Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Zkušenosti s novou vestavbou Knaus

Poslední aktualizace před 10 měsíců
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
jak už jsem párkrát psal v jiných příspěvcích, vloni v létě jsem po letech plánování a rozhodování převzal fungl novou vestavbu. Nyní mám najeto 20.000 a za sebou první zimu, tak si dovolím v tomto vláknu postupně zveřejnit své zkušenosti.
Ještě než tak učiním tak, musím mít bohužel krátkou předmluvu. Na toto fórum chodím mnoho let a získal jsem tu řadu poznatků, které mi pomáhaly s výběrem. Bohužel k fungování fóra mám poslední dobou čím dál větší výhrady a dost jsem proto zvažoval zda-li vůbec mám psát další příspěvky. Ale to je na úplně jinou diskuzi a proto jen prosím ty, které moje zkušenosti přímo nezajímají nebo jim to narušuje jejich ego, aby se zdrželi zakomplexovaných komentářů. Stále věřím, že sem chodí i dost lidí, kteří jsou v situaci jako jsem byl před lety já, tj. z důvodu získání praktických poznatků od jiných uživatelů.

A teď k samotné vestavbě - Knaus BoxLife 630ME, základní auto Fiat Ducato L4H3.

9-stupňová automatická převodovka
Začnu tím, co bylo pro mne jasné už při objednávce, a sice to, že chci automat. V době, kdy jsem objednával končila známá robotická převodovka a měla nastoupit nová 9-stupňová automatická převodovka, o které toho nikdo nic moc nevěděl. Byla to určitá loterie, zda-li první série nebude mít porodní bolesti. To se nepotvrdilo, automat se mi osvědčil a auto bez něj už bych nechtěl. Nejlepší hodnocení je to, že o něm vůbec nevím. Pouze při hodně prudkém sešlápnutí plynu, je cítit, že auto bleskurychle podřadí, možná i o více stupňů. Díky automatu si cestu více užívám.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Motor 2,3 l 140 6d EURO
Původně zamýšlený silnější 160 k jsem zavrhl kvůli nesmyslně vysokému příplatku a na doporučení jsem ho přečipoval na 180k/426Nm. Ve skutečnosti se už žádný čip nedává, jen se přehraje software. Na běžné cestování je motor dostatečně výkonný. Na dálnici obvykle jedu do 110 km/hod, pokud pospíchám tak 120 km/hod a stále mám ještě rezervu na případné zrychlení. Tempomat i do táhlých dálničních kopců těch 120 km/hod udrží. Pokud se v létě dostaneme do Alp, tak teprve budu moc říci co motor dělá v prudkých stoupáních. Na co jsem ze starého Ducata nebyl zvyklý je tankování adblue. Vzhledem k tomu, že v CZ tankuji výhradně u EuroOilu, který má tankovací stojan i na adblue, tak se na to dá zvyknout.
dynvidynviČlen
Přidáno před 5 let
Diky za sdileni zkusenosti! V horizontu dvou let planuju prechod z privesu do vestavby, takze hltam vsechny temata, do kterych prispivas!
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Díky, pokud budou dotazy, tak neváhej a ptej se. K těm dvěma rokům, aktuální čekací lhůta na novou vestavbu je dle výrobce minimálně rok, spíš rok a půl. Záleží na barvě, motoru a příslušenství... Navíc i před Covidem byla lhůta orientační. Já měl štěstí, že jsem čekal jen o pár týdnů déle než bylo původně plánované. Navíc už prosakují zprávy o novém faceliftu Ducata, údajně hlavně více asistentů a tím pádem také za více peněz.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Ještě perlička k motoru
v 9 tis. km se při startování na okamžik rozsvítila záhadná kontrolka "velká pipeta s kapičkou" v oblasti kde je signalizace nedovřených dveří. Volal jsem na asistenci Fiat Professional, kde prošli všechny kontrolky uložené v jejich databázi a sdělili, že žádná taková neexistuje, ale že kontrolka oleje určitě vypadá jinak, tj. tvar klasické maznice. V servisu pak zjistili, že je to opravdu první předvýstraha oleje na rysce. V Sevelu prostě dávají při výrobě oleje raději méně než standardně, každá ušetřená kapka sníží náklady. Olej jsem preventivně vyměnil všechen a budu to tak dělat každých 10.000 km.
Marhon Připojili následující obrazek:
olej_02.jpg
dynvidynviČlen
Přidáno před 5 let
Dotazu mam zasobu snad nekonecnou, ale vetsina je spis na vyhody a nevyhody jednotlivych usporadani a odpovedi si zatim zvladam obstojne dohledat ruzne po internetu. Nicmene na jednu vec se zeptam. Jestli si to dobre vybavuju, mas naftovy topeni. Jako nevyhoda naftaka se uvadi vyssi hlucnost, zapach. Mas porovnani s plynovym topenim? Jak to vnimas? Kde vlastne je topeni umisteno - v garazi, nebo pod zadnimi sedackami?

