Citovat
Sapuki napsal:
Mám dvě baterie Varta 105Ah. Je jim skoro pět let. Jak to tu čtu, měly by v blízké době umřít, tak pomalu pokukuju
po jiných. Rozumím tomu ale jako kůň kafi. Dneska jsem viděl v Tescu baterii Bosch 90Ah za 2399,-.Připadá mi to jako dobrá cena, ale jestli ji můžu dát do kabiny nevím. A jestli je skladovat třeba ještě dva roky, než kleknou ty původní, taky nevím..
Citovat
Karel Prokop napsal:
POZOR HLÁŠENÍ:
Tři dobré zprávy pro vestavbáře (a všechny ostatní karavanisty)
1) [u]Lixxx a PB Booster 30A a MPPT regulátor na 500Wp v jednom[/u]
chodí to fantasticky - testovaná vestavba má na střeše 300Wp a baterie LFP Sinopoly 100Ah.
Solární nabíjecí výkon ve dnech 11-16.11.16 byl 2-11A (max bylo přes poledne a to bylo fakt zataženo).
Cena MPPT/Boosteru by neměla přesáhnout 15.000-16.000Kč. Zatím jednáme o možnostech dodávek a k vidění je mě. Po tel. dohodě lze přijet na prohlídku nebo případnou konzultaci i mimo prac. dobu.
2) [u]150W nabíječka pro elektrokola z 12V[/u] na 24,36 nebo 48V (články Lixxx) k dispozici. Po půlročním testování - spokojenost. Montáž a nastavení na konkrétní aplikaci budeme provádět my, jinak (bez záruky) lze poslat a zkompletovat sami.
Výhody: není potřeba měnič, který žere jako kráva.
Rychlejší nabíjecí časy.
Standartní nabíječe na 220V jsou zpravidla jen 2A typy (75W při 36V).
Nevýhody: nelze použít na baterku s blokovací elektronikou (např. Bosch)
Cena 2.200,-
3) [u]testujeme ohřívač vody na 12V z Lixxx baterií[/u]. 100Ah Lixxx baterka ohřeje 3x10l vody z 10°C na 50°C. Rychlost ohřevu při 500W je cca 1°C za minutu a 10l.
tzn.: Boiler cca 7l udělá 15-20l teplé vody a to celé cca 5x. Na umytí dvou dospělých lidí stačí 20l (osobně oměřeno). Ohřívat bude topné těleso 300/600W. Dá se říct že to bude takový zásobníkový ohřívač vody (zjednodušeně řečeno průtokáč) na 12V.
Cena ještě není stanovena (doufám, že se vejdeme do 5000Kč).
Takže: vestavbáři uvažující o možnosti solárů, ohřevu teplé vody z 12V a nabíjení eklektrokol z palubní baterie LiFePo4 je řešení. Dovolím si říct že průlomové.
výhody - všechno
nevýhody - pořizovací cena (vstupní investice)
na závěr: prosím zvažte - jestli by byl zájem udělat jednoduché setkání u nás, kdy bychom si probrali jednotlivé možnosti a individuální řešení Lixxx baterií a vestavbových řešení.
Termínově je mi to celkem jedno, pokud možno v zimě (leden únor), nebo zjara. Zvládnu dva termíny.
Zájemci o setkání prosím psát mejlem na karel.prokop@centrum.cz abychom zde neplevelili vlákno.
Pak bychom zde jen vyhlásili termíny (setkání proběhne u nás na firmě)
Konec hlášení.