Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Trakční duální vs neduální trakční baterie

Poslední aktualizace před 7 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Již poněkolikáté jsem zde na foru zaregistroval názor, že trakční duální baterie nejsou vhodná pro použití v karavanech a OV. Obecně to určitě není pravda, ale záleží samozřejmě na konkrétním typu a výrobci.
Trakční duální baterie je primárně trakční bateriie se schopností dodat krátkodobě vysoký startovací proud, bez toho aby se poškodila, je tedy určená jak k cyklické zátěži, tak k impulzní zátěži. Počet cyklů je srovnaltelný s konstrukčně a typově podobným čistě trakčním akumulátorem.
Konstrukčně je bližší trakční baterii (silnější desky) než startovací baterii (slabé desky-velká plocha).
Takže kdo již duální baterku máte nebo o ni uvažujete nenechte se zviklat, trakční duální baterie montují v prvovýrobě i renomovaní výrobci, např. Hymer.

Veslování zdar.

Sloučené 13.08.2019 19:31:
nejpoužívanější trakční duální baterie:
Varta Professional Dual Purpose (duální)
Exide Dual (duální)
Varta Professional Deep Cycle AGM (duální)
Exide DUAL AGM (duální)
Optima Yellow Top AGM (duální)
Optima Blue Top AGM (duální)
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 7 let
Vartu Professional Dual Purpose (duální) 180 Ah jsem měl v autě odešla po 6 letech a žádný problém
výhodu vidím v tom, že krátkodobý odběr měniče při vaření kávy v espresu (89A) ji nedělal problém.
Teď v karavanu mám stejnou ale 140Ah a bez problému.
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Tady je trochu osvěty.
https://www.battery-import.cz/trakcni...rie-navod/
Pokud by to bylo jak se tu někdo snaží prezentovat, skončila by výroba trakčních baterek Grin ale ono ne.
A hlavně - je to o způsobu používání - doporučení výrobku od odborníka - a následně o penězích
Např EXIDE doporučuje do lodí jak startovací, tak duální, tak staniční baterky, [u]podle způsobu použití a energetického profilu zařízení[/u]. Někomu vydrží startovačka 5 let, někomu duální rok, je to jen o posouzení vhodnosti baterky pro zamýšlené použití a zacházení. Takže duální baterka může být pro někoho možná, pro někoho propadák a zbytečný náklad.
Ze života - R1150GS jedna baterka jeden rok druhá drahá jeden rok, jako třetí baterka ODYSEY funguje za stejných podmínek už 6 let....
Technický list (nemyslím tím popis na webu, ale oficiální dokument výrobce ke konkrétní baterii) s deklarovaným počtem cyklů, kdo tomu tak dobře rozumí jej jistě má , bude to hned jasné. Špičkové trakce mají až 1600 cyklů.
Samozřejmě pokud je technický důvod, použít duální proč ne.

To že Hymer něco montuje asi bude vycházet spíš z potřeb výrobce, ne že je to optimální pro uživatele, třeba systém start-stop taky montují a je na houby.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 7 let
Já bych to asi nebral tak, že Dual akumulátory nejsou vhodné pro karavaning, ale spíš podle technických parametrům použití a ceny.

Pokud někdo používá měnič s velkým odběrem (nebavíme se tady o měniči 300W na TV nebo nabíjení notebooku) ale o měniči 1 kW a výš (například pro kávovar, mikrovlnku, pekárnu a podobně), tak bude akumulátor typu Dual asi vhodnější, než klasická levná trakce. Jestliže ale používám odběry dejme tomu do například 30A a většina odběru je do cca 10A, tak vychází většinou lépe (v určité cenové hladině) trakce, protože akumulátory typu Dual mívají deklarovaný počet cyklů (při vyíjení do 50% kapacity) kolem 150-200, zatímco levně trakce za obdobnou cenu mívají 250-300 cyklů a stejnou kapacitu. Pokud půjdeme do AGM nebo GELu, tak se ty poměry zase změní. Ale všeobecně mívají Dual akumulátory ve stejné cenové hladině a kapacitě nižší počet cyklů.

