karlic napsal:
@karlic -
Rudy sorry, nemáš pravdu, výrobce udává standardní 12 voltové připojení ve vozidle a to je dle specifikací do 15V.
V žádném manuálu ani technických dokumentech není nic o nějakém napěťovém omezení.
Ve fórech se objevuje informace, že nějaké várky byly vadné, ale standardně funguje na napětí 10V - 15V.
.....
Názor beru, proto tady diskutujeme...
Nicméně, ten údaj o maximálním napětí vycházel z emailu servisní podpory výrobce, který obdržel jeden z významných německých distributorů a jehož obsah unikl na internet. Asi se dá dohledat ale není to tak důležité. Zmiňuji to jen na vysvětlenou.
Jelikož jsem dále pátral po příčinách odcházení desek elektroniky a kontaktoval jsem několik německých kolegů, kteří se v branži pohybují, dostal jsem se informaci, která se u většiny z nich opakuje.
Elektronika Maxxfan snáší vyšší napětí než uvedených 13,7V (to byla jen výmluva výrobce), má ale problém s napěťovými špičkami v palubní síti. Původní AGM baterie fungovaly jako přirozený filtr, které tyto z různých zdrojů vznikající špičky, vyhlazovaly. LFP z principu tohle neumí a navíc díky spínání BMS je může sama produkovat. Záleží tedy na kvalitě instalovaných elektronických zařízení (BMS, nabíječka, solární regulátor, booster...) i celkovém provedení instalace. Pokud je instalace provedená kvalitně a jsou použity kvalitní komponenty, neměly by se v systému žádné špičky produkovat a tudíž nemá co poškodit příliš citlivou elektroniku MaxxFan. Jenže koukni do diskusí - booster je zbytečný, proč utrácet za Victron, Votronic ... když stejně funguje přístroj z Aliexpressu...
Takže upravím svoje doporučení - dle mého instalací DC/DC měniče nic nepokazím, v případě že si nemohu být jist kvalitou palubní sítě a jejich komponentů, je jeho instalace nutností.
Snad jsem to popsal srozumitelně, mi osobně přijdou argumenty německých kolegů pochopitelné a dokážu se s nimi ztotožnit. Jak jsem však zde už mnohokrát psal, jsem jen poučený amatér s edukací v elektronice, ale v jiném oboru. Rozhodnutí, jak se zveřejněnou informací naložit, je na každém ze soudruhů....