Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

Prodloužený víkend u rakouských jezer.

Kontrola žádná, jen kamion před námi byl otočen a vrácen zpět. Netuším proč, nechtěl jsem se rakouských celníků ptát.

Čistá příroda, hory a průzračná voda jezer nás zlákala k týdennímu výletu. Také jsem chtěl otestovat nový sledovač baterie. Nemáme zatím fotovoltaiku a chtěl jsem se přesvědčit, že ji potřebuji před tím než nainstaluji další zátěž na obytňák. Chci instalovat jenom to, co opravdu potřebuji. Podle mého názoru mnoho karavanistů zbrkle instaluje nejrůznější zařízení, aniž by je skutečně nutně potřebovali. Jsme omezeni maximální hmotností 3500kg a nechci ji překračovat. Vyhovuje mi, že se nemusím bát zvážení.

První co jsem s použitím sledovače zjistil je, že mi energoblok spotřebovává nepřetržitě cca 4W, čili asi třetinu ampéry. Zatím jsem stále nepřišel na to proč.

Začátek cesty nám pokazila chladnička, která na 220V nefungovala. Měli jsme ji plnou na týdenní výlet již den předem. Takže krátce po vyjetí jsme zjistili, že je vše teplé. Váhali jsme zda pokračovat. Vzpomněl jsem si, že při instalaci sledovače došlo k jiskření na záporném pólu. Před instalací jsem chladničku nevypnul, myslel jsem si, že stačí odpojit karavan od elektriky a nechat ji přepnout automaticky na plyn. A to byla chyba. A asi ještě větší zbytečná chyba byla, že jsem nepoužil odpojovač baterie.  Takže jsem hledal pojistku, že ji vyměním. Nevypadala spálená, ale trochu očouzená byla. Navíc byla nepřirozeně teplá. Doufal jsem, že tím bude problém vyřešen a že minimálně na plyn poběží normálně. Nakonec jsme vydrželi, chladničku nastavili na plný výkon a šli spát. Ráno k naší úlevě bylo vše opět studené. Dokonce až moc. Tím problém s lednicí skončil. Nálada na palubě prudce stoupla.

Konečně zavládla sváteční atmosféra výletu, kterou tak milujeme. Před hranicemi mě ještě trochu potrápil online nákup rakouské dálniční známky. Nešla nastavit platnost na aktuální datum z důvodů 14ti denní záruky na vrácení peněz. To jde obejít nákupem jako podnikatel. Podnikatelé tyto práva nemají. Vyřešeno.

Překračujeme hranice u Dolního Dvořiště. Kontrola žádná, jen kamion před námi byl otočen a vrácen zpět. Netuším proč, nechtěl jsem se rakouských celníků ptát. Určitě neumí česky. Smile

Rakousko. Krásné dálnice, odpočívadla, slušní řidiči, čistá příroda, užíváme si. První jezero, ke kterému máme namířeno, je Atterské. Přijíždíme na parkoviště u městečka Unterach am Attersee. Přespání je zde tolerováno. Jdeme se po cestě projít do přístavu. Druhý den máme naplánován cyklovýlet kolem jezera. Je to 50 kilometrů.
Attersee 

I když jsme spali hned u silnice, provoz v noci je minimální a téměř nás nerušil. Odpočatí vyrážíme okolo jezera. Počasí nám přeje. Není příliš vedro. Jízdu na elektrokolech si užíváme. Jezero se nám podařilo celé objet. Prohlédli jsme si místa u jezera, kde lidé táboří, nebo se jen koupou a udělali pár obrázků. 50 kilometrů nás přeci jen trochu vyčerpalo, ale příjemně. Po krátkém odpočinku startujeme a opouštíme Atterské jezero.

 

Naším druhým cílem je Wolfgangské jezero. Parkujeme na parkovišti s tolerovaným přespáním. Není dovoleno vyndávat židličky nebo stolečky. Ne všichni to striktně dodržují. Parkoviště není u silnice, takže v noci je naprostý klid.

Dopoledne vyrážíme do Bad Ischlu, po pěkné cyklostezce. Je krásné počasí. V Ischlu si dáváme kávu. Poprvé po nás chtějí covidpass. Chceme navštívit Císařskou vilu, oblíbené sídlo císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžběty, kterou dostali jako svatební dar od arcivévodkyně Sophie, matky Františka Josefa. Tehdy František Josef povolil návštěvy císařské vily, včetně jeho soukromých bytů, když nebyl v rezidenci. Tato tradice byla zachována do dnešních dnů tak, že je přístupný v letních měsících.

Bohužel přístup je možný pouze bez kol. Nejsme sami kdo se otočil a prohlídku vzdal, zanechat ekolo u brány si netroufl nikdo.

Druhý den ráno vyrážíme na malou projížďku do městečka na druhém břehu Wolfgagského jezera St. Wolfgang im Salzkammergut. Počasí je nádherné, uděláme pár krásných obrázků města i jezera. Po návratu se přemístíme na stellplatz v Ebensee. Chceme hlavně dobít baterku. Fotovoltaické panely nám začínají chybět. Vodu ještě máme a WC také, plus náhradní kazetu. Jediné co nám dochází je elektřina. Jednou jsme dobili elektrokola pomocí měniče a to je znát. Na druhou stranu občas zajet na stellplatz, nebo kemp nemusí být na škodu, ale příjemná změna.