A jeste me napada jeden dotaz - byl jsi s autem na vaze? Sedi udaj v technicaku s realnou vahou?

Ohledne dodaci lhuty - s cca rokem jsem v pripade noveho auta smireny. Zaroven koukam i po inzeratech na starsi a skladove vozy a delam si obrazek jake jsou moznosti. V tomhle ohledu jeste rozhodnuty nejsem jakou cestou se vydam.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
to: dynvi
1. Na váze jsem nebyl, ale dobrý podnět ,určitě tam někdy zajedu. S techničákem to stejně asi sedět nebude, mám doplňky jako solár, markýza atd.,
2. Topení, uspořádání a jiné popíšu postupně podrobněji až, čas dovolí, nyní jen v rychlosti. S plynovým topením mám jen letmé zkušenosti z půjčovny. Největší rozdíl je tahání lahví a jejich výměna, to bych už teda dělat nechtěl. Oproti tomu naftové topení je neskutečná pohoda. Nejvíce slyšitelný hluk vydává ventilátor rozfuku, když běží na max. Topení je pod zadníma sedačka, pokud na nich po ránu sedím u snídaně a hodně se zaposlouchám, tak slyším jemné cvakání čerpadla, ale ze zadní postele nic slyšet není. Větší hluk jak topení určitě vydává kompresorová lednice. Parkujeme a spíme i na parkovištích ve městě, o zápachu se nedá mluvit. Snad jen pokud stojím vyloženě u komínku (výdech na boku), tak cítím spaliny. Z youtube znám videa, kdy topení neskutečně kouří apod, to jsem zatím nikdy nezažil ani v náznacích. Určitě na to má svůj vliv i kvalita nafty, tím, že kupuji naftu bez biosložky si namlouvám, že to i kvalitněji spaluje. Topení mi běží celou zimu, takže jsem nikdy nezažil jeho úplně studený start, možná, že pokud je promrzlé tak zkraje kouří, ale to opravdu nemohu potvrdit.
M
Mira2B7Člen
Přidáno před 5 let
Mohu mít prosbu ohledně čipu? Kdo to dělat za kolik a subjektivní pocity protože na brzdě to asi nebylo. Klidně do SZ ať to není bráno jako reklama. Mám objednán také 140/automat tak ať vím kam zajít.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
jelikož nejsi první, kdo se na to ptá, tak to napíšu veřejně. Doufám, že mne v zápětí někdo zase nařkne, že tu dělám reklamu.
Dělali to u BSR, ale zaplatil jsem to přímo prodejci jako příplatkovou položku "Optimalizace ŘJ motoru (180k/426Nm)" za 495 EUR bez DPH.
Co se týká spotřeby tak nedokáži úplně korektně posoudit o kolik je vyšší než bez této úpravy, palubní počítač ukazuje dlouhodobě 10 litrů na100 km. Ale to také nemusí být úplně pravda. Auto jede lépe to jo, ale subjektivně bych neřekl, že výkon stoupl až o tolik. Je to znát spíše v mezních situacích, třeba v dlouhém stoupání. Automat to také zkresluje, protože stejně si řadí podle sebe (což je super). Jezdil jsem dříve s Ducatem 3.0 l se 180 k a tam je to přeci jen o něčem jiném. Jinak objektivně pružnost a tah se s počtem najetých km zlepšují, což bych ale přisuzoval postupnému zajetí syrového motoru.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Příplatkové příslušenství

