Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

MaxxFan - ano nebo ne?

Poslední aktualizace před 9 hodin
R
RudyČlen
Přidáno před 3 roky
Na předešlém autě jsem měl stropní ventilátor MaxxFan. Byl jsem s ním maximálně spokojen, umožňoval větrání bez strachu z náhlého deště, uměl být tichý, poměrně výkonný… Používal jsem jej ale jen půl roku a ještě jen v létě. Rád bych na novém autě vyměnil miniheki v ložnici za stropní ventilátor. Logická volba byla MaxxFan ale poslední dobou se objevily zprávy o problémech s tímto ventilátorem:
1. Odchází řídící desky. Výrobce to svádí na přepětí a doporučuje instalaci DC/DC regulátoru.
2. Oknem v zimě údajně táhne, je potřeba jej utěsňovat
3. Motor zdvihu okna je poddimenzovaný, okno nezvedne, pokud je na něm sníh.
Můžu poprosit majitele, kteří mají MaxxFan déle a případně jezdí i v zimě o sdílení zkušenosti? Třeba i SZ pokud tady někdo nechce vést diskusi. Díky předem.
F
fillipČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj, při stavbě naší třetí vestavby jsme dlooouho zvažovali jestli dát těch 12 tisíc za Maxxfan. Větrák jsem nikdy na autě neměl, ale tak nějak jsem ho potřeboval a i když jsem na spoustu věcí škrt, tak téhle investice nelituju. Zatím používáme cca rok a půl. Pokud někde stojím jede nepřetržitě i když v autě nejsme. V zimě používán také ale minimálně oproti létu. Nestalo se mi, že by nezvedl sníh, ale asi ho tam nebyla hromada. Pokud by nezvedl je tam ruční klička. Za deště v pohodě ale pokud je fakt slejvák trošku dovnitř kapká odražené kapky. Okno oproti miniheky netěsní a i za jízdy profukuje až se občas roztočí vrtule. Máme otevírací jen jedno miniheky vzadu nad palandou a vepředu maxxfan ( ducato L3H3). I ve vedrech dokáže v autě udržet dýchatelno a můžu tam nechat i psíka. Večer auto pěkně větrá, při vaření odsává. Dálkový ovladač je hodně retro ale funkční a z postele využíváme často.

A teď to horší 😀
Za rok a půl jsem řešil dvě reklamace:
- Popraskaný montážní rámeček ,což možná byla moje chyba, když jsem vruty do rámečku příliš utáhl - výrobce dodal nový v rámci záruky
- motor větráku začal popiskovat, povrzávat, šustit - opět uznáno a dostal jsem nový motor

Pokud bych se měl rozhodnout znovu pro koupi asi bych neváhal. Komfort s maxxfanem a bez je nesrovnatelný. Jiný takový podobný výrobek jsem nenašel a i přes problémy s ním a reklamace si to bez něj nedovedu už představit. Cena vysoká,obrovská, nechutná ale konkurenci nemá...
Upravil fillip dne 03.09.2023 20:54, před 3 roky
Vlasta1Vlasta1Člen
Přidáno před 3 roky
Používám rok bez problému.
Před půl rokem jsem ohnul celý kovový vyklápěcí mechanismus okna, když jsem zapomněl okno zavřít při vyjíždění z pod přístřešku. Plasty vydržely, kovový mechanismus se narovnal a maká doteď.
Protahování jsem vyřešil dodáním těsnění - stejně jako HEKI je provedení s těsněním a s mikroventilací.
Mám provedení i s roletkou - tam bych asi řešil jinak aretaci při zatažení, nicméně dodnes také funguje.
Neměnil bych a příště bude zase.
F
fillipČlen
Přidáno před 3 roky
Můžu dotaz na to přidané těsnění?
Jaké jsi použil, kam lepil nebo jen vsadil? A šlo to uplně zatěsnit?

Díky Filip
Vlasta1Vlasta1Člen
Přidáno před 3 roky

fillip napsal:

@fillip - Můžu dotaz na to přidané těsnění?
Jaké jsi použil, kam lepil nebo jen vsadil? A šlo to uplně zatěsnit?