Potom ještě dost záleží, jak se k tomu akumulátoru bude chovat majitel - například pravidelné dobíjení po vybití nebo po výjezdu, průběžná kontrola a občasné dobití přes zimu a podobně. Není problém nevhodným používáním zničit akumulátor s životností 300 cyklů za rok a třeba 30 cyklů..

Poslední věc je, jak kvalitně je ten akumulátor vyrobený a jestli výrobce někde ušetřil nebo se mu nějaká várka nepovedla. A jak moc je vhodný akumulátor pro určitý provoz. U startovacích akumulátorů je taky docela rozdíl mezi životností a použitelností obdobných akumulátorů od různých výrobců. Třeba moje osobní zkušenost s několika kusama startovacích akumulátorů Varta je, že nejsou vhodný pro použití v autě, kde je namontovaný bufík. Po roce používání prostě v zimě padá napětí a bufík se vypíná. Přitom nastartovat jde bez problémů. Napětí při malém odběru (3-4A) postupně klesá i na 12V, ale při startu dá bez problémů 700A startovací proud a napětí taky nespadne pod těch 12V. Po zahřátí akumulátoru může bufík honit klidně několik hodin, ale když má akumulátor teplotu pod -5°C, tak se bufík vypne po několika minutách. A to mluvím o benzínovém bufíku, ne o naftovém, kde je žravé žhavení..
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Petr Dubi
V podstatě tak nějak, nicméně při odběru 700A málokterý aku udrží 12V. Levné trakce - viz odkaz - tzn msí jít do kvalitní trakce.
Jistě je možné použití duálního aku, nicméně je to pořád startovací aku zaměřený na jednoakumulátorové aplikace kdy se po vyčerpání části energie startuje a nabíjí konstantním napětím.
Asi první vlaštovka tohoto vláknaShock - dnes jsem bral panely a regulátory ve firmě, která má realizaci i projekci, požádal jsem o konzultaci ohledně aku dual purpose - sklidil jsem úsměv s tím, že už tam byl karavanista co poptával kompletní systém s dualpurpose baterií, Odpověděli mu, že to udělají pokud si dodá baterku sám, nemohou brát záruku za aku u kterého neví počet cyklů, z jejich ověření požadované komponenty vyplynulo zcela jasně, že jde spíš o startovací baterii, nikde v tech listu nenašli garantovaný počet cyklů, tedy v podstatě stejný závěr.
Ale možná že stejně jak já hledali špatně, vše se vyvíjí, takže-
Aluman - určitě nějaký tech list s počtem cyklů máš když toto řešení jako odborník propaguješ, docela by se to hodilo nejen mě zkus to sem prosím vložit.
Pokud duálku někdo z nějakého důvodu chce a je si vědom omezení a požadavků na údržbu, proč ne.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Můj příspěvek měl pouze upozornit na chybně šířenou informaci, že trakční duální baterie nejsou vhodné pro použití v caravanech. Toto tvrzení je příliš z obecňující, je potřeba brát v úvahu konkrétní typ a výrobce baterie.
Takže tvrzení, že všechny trakční duální baterie jsou vlastně startovací a pro cyklické namáhání nejsou vhodné samozřejmě není pravda a potvrzuje to i bobkem73 zaslaný odkaz https://www.batte...ie-navod/, doporučuji pečlivě prostudovat.
Klasické zaplavené (WET) duálaní trakční baterie jsou na tom oproti neduálním o něco hůře v počtu cyklů, ale dokážou dát krátkodobě vysoký proud a to může být pro někoho rozhodující důvod.
Jiná situace už je u AGM duálních trakčních baterií, AGM duální trakčníí baterie jsou plně srovnatelné s jakoukoliv neduální AGM tarkční baterií, a to jak v počtu cyklů (700-800), tak ostatníma vlastnostmama. Ono je to teda spíše tak, že pokud ne všechny, tak většina trakčních AGM baterií dokáže zároveň dodat i vysoký (startovací) proud, je to dáno jejich konstrukcí. Některé duální AGM trakční baterie jsou dokonce špičkou v segmentu trakčních baterií. pro náročnější použití a častější používání (Optima)
Agm trakční baterie jsou svými vlastnostmi pro použití v caravaningu velmi vhodné a doporučované (montované) jak výrobci obytných aut, tak výrobci baterií.