Náročná disciplína předcházející samotnému nákupu. Velký oříšek když člověk ještě auto nemá a má si určit co bude skutečně potřebovat a co jsou vyhozené peníze. Začínal jsem tak, že přece nám samozřejmě bude stačit prostý základ. Pak ale člověk vidí v ceníku drobné, ale potřebné věci a čím víc o tom přemýšlí, tím více vidí, že utratit více jak milion a pak šetřit na pár tisícovkách nedává smysl. Následovalo spousta stažených ceníku v několika jazykových mutacích, hodně excelovských tabulek s přepočtem odlišného DPH a s převodem EUR na Kč, sledování zahraničních fór co kdo hodnotí jako užitečné… Drobná překvapení typu, že to co nabízí Fiat v ceníku pro klasické užitkové vozy nemusí nutně nabízet Knaus a když, tak v nějakém balíčku za jinou cenu. Do toho lingvistický oříšek s atypickými německými frázemi. A hlavně spousta telefonátů prodejci, co si o tom myslí on, jestli to už někdy dodával, jak to hodnotí atd…
No a když všechno máte do posledního centu sečteno a podtrženo a libujete si jak jste chytře někde ušetřili pár set Euro tak přijde pandemie, během měsíce vyletí kurz do historických výšin a rázem máte zdražení o několik set tisíc Kč. Čekáte, zdali dřív dostanete infarkt nebo Covid… Takže moje doporučení zní, na příslušenství se nesnažte ušetřit, pokud máte pocit, že budete něco potřebovat nebo se Vám to prostě jen líbí tak si to objednejte. Někdo moudrý řekl hezký citát „Jediným rozdílem mezi muži a chlapci je cena jejich hraček“. No a kolikrát za život si uděláte radost takovou hračkou jako je nový karavan? Za pár měsíců zapomenete, co kolik stálo, ale určitě si mnohokrát řeknete „tak to mi chybí, to jsem tedy mohl mít nebo to jsem teda udělal dobře, že to mám“

