Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Truma Combi 6 Diesel

Poslední aktualizace před 3 roky
Pepa PlzenPepa PlzenNováček
Přidáno před 6 let
Při spuštění topení Truma jde z výfuku světlý dým, který zhruba po minutě zmizí. Nevím, zdali je to normální procedura startování topení, nebo je to tím, že venku byly mínusové teploty. Do nádrže auta tankuji naftu Verva, odkud je odebíraná i pro topení Truma. Můžete napsat názory na tento jev? Děkuji
mbmbČlen
Přidáno před 6 let
Normální to není,mínusovou teplotou to taky nebude. Je ten kouř cítit NAFTOU?Kolik má topení motohodin,nebo stáří?
Pepa PlzenPepa PlzenNováček
Přidáno před 6 let
Jestli je cítit kouř naftou nemohu nyní říci. Karavan jsem koupil jako nový v červnu 2019 a toto byla jeho první zima. Byl jsem s autem zhruba 10krát na celé víkendy a vždy topení běželo na automat udržování teploty uvnitř okolo 20 stupňů. Hrubým odhadem může mít Truma naběháno (i s letním provozem ohřevu vody) do 250 motohodin. Toho kouře jsem si vlastně všiml až se zimními výjezdy.
P
prchtČlen
Přidáno před 6 let
V jaké nadmořské výšce jste topil?

Obecně - dým může být pár sekund po zapnutí, pak by měl zmizet. Může se objevit i díky zkondenzované vodě. Pokud je delší dobu, je dobré:

zkontrolovat baterie, zde mají dostatečné napětí. Čím nižší napětí, tím horší žhavení a následně dým. Na německých fórech se tohle rozebíralo s těmito doporučeními:

1. ujistit se o nabitých bateriích, zapínat topení při běžícím motoru a nebo pokud je vůz připojen na externích 230V

2. použít LiFePo, vyšší napětí problémy se žhavením řeší (alespoň v jednom případě, viz https://www.youtu...d9Xx-2raU)

3. zkontrolovat průřez vodičů, něktěří výrobci použivájí slabší a pokud je topení dále od baterek, může být úbytek napětí poměrně značný. Lze řešit jen novými kabely. Popřípadě dotažení kabelů, pokud jsou tam svorky

Dále údržba, jsou jen dva návody:

1. nechat topení naplno fungovat cca 30-40 minut, aby se zbytky nespálené nafty odstranili

2. nechat topení cca 3-4x krát za sebou nechat ohřát vodu v bojleru naplno - tedy vždy nahřát, spotřebovat, a znovu
Tato druhá metoda je prý lepší, spalovaní prý je méně intenzivnější, ale stále a spalovací prostor je zahříván více rovnoměrněji
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj,
Eberspaecher toto dělá, je to normální.
V manuálu je napsáno, že topení může vylučovat krátkodobě po zažehnutí kouř modrý, ale je tím myšlen tento stav.
Pokud se mi podaří nahrát video, tak se pobavíš ....
A
AlumanČlen
Přidáno před 6 let

Pepa Plzen napsal:

Pepa Plzen - Při spuštění topení Truma jde z výfuku světlý dým, který zhruba po minutě zmizí. Nevím, zdali je to normální procedura startování topení, nebo je to tím, že venku byly mínusové teploty. Do nádrže auta tankuji naftu Verva, odkud je odebíraná i pro topení Truma. Můžete napsat názory na tento jev? Děkuji

Do určité míry to u naftových topení normální je, ale z toho popisu co jsi poslal ti nikdo nedokáže říct jestli je to ještě v normě a nebo už je to nějaká chyba. Musíš zkoušením a pozorováním zjisit jestli je to vždy při náběhu topení, jestli je to vodní pára nebo kouř ze špatně spálené nafty, taky změřit dobu po jakou to nadměrně kouří, minuta už je docela dost, ale evidentně to jenom odhaduješ.
Zkus nahrát a poslat video, z toho už by se dalo něco vyčíst.
Neodpustím si taky jednu poznámku, pokud stojíš s naftovým topením někde kde je více lidí, snaž se být ohleduplný k ostatním, opravdu to není nic příjemného stát vedle.Wink
Upravil Aluman dne 28.03.2020 09:37, před 6 let
mbmbČlen
Přidáno před 6 let

Pepa Plzen napsal:

@Pepa Plzen - Jestli je cítit kouř naftou nemohu nyní říci. Karavan jsem koupil jako nový v červnu 2019 a toto byla jeho první zima. Byl jsem s autem zhruba 10krát na celé víkendy a vždy topení běželo na automat udržování teploty uvnitř okolo 20 stupňů. Hrubým odhadem může mít Truma naběháno (i s letním provozem ohřevu vody) do 250 motohodin. Toho kouře jsem si vlastně všiml až se zimními výjezdy.