bobo7373 - nikdy jsem se ohledně počtu cyklů žádným technickým listem neoháněl, protože vím, že jen velmi málo výrobců
tento údaj v technických listech uvádí.
Za odborníka se zcela jistě nepovažuji a žádné řešení nepropaguji, jenom upozorňuji na šíření chybných nebo chybně interpretovaných informací.
Rozhodně nemám čas ani chuť se v tomto vláknu přít o to kdo má pravdu, myslí si, že většina zdejších uživatelů je
svéprávná a schopná si udělat o této problematice vlastní obrázek.
V tomto vláknu a k této problematice jsem řekl asi vše co jsem mohl a považuji z mé strany toto vlákno za vyčerpané.

Sloučené 15.08.2019 15:47:
Omlouvám se za zkomolení nicku, nebyl to úmysl, ale nefunguje edtace příspěvků.
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Aluman - pokud si někdo plete pojem a průjem, je z toho prů..r
Takže pokud umíme číst a rozumíme trochu bateriím v poskytnutém odkazu jsou trakce rozděleny do kategorií a to, co zvolit záleží na tom, co od toho požaduji. Pokud se podíváme třeba k firmě EXIDE na anglické stránky, zjistíme že duální baterie jsou určeny pro jednobaterkové systémy - třeba když nechci mít ve vestavbě se kterou budu hodně cestovat 2 akumulátory.....
Pojmy jako o něco hůře nepatří do technické debaty technik ví a hodnotí, to Alíkovi asi ušlo. Cykly se neuvádí u duálních baterií proto, že jsou to primárně startovací a tam tento údaj při předpokládaném provozu - po spotřebě nabíjení na 100% - nelze spolehlivě měřit, to má smysl pouze u trakce.
Teze, že dovolují vysoký odběr asi nebude tak aktuální, když je jištění cca na 175 - 200A, to zvládne slušná trakce taky.
Souhlasím, že všichni přítomní jsou svéprávní, ale ne všichni jsou elektrotechnici, nebo aspoň technici a Tvůj příspěvek - pokud jej budou akceptovat - je může stát vyhozené peníze.
Pokud jen na základě přečteného myslíš že tu je nový univerzální druh baterek věz, že myslet znamená ho.no vědět.
O olovu trochu něco vím - účastnil jsem se výměny baterií u záložních zdrojů v řádu kW až 2 MW s minimální životností 15 let, takže vím od výrobců, kteří dokládali vlastnosti baterek jak to funguje.Wink a i přes to, protože jsem šel do LIFEPO jsem konzultoval s Karlem i technikem dodavatele, než jsem je koupil.
Nebráním se použití duální baterie, pokud to něco přinese, zatím tu jen papouškuješ načtené odkazy z webu.
Ale svět se vyvíjí, dívám se že máš asi bohaté zkušenosti když prohlašuješ o mylných informacích - tak sem prosím dej kolik instalací jsi provedl s jakými energetickými požadavky vybavení jak dlouho to funguje a s jakým provozem - ať se poučíme - reaguj prosím tak že sem dáš fakta, nikoli pocity a názory - to je jen plácání prknem o rybník.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Ač nerad, tak to s těmi svéprávnými uzivateli asi budu muset vzit zpět, najdou se zde bohužel i tací u kterých by se o tom dalo úspěšně pochybovat.