Díky Filip

Použil jsem toto:
https://www.bauha...l-20808707

Nalepil jsem na horní víko zevnitř tak, aby střed pruhu těsnění byl proti hraně bílého plastu "těla" okna.
Pokud se okno zavře, hrana se "zaboří" do těsnění. Je měkké, takže neklade odpor a okno normálně
zavírá. Na zadní straně okna po směru jízdy je nutno nalepit dva pruhy těsnění na sebe - je tam větší
mezera mezi víkem a plastem. Těsnění drží i po roce - používáno v zimě i v létě.
pilinispilinisČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj můžeš jsem dát foto nebo mi to pošli mailem. Honza
M
michal mttČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj.Pošli nějaké foto a popis.Ďakujem
R
RudyČlen
Přidáno před 3 roky
Zatím jsem viděl jen ventilátory, které postrádají klíčovou výhodu MaxxFan, možnost ponechat běžící ventilátor bez dozoru v autě, aniž bych musel mít obavy z případného deště a taky větrat za deště. Pokud ta alternativa umí tohle řešit, zajímala by mne.
K
kamilioČlen
Přidáno před 3 roky
A co Dometic ACC 3100 ? Ma to niekto? Skusenosti?
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 2 roky
Dovolím si toto téma oživit a zeptat zkušenějších.
Dnes jsem vybalil MAXXFAN ventilátor, který hodlám osadit nad zadní postele do okna 40 x 40 cm.
Už tuším, jak k němu přivedu napájení, jen jsem zapomněl objednat vhodný tmel pro utěsnění na střeše obytky, jedná se o polointegrál, takže tam je rovina.
Váhám mezi polyuretanovým, nebo butylkaučukovým tmelem. má někdo doporučení? Na You Tube jsem proslídil nějaká videa, všechna v cizím jazyce a co jsem se svými chabými jazykovými schopnostmi vyrozuměl, tak mluví o silikonu a to je přeci nesmysl, nebo se pletu?
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky
Při montáži jsem použil Dekasyl MS-2. Dle mého má ideální poměr mezi lepivostí a těsnísími vlastnostmi. Jistě lze použít i lepidla jiných výrobců, například Sikaflex…
Silikon je samozřejmě nesmysl, na obytku nepatří. Nezapomenout taky na DC/DC měnič, zvláště v případě instalované LFP baterie.
I
Ivan a HankaČlen
Přidáno před 2 roky
Ahoj, potvrzuji vše, co tu psal Rudy.... Dával jsem na jaře, použil Dekasyl MS2 včetně DCDC měniče 5A. Mám to nad kuchyňkou aby to v noci nerušilo. Je to naprosto super, běží mi to na automatiku na parkovišti, aby se neprehrival tolik vnitřek auta. A ani současné bouřky nevadí při otevřeném krytu - neprší tam.
Jenom upozorňuji, že je tam originálně velké větrání i při zavřeném krytu. Není tam těsnění, takže v zimě to asi nebude nic moc.... Preventivně jsem si to dodělal a zatesnil, abych v zimě nezmrznul...
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 2 roky
Děkuji za info, nechám si poradit a použiji doporučené.
Jenom mi není jasné, proč DC/DC měnič při LIFE-PO, kterou já tam mám. Jaký je k tomu důvod?
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky
Napěťové špičky, které vznikají při dobíjení baterie , respektive při jeho přerušení BMS. Speciálně tehdy, není li instalován booster s LiFePO4 charakteristikou, případně jsou li instalovány vysoké kapacity baterií Informace pochází z německých zdrojů, přesný link si už nepamatuji. Výrobce pak udává tuším 13,7 V jako maximální napětí.
Upravil Rudy dne 29.06.2024 07:35, před 2 roky
J
Jirka WČlen
Přidáno před 2 roky
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s podobným oknem Carbest VanVent? Nevím, jestli u něj je termostat, ale má integrované zatemnění, cena jako MaxxFan. Díky, Jirka
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky

Rudy napsal:

@Rudy - Napěťové špičky, které vznikají při dobíjení baterie , respektive při jeho přerušení BMS. Speciálně tehdy, není li instalován booster s LiFePO4 charakteristikou, případně jsou li instalovány vysoké kapacity baterií Informace pochází z německých zdrojů, přesný link si už nepamatuji. Výrobce pak udává tuším 13,7 V jako maximální napětí.

Rudy sorry, nemáš pravdu, výrobce udává standardní 12 voltové připojení ve vozidle a to je dle specifikací do 15V.
V žádném manuálu ani technických dokumentech není nic o nějakém napěťovém omezení.
Ve fórech se objevuje informace, že nějaké várky byly vadné, ale standardně funguje na napětí 10V - 15V.
Výtažek z fóra:
a) I have a LiFePO battery, so my float charge is 14.5V and I've never had a problem.
(Mám LiFePO baterii, takže plovoucí nabíjení mám 14,5V a nikdy jsem neměl problém.)

b) Weird, I've got two Maxxair fans (purchased early 2019) connected via 12ga wire to my Lithium system which can get up to 14.4 volts, and have never had a problem with either.
Zvláštní, mám dva ventilátory Maxxair (zakoupené začátkem roku 2019) připojené přes 12ga drát k mému lithiovému systému, který může získat až 14,4 voltů, a nikdy jsem neměl problém s žádným.

