Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

Trakční baterie - jakou

Poslední aktualizace před 7 let
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Tak to pročítám a asi jsem měl smůlu. Mám soláry, které při plném svitu dají 15A. Koupil jsem HQ měnič z 12 na 230V /1500W. Potřebuji pouze dvě úsporky po 5W na 12V a lednici , která má psáno 55W/230V. Mám to změřené a sedí to. Bohužel po osazení baterkou Varta (trakční ) 90Ah. jsem po týdnu přijel do boudy a zapl lednici (celý týden bylo slunce). Musel jsem odjet a s tím že se vrátím , jsem měnič nevypnul. Dostal jsem se zpět až druhý den a baterka byla na 8V. Měnič odepíná podle papírů při 9,5V. Baterka byla týden stará a tak jsem ji vzal domů a protože modelařím, mám různé nabiječe a tak jsem ji asi po dvou dnech a dobijení malým proudem přivedl zpět k životu. Bohužel ale svítí celý den slunce, soláry dávají v průměru 7A, lednici mám změřenou, že bere z baterky 6A a přitom večer zaleze slunce a o půl noci už měnič píská a je to na 10,5V. Regulátor mám poměrně slušný, dobije odepne a udržuje na 14,3V. Reklamace baterky bude zřejmě problém a nevím co pořídit. Měnič mi připadá, že odepíná poměrně pozdě, ale tuhle hodnotu má většina měničů. Nenapadne někoho něco, nebo nemá někdo podobnou zkušenost?
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 10 let
@Jara11
- smůlu nemáš, jen chybu v počtech.
- Mám soláry, které při plném svitu dají 15A na to zapomeň to je ojebávka jako kráva. jako slovíčko "až" v reklamách. Kolik dní v roce je plnej svit? a kolik hodin denně to svítí na plný kule?
takže: máš k dispozici v průměru 7-8A (jaro, podzim, prší, zataženo, stojíš ve stínu pod stromama - nebo v karavanu chcípneš vedrem)
- úsporky 5W mě nezajímají pokud jsou napájeny 12V napřímo (na to je jednoduchej obvod a určitě NE měnič)
- co nás zajímá velmi - je lednice: 55W (4,5A) kompresor jede dle teplot 8-16h denně což je cca 36-72Ah (jen kompresor !!! )
- ALE !!! - protože tam máš mamutí 1500W měnič kterej jen ve Stand-by režimu (spánek) bere ampéru až tři !!! dle typu tak tvoje spotřeba je navýšená o cca 24Ah denně !!! (beru průměr)
což je cca o třetinu navíc.
V této chvíli de dá říct že soustrojí má průměrnou spotřebu 50-70Ah denně. To je celej výkon tý 95Ah chudinky. Nový, pochopitelně. Po pár pokusech s poklesem na 8V z ní poleze půlka:(. K tomu se ještě dostaneme.

Tak a teď solár.
Solár po dobu 12h dává 7A čili dejme tomu 70-80Ah PŘÍKON !!!! Při účinnosti soustrojí -15-20% budeš rád za 60Ah skutečně dodaných na desky.
Tak a tohle všechno platí jen pro léto.
Kde máš jaro a podzim ? Výkon cca 50-80%?
A jseš rád za 50Ah dodaný kapacity. Což je zjara a na podzim 0 až -35% kapacity (což odpovídá deficitu 6-8hodin od půlnoci - než vyjde slunce)

Tak a teď k výsledku:

Dle tvých měření:

Solár dává 7A po 12h (dobrej, slunečnej průměr) = 84Ah příkon (skutečně cca 75Ah)
odběr lednice je 6A /12h (průměrně teplej den) = 72Ah (+ něco málo světla a ost. spotřeba)

Těch 7A nedá - v březnu, dubnu, říjnu a listopadu.
možná to dá v květnu a září

takže život na hraně je červen až srpen a to nesmí pršet, bejt pod mrakem a nebo stát pod stromama, či ve stínu.

Závěr:

Máš tragicky malou baterku, nesmyslně velikej měnič kterej o třetinu zvyšuje už tak vyšponovanou spotřebu a navíc ochrana vypíná podivným způsobem.

Řešení 1 (ideální)
lednici - kompresor na 12V, baterku 180Ah, alespoň 200W soláry a MPPT regl, doplnit výkonnou nabíječkou Ctek M 200 (M300) nebo něco okolo 20A.

řešení 2 (kompromisní)
lednici ponechat a dát menší měnič 300-500W (výkon odzkoušet - úspora min 1-1,5A). Určitě dát MPPT regl a větší baterku (aspoň 140Ah)

řešení 3 (špekukantskej přístup - to nedělej)
lednici ponechat, měnič dát malý..... a špekulovat. Výsledek bude odpovídající - truchlohra. Fyzika ojebat nejde. Platí pro všechny stejně.