1. Příplatkové příslušenství základního auta
- Mám těžký podvozek MAXI chassis - je dimenzován až do 4,5 t celkové hmotnosti, pro mou velikost L4H3 jasná volba (zahrnuje větší průměr předních brzdových kotoučů, silnější podvozkové komponenty, 16″ kola s jinou roztečí šroubů, vyšší světlou výšku, jiné převodové poměry, plastové lemy blatníků)
- Mám parkovací senzory v zadním nárazníku - pokud máte kameru, tak to vypadá jako zbytečnost, ale několikrát se mi stalo, že senzory zachytí i překážky které v kameře nevidím. Například krátký kolík v zemi, který splýval s trávníkem. Nehledě na to, že kamera je špinavá nebo zasněžená a nic moc toho v ní vidět není.
- Mám rádio s dotykovým displejem a navigací - koupeno primárně kvůli nutnosti nějakého displeje pro zadní kameru. Vestavěnou navigaci zatím vůbec nevyužívám, má nepohodlné ovládání se zdlouhavým nastavováním. Místo toho mám 10” android tablet s navigací Google, který mohu ovládat i hlasem. Krásně pasuje do horního stojánku, který je opravdu výborná vychytávka.
- Mám zástěrky vpředu i vzadu - lepší koupit hned origo, než pak dodatečně bastlit nějaké univerzální. Mimochodem ty zadní jsou hodně dlouhé, pokud někde couvám na obrubník, tak se jdu hned kouknout, zda-li jsem jí neutrhl.
- Nemám druhý klíč dálkového ovládání - Fiat ho nabízí k užitkovým dodávkám, bohužel Knaus ho nenabízí, dodatečné objednání u Fiatu je raketa, takže se spokojím s druhým klíčem bez dálkového ovládání, který byl v základu vždy.
- Nemám střední díl krytu pod motorem - Fiat ho nabízí k užitkovým dodávkám, bohužel Knaus ho nenabízí, mám ale slíbeno, že ho prodejce dodatečně přidělá.
dynvidynviČlen
Přidáno před 5 let
Když jsme u té příplatkové výbavy, máte někdo zkušenost s centrální sprchou v uličce? Zajímají mě primárně nevýhody, o výhodách mám představu celkem jasnouSmile
M
mkoviČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj, máme rok Vantourer 600D. Vantourer patří pod Knause. Auto jsme objednávali na výstavě v Dusseldorfu 9/2019, přebrali jsme ho 3/2020. Najeto máme 21 tkm, víc se zatím díky koroně nepodařilo. Maxi podvozek, 180 koní, 9 stupňový automat. Občas taháme vlek 3t. Automat je fajn, ale padal do nouzáku. V servise našli špatné ukostření, tak snad již bude klid. Příplatky za silnější motor jsou od výrobců strašné. Na 160 a 180 PS motoru jsou i nějaké změny, není to jen software.
Vantourer jsme vybrali, jelikož má jako jediný výrobce (o jiném nevím) nádrž na vodu pod autem, topení pod zadní sedačkou a tak pod postelema není kromě podběhů a malé šikmé skříňky v rohu na 3kg plyn lahev nic. Tím zbývá více místa pro náklad (lyže, tři skládací kola...). Plyn lahev jsem zrušil a máme nádrž na lpg pro vaření pod autem. Topení je naftové, lednice kompresorová. S lednicí byli potíže, máme v autě třetí, ale snad už dobrou.Z první vytékala voda a rozpučela se stěna vedle lednice. U druhé při jakémkoliv otřesu houkal alarm. Pak jsme se dohodli na vrácení peněz za lednici, jelikož začali montovat levnější model a třetí jsem si koupil a namontoval sám.
Postele máme palandy. Horní výškově posuvná, spodní vyndavací. Vantourer nemá moc kvalitní povrch nábytku, snadno se poškrábe. Nevím jak jsou na tom jiní vyrobci, je to naše první auto a při vybírání auta nás toto nenapadlo sledovat. Od doby co máme auto, zas žádná výstava nebyla...
Koupelnu máme kruhovou uprostřed v uličce. Zatím jsme na žádnou nevýhodu nepřišli (kromě ceny), ale nemůžeme z praxe porovnávat. Výhoda pak navíc je, že sprchou můžeme rozdělit auto a malému se v zadu lépe usíná. Vantourer již pro rok 2021 standartní koupelnu a příplatkovou kruhovou nenabízí. Místo toho mají jakoby klasickou, kde se stěna dá posunout do uličky a sprcha zvětšit o druhou vaničku v uličce. Přijde nám to horší než kruhová, ale neviděli jsme to naživo.
Auto jsem vážil po převzetí a váha seděla s ceníkem, kde je váha u každé položky.
Z příplatkové výbavy mě mimo víceméně povinných balíčků napadají zadní komfortní naklápěcí sedačky.
Do auta jsem pak dodělával LiFePo baterii (bohužel jen 100Ah, což v létě stačilo bez problémů, ale v zimě to již bylo horší). Soláry 350 Wp, přepojení zásuvek na 220V přes 1000W měnič, silnější 50A nabíjecí booster, kamera v brzdovém světle, rádio 10", které zabírá 1 din a spodní druhý din zůstal jako polička. Předsazený display pak jde nad palubku, nelze tedy používat vestavěný držák tabletu na palubce. Jiné repro, subwoofer. Výrobce měl zajíždění nástupního schůdeku napojené na dobíjení. Bohužel auto ne vždy po nastartování nabíjí. Zajíždění schůdku jsem tedy zapojil na otočení klíčku. Letos jsem ještě dodělal el. dovírání posuvných dveří.
Doufám, že s autem budeme letos také někam jezdit. Plány jsou, ale právě u nás začínají jarňáky a plánovanou cestu jsme museli kvůli zákazu pohybu zrušit.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
2. Příplatkové příslušenství obytné části
Pro vestavbu Knaus jsem se rozhodl zejména pro tři promyšlené věci v obytné části, které nikdo jiný současně nenabízí. Příplatková středová koupelna, příplatková sklápěcí postel nad předním sezením, zadní spouštěcí postel (ta je ve standardu).
Středová koupelna - pokud jsem zmiňoval, že pro mne byla priorita automatická převodovka tak pro partnerku byla základní podmínka mít možnost pohodlného každodenního sprchování (holky mají prostě jiné priority). Zaměřil jsem se původně na Pössla, který jako první přišel se středovou koupelnu se svinovací roletou. Pak jsem v Praze na výstavišti viděl právě VANTourera s kruhovou koupelnou a to mi přišlo ještě lepší. U Pössla má koupelna nepravidelný tvar oválu, roleta za jízdy údajně chrastí a víc se v lamelách po sprchování drží voda. Kruhová koupelna u Knause má pravidelný kruhový tvar, zástěnu tvoří dva promyšlené proti sobě uzavíratelné půlkruhové díly z plexiskla na kterých se žádná voda nedrží.

