, pepře, vinného octa a oleje.
Aperitiv: Mastika říznutá troškou vody.
Nápoj k jídlu: Suché červené víno (pro dámy možno ředit trochou polotvrdé vody).
Původ receptu: Bulharsko před 100 lety.
Recepty jsou z internetu, ale více/méně to takto dělám a je to fakt dost dobré :)
Bezva zkusím, ale u buharských čevapů bych očekával jako koření i trochu čubrici. Mirek
jo jo - čubřici dávám ale údajně tam správně patří ten římský kmín ten jsem, ale zatím nevyzkoušel.
cituji:
Čubrica je směs koření, oblíbená především v balkánské kuchyni. Jde o směs ze suché saturejky, pálivých papriček, soli, mouky z opražené kukuřice a semen pískavice. V kuchyni se využívá hlavně do receptů z luštěnin, zapékané zeleniny, mletých mas či hustých polévek. Tvoří jednu z hlavních ingrediencí pokrmů připravovaných na grilu.[1]
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12