Tož tak.

Karel

P.S. pokud máš nabíječku - změř si kapacitu baterky - dozvíš se tragický hodnoty.

Mám Schulze Chameleon ISL 436, Graupner Ultra Duo Plus II, JETI Char 3.3.
Testuju Šulcíkem z povolených 5A vybíjecího proudu dávám 4A aby to dal chladič, jinak se upeče. UDP II nebo Robbe Power Peak Infinity nepoužívám na tohle.

modelařina mi nejni úplne cizí i když už nelítám (proto odpovídám) www.modellshow.cz


Teda to je zas slohová práce.

Zabte mě někdo :|
Upravil Karel Prokop dne 04.03.2014 10:43, před 10 let
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Tak postupně:
Mám soláry, které při plném svitu dají 15A n
Ty soláry při plným svitu těch 15A daji - měřeno DC klešťákem. Uvažuji více jak průměr cos spočítal, protože mě zajímá červen,červenec a srpen. Podzim a jaro pouze svítím. Nemám to v pojízdným bydlení , ale bouda u rybníka.

ALE !!! - protože tam máš mamutí 1500W měnič kterej jen ve Stand-by režimu (spánek) bere ampéru až tři !!! dle typu tak tvoje spotřeba je navýšená o cca 24Ah denně !!! (beru průměr)
což je cca o třetinu navíc.


Měnič ve SB režimu bere 550mA - změřeno mm Fluke.

Solár po dobu 12h dává 7A čili dejme tomu 70-80Ah PŘÍKON !!!! Při účinnosti soustrojí -15-20% budeš rád za 60Ah skutečně dodaných na desky.
Tak a tohle všechno platí jen pro léto.
Kde máš jaro a podzim ? Výkon cca 50-80%?
A jseš rád za 50Ah dodaný kapacity. Což je zjara a na podzim 0 až -35% kapacity (což odpovídá deficitu 6-8hodin od půlnoci - než vyjde slunce)

Jinak jedná se o polykrystaly 8A a 30V při zatížení a mám tam 3ks, proto jsem počítal 15A . Těch 15 A není problém.

Jestliže solár dává i ten průměr, tak prakticky by měl vykrýt napřímo příkon lednice a baterka by měla zbýt na podvečer,večer a noc. Nebo ne?
Jak už jsem psal jaro a podzim a zima mě nezajímá.
Jinak nabíječů mám několik a změřím. Jinak tam teď nacpu watmetr a uvidím. Uvažuji o dokoupení ještě jedný totožný baterky a uvidím.
Každopádně děkuji za rozbor stavu, ale stejně myslím, že na to použití co potřebuji, by to mohlo stačit. Ta mez (9,5V) na vypnutí je stejná, jako u předchozího měniče, co jsem měl. Odběr naprázdno je ale na rozumné úrovni. Každopádně děkuji za slohovou práci.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 10 let
Pokud tam máš 3x30V poly - máš tam MPPT ?
8A odpovídá 136(140)W panelu tzn. 3x140W na střeše? To je třeba říct. To je výrazně jiná dimenze.

Pokud mám půlku informací - těžko se to počítá.
Za mě - určitě bych dal tak 180Ah (lépe 230) pokud je to pevná zástavba. A na zimu domů konzervaci např CTEK MXS 10.

Nebudeš baterku posílat do kolen při delší nepřízni počasí. Stejně mi ten odběr 0,5A při standby nesedí = je to pořád skoro 15Ah denně. To je hodně. Pár dní ošklivo a baterka je na 10,5 voltech

9,5V vypínacího napětí je málo - když vybíjíš baterku 6ampérama do 9,5V je to hrozně hluboký vybití mělo by to vypínat na max 10,5V
Upravil Karel Prokop dne 04.03.2014 12:48, před 10 let
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
S tím souhlasím. Ten klidový odběr sedí, včera jsem to dal na stabilizovaný ,regulovatelný zdroj a měřil odběr a vypínací napětí. Pokud jedu napájením dolu, tak na 10,5V to začne pískat a na 9,5V to odpojí. Jinak se přiznám ten regl mám od GM 30A , ukazuje to odběr zátěže, dobíjecí proud a napětí na baterce. Stálo to ale cca 1000Kč. Po nabití to udržuje jakýmisi pulzy cca po 5s. S MPPT regulatory nemám zkušenost. Jestli máš nějakej typ, rád bych postudoval. Jinak ten měnič používám pouze když tam sem. Jinak odepínám regl od acu. Zůstává pouze regl na dobíjení baterek a vše ostatní je vypnuto. Kdykoli tam přijedu, tak baterka má 14,3V a chová se jako nabitá. Nerad bych dával peníze do reglu, který celou situaci vylepší řádově o jednotky procent. Jak jsem ale psal, zkušenost s tím mám nulovou. Jinak tyhle panely dávaj i pod mrakem nějaký 2-3 A (myšleno součtově). Jde o to jedu panely na 24V a přitom mám regl na 12V. Jestli by se to líp jiným reglem nevyužilo. Když tam sem tak podle napětí je baterka nabitá až do večerních hodin, ale slunce zaleze a večer v 11.hod už sem tam měnič pískne při zapnutí lednice. Připadá mi to, že baterka je hned na napětí a odpojí se od reglu a přitom nabitá není.