Výhody:
- Sprcha je velmi prostorná, skoro jako doma.
- Není tam žádný závěs.
- Samostatná sprchová baterie umístěná přímo na stěně, tj. nevytahuje se z umyvadlové baterie.
- Součástí je i jinak řešené umyvadlo, respektive umyvadla dvě. Dle vlastní volby buď opravdu velké umyvadlo přes celou šířku záchodu, nebo obvyklé malé umyvadlo jako mají jiné vestavby (to téměř nepoužíváme).
- Možnost úplného oddělení ložnice od kuchyně a sezení. To využíváme stále, protože já chodím spát dřív a brzy vstávám, partnerka chodí spát pozdě a pozdě vstává, oddělením se vzájemně nebudíme. Na tak malém prostoru je to výborná věc, bez které bych se už neobešel.
- Citelné rozšíření uličky kuchyně.

Drobné nevýhody:
- Pokud se někdo sprchuje, nedostanete se do kuchyňských zásuvek a do ledničky (samozřejmě se také nedostane na záchod a na zadní postel).
- Sítko odtoku obou umyvadel je v nepříliš dobře přístupné dutině na podlaze. Pokud se tam nachytají vlasy tak nejdou sebrat rukou. Dělám to ručním aku vysavačem se štěrbinovou trubicí.
- Na strop sprchy jsem přidělal háčky a je to výborné místo na zavěšení bund. Nevýhodou je, že pokud chci jít na toaletu, tak všechny oděvy musím napřed sundat.
- Sprcha má ve stropě efektní kruhové LED osvětlení. Detail, který mne ale vždycky naštve je vypínač umístěný uvnitř nad umyvadlem. Pravidelně ho zapomenu po sprchování vypnout. Musím pak zástěnu znovu rozdělávat abych se k němu dostal. Paradoxně hned na dvou místech v autě je i centrální vypínač všech interiérových světel, který ale na sprchu nefunguje.
- Sprchová vanička je přes den kryta velkým překližkovým kruhem, který po odendání dost překáží, chce to to trochu cviku aby se pro něj našlo vhodné odkládací místo.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Sklopná postel nad předním sezením
Příplatkové příslušenství o kterém jsme zprvu vůbec neuvažoval, je přední sklopná postel nad stolem. Pak jsme to viděli naživo na veletrhu v Brně 2019 (na dlouhou dobu asi poslední) a změnili jsme názor. Co je na tomto řešení skvělé i když cestujete jen ve dvou, je otevřený prostor, který neomezuje standardní pevná Fiat police nad předními sedačkami. Pocitově si tak člověk více připadá jako v polointegrálu než jak ve stísněné vestavbě.

Výhody
- Plnohodnotné lůžko s lamelovým roštem 180×130 cm a solidním místem mezi stropem a matrací.
- Spaní je připraveno bez námahy během okamžiku, stačí prostě postel madlem sklopit dolu. Nemusí se vyndavat žádné polstry a přídavné desky ani odendávat jídelní stůl.
- Pohodlný průchod mezi kabinou a obytnou částí, bez nutnosti ohýbání (lze i za jízdy, což samozřejmě NIKDY neděláme).
- Po otočení předních sedadel vznikne otevřený jídelní prostor s velkorysým místem nad hlavou.
- Pokud je lůžko rozložené na spaní, lze stále pod ním nouzově sedět u stolu, nebo i vystoupit bočními šoupačkami.
- Opravdu promyšlená konstrukce uchycení a sklápění. Postel je za jízdy pevně fixována u stropu, nechvěje se ani na D1. Četl jsem tady na fóru jak u integrálů jedné renomované značky postele samovolně za jízdy padají dolů a jako řešení prodejce doporučoval fixovat je kurtou… jsem rád, že takové vopičárny dělat nemusím.
- V neposlední řadě designové zakomponování, neznalý pasažér si ani neuvědomí, že je nad ním nějaká postel.