Já už bobe7373 opravdu nevím jak to napsat, vždyť v tom článku z battery import, na který jsi sem vložil odkaz, je jako vhodný typ pro použití v caravanech typ B, uvedeno 6 typů baterii a z toho jich je pět dualnich.
Stejně tak na stránkách exide na které se odkazuješ je uvedeno, že dualni baterie je velmi vhodná pro pouziti v caravanech, cituji: Duál AGM ideall fór most popular range of motorhomes and caravans, Dual ideál fór traditional motorhomes and caravans. Že by dualni baterie byly vhodné pouze pro jednobateriove aplikace se na stránkách exide nic nepíše. Tak já sakra nevím, jak jsi přišel na to, že dualni trakční baterie vlastně nejsou vůbec trakční.
Počet. cyklu se běžně neuvadi ani v datasheetech prumyslovych trakcnich bateri typu Trojan, a když výrobce někde nějaký počet cyklu uvádí, tak vždy s přívlastkem přibližně, okolo, až, atd.
Již podruhé opakuji, že se rozhodně nepovažovaji za odborníka, minimálně proto, že jsem nebyl u žádné výměny baterii záložních zdrojů 2MW.
Žádné odkazy nepapouškuji, odkazy sem dáváš bobe7373 pouze ty a k tomu abych poznal, že šíříš fatalně mylnou informaci, zase až tak moc zkušenosti člověk nepotřebuje.

Protože se diskuze zvrhla do příliš osobní roviny, a nic nového nepřinese, tak ji jako zakladatel vlákna uzavirám.
Upravil Aluman dne 18.08.2019 19:35, před 7 let
J
jirkajČlen
Přidáno před 7 let
No to je pěknej guláš pošlete odkaz kde stojí zcela jasně (alespoň pro mne)

BATERIE VARTA Professional Dual Purpose (Deep cycle).

IDEÁLNÍ BATERIE PRO:
• OBYTNÉ VOZY
• LODĚ, ČLUNY, PLACHETNICE, apod.

Hlavní přednosti:
• Odolná konstrukce
• Nejmodernější technologie
• použití Dual Power - vhodná pro startování i napájení

VARTA PROFESSIONAL DUAL PURPOSE - trakční baterie založené na bázi konvenčních zaplavených akumulátorů, které známe z běžného provozu - například autobaterie. Baterie mají rovněž stejný tvar a jsou ukončeny shodnými kontakty o průměru 19,5 mm (pravý pól) a 17,9 mm (levý pól). Hlavním rozdílem je však použitá technologie při výrobě olověných elektrod uvnitř článků. Oproti klasickým startovacím bateriím mají trakční baterie zesílené mřížky elektrod, čímž se docílí vyšší odolnosti při opakovaném, tzv. cyklickém vybíjení. Baterie řady VARTA PROFESSIONAL DUAL PURPOSE jsou bezúdržbové baterie, kde tedy odpadá nutnost doplňování destilované vody v průběhu životnosti baterie. Trakční baterie, díky své cyklické odolnosti, vydrží oproti běžným autobateriím větší zátěž a také delší dobu v provozu. Životnost trakčních baterií VARTA PROFESSIONAL DUAL PURPOSE je zhruba 200 cyklů při vybíjení na 50% DOD (depth of discharge = hloubka vybití). Klasické startovací autobaterie mají zhruba 80 - 100 cyklů.

Potom tady čtu ,že vše je vlastně jinak. Proto po pěti letech služby duální baterie, kupuji opět duální.
Přidáno před 7 let
Taky už mám druhou duální po 180Ah jsem teď do karavanu vzal 140 Ah a zatím spokojenost, cena se započítaným výkupem té 180 je 2850 Kč a když vydrží zase cca 5 let tak není co řešit.
Upravil Zdenek a Alena dne 18.08.2019 20:52, před 7 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

jirkaj napsal:

@jirkaj - No to je pěknej guláš pošlete odkaz kde stojí zcela jasně (alespoň pro mne)

Děkuji za konstruktivní příspěvky.

Myslíš odkaz, kde bude zcela jasně napsáno, že duální trakční baterie nejsou vhodné do caravanu?

