Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 solární panel: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

solární panel

Poslední aktualizace před 5 let
petrkapetrkaČlen
Přidáno před 6 let
Dobrý den,
hledám nějaký el zdroj na občasné použití, když jsme na divoko a nejsme u el 220V.
Našel jsem skládací solár ( řeším i místo v autě a nechci vrtat do střechy ). V podstatě potřebujem jen na ledničku, která má 12V/4,5A/54W a občas na notas. Když jedem, neni co řešit, ale jakmile stojíme někde pár dní, tak už je problém. Ten panel, co jsem našel :
monokrystalické články
Špičkový výkon 100 W
Tolerance výkonu [%] - / +3%
Účinnost 18,4 %
Maximální napětí 17,8 V
Maximální proud 5,62 A
Napětí naprázdno 21,3V
Zkratový proud 6,07 A
Chci se zeptat, zda by mě to stačilo na dobití baterky, abych pak nastartoval, nebo k tomu přikoupit ještě záložní baterku a jakou?
Děuji za odpověď
petrka
pachtapachtaČlen
Přidáno před 6 let
Vyřešil bych to nástavbovou baterkou živenou solárem a propojil ji s motorovou přes spínací relé ovládané D+ nebo cyrix. Plevelíme Karlovi vlákno to patří do elektra.
Hanka a Pavel
petrkapetrkaČlen
Přidáno před 6 let
Díky za info. Tak samotné solárko stačit nebude. Budu to teda muset nechat někomu udělat. El vůbec, ale vůbec nerozumím
antantČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj z mé zkušenosti je pohon ledničky dolarem ta nejhorší varianta..lednici si dej na plyn a malým solarem honit druhou baterii. Kdysi dávno jsem to řešil 80watovym na zahrádce..L
teamviewer, Dell partner, Hp reseller, Zyxel partner
M
mariaČlen
Přidáno před 6 let
ahoj, potřebuji namontovat na střechu příčníky pro převoz paddlů. Jeden z příčníků je cca 5cm nad panelem. Jak moc to ovlivní výkon panelu, když ho bude stínit cca 3cm profil? Paddle hned po příjezdu budu sundávat. Jde mi jen o ten profil.

Díky
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
maria: to se takhle nedá říct, ale pokud přejezd trvá v řádu hodin - vůbec bych se tím netrápil.
Po zbytek dne soláry budou dávat a za jízdy (pokud je to auto) dobíjí altík,...
petrka: 100W na lednici bezpečně stačit nebude. Skládací solár (aby fungoval na lednici) by musel být minimálně dvojnásobný (výpočet a montáž doporučuju svěřit člověku co tomu OPRAVDU rozumí). Na netu jsou odborníci téměř všichni a na všechno,...Realizace většinou už tak úspěšná nebývá,....
M
mariaČlen
Přidáno před 6 let
díky za info. Je to auto. Budeme courat po pobřeží v Albánii, takže vždy na chvilku.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
Nebál bych se toho. Dílčí zastínění může sebrat 10-70% výkonu, záleží na typu panelu a místě zastínění.
alf3003alf3003Člen
Přidáno před 6 let
Zdravím, mám dotaz. Může nahradit solární panel pořádná trakční baterie, případně dvě? Moc výletů na divoko neplánujeme a v kempu většinou elektřna je. Chladničku pak asi pro menší spotřebu kompresorovou? Měnič na 230V není nutností, ale hodil by se. Plánujeme do Sprintera vestavbu, tak chytám rozumy. Dík za odborný názor.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

alf3003 napsal:

Zdravím, mám dotaz. Může nahradit solární panel pořádná trakční baterie, případně dvě? Moc výletů na divoko neplánujeme a v kempu většinou elektřna je. Chladničku pak asi pro menší spotřebu kompresorovou? Měnič na 230V není nutností, ale hodil by se. Plánujeme do Sprintera vestavbu, tak chytám rozumy. Dík za odborný názor.