regl:http://www.gme.cz/solarni-regulator-12v-30a-p522-032
měnič:http://www.deramax.cz/menic-napeti-12v-230v-1500w-hq/d-71478/?gclid=CLjxnoDl-LwCFerpwgodrDoAqA
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 10 let
ten regl je obyčejnej spíňák s PWM modulací - dal bych tam MPPT jednoznačně.
ten regl od Topray se hodí na jeden panel ale do série to nejde a paralelně má ztráty. Cca 20% a to je škoda.

MPPT regl bych vzal od Bazovců (karavanypro) viz banner nahoře
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Děkuju, kouknu a budu zkoušet. Jde mi o to, když tam v pátek dorazím, tak aby se mi do soboty nezkazily buřty. Ještě mě napadlo. Nedal by se regulátor využít na vypínání při nízkém napětí acu, když už to měnič tak nějak nezvládá?
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 10 let
dal ale zavolal bych Pavlovi do deramaxu jestli to nejde upravit softwarově HQ je špičkovej výrobek
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Tak bohužel změna napětí HQ není možná. Ted je na zvážení, co bude v danou chvíli lepší. Jestli dát 3t. Kč za další baterku a regl zatím ponechat, nebo opačně. Je mi jasný, že spojovat baterky nebude to pravé, ale mám ji od lonského leta a tak bych nerad kupoval další o jiné kapacitě.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 10 let
já bych vyměnil régl = tenhle prodej někomu kdo má jen jeden panel, bude mu stačit
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Zítra zkusím kontaktovat doporučenou firmu a kouknu po reglu. Dám zprávu, jak jsem dopadl.

Automatické sloučení 06.03.2014 20:37:
Tak jsem prošel snad vše co kde na netu je a mám ještě jeden dotaz. Když budu panely spojovat do MPPT, je rozdíl mezi zapojením do serie a paralelně, abych si ještě dal dohromady , co musí regl na vstupu snést.
Upravil Jara11 dne 06.03.2014 21:37, před 10 let
G
GSmanČlen
Přidáno před 10 let

Citovat

Jara11 napsal:

Zítra zkusím kontaktovat doporučenou firmu a kouknu po reglu. Dám zprávu, jak jsem dopadl.

Automatické sloučení 06.03.2014 20:37:
Tak jsem prošel snad vše co kde na netu je a mám ještě jeden dotaz. Když budu panely spojovat do MPPT, je rozdíl mezi zapojením do serie a paralelně, abych si ještě dal dohromady , co musí regl na vstupu snést.


Tady: http://www.caravan24.cz/forum/viewthr...d_id=12911
p0l0usp0l0usČlen
Přidáno před 10 let
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Paráda, děkuju.

Automatické sloučení 10.03.2014 08:52:
Tak ještě něco. Regl mám vybranej 30A/150V. Teď řeším , jak zapojit měnič - ledničku. Regl by měnič uspínal, má 20A. Protože ale občas potřebuju do měniče (1500W) píchnout větší zátěž,Kterou by regulátor nevydržel, myslel jsem vložit mezi relé a měnič spínat přez jeho kontakty , aby bylo zachováno odpínání zátěže při poklesu na baterce, protože jak jsem již psal minule, tak měnič vypíná až při 9,5V a to je moc nízko. Jenomže cívka relé na 12V má poměrně vysoký odběr. Je nějaké řěšení?
Upravil Jara11 dne 10.03.2014 09:52, před 10 let
p0l0usp0l0usČlen
Přidáno před 10 let
Nesmis si plest napeti na baterii pri zatezi a napeti na baterii v klidu. Stav vybitosti baterie se uvadi co vim v klidu (dve hodiny odpojena od vseho). Baterie je "mekky zdroj" a tedy pokud ji zatizis, klesne napeti a pri odpojeni zateze zas stoupne a ustali se. Pri malych odberech to neni znat, ale pri odberu treba 100A (1200W), tak napeti vyrazne klesne klidne pod 11V i kdyz baterie neni vybita. Takze nastaveni menice je logicke. Kdyz mas velky odber, solarni regulator se vypne, zhasne pripadne zapipa (podle typu) a menic muzes vypnout rucne kdyz usoudis ze je to treba. Jestli sis vybral tenhle regl: http://eskutr.cz/...-150v.html tak ma takovou vlastnost, ze kdyz se odpoji kvuli nizkemu napeti, zapoji se az kdyz na solary zacne svitit nebo baterii nabijes na 12,6V coz muze vadit zejmena ve vztahu k lednici. Obcas zatizim baterii odberem menice, klesne napeti pod 11.1V, odpoji se mi regulator a pak do rana nesvitim i kdyz menic vypnu a napeti baterie stoupne na 12V.