Pepo,
auto máš v záruce, zavolej na servisní středisko Trumy, tam ti udělají diagnostiku a vyčtou co je třeba a poradí ti.
Dokud někam nezajedeš, nemá cenu dávat rady, je to jak jedna paní povídala...
Kdyby jsi měl Webasto nebo Ebra, nebyl by problém, diagnostiku a záruční servis mám.To je ALE...
Držím palce a když je značkové naftové topení dobře nainstalované a seřízené nemusíš se bát sousedů...Smile
A
AlumanČlen
Přidáno před 6 let
Dieselová Truma je vevnitř Eberspacher.Wink
mbmbČlen
Přidáno před 6 let

Aluman napsal:

@Aluman - Dieselová Truma je vevnitř Eberspacher.Wink

Jo, ale jde o to, jestli to vezme diagnostika Wink
A
AlumanČlen
Přidáno před 6 let
Já to psal spíše jako informaci pro PEPU, že odpověď na svoje otázky může hledat i u Eberspacheru. Např. zde video, cca 10vteřin po studeném startu to kouří modře (nafta) po chvilce to začne kouřit bíle (vodní pára) a po další chvilce se to všechno ohřeje-vypálí a už to nekouří:

https://www.youtu...iHIKPamzGo

Pepo pokud ti to funguje takhle nějak, tak je to asi v normě naftového topení.
Krásně ja tam vidět kolem minuty 3,30 jak když to dá na plno, tak to zase zakouří, prostě v těch přechodovejch režimech, startu, dobíhání, atd. to kouří a je cítit vždycky.
Upravil Aluman dne 29.03.2020 11:49, před 6 let
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 let
Zde je to slibované video ....
https://uloz.to/file/2vop3QMoDI32/kou...kour-1-mp4

Kontrolní otázka ... je topení v pořádku ?
Odpověď zní - samozřejmě, ve 100% kondici (tedy takto nečudí běžně Grin).
Otázka druhá, když je v tak dobré kondici, proč tak čudí ?
Jestli to někdo uhodne, tak je fakt dobrej Like.

Pepa Plzen napsal:

@Pepa Plzen - ....o normální procedura startování topení, nebo je to tím, že venku byly mínusové teploty.

Tvá dedukce je správná. Při -25 C bude z výfuku vycházet nepatrné množství bílého kouře (páry) nonstop.
Když si večer v mrazu stoupneš před barák co topí plynem, tak se mu také bude "kouřit" z komína.
A to netopí ani naftou ....
Závěrem tedy, dokud Ti nehlásí Eberspaecher (Truma) chybu, tak je v pořádku.
MajliMajliČlen
Přidáno před 6 let
Teda pánové shlídnul jsem to video od "Alumana"a ty první dvě minuty to je děs. Mám 4 roky namontovaný Planar 44 a takhle mi teda nezakouří ani v největších mrazech. Pokud to topení funguje jako na video tak se vůbec nedivím, že to vadí lidem v okolí.
Upravil Majli dne 29.03.2020 12:26, před 6 let
M
MarianMČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, tak ten kouř fakt není v pohodě, dochází asi ke špatnému dávkování nafty, možná po dobu kouření dochází k hučení, je_li bydlím v záruce, není co řešit fakt to bych neotalel, ještě než to před nemá spustí, tak bych jim najel do dílny, a uvidis ten mazec, jak poletí ven. Držím palce, pak sem napiš, jak jsi dopadl, mne osobně to zajímá, na vojně jsme měli budíky, tam se to vyčistil, ocistila se svíčka, jedině co si ještě vzpomínám, že před vypnutím mělo dojít k ochlazení a až pak k vypnuti. Přeji příjemný den Hlavně napis
M
MarianMČlen
Přidáno před 6 let
Ještě dodatek než tam pojedeš přečti si pozorně návod, aby tě nechytali za slovíčko, moje životní zkušenost. A jedna jejich nauce a odpověď. ČEMU TO VADÍ VE FUNKČNOSTI. Proto před až najdeš do dílny, nedočkás se této odpovědi od nich.
O
oltcitakČlen
Přidáno před 6 let

Majli napsal:

@Majli - Teda pánové shlídnul jsem to video od "Alumana"a ty první dvě minuty to je děs. Mám 4 roky namontovaný Planar 44 a takhle mi teda nezakouří ani v největších mrazech. Pokud to topení funguje jako na video tak se vůbec nedivím, že to vadí lidem v okolí.