Myslím, že takový odkaz neexistuje. Je to právě naopak, některé typy jsou velmi vhodné.
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Každý ať koupí co je mu libo, ale pokud někdo něco doporučuje ostatním, měl by tomu rozumět.
Reklamní kecy mě nezajímají, technický list s počtem cyklů není a ti co tomu rozumí to sami nemontují.
Jistě, i startovačka vydrží 5 let, a duální rok - to všechno tu bylo.
Jako odborník, který něco propaguje máš zkušenosti o které se podělíš a zatím nic...Grin
Pokud si rozeberu moje potřeby, klidně nainstaluji startovačky, pokud mě to něco přinese, ale nebudu to pak vydávat za běžné řešení a doporučovat to jako geniální ostatním.
Jistě i s A7 se dá orat a s traktorem jet na hory, jen je to tak trochu zvláštní, ale proti gustuCool
Tahle debata je už mimo mísu a nikomu nic nemůže přinést
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Protože se k tomu bobe stále vracíš (v nesouvisejicich vlaknech), tak ještě jednou zareaguji.
Pokud jsi ještě stále přesvědčený, že dualni trakční baterie nejsou určené pro pouzitI v caravanech,
vlož sem odkaz, kde toto stoji zcela jasně napsáno, tak jak žádal jirkaj.

Jsem přesvědčený,že takový odkaz neegistuje, takže dokud ho neuvidím, tak je to pro mne uzavřená věc a nebudu dále reagovat, protože to je FZČ a já nemám Karlovu trpělivost.
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
1/Ano, vracím, protože umím číst i technické články a dost lidí tu hledá inspiraci jak řešit - co možná nejlevněji (to se snažím i já, je to rys české povahy jak s něčí vykývat nicméně tato snaha má své hranice a charakterizuje ji rčení - nechci slevu zadarmo)
2/ moje rčení, že si pleteš pojem a průjem je tu zcela na místě, protože ten, kdo tvrdí že ano by měl předložit tech. list duální baterie s uvedeným počtem cyklů, což nikdo z příznivců neučinil. Technik renomované firmy, , který se zabývá těmito instalacemi mě potvrdil, že to odmítají dělat, protože není znám počet cyklů, tzn při typickém staničním provozu se nedá garantovat životnost baterie v systému.
3/ Chytrolíni co objevili ameriku si asi neumí přečíst k čemu jsou duální baterie určeny a s jakým charakterem provozu,.
Jistě se dají použít do karavanů a obytných aut, to se dají použít i startovací které jsou jejich příbuzné, ale ten kdo je použije si musí být vědom omezení, které tyto baterie mají. Někdo tu vychvaloval schopnost velkého odběru až 600 A, což je k pr.u, když mám systémovou pojistku 175 - 200AGrin
Pokud chceme diskutovat, je nesmyslné obhajovat svůj názor stylem - Holky v konzumu říkali že...
Neberu nikomu názor, že mu něco funguje, ale pokud je to technicky slabé a nabádá ostatní aby ho následovali, je to nesmysl a škodí.
Ne já, ale ten který tvrdí, že duální baterie jsou určeny do karavanu by měl doložit , že to tak je, já pouze zjistil, že je to technický nesmysl, protože nástavbová baterka asi nestartuje, nebo ano? A protože vím, jaké rozdíly v konstrukcích baterií pro start a trakci jsou a vím že tyto baterie jsou určeny do aplikací, kdy je pouze 1 baterka, nebo v nástavbě jsou spotřebiče mající nárazově velký odběr- windy a jiné spotřebiče na lodi nebo těžké navijáky ve speciálních aplikacích proto říkám že je to blbost....
A ještě k vláknu - je tu diskuse, a když někdo má nějaké řešení, byť neortodoxní, a prezentuje jej jako svůj názor, proč ne, ale pokud tohle řešení prezentuje jako technické řešení pro ostatní a není schopen dohlédnout, že může někomu způsobit škodu - zvlášť při problému v zahraničí - to je pak asi na místě hlubší diskuse kde už je nutné uvést technické informace - nikoli zbožná přání z webu a to platí pro všechna vlákna aŤ už tu zazní nalej to tam a bude to OK, nebo kup to a jsi happy.
Ale technika jse rychle kupředu, takže tech list duální baterie s počtem cyklů- to je to co je tu třeba, a ne kecy z webu
Zjistil jsem že sebep