Nevýhody
- Střešním okno je schované za postelí, takže jím nejde světlo do obytné části.
- Na postel se leze po dost dlouhém žebříku, to není pro každého.
- Chybí jedna boční skříňka nad kuchyní a obě skříňky nad stolem, kde je alespoň praktická polička. Obecně s místem zatím vůbec nemáme problém, pro některé skříňky stále hledáme optimální využití (na druhou stranu mám zkušenost z osobáků, že sebevětší auto je vždycky po čase malé).
- Vypínač osvětlení nelogicky rozsvítí současně světla nad stolem i nad horní postelí. Prodejce to ale během chvilky přenastavil, takže se světla nyní ovládají odděleně a umožňují aby nahoře někdo spal a pod ním si další rozsvítil.
- Chybí mi nějaké světlo nad vstupem, nechám dodělat kruhovou bodovku ze spoda postele v místě bočních šoupaček.
- Přidělal jsem si zespodu postele několik sítěk na drobnosti, jsou ideální na doklady a časopisy. Trochu se podivuji, že to už nenapadlo designéry od Knause, velký prostor si o to přímo říká.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Zadní spaní versus garáž
Hlavní postel je umístěna podélně na obvyklém místě vzadu. Skvělá je možnost nastavení její výšky od podlahy v širokém rozsahu 55 - 133 cm. Díky tomu si podle aktuálních potřeb sám určuji poměr mezi velikostí garáže a prostorem na spaní.
Rovnou uvedu, že to byl rozhodující důvod proč jsem si vybral vestavbu a ne polointegrál a v kombinaci s dalšími faktory i hlavní důvod proč jsem zvolil model Knaus Boxlife 630 ME. Toto řešení jsem poprvé viděl u modelu Pössl Revolution a je to opravdu hodné jména revoluce. U Pössla se to ovládá elektricky, což mi samozřejmě přišlo lepší, ale pak jsem na zahraničních fórech četl o problémech s motorizací. U Knause je to řešeno ručně, což zase ve mně asociovalo příšerou fyzickou námahu. Představoval jsem si jak asi každý večer zvedám postel doma... Zvedání postele proto byla první věc co jsem si na veletrhu v Brně šel zkusit v praxi. Šlo to opravdu lehce i bez motoru a stejně skvěle to funguje i teď na našem autě. Nemohu to hodnotit jinak než v superlativech. Pokud někde vidím jinou vestavbu tak první na co koukám je, jak má vyřešeno zadní spaní.

Výhody
- Rozměry spaní. Královská šířka 170 cm, délka 190 - 200 cm mluví za vše. Dva lidi se na ní ztrácí, určitě by na ní šlo spát i ve třech. Je větší než naše postel doma a je minimálně stejně pohodlná.
- Pohodlí. Má lamelový rošt a vysokou matraci.
- Variabilita. V nejnižší poloze je 50 cm od podlahy, v nejvyšší 130 cm. Pokud nevezu nic objemného, tak ji mám až dole u podlahy a na spaní nemusím používat žebřík ani žádný schůdek. Až povezu kola, tak ji vytáhnu výše, prostor nad hlavou se zmenší, ale stále se na ní dá sedět.
- Rozměr garáže. Šířka 100 - 136 cm, délka 172 - 200 cm, měřeno na podlaze mezi bočními skříňkami. Slovo garáž má opodstatnění, protože by se tam klidně vešla motorka, kterou nemám, ale i uložení kol uvnitř vozu je výborné. Navíc pokud něco nakládám, vytáhnu postel až ke stropu a dole mám slušnou pracovní výšku. Když je naloženo, stáhnu ji dolu až přesně nad náklad.
- Ovládání výškového posuvu je na obou koncích postele. Mohu jí tak zvedat jak zvenku, když chci něco naložit, tak i zevnitř když si chci vzít nějaké zavazadlo.
- Střešním oknem nad postelí mohu vlézt na střechu, aniž bych musel používat nějaký venkovní žebřík.
- Zadní křídlové dveře samozřejmě garáž výborně zpřístupňují. To bych u u polointegrálu neměl.