Moje doporučení, pokud někomu nefunguje na standardní rozsah 12V - 15V, tak reklamujte, je to zmetek.
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic -
Rudy sorry, nemáš pravdu, výrobce udává standardní 12 voltové připojení ve vozidle a to je dle specifikací do 15V.
V žádném manuálu ani technických dokumentech není nic o nějakém napěťovém omezení.
Ve fórech se objevuje informace, že nějaké várky byly vadné, ale standardně funguje na napětí 10V - 15V.
.....

Názor beru, proto tady diskutujeme...
Nicméně, ten údaj o maximálním napětí vycházel z emailu servisní podpory výrobce, který obdržel jeden z významných německých distributorů a jehož obsah unikl na internet. Asi se dá dohledat ale není to tak důležité. Zmiňuji to jen na vysvětlenou.
Jelikož jsem dále pátral po příčinách odcházení desek elektroniky a kontaktoval jsem několik německých kolegů, kteří se v branži pohybují, dostal jsem se informaci, která se u většiny z nich opakuje.
Elektronika Maxxfan snáší vyšší napětí než uvedených 13,7V (to byla jen výmluva výrobce), má ale problém s napěťovými špičkami v palubní síti. Původní AGM baterie fungovaly jako přirozený filtr, které tyto z různých zdrojů vznikající špičky, vyhlazovaly. LFP z principu tohle neumí a navíc díky spínání BMS je může sama produkovat. Záleží tedy na kvalitě instalovaných elektronických zařízení (BMS, nabíječka, solární regulátor, booster...) i celkovém provedení instalace. Pokud je instalace provedená kvalitně a jsou použity kvalitní komponenty, neměly by se v systému žádné špičky produkovat a tudíž nemá co poškodit příliš citlivou elektroniku MaxxFan. Jenže koukni do diskusí - booster je zbytečný, proč utrácet za Victron, Votronic ... když stejně funguje přístroj z Aliexpressu...
Takže upravím svoje doporučení - dle mého instalací DC/DC měniče nic nepokazím, v případě že si nemohu být jist kvalitou palubní sítě a jejich komponentů, je jeho instalace nutností.
Snad jsem to popsal srozumitelně, mi osobně přijdou argumenty německých kolegů pochopitelné a dokážu se s nimi ztotožnit. Jak jsem však zde už mnohokrát psal, jsem jen poučený amatér s edukací v elektronice, ale v jiném oboru. Rozhodnutí, jak se zveřejněnou informací naložit, je na každém ze soudruhů....
Upravil Rudy dne 04.07.2024 12:31, před 2 roky
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky

Rudy napsal:

@Rudy - dle mého instalací DC/DC měniče nic nepokazím

Mně osobně by vadila spotřeba naprázdno DC/DC měniče, takže bych tlačil na dodavatele okna, ať dodá kvalitní výrobek. Odběr naprázdno toho navíc DC/DC bastlu tipuju na 100mA, tj. 2,4A/den, tj.48A/ 20 dnů. To už ti spolehlivě vybije GEL baterku aniž by si cokoliv dělal. Takže přátelé, je zapotřebí zvážit všechny věci a podle toho i zapojit ten DC/DC na vypínač, aby se při delším odstavení vozidla nevybíjela baterka.
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky
Jen poznámka: budu li mít GEL, DC/DC nepotřebuji, vyměním-li ji za 300Ah LFP“na pank”, tak mne těch 2,4Ah za den asi nerozhází. Ale máš pravdu, ventilátor pro karavan by měl být vyroben tak, aby v karavanu za všech okolností fungoval. Problém je, že zrovna jinak skvělý MaxxFan tak vyroben není (možná jen nebyl a výrobce to opravil).
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 2 roky
Toto vyřeším tak, že do napájení ventilátoru vložím LC filtr, který mi zajistí potlačení nežádoucích napěťových špiček. Předpokládám odběr ventilátoru cca 2A, takže se vrátím do školních let a spočítám potřebnou indukčnost tlumivky a kapacitu kondenzátoru abych odrušil špičky nad 1 kHz. Tlumivku navinu tak, aby na ní byl úbytek max. 1V, což nebude vadit, protože napětí v palubní síti neklesne pod 13V. Potom na to pověsím nějaký analyzátor a zkusím udělat snímek za provozu.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 19
Členové online 1
MartinTh

Celkem členů: 16,763
Nejnovější člen: Davidjindr
TOPlist

Copyright © 2026