Sloučené 06.09.2019 21:19:
rezentace je hezká, ale pokud není podložena technikálií, může s tím být problém...
Odklepnul jsem to omylem dřív, takže se omlouvám za případné překlepy
Přidáno před 7 let
Předkládám odkaz kde se doporučují dual baterie pro použití v karavanech:

https://www.batte...rie-navod/

mimo jiné se tam píše:
Kategorie A, základní trakční baterie s nejkratší dobou životnosti
technologie baterií:
zesílená mřížka desek, baterie zaplavená tekutým (kapalným) elektrolytem (WET), bezúdržbové nebo nízkoúdržbové provedení

modelové řady baterií:
Varta Professional Dual Purpose (duální)
• Exide Dual (duální)
• Banner Energy Bull
• Exide Equipment
popis - využití:
Tyto baterie jsou vhodné především pro volný čas, tzv. hobby využití v sezónním období, pro víkendový provoz a nepravidelné zatěžování; pro aplikace, kdy bude provedeno maximálně 40-50 cyklů ročně při zbytkové kapacitě 40 %. Nejčastější využití je například pro napájení spotřebičů v karavanech – obytných vozech, napájení elektromotorů na člunech, lodní systémy, ostrovní systémy na víkendových rekreačních objektech atd.

Je to ze stránek fy. Batery Import která prodává stovky baterií tedy se dá říct, že mají zkušenosti.

Cool
Upravil Zdenek a Alena dne 06.09.2019 21:38, před 7 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Zdenak a Alena - s bobem to je bohužel marný, marný, marný, je to palice tvrdohlava, která neuzná svůj omyl ani pri konci světa, ale tak to v životě hold je, on je nejspíše stále přesvědčený, ignorujic vše a všechny, od výrobců baterii, výrobců obytných aut, uživatelů, atd. že to je opravdu tak jak si mysli on, respektujme tedy jeho názor i když s nim nesouhlasime a dal to nemá cenu řešit, protože to nikam nepovede.
Já myslím, že diskuse splnila svůj cil a každý má dostatek informaci si o tom udělat obrázek sám.

Sloučené 07.09.2019 08:20:
Už jenom jednu poslední technickou poznámku. Jeden z uživatelů fóra mne přes SZ upozornil na nepřesnost
v označování baterií v přípěvcích boba7373, s tím že staniční baterie není trakční a používání názvu staniční je zavádějící v souvislosti s trakčními bateriemi. S tím se nedá jinak, než souhlasit, staniční baterie jsou určeny pro záložní zdroje a nejsou vhodné pro cyklický provoz.

To už je opravdu snad vše.
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Vážení, diskuse se nám trochu rozkošatila, ano, používám ve spěchu termín staniční, jsem poznamenán trochu profesně nicméně ten člen, který psal SZ ohledně terminologie by si měl spíš číst TZ výrobců. Ano, je doba pokroku ( typy nových výrobků svými vlastnostmi překrývají několik typů z minulosti), takže pokud hodnotím výrobek, je nutné především číst v tech. listu, tech zprávě, návodu k obsluze a údržbě - každý výrobce tyto dokumenty musí mít, ale ne každý je zveřejňuje rád. Zde musí být napsáno k čemu je výrobek určen a jaké parametry má (viz níže). Jasnější to bude, pokud si pozorně přečtete následující výňatek z TZ jednoho výrobce a trochu o něm popřemýšlíte:
…..Extra silná mřížka článků zajišťuje vysokou cyklickou odolnost, což tyto akumulátory předurčuje pro aplikace, kde dochází k častému a hlubokému vybíjení / cyklování. Akumulátory XXXX řada DEEP CYCLE jsou velmi vhodné i pro staniční aplikace, kde slouží jako záložní zdroje v režimu „STAND BY“. Obzvláště vhodné jsou tam, kde dochází k častým výpadkům v dodávkách energie nebo tam, kde se baterie hluboce vybíjejí. Optimální životnost pro režim „STAND BY“ je uváděna 10-12let, což odpovídá kategorii staničních akumulátorů řady „LONG LIFE“. Díky dlouhodobému kontraktu a přímému dovozu ze zakázkové výroby dokážeme tyto kvalitní akumulátory nabízet za velmi příznivé ceny! Výborný poměr cena / kvalita / výkon řadí akumulátory XXXX řada DEEP CYCLE k nejprodávanějším akumulátorům na trhu.
Vlastnosti:
• hybridní GEL = elektrolyt je vázán v hybridním gelu (kombinace s AGM)
• vyšší maximální vybíjecí proudy
• absolutně bezúdržbové (z hlediska doplňování vody)
• mnohem delší cyklická životnost než u konvenční zaplavené baterie
• při cyklickém provozu nabíjecí napětí 14.4 – 14.9V při teplotě 25°C
• při provozu záložního zdroje nabíjecí napětí 13.5 – 13.8V při teplotě 25°C
• odolnost proti hlubokému vybíjení (lépe odolává hlubokému vybíjení)
• otřesuvzdorné – vibration-proof
• nerozlitelný blok – leak-proof, baterie může trvale pracovat pod úhlem náklonu až 90°
• nejedná se o nebezpečný produkt kategorie FAA a IATA
Cyklická životnost : zhruba 800 cyklů / 50% D.O.D. při 25°C
Optimální životnost v režimu „STAND BY“ je 10-12 let při 25°C
Akumulátory XXXXXX řada DEEP CYCLE jsou určeny především pro následující aplikace:
• napájení ELEKTROMOTORŮ (golfové vozíky, rybářské čluny, a další)
• OBYTNÉ VOZY (karavany, přívěsy, externí zdroje napájení)
• LODĚ, ČLUNY, PLACHETNICE (pro elektromotor i pro napájení spotřebičů na palubě)
• SOLÁRNÍ ZAŘÍZENÍ (cyklické nabíjení a vybíjení – sluneční energie kumulovaná v baterii)
• MOBILNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ DOPRAVY, SEMAFORY, VÝSTRAŽNÉ ZNAČENÍ
• napájení elektromotorů pro elektrokola, elektroskútry atd.
• hračky, dětské skútry - jezdítka, dětské minimotorky
lze použít rovněž pro invalidní vozíky nebo vysokozátěžové či průmyslové aplikace, avšak životnost akumulátoru je kratší než u akumulátorů k těmto účelům navrženými výrobcem.
Výrobce tímto říká, že při určitém typu použití (které nevylučuje) má výrobek nižší životnost - ergo kladívko do invalidního vozíku tento aku použít můžu, pokud se smířím se sníženou životností, ale o kolik se životnost sníží výrobce neuvádí, protože primárně není pro toto použití vyroben.

Varta v typovém listě uvádí u dual purpose
PROFESSIONAL DUAL PURPOSE
Hlavní výhody Určena pro starší obytné vozy, karavany a čluny Dlouhá životnost: až dvakrát vyšší cyklická odolnost ve srovnání s konvenčními elektrolytovými bateriemi (až 200 cyklů při 50% hloubce vybití) Díky minimálnímu samovybíjení je ideální pro sezónní použití Jsou ideální pro duální použití (k napájení elektrických systémů i pro startování

Dále se na webu kde jsou popsány typy Varta aku dočtu
- Professional Dual Purpose AGM (Určena pro obytné vozy, karavany a lodě s průměrnou spotřebou energie)
- Professional Dual Purpose (Určena pro obytné vozy, karavany a lodě s nižší spotřebou energie)
Takže když to tak čtu, dovolím si přičiniti poznámku
Termín AŽ 200 cyklů mi připomíná uvedený dojezd mého elektrokola - až 150km. Skutečnost je 80 když dost šlapuGrin. - ale u baterky to tedy může být i 100, 80, 150cyklůFrown
Až - není závazný parametr, v prvním výňatku je jasný počet cyklů - 800 za jasných podmínek.
Dál jsou úsměvné termíny - nevím