Nevýhody
- Po prvních týdnech používání se začal odchlipovat spodní krycí dekl (sololit). To prodejce ochotně opravil na počkání výměnou všech samořezných vrutů a navýšením jejich počtu.
- Při -18 stupních šel od zadních dveří chlad, bylo lepší spát hlavou do interiéru. Na příští zimu přidám mezi postel a dveře izolační oponu.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Stůl
Středové posezení se vytvoří klasicky po otočení předních sedadel. Stůl je poměrně velký (90 × 45 cm) a lze ho ještě prodloužit otočnou deskou. Jeho zajímavostí je absence podpěrné nohy. Díky masivní plastové vzpěře trojúhelníkového tvaru může být pouze zavěšen na boční stěně. Lépe se tak k němu sedá a při sezení je více prostoru na kolena. Nic méně nohu jsem k němu dostal také. Je tvořená ze dvou částí, takže zabírá minimum místa a vozím jí sebou. Dle konkrétní situace se mohu rozhodnout zda stůl bude pouze zavěšen nebo i podepřen. Byl jsem docela zvědavý jak to bude fungovat. Hodnocení je takové, že stůl i bez nohy je použitelný, jen trochu pruží. Bez nohy se u něj výborně sedí, protože je pod ním volný prostor na kolena. Pokud chci používat rozšiřující otočnou desku, která ještě zvyšuje efekt „páky“, tak pod něm raději nohu přidávám. Získá tak na stabilitě a nemusím se bát o něj opřít.

Výhody
- Provedení bez nohy zvyšuje komfort sezení
- Dvoudílnou nohu mohu ke stolu kdykoliv přidat
- Otočná deska rozšiřuje plochu stolu, mechanismus funguje dobře i bez podpěrné nohy

Nevýhody
Drobnou vadou na kráse byly z výroby nesmyslně krátké vruty v otočném mechanismu, které se po několika týdnech vyviklaly. Prodejce je vyměnil za větší a ještě je pojistil lepidlem. Od té doby bez problémů.
Upravil Marhon dne 19.03.2021 14:30, před 5 let
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Zadní dvousedačka
Zadní sezení tvoří dvě sedadla s oddělenými sedacími a opěradlovými polstry. Šířka levého sedadla je 44 cm, pravého 42 cm. Celkovou šířku sezení lze na jízdu snadno rozšířit o 12 cm na příjemných 98 cm. Je to díky tomu, že pravé sedadlo lze vysunout do uličky. Vzniklá mezera mezi sedadly má připravený svůj samostatný výplňový polstr. Sklon opěradel lze měnit v několika úrovních, takže nemusí být jen v nepohodlné kolmé poloze. Sedadla mají vysouvací opěrky hlavy a isofix (včetně zadní kotvy). Navíjecí pásy by mohly být o pár cm delší, protože uchycení dětské autosedačky proti směru jízdy odvine pás úplně nadoraz.

Měl jsem na výběr buď výše popsanou základní variantu a nebo za příplatek dvě menší samostatná pilotní sedadla s plynulou regulací sklonu a posuvu a s náznakem anatomického tvarování. Na veletrhu v Brně jsem zkoušel obě varianty a v rámci šetření jsem zvolil normální variantu. Později jsem to vyhodnotil jako blbost a vyčítám si, že jsem si nepřiplatil za ty lepší. Vadí mi spojování polstrů suchými zipy a také problematické ušití potahů, které musí mít 6 atypických dílů. Zatím mám přes ně hozenou levnou Ikea deku, ale není to ono. Na druhou stranu stejný systém polstrů jsem v různých obměnách viděl u všech obytňáků (samozřejmě bez možnosti naklápění), snad jedině vestavby Clever nabízí obdobnou příplatkovou možnost jako Knaus. Na kempování je asi praktičtější moje rovná lavice, na jízdu bude pohodlnější anatomické tvarování.

