Citovat
Rudy napsal:
Ještě jednou a naposledy. Nikomu jsem nenutil, aby na výjezdech vařil z čerstvých potravin. Ani jsem ty, kdož zavařují, nijak nehanil. Jen jsem si dovolil položit otázku, proč zavařovat, když jsou potraviny všude v okolí kvalitnější a mnohdy i lacinější. Argumenty pro ( nemoc, dieta, Skandinávie, domácí zdroje) beru. Na druhé straně jsem se pokusil nastínit i jinou možnost.
Nebyl jsem to já, kdo normální diskusi zvrhl do útoku proti nepříteli během pár prvních přispěvků. Jedinou chybou bylo, že můj přispěvek byl možná off-topic ( pro kolegu Vondráčka "mimo téma") I tohle se však dalo řešit přátelským upozorněním.
Takže přátelé, loučím se s tímto vláknem zvoláním:
S konzervami na věčné časy a nikdy jinak :_
Citovat
Kapitank1400 napsal:
Citovat
Petr a Mirka napsal:
ta krkovička zní lákavě!j jestli by šla upéct i v grilu,::x máme rádi tyhle "alobalové" balíčky:)
--------------
Předpokládám že ano, je třeba zajistit teplotu i kolem toho balíčku, tedy třeba něčím vhodným zakrýt.
Grilovat ale zřejmě velmi pozvolna, aby se brambory nepřipálili.
Jinak to krásně vše voní. nejraději máme ty připečené brambory do zlatova, na tom alobalu.
Jinak máme v obytném autě dostatečný příkon ( z akumulátoru přes měnič na 230V ), i na remosku 500W, případně i 750W.
Tedy naprostá nezávislost i bez přípojky.
Dokonce po vyzkoušení varné konvice na 12V / 200W, jsem toto zavrhl jako nevhodné řešení.
Nyní používáme varnou konvici na 220V / 1500W, která vaří za 3 minuty. Vše z akumulátorů a měnič.
Solární panely vše rychle dobijí, tedy pokud alespoň část dne svítí sluníčko.!e
Snad nikoho tím dodatkem o solárech nenaštvu, že tady je téma o vaření a zavařování.
Jen jsem chtěl uvést, že se dá péci na elektrice bez přípojky.:_
Citovat
vondracek napsal:
.....Třeba ti někdy brnkne
o klobouček nějaký recept na konzervu a když ho vpíšeš do vlákna, které nebude určeno jako "off-topic", tedy bude mít konkretní tema stanoveno /to je pro tvoji informaci
pravý význam a účel OT/, tak budeme jenom rádi, zavaříme a dáme případně ochutnat. :D
Citovat
Rudy napsal:
Vážený kolego Vondráčku, velice si vážím Tvé snahy mne dovzdělat, nicméně musím konstatovat, že Tvůj výklad termínu " off-topic" je bohužel neúplný.
.
Citace z Wikipedie: http://cs.wikiped.../Off_Topic
.
Off Topic (někdy zkracováno OT) je výraz přejatý z angličtiny a znamená mimo téma. Tento výraz se dává většinou na fóra jako sekce, kam mohou uživatelé psát cokoliv, co chtějí, eventuálně jako označení stavu, kdy se přispěvatelé odchylují od tématu.
Omlouvám se ostatním diskutujícím za OT příspěvek.
Citovat
Jarda a Maru napsal:
Ahoj Vondráčku, chtěla bych si udělat tu tvoji pochoutku, ale nemám pracharandu. Dá se v dnešní době někde koupit nebo musím počkat až na nové hrušky a vyrobit si ji "samodomo"? !j :_
Citovat
Jarda a Maru napsal:
Ahoj Vondráčku, chtěla bych si udělat tu tvoji pochoutku, ale nemám pracharandu. Dá se v dnešní době někde koupit nebo musím počkat až na nové hrušky a vyrobit si ji "samodomo"? !j :_
Citovat
Zdenek a Alena napsal:
Citovat
Jarda a Maru napsal:
Ahoj Vondráčku, chtěla bych si udělat tu tvoji pochoutku, ale nemám pracharandu. Dá se v dnešní době někde koupit nebo musím počkat až na nové hrušky a vyrobit si ji "samodomo"? !j :_
Ahoj, myslím že ve Vondráčkově receptu jde asi o toto: http://drogeriema...smes-250-g
ale jistě ti to upřesní sám :_
Citovat
Deda Lebeda napsal:
Citovat
Zdenek a Alena napsal:
Citovat
Jarda a Maru napsal:
Ahoj Vondráčku, chtěla bych si udělat tu tvoji pochoutku, ale nemám pracharandu. Dá se v dnešní době někde koupit nebo musím počkat až na nové hrušky a vyrobit si ji "samodomo"? !j :_
Ahoj, myslím že ve Vondráčkově receptu jde asi o toto: http://drogeriema...smes-250-g
ale jistě ti to upřesní sám :_
Pane kolego, pletete si pojmy a to zásadně
http://recepty.ch...79784.html
Citovat
lada721 napsal:
Lidi, neblbněte zmatečnými odkazy. Vondráček už zmýlenou opravil a Zdeněk má samozřejmě pravdu. Praganda je směs kuchyňské soli (99,8%) a Dusičňanu draselného (do 0,2%). Dusičňan draselný (sanytr) býval součástí střelného prachu a pro potravinářství byl užíván již od středověku.