 

Bohužel elektrický sloupek je od stání dost daleko a kdybych natáhl kabel, projede se po něm bezpočet aut. Je vedro a parkoviště je plné. Lidé se přijíždějí koupat. Nebo také je možné přejet karavanem ke sloupku, jenomže povoleno je stát tam jen 30 minut. To stačí na nabrání vody a vylití kazety, ale na nabíjení potřebuji 4 hodiny. Tak pro dnešek nabíjení vzdávám. Jdeme se zchladit do jezera. Je hodně studené, takže tam lezu pomalu, ale pak je to nádherné osvěžení. Dáváme si místní čepované pivo a odpočíváme.

Stellplatz Ebensee

Druhý den je situace v důsledku počasí úplně jiná. Parkoviště je skoro prázdné, lidí pár a tak přejíždím dobít baterku ke sloupku. Také nabírám vodu. Sloupek mě obral o 2€. Nejdřív se musí zmáčknou příslušné tlačítko nad zásuvkou a teprve potom vložit drobné. Ne naopak. Žádný displej. Takže napodruhé se mi to povede. Nabíjíme celé dopoledne a po obědě vyrážíme dál.

 

Dalším naším cílem je Halštatské jezero. Spíme opět na parkovišti. Večer sleduji semifinálový zápas Anglie – Dánsko. Ráno jedeme objet jezero na kolech. Prohlížíme si nádherný Hallstatt. Cesta kolem jezera je nádherná. Také nás zajímají místa, kde se dá stát s karavanem. Po cyklovýletu jsem odhodlán se v jezeře také vykoupat. Je ještě studenější než Traunsee, ale dám to. Po tomto osvěžení vyrážíme do Bad Aussee. Nechceme být nikde déle než jednu noc.

 

Parkujeme tentokrát na placeném parkovišti za 6€. Navečer jdeme nakoupit do Billy v Bad Aussee. Dáme si místní zmrzlinu a také se zastavíme na pivo. Lidé tu chodí v krojích a tak se kocháme místním folklorem. Ráno si chceme prohlédnou další rakouské jezero Grundlsee. Ani toto jezero nás nezklame. Opět nádherná okolní příroda a krása jezera. Podél jezera je množství parkovišť, kde se dá zaparkovat s obytkou a skočit do nádherně čisté vody. Ale nesmí se tam nocovat. V Gößlu je skvělá veřejná pláž, kemp i stellplatz. Takže jezero určitě stojí za návštěvu.

  

Už přetahujeme o několik minut zaplacený čas na parkovišti a tak rychle vyrážíme k našemu dalšímu cíli. Tentokrát nejde o jezero, ale o okno. Přesně řečeno Loserfenster. Je v nadmořské výšce 1770m. Také jsme si chtěli odpočnout od veder. Parkoviště je ve výšce 1570m a je z něho nádherný výhled. Platí se za dny asi 18€. To byl náš nejdražší stellplatz.

 

Počasí je příjemné tak jdeme pěšky na Losser. U okna mě trochu chytlo koleno. Proto další výstup vzdávám a pomalu sestupuji zpět ke karavanu. Šárka vyleze až na Hochanger 1837m. Večer jsme původně chtěli trávit venku, ale je taková zima, že zalezeme zpátky do karavanu. Ráno v 5:00 Šárka fotí východ slunce, ale je 6°C. Musíme zatopit, aby se zahřála. Loučíme se s nádhernými výhledy a jedeme dolů. Brzdové destičky nás proklínají a nepěkně zapáchají.

Poslední den jedeme k jezeru Traunsee, zaparkujeme na parkovišti hned u břehu a jedeme na kolech do Gmundenu. Líbí se nám zejména zámek na ostrově. Prohléhneme si město a jedeme zpět. Už se těším, až se zchladím v jezeře.

 

Po vykoupání vyrážíme k domovu. Na tomto parkovišti se nesmí přespávat. 

To byl náš týden v Rakousku. 

Fun 28. July 2021 4516 přečtení 5 komentářů 4 hodnocení Tisk

5 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • H
    hymer
    Paráda , moc hezky napsané a pěkný výlet za pár euro. Tak by to mělo být , užívat si pokud to je možné.
    - 06.08.2021 21:52
    • F
      Foibe
      Velmi podobný výlet jsem obytným autem podnikl předloni okolo rakouských jezer se stejnými zážitky a zkušenostmi. Proto moc oceňuji takouto vyčerpávající a inspirativní zpravu z krásné týdení cesty okolo jezer. Díky za ni!
      PS: Solární panel 100W jsem loni s regulátorem dodatečně instaloval na střechu obytky. V létě vůbec neřeším během několika týdeních výletů dobíjení baterií ze sítě. Běžnou spotřebu ( včetněTV) z kapacity baterky stači solár pokrýt. Hmotnost fexipanelu a regulátoru (0,9 kg) nemá cenu řešit. Vřele doporučuji.
      - 11.08.2021 21:47
      • Ales a Hana
        Ales a Hana
        Ahoj Fune,
        můžeš prosím, doplnit souřadnice?
        Díky.
        - 26.08.2021 08:23
        • Fun
          Fun
          Ano, doplněno.
          - 27.08.2021 13:03
        • V
          vofi
          Smile
          Soper článek, děkuji
          - 02.09.2021 13:41

          Hodnocení je k dispozici pouze členům.

          Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
          Skvělý! (4)100 %
          Velmi dobrý (0)0 %
          Dobrý (0)0 %
          Průměrný (0)0 %
          Špatný (0)0 %

          Copyright © 2023

          Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
          Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

          Theme by PHP Fusion Inc
          43,038,412 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.12202 sekund | Průměrně za: 0.12202 (0) sekund | Dotazy: 49 | Použitá paměť: 1.56MB/2MB