Dobrý den.
Přátele poraďte Lednička Dometic RM7361 po přepnutí na plyn není slyšet cvakání zapalovacího modulu a žlutá kontrolka bliká jak by chyběl plyn (na 12V funguje lednice normálně). Chyba muže být v zapalovacím modulu jak ho otestovat zda je funkční? Nemůže být příčinou ucpaní potrubí, které řídicí jednotka vyhodnotí jako chybu a neaktivuje zapalovací modul, nebo není problém s elektromagnetickým ventilem(je ucpaný nebo poškozený). Plynový sporák a plynové topení fungují normálně. Před rokem jsem vyměnil propojovací kabel mezi řídicí jednotkou a zapalovacím modulem za originální nový.
Děkují Lupek
Přátele nevíte poradit . Nevíte kolik jde napětí mezi řidící jednotkou a zapalovácím modulem?
Jde tam asi 3.6 V . Moc záleží na jakékoliv oxidaci ,pořádně očisti i ty nožičky na zapalovacím modulu, Konektor namaž něčím co vydrží vodu v zimě se přes mřížky dostává slaný poprašek co se tvoří okolo jedoucího auta,
Známý elektroniku párkrát opravoval .
gut Připojili následující obrazek:
Tak jsem to proměřil, mezi říd. jednotkou a zapal. modulem jsou 3 vodiče + - a asi nějaká zpětná vazba - zap. modul říd. jednotka,7 pinový konektor jsem odpojil od zap. modulu a změřil nápětí které šlo z říd. jednotky do konektoru, bylo cca 1,5V ale za sekundu kleslo na 0 V, tak že to byl je takový impulz a pak už nic .V čem je problém, řid. jednotka odesílá do zapal. modulu jen impulzy, když nedostane zpětnou odpověď tak napájení zapal. modulu přeruší? Nebo je vadná říd. jednotka. Jak otestovat činnost zap. modulu. Předem děkuji za rady.
Lupek
Poslal jsem kontakt. Pokud Vás to baví tak jako mně jde něco opravit, ve Zlíně máme to štěstí že je tu pan Matouš. Pokud se nám nepodaří i po několika dnech a pokusech něco opravit přijedeme k němu ,vytáhne nový díl a během několika minut je opraveno. Lednice byla na výměnu připravená a jen se přehodily konektory na nový díl.
.Děkuji za rady,tak se pustím do oprav, možná se to podaří..
Tiež som pred časom riešil podobný problém. A aj touto cestou chcem poďakovať členovi "gut" za jeho nezištnú pomoc.
Moja chladnička má označenie 7655 L. Trochu mi začala haprovať. Na 12 V a na 220 V fungovala normálne. S plynom si však prestávala rozumieť.
Prefúkol som komín, prečistil trysku. Ale aby šla na plyn po vypnutí motoru, zapla sa až po 4, prípadne po 5. opätovnom vypnutí a zapnutí. Až jedného dňa prestala na plyn ísť úplne.
Oslovil som veľa ľudí a hľadal pomoc. Hoc v Martine je Auto Tanja, ale letná sezóna bola náročná aj pre nich a čakacia doba bola na servis bola väčšia, ako sa mi chcelo čakať. po niekoľkonásobnom premeraní verdikt bol najhorší - odišla riadiaca jednotka na chladničke - najdrahšia položka.
Potom som sa dohodol s "Auto Tanjou", mali náhradnú riadiacu jednotku na chladničku. Boli ochotný mi ju požičať, ale nakoniec som ich požiadal, aby mi ju namontovali a odskúšali oni. Chladnička sa neujala a na plyn nefungovala. Verdikt bol jasný. Odišla zapaľovacia jednotka. Povedali mi, že oni ju objednajú. Ak by nebola príčinou ona, nechajú si ju a hľadali by problém inde.
Po namontovaní novej súčiastky konštatujem. Príčinou bola zapaľovacia riadiaca jednotka.
Od identifikácie až po jej odstránenie uplynulo asi 1,5 mesiaca. Mohol som jazdiť, ale žiaľ musel som navštevovať kempy. Aj to ma niekde posunulo.
Prajem príjemný deň všetkým.