Solární panel je ZDROJ energie
Akumulátor je ZÁSOBNÍK na energii (akumuluje ji v sobě).
To jsou dvě naprosto rozdílný (i když spolupracující) veličiny.

Otázka zní:
1) na jak dlouho potřebuju mít zásobu energie
2) za jak dlouho doplním práznej zásobník energie do plna
3) jakými zdroji ho můžu (budu) doplňovat (altík, nabíječka, solár, palivovej článek E-foy,Vega, centrála,...)

tohle všechno znamená jediné:
Vím vo autě že je červený (zelený) má čtyři kola a volant a chci si postavit svoje auto. A chci se naučit stavět obytný auta po netu. Páč net je zdrojem informací.

:D:D:D:D:D

Hovno, hovno, slavný soude.
Na netu ty nejdůležitější informace bezpečně nejsou. To je rodinný stříbro a nikdo z nás ho sem nedá.
To za prvé.
A za druhé: stavět obytný auta po telefonu je vrcholná píčovina (ale zkoušíte to ouplně všichni - vestavbáři :D)
Takže to neberte nikdo osobně, ale důrazně doporučuju si o tom popovídat s někým kdo auta staví nebo se tím živí.

příklad:
My děláme hlavně elektriku do aut a to i formou stavebnic, nebo dílčích celků - kdy si stavitel dodělá nábytek a věci ostatní sám.
My většinou pomůžeme s věcma s kterejma si neví rady, nebo si není jistej (plyn, elektrika, voda, konstrukční body).

Ale tento postup vždy vyžaduje osobní konzultaci a jednoduché výpočty nebo náčrtky.
Aspoň já to tak dělám.
alf3003alf3003Člen
Přidáno před 6 let
Hele, já žádnou vestavbu samodoma stavět nehodlám tečka
Jen jsem se dotazoval odborníka. Je dobré znát více pohledů, nejen toho, komu vestavbu zadáte. Taky nepředpokládám,že si doma budete sám opravovat zuby,když se zeptáte, co obnáší zubní implantát.
Nicméně dík za užitečný úvod.
CibiCibiČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj Alfe, Karel má ale pravdu - potřebuji minimálně znát, jakou máš denní spotřebu energie a jak ji hodláš doplnit. Pokud budeš čistě jen v kempu připíchlý na 230V, tak to moc řešit nemusíš a ta baterie bude jen jako takový záložní zdroj, ale píšeš o kompresorové lednici, která bere třeba 50W, možná nějakém noťasu nebo televizi a určitě budete mít topení, které předpokládám bude mít větrák a ten taky bere třeba 30W, když sečtu tyto dvě zařízení (bez TV, svícení) , tak v případě, že vyrazíte někam mimo kemp, tak i tu 180A baterii podojíš dost slušně a pak samozřejmě záleží, čím ji chceš dobít a to nějakou dobu potrvá. Navíc si myslím, že se Vám zalíbí jezdit mimo kempy, takovéto cestování je o nezávislosti a tady bys po dvou dnech byl bez proudu.

Ale pokud to bereš, že vyjedete 15x ročně a jen do kempu, tak se samozřejmě vyplatí, dát cca 1300Kč poplatek za připojení v kempu (plus poplatky za kemp, vzdušné pro obec) a nemusíš řešit drahou výbavu, stačí ti klidně menší baterie a třeba Ctek nabíječka. Ale kolikrát jsou místa, kde kemp není a je tam pěkně.