Pragandu si vyrábím sám . Dávám do 0,3% Sanytru a přidávám ještě 0,3% cukru. Jen pro úplnost bych si dovolil ještě dodat, že sanytr v mase urychluje uleženost a zrání hlavně u uzenin, v druhé řadě zanechá výrobku růžovou barvu a působí částečně i jako konzervant.:_
Citovat
zuzi777a napsal:
Citovat
Mirek57 napsal:
Chápu lidi s dietou, chápu vytvoření železné zásoby, chápu pivo. Jinak je to podle mne o "ničem". Všude v Evropě,nejenom na tržištích koupíte často levnější a vždy kvalitnější potraviny než v Čechách. To je skutečnost, Evropu kromě severu mám projetou- možná to ještě neplatí(cena) v HR. Tak zavařujte a někdy si i zavařte na problém..... Mirek
Nevím kolik času strávíš obecně vařením na cestách a pro kolik lidí a jak moc hladových. Pro mě je naprosto děsivá představa,že bych majíc s sebou vlastní kuchyň ,trávila denně čas oběda někde po hospodách byť 5 hvězdičkových.
Pokud vyjdu z tvého tvrzení, že nakoupit čerstvé a lepší není problém -tak ještě pořád po nákupu nejím. Jen mám suroviny. V mém případě mohu polemizovat i o kvalitě suroviny neboť jak drůbež tak hovězí i vepřové máme z domácího chovu. Časová kalkulace "obyčejné " silné drůbeží polévky ( zdravé bez konzervantů, glutamatu, aditiv a barev) je následující:
Příprava mě bude stát kupu mého času na mé dovolence. U slepičí polévky celé dopoledne :
Koupit za ranního kuropění na místním trhu pěknou slepici ,pokud možno oškubanou :D - tipnu si 20min i s cestou
Uvařit slepici doměkka - 2-2,5 hod a to nejlépe v papiňáku, který s sebou tedy ani já coby šílená kuchařka nevozím.
Obrat maso, vrátit do hrnce , přidat těstoviny, zeleninu, dochutit- minimálně dalších 20 minut.
Udělat něco se zbytky ,kostmi, odpadem = čas. MŮJ!!!
Celkem minimálně 3 hodiny profrcaného času a kupa nádobí, kterou doma řeší myčka.
Moje příprava z mého doma s láskou uchystaného polotovaru je 20 minut celkem. Našpiněný jeden hrnec a jedna sklenice( a talíře tedy samozřejmě). Vím, co v tom hrnci mám. Protože doma mi není zatěžko si i ty nudličky uchystat a nasušit. Pro někoho jsem cvok a je to o ničem . Pro mě je to koníček a úspora- času a financí. Nezlobím se , že nechápeš, pokud nemáš stejné potřeby. Ale tvrdit , že to je o "ničem" je přinejmenším diskutabilní.
Pro mě ( a zjevně podle zdejšího vlákna i pro jiné) to není o "ničem". :_
Citovat
tibi napsal:
Zeptat se chci těch, co to zavařování praktikují, zda-li ty zavařovačky fakt vydrží mimo lednici i třeba několik dnů nebo dokonce týdnů? A to i v létě třeba u moře kde je pařák i ve stínu o karavanu nemluvě?
Citovat
Doskocil napsal:
Ahoj. K mým "návodům a doporučením" předkládám obrazovou dokumentaci. Kdo tento způsob vrcholně odsuzuje, tak ať to vůbec nečte, nejlépe, kdyby to "přešel s úsměvem", neboť s úsměvem jde všechno líp. Na jednom obrázku je přepravka po návratu ze srazu CC Olomouc v Lednici 15. - 20. 5., na druhém je špajzka, která je pak umístěna v autě, nachystána na okružní pobyt Bojkovice - Luhačovice, celkem osm nocí. V jednom sloupečku jsou nad sebou vždy dvě stejná jídla. Jídla jsou uložena doma ve špajzce při teplotě 12 - 25°C, v autě i při 35°C, nikdy se nic nepokazilo. Sklenice kolikrát otevírám se značným úsilím.
Na dalších jsou detaily zavařených jídel. Popisky na tzv. zakrývací pásce (pro natěrače a lakýrníky), lepí se a popisuje po sterilizaci a snadno se odlepí po spotřebování. Sklenice se šroubovacími víčky od Moravjanky, Kunovjanky 330 ml. Lze hodně opakované použití, mám i nová náhr. víčka, zatím nebylo potřeba. jednou dvě sklenice "nechytly", nakonec jsem přišel na to, že jsem pořádně neočistil dosedací plochu hrdla sklenice před uzavíráním. Šálek je jen jako příměr velikosti. V jedné sklenici je jedna porce, takže k obědu můžeme mít každý něco jiného, ale nemíváme. Čáo, Pepa, r. a v.
PS: Komu se to líbí, tomu rád poradím. Naše třicátá sezona karavaningu.