Výhody
- Možnost nastavení sklonu opěradla
- Možnost jednoduchému vysunutí pravého sedadla do uličky díky promyšlenému a funkčnímu mechanismu
- Isofix v základu

Nevýhody
- Díky mnoha polstrům pospojovaných suchým zipem je problematické ušití autopotahů
- Polstry trochu „plavou“
- Navíjecí pásy by mohly být o pár cm delší, protože uchycení dětské autosedačky proti směru jízdy odvine pás úplně nadoraz.
- Pod sedadlem je výklopná deska pro přístup k topení Truma, poddimenzovaný plastový pantík je k desce opět přidělán jen srandovními mini vruty. To určitě prodejce příště rychle opraví.
Upravil Marhon dne 21.03.2021 14:15, před 5 let
M
mariaČlen
Přidáno před 5 let
to je úplně děsivé, co je potřeba na tak drahém voze, vyrobeném ve fabrice dodělat svépomocí, případně u prodejce. Metodu pokus/omyl můžu praktikovat na svém garážovém projektu, toto je snad sériová výroba. Ale vypadá to spíše na prototypovou. Obdivuji tvůj klid.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
to: maria
Ahoj
Auto jako celek hodnotím na 1 a jsem z něj nadšen. Těch několik vrutů, které bylo třeba dotáhnout nebo vyměnit beru jako banalitu v porovnání s tím co čtu na zahraničních fórech. Např. u nejrozšířenější německé vestavebové značky, kterou jsem původně také zvažoval, kupující rovnou vyplňují seznam nedostatků se kterými nové auto přebírají. Stěžují si na zkroucený nábytek, zdeformované rozvody topení, zatékající okna, vrzající podlahu… Často se používá výraz „pondělní auto“. U levnějších (italských) značek je to ještě horší, kvalita a zpracování je přímo úměrné pořizovací ceně. I když se jedná o velké výrobce, tak vše je pořád závislé na ruční práci, není to jak u osobních aut, kde linka s roboty přesně usazuje jednotlivé montážní celky. Tím samozřejmě nechci omlouvat nedostatky, ale pouze hodnotím současnou situaci, která výrobce motivuje ke zvyšování kvantity, méně už kvality. Nových aut je nedostatek, čekací lhůty dlouhé a prostě vše co vyrobí se určitě okamžitě prodá.
Pro mne je důležité, že všechno funguje podle očekávání. Skříňky u Knause jsou v dobré kvalitě, materiály i zpracování působí hodnotně. Všechny dvířka a šuplíky jdou lehce otevírat i zavírat, mají měkké dorazy, spáry jsou minimální a pravidelné po obou stranách. Nic není zkroucené a za jízdy nic nevrže.
Jedinou a podstatnou vadou zůstává to, že jsme si ho zatím moc neužili. Plány byly a jsou velké, realita je však taková jaká je. Ale jsem optimista a věřím, že brzy bude líp.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
Kuchyň
Kuchyňský blok je klasicky u bočních šoupaček. Kuchyňská deska má rozšiřující sklopný nástavec. Dvouplotýnkový plynový sporák používá malou plynovou bombu CAMPINGAZ (3 kg), která je promyšleně umístěna v jednom kuse s kompaktní nádrží na čerstvou vodu. Kuchyňský blok tvoří tři velké šuplíky dlouhé 1 m a hluboké 35 cm. Vedle nich je lednička, pod ní další velká skříňka, zamýšlená jako šatní, protože je v ní tyč na ramínka. Nad ledničkou je další menší prostor. Nad dřezem je ještě horní kuchyňská skříňka. Dřez je velký 32 × 23, hluboký 16 cm.

Výhody
- Díky naftovému topení a el. kompresorové lednici stačí ke sporáku malá plynová bomba CAMPINGAZ, která jde snadnou koupit kdekoliv v Evropě. Výdrž bude dlouhá, ještě jsem jí neměnil.
- Tři velké kuchyňské šuplíky s měkkými dorazy usnadňují přístup k uloženým kuchyňským potřebám, mimo šuplíků jsou k dispozici i další, zatím nevyužité skříňky.
- Kvalitní, přesně slícované materiály.

Nevýhody
U mé verze s těžkým podvozkem je zadek auta o trochu výše, takže i na rovném parkovišti není kuchyňská plocha v přesné vodováze.
Upravil Marhon dne 25.03.2021 12:29, před 5 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 18
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025