Vloni jsem měl v transitu kompresorovku bez nějakého jiného zdroje než alternátoru a překvaplilo mě, jak dokázala rychle vysát baterku. Pak jsme měli zimu nejen v lednici, ale i v celém autě, protože ani nenaběhnul bufík.
VW LT 35 maxi
alf3003alf3003Člen
Přidáno před 6 let
Cibi, profesionalita spočívá v jednoduchosti vysvětlení. Nechci a z dotazu to bylo zřejmé, realizovat vestavbu sám. Rozumím a ovládám jiné činnosti a vestavbu, jak sám víš, chci zadat odborníkům. Jen jsem hledal nejvhodnější řešení do Sprintera a jedno, jestli zeleného, modrého, žlutého, nebo strakatého. Když se mne někdo zeptá, jaké si koupit lyže, existuje mnoho variant a místo zahalování do tajemství rodinných stříber jak je to složité se na pár věcí zeptám a doporučím nejvhodnější altetnativu. Jak jsem uvedl, z odpovědi odborníka jsem si přece jen něco vybral i když jsem místo info o rodinném stříbru spíš očekával doporučení)radu podobně, jakého se mi v mailu dostává od tebe.
J
Jouza 111Nováček
Přidáno před 6 let
Ahoj, osobní zkušenost: baterie trakce 170Ah, solár 250W, měnič trapéz 2kW. Živím tím pár sezón kompresorovou lednici na 230V (funglovka za cca 3200, objem myslím 50l), televize, dobíjení mobilů atd. Pokud alespoň trošku svítí slunko, tak OK, v zimně nejezdím. limitem je nabíjení dvou elektrokol, které to také zvládá, ale pouze za dne bez mráčku a nabíjení za denního slunka.
Pokud dávám nabíjet později odpoledne, tak systém nestíhá. Když beru kola a je možnost připojuji se na elektřinu v kempu a dopřáváme si výhody mikrovlnky.
Jouza
H
hymer662Člen
Přidáno před 6 let
Trakční baterie je správná volba, jen myšlenka co největší kapacity bude vyžadovat výkonnější zařízení ke krmení trakční baterie.
Solární panel bych volil flexibilní a pokud budeš mít baterii nad 200 Ah, spíše bych uvažoval o tom, že solar bude spíše udržovat baterii v kondici s možnosti, že bude v létě dobita.. V zimě se to nepodaří.
Lednice: provoz se spotřebou 80W bude vyžadovat dobíjení min. 7A trvale jen pro lednici. Možnosti máš: "malou" elektrárnu na střeše, myslím tím panely s výkonem nad 300Wp ( vyšší cena, větší rozměry) nebo vozit elekrocentrálu, podzim-zima-jaro ideální, ale solárem to stěží budeš dotahovat.
alf3003alf3003Člen
Přidáno před 6 let
Jouza 111 Ahoj a děkuji za vlastní zkušenost. Krom elektrokol,jezdíme na koloběžkách, je vše ostatní podobné našemu bydlíkování a tudíž inspirací.
alf3003alf3003Člen
Přidáno před 6 let
Nemilany, díky za zkušenosti a rozumy. Centrála, na tu jsem úplně zapomněl. Pokud nedělá kravál, tak by to bylo řešení. Nechce se mi nechávat do střechy dělat díry na solár.
CibiCibiČlen
Přidáno před 6 let
to upřesním - Alf asi zatím neplánuje, že by jezdil v zimě. Možná časem na jih evropy, ale zatím ne.
VW LT 35 maxi
CibiCibiČlen
Přidáno před 6 let
Centrála kravál dělá, třeba Honda ne tolik, ale slyšet je. Používali jsme jí v zimě, kdy soláry jsou u nás k ničemu.
VW LT 35 maxi
alf3003alf3003Člen
Přidáno před 6 let
Víte, koupili jsme si Sprintera 313 Cdi se záměrem mít vůz na přechodnou dobu a za rok,či dva až firmu předáme/prodáme koupit originál vestavbu Weinsberg,Adria,Possl,Westfalia a pod.Jenže si nás eMBéčko získalo a začínáme uvažovat zda li ponechat a z čundrvestavby(matrace,skříňka+kuchyňka kemping,wc thetford) přejít na obytnou.Jezdíme zatím od jara do konce prázdnin,podzim a zima auto zagarážováno. Proto váháme s koupi orig.zánovní vestavby za 700tis.a víc,která by stála nevyužitá u baráku.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,042,600 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.21487 sekund | Průměrně za: 0.21487 (0) sekund | Dotazy: 129 | Použitá paměť: 2.19MB/4MB