Z praxe ti reknu, ze i kdyz mi regulator poshasina a povypina vsechno mozne, tak chci aby mi lednicka bezela co nejdele i za cenu vetsiho vybiti baterie, protoze nechci aby mi vytekl mrazak nebo nedej boze, abych mel teple pivko ! Podobne nastve kdyz koukam na film a 5minut pred napinavym vyvrcholenim se ozve piiiiiip a vypnou se mi vsechny spotrebice - pak sem rad, ze mi menic jeste chvili bezi a dokoukam to.

Proto za mne: menic, lednici a topeni primo na baterii.
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let
Hodnota 9,5V mi nesedí z jednoho důbvodu, který jsem uváděl již dříve. Měnič samozřejmě na 10,5V prvně pípá a pak na 9,5V by měl vypnout. Bohužel jsem dal novou trakční baterku a měnič opravdu na těch 9,5V vypnul ,ale baterka z toho měla málem smrt a přitom byla týden stará. Buď ta baterka (Varta) je pochybný kvality a nebo těch 9,5V je opravdu nízko.

Automatické sloučení 22.03.2014 19:49:

Citovat

Karel Prokop napsal:

já bych vyměnil régl = tenhle prodej někomu kdo má jen jeden panel, bude mu stačit


Tak vyměnil jsem regl za MPPT s přídavným displejem. Sehnal jsem starší baterku 220Ah na vyzkoušení a původní Vartu 90Ah dal na zkoušku k reklamaci (nic si od toho neslibuji). Baterku jsem doma nabil po připojení na regl blikala zelená led a hlásilo to nabití na 100%. Večer když už solár dával cca 1A jsem rosvítil světla součtem 2A a po chvíli už baterka na displeji ukazuje 47% nabití a má na svorkách napětí 12,6V. Pokud ještě koncem dne slunce svítilo, tak to dorovnávalo a na baterce bylo 14,6V. Baterka není nová a že by byla úplně KO bych neřekl. Po odpojení od dobíjení a smalou zátěží bych řekl, že těch 12,6V by odpovídalo, ale neodpovídá mí to nabití na 47%. Nebo je to tak běžný. Nestačil jsem vyzkoušet zátěž např 10A na kolik to spadne napětově. To samé mi dělala další baterka (gelová) 36Ah. Jo ještě regl je Tracer 3215.
Upravil Jara11 dne 22.03.2014 20:49, před 10 let
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 10 let
na ty procenta vůbec nehleď - to je virtuální hodnota.
měří výkon proteklý réglem ale se všema ztrátama.
12,6V říká, že baterka je +/- plná.
J
Jara11Nováček
Přidáno před 10 let

Citovat

Karel Prokop napsal:

na ty procenta vůbec nehleď - to je virtuální hodnota.
měří výkon proteklý réglem ale se všema ztrátama.
12,6V říká, že baterka je +/- plná.


Taky bych to tak viděl. Spíš mi šlo o to, že na to kouknu z dálky a je to takový na první pohled dobře viditelný. Je zajímavý když nedokážou tohle nastavit ,aby to chodilo. V návodu uváději, že tato hodnota je odvozena od napětí a každý dílek je 20% napětí. Ani to to ale neumí. Kdyby to tam snad nebylo, bylo by to lepší. Když to bude obsluhovat někdo, komu napětí na baterce nic neříká, tak z tohodle bude jelen. Ještě to vyzkouším na jiným kusu stejnýho reglu u kamaráda, ale tohle se bude přepočítavat asi v samotným zobrazovači.
Franta REZACFranta REZACČlen
Přidáno před 10 let
S těma procentama to mám stejné.
Je třeba si uvědomit, že se jedná o levnější zařízení. Tak ta softkvalita nebude nijak ohromující.
Franta a Daniela - CITROEN JUMPER
" Život je takovej a jinej nebude....".
sipadansipadanČlen
Přidáno před 10 let

Citovat

SignBoss napsal:

S těma procentama to mám stejné.
Je třeba si uvědomit, že se jedná o levnější zařízení. Tak ta softkvalita nebude nijak ohromující.


Objektivni komentar :^
4.114683,118.628756
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner


hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 18
Členové online 0

Celkem členů: 15,972
Nejnovější člen: Roman1973
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,515,867 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.21237 sekund | Průměrně za: 0.21237 (0) sekund | Dotazy: 124 | Použitá paměť: 2.19MB/2MB