Tak přátele odpojil jsem spojovací kablík mezi říd. jednotkou a zapalovacím modulem a změřil přímo napětí na výstupu s říd. jednotky, když ledničku jsem zapnul na plyn.Na krátký okamžik se objevilo 1.5V a pak pokles na 0 V, čili takový impuls. Tak mě napadá, že když říd. jednotka nedotané zpětné hlášení ze zapal. modulu, že je v pořádku (má nějakou poruchu), tak automaticky vypne napájení zapal. modulu a tím ani není slyšet klasické cvakání. Pak jsem ještě chtěl vyzkoušet zapal. modul . Paralelně jsem spojil 4 ks tužkových baterek a ty to 1.5V jsem přímo napichl na na + a - vstup do zapal. modulu. Modul však nedával jiskru , necvakal. Na zapal. elektrodu hořáku z modulu jsem naměřil 1.5V čili byl pod napětím, ale ukostření hořáku spojovacím vodičem od zap. modulu bylo mrtvé, nebyla tam kostra, taktéž ukostření elektromagnetického vyp. ventilu ze zapal. modulu bylo mrtvé .Může to to svědčit o poruše zapal. modulu, ale je ještě jeden problém. Zapalovací modul je propojen s říd. jednotkou 3 kablíky +,- a asi kablík zpětného vedení (bíly), který hlasi chyby. Samozřejmě když jsem ten modul zkoušel pomoci těch tužkových baterii ten třetí kablík jsem neměl přípojeny a to mohlo vyvolat absenci nenapájení kostry z zap. modulu na hořák. Co si o tom myslíte.
Přátele, nemáte nějaky další nápad co s tím.
Přátele čekám stále na Vaše rady.
Problém je v tom že říd. jednotka přes spojovací kablík mezi říd. jednotkou a zapalovacím modulem napáji zapal. modul na krátký okamžik 1.5V a pak je pokles na 0 V, čili takový impuls (nen íslyšet cvakaní). Tak mě napadá, že když říd. jednotka nedostané zpětné hlášení ze zapal. modulu, že je v pořádku (má nějakou poruchu), tak automaticky vypne napájení zapal. modulu a tím ani není slyšet to klasické cvakání . Anebo je to jináč , že říd. jednotka ma zapalovácí modul nepřetržitě napájet 1.5V a takový kratký impulz 1,5 V který vycházi z říd. jenotky na zal. modul svědčí o její poruše.
Jak reaguje napájení ví kolega ,posílal jsem kontakt. Problémy byly v minulosti s nízkým napětím z horní řídící jednotky způsobené oxidací kontaktů na zapalovací jednotce. Jde očistit kontakty na řídící jednotce a nejlépe vyměnit konektor za nový nebo jsem udělal v náhradě. A piny ošetřit proti oxidaci.
U dvou horních ovládacích panelů se podařilo zvednout ovládací napětí ,které jde dolů do řídící jednotky . Dělal to kolega ,
Postup zapálení je jiskří ,pustí plyn , jonizační sonda vytvoří slabé el.napětí a to signalizuje že hoří plamen, vypne se jiskření a plamen hoří. Pokud sfouknete plamen začne opět jiskřit a opakuje se zapálení.
Čistění hořáku a kontaktů by mělo být součástí údržby karavanu pokud nečistíte hořáček hůř chladí začne smrdět a může i černat bok karavanu nad komínkem.
Velmi orientačně cena nových dílů ,propojovací kabel 700 Kč , zapalovací modul 3 000 Kč , horní řídící panel 12 000 Kč.
Pokud Vás to baví jako mně přeji hodně štěstí ,pokud si necháte opravovat ,výměna zapalovací jednotky a očištění hořáku je bez komplikací otázka třeba hodinky v servisu. Pokud je vadný horní panel musí se vysunout lednice to už je horší. Pokud nečistíte hořáček a zalomí se šroubky na zapalovací elektrodě a jonizaci je to na dýl,nebo nový hořáček. Pozor na trysku -klobouček nečistit jehlou nebo drátkem jen profouknout ,nouzově třeba pod kohoutkem vodou. Už jsem se pokoušel trysku vyndat z hořáku přes dírku na přívod vzduchu nedělejte to, zdeformuje se,ale jde koupit nová.
Prostě dobrý servis za humny (Tečovice ) je výhra jak jsem psal výše.
Pozor na oheň, dost často je na prodej auto ohořelé v prostoru kuchyňky. Odkud začne hořet nevím viděl jsem je Top Gear a tam začala hořet pánvička na sporáku.