Zdavím všechny přítomné a prosím o radu, kde sehnat zimní pneumatiky na obytku.
Máme polointegrál na Fiatu dukato 3,5 t., a pneu 225/75 R16CP 116/114Q.
Od nova jsme jezdili na "celoročkách" Michelin Agilis Camping a v celku spokojenost, k dnešku na nich najeto cca 40.000 km / jedno prohození kol, a protože v zadu máme již těsně pod 4,00 mm a navíc máme ještě gumy se značením pouze "M+S", musíme řešit nové. Plán byl koupin na zimu nové zimní (jezdíme celou zimu a často do hor) a na jaře vrátit celoročky na dojetí.
Nicméně jsem zjistil, že na českém trhu se zimní pneumatiky výše uvedeného rozměru dají koupit pouze v provedení "C" - tedy (Cargo) či dodávka, ale v provedení "CP" (Camping pneu) jsem nenašel jediné od žádného výrobce.
V techničáku máme uvedeno "CP" a tak jako všichni jsme stále "na hranici 3,5 t.", tak se do "C" nechci pouštět.
Uvažoval jsem vzít "C" s vyšším hmotnostním indexem, ale nevím, jak by to bylo při kontrole (obzvláště v zahr.) bráno z hlediska zákona.
Dokáže někdo poradit?
Díky,
FunHlavní administrátorPřidáno
před 6 měsíců225/75R16C 116/114R Michelin
CrossClimate Camping, Celoročni
(CIA72dB/A)
jsem s nimi spokojen. Zima mě teprve čeká, potom dám vědět jak drží.
Fun

😊
Upravil Fun dne 02.11.2025 19:40,
před 6 měsíců
Fun Připojili následující obrazek:
Díky Fune, a máš v Texhničáku psané “C” nebo “CP” ?
Máme obytku od stejného výrobce jako ty 😊.
Mám ten samý dotaz,je označení "C" problém do budoucna v zahraničí,nebo u nás na technické když dle TP má být "CP" ?
FJRČlenPřidáno
před 6 měsícůNevíte někdo co znamená to P. Běžně se na dodávky do 3,5t dávají C.
FJRČlenPřidáno
před 6 měsícůMyslím že je důležitý hmotnostní index, jestli tam je P nebo není je jedno
FJRČlenPřidáno
před 6 měsícůJá mám zimní pneumatiky Nexen, index nosnosti 121, rychlosti R 170km/h. Označení C. Hodnoty lepší než na letních Agilisech s označením CP. Nemyslím že je něco špatně.
PetrMČlenPřidáno
před 6 měsícůAhoj, jen pro doplnění, já mám TP pneu CP, ale v oddílu ostatní - další záznamy, variabilní provedení CP, CP M+S, ale C M+S. Takže podle tohoto můžu dát C.
FJRČlenPřidáno
před 6 měsícůNa celororočních Camperech od Continentalu jsem písmena CP nenašel. Kamarád je má na obytce. V TP má CP zapsané 😁. Původně měl Micheliny.
Ahoj. Řeším stejný problém. Rád bych zimáky, ale v TP označení CP .
Pochopil jsem to tak, že tyto pneu se dají foukat na předepsaný tlak 5,5 baru. To asi pneu s označením C neumožňují. Ale napsal jsem dotaz ohledně max. tlaku do Nokian. Nenašel jsem nikde u prodejců, že by uváděli max hodnotu tlaku v pneu. Přitom na pneu je to napsané.
Upravil Kosak dne 04.11.2025 23:10,
před 6 měsícůAhoj. Díky za názory.
Nedávno jsem přešel z obytného přívěsu na auto, tak saju informace.
Opravdu foukáte pneumatiky na tlak 5,5baru, jak je na štítku auta?
Mám Knaus Sky Wave 7m na fiat Ducato.