Po cestě pár zastávek bylo a v pohodě motor naskočil . Po cestě samozřejmě lednice na 12V klimatizace rádio , světla v tunelech ...
Nahodil jsem auto na Booster powerbanku co raději vozím . Po dojetí domů oba akumulátory na 12,2 V shodně ..
Vypadá to na zesláblý alternátor? Auto má 110 tis Km.. Nestíhá ?
Upravil Pistolka dne 08.09.2026 10:08,
před 2 dny
Jan NovacekČlenPřidáno
před 2 dnyZačal bych změřením, jaké napětí má startovačka při nastartovaném motoru na volnoběh a v otáčkách bez lednice, rádia, světel a jaké napětí se zapnutými spotřebiči? Může to být alternátor, aku, nebo oboje. Po vyřešení problému bych dal startovací aku nový.
Starter ma spinaci magnet (kotvu) v poradku? Stane se, ze se blbe pootoci a trefi vypaleny misto na kotve a tim padem netoci. Kopnes do auta a najednou je to ok, nez se to zase projevi.
Tak teď jsem po 3 hodinách hotov, prolezl jsem Dukato s voltmetrem otevřel dekl s aku a zjistil naprázdno 12,2 V obě Varty nastavba i motorová , po nastartovaní na akumulátorerch max 12,8 V tak jsem to zkusil změřit u motoru na plus svorce pro startovací kabely a kostru kabiny a ono12,8 V také ..sáhnul jsem na motor svorkou a ono 14,4V ..😎 altík ok . Takže jsem kouknul na kostřící lanko co je 8 šroubem na převodovce a bylo nepovolitelné ani rázákem .Štoub jak přivařený.. takže naplno a urval jsem to ..oxidace všude . S velkým "sraním" v malém prostoru jsem šroub zřejmě asi vyšší třídy odvrtal na díru 8mm a dal šroub zespoda matku .. hotovo ..je po problému myslím. Do aku jde 14.3-4 V .Jen se divím že to má asi jen jedno kostření..jinde jsem nic nenašel ..
Upravil Pistolka dne 08.09.2026 18:20,
před 2 dnyNěco podobného jsem jednou znamému řešil na Peugeotu 307, taky nakonec jen oxidace mezi blokem nebo převodovkou a okem kontřícího kabelu. Celý večer hledání a měření a nakonec stačilo povolit, stříknout a utahnout. Totéž kdysi kámoš u starého BMW E34, náhodně najednou vypadávala skoro komplet elektrika a ono při zatížení skoro plné napětí baterky mezi okem a šroubem na podběhu. Ten samý později u fabie špatné dobíjení, příčína přechoďák mezi altíkem a blokem, přitom taková plocha hliníku stažená šroubem... A já kdysi u favoritu překlepaný kostřící pásek, vypadal v pořádku a držel pohromadě, ale uvnitř byl zpřelámaný a jednotlivé drátky šmírem izolované - vyčistil a odmastil jsem ho, prohřál a prolil cínem, vydržel léta až do konce.
Podle mechanika ve Fiatu je to velmi častá závada a když jsem před časem kupoval starší obytku ducato tak mě na to předem upozornil a preventivně jsem vymenil ten kostřící pásek mezi motorem a rámem.