detto..... mne sa objaví maximálne malilinky oblacik, keď to prvý krát "blafne " a potom už nič. Zvyšovanie otacok je normálne, tak pracuje kúrenie. Pri štarte si otestuje teplotu v komore, keď je vysoká spustí ventilátor na ochladenie spalovacej komory(to isté robí aj pri vypnutí kurenia) nazhavi žhaviacu sviečku(Planar teraz používa keramické od Kyocery) potom vstrekne dávku paliva, keď je systém v poriadku, tak to chytí na šup a žiaden dym sa nekoná. Biely značí skondezovana voda zo vzduchu(to je normálne), dokiaľ je na výfuku kondenzačné koleno s odvodom kondenzu, tak ani ten biely "dym" nekoná. Inac v manuál sa uvádza, že raz za čas treba kúrenie prekúriť na maximálny vykon aspoň 20 min. a to aj v lete(tam ide o znehodnotenie paliva a možné upchatie palivových ciest a trysky(nafta s prísadou MERO niesu doporucovane. Osobne používam pre čistenie prípravok na čistenie katalyzátorov automobilových motorov prípravok od Archoil(ten funguje) a vtedy aj pustím kúrenie na max. výkon nech sa vyčistí spaľovací komora. Som zvedavý, keď ho rozoberiem, či sa moja teória potvrdí.
Upravil oltcitak dne 29.03.2020 15:14, před 6 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 6 let
při startě zakouří každé naftové topení a planar na tom nebude jinak, ale budu rád když dáte vaše video studeného startu planaru

minuta 3.50
https://www.youtu...B8VnDDxKyY

minuta 1.00 až 1.30
https://www.youtu...NaV5iMMsIA
MajliMajliČlen
Přidáno před 6 let
Ano, takhle to je i u mne. Pokud se používá režim výkonu namísto režimu teplota tak to takhle začoudí jenom jednou při startu a při provozu prakticky vůbec, jak je vidět i na videu. To topení na Tvém 1.videu (kamera zespodu auta) tak je buď letitý nebo špatně seřízený.
Upravil Majli dne 29.03.2020 17:01, před 6 let
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 let

Majli napsal:

@Majli - To topení na Tvém 1.videu (kamera zespodu auta) tak je buď letitý nebo špatně seřízený.

Kdepak, to topení na odkazu Alumana nemělo palivo, proto se vypnulo.
Pozná se to tak, že přestane tikat pumpa, ale topení ještě jede - dochlazuje (autor to pak stříhnul, což je chyba pro demonstrování situace).
Kdyby nemělo palivo i napodruhé, tak hodí chybový kód.
Tomu topení vůbec nic není a pokud šlo o první spuštění, tak je to úplně normální jev.
Upravil sipadan dne 29.03.2020 17:18, před 6 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 6 let

sipadan napsal:

@sipadan -

Majli napsal:

@Majli - To topení na Tvém 1.videu (kamera zespodu auta) tak je buď letitý nebo špatně seřízený.

Kdepak, to topení na odkazu Alumana nemělo palivo, proto se vypnulo.
Pozná se to tak, že přestane tikat pumpa, ale topení ještě jede - dochlazuje (autor to pak stříhnul, což je chyba pro demonstrování situace).
Kdyby nemělo palivo i napodruhé, tak hodí chybový kód.
Tomu topení vůbec nic není a pokud šlo o první spuštění, tak je to úplně normální jev.

Já jsem možná slepej, ale v které minutě nemělo palivo a vypnulo se?
O
oltcitakČlen
Přidáno před 6 let
Tak táto diskusia ma donútila ísť nakopnúť Planara a pozrieť sa na to. Smile Musím priznať, že to dymi aj mne pri štarte, ale inak. Ako som práve zistil, zrejme je zanesena žhaviacia sviecka. Predpokladám, že skoro polročna prevádzka v minimálnom výkone sa na tom podpísalo. Pri zapnutí kurenia a následnom žhavení bez dodávky paliva to dymi, ale nesmrdi po nafte, jednoducho tak ako keď sa vypaluju usadeniny na špirale. Potom vstrekne naftu, objaví sa maličký oblačik dymu, a po treťom vstreku už nejde žiaden dym. Takže vytiahnem sviečku, prečistí a pripadne rozoberiem komoru a vyčistím aj tú . Samotná následná prevádzka je absolútne bez zápachu a bezdymna(pre Alumana: nos som mal strceny rovno vo vyfuku a nič som necitil(skoro) a nemyslím, že trpím stratou čuchu (pretože Covid 19) Grin
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 66
Členové online 1
freeride

Celkem členů: 16,758
Nejnovější člen: Michal09
TOPlist

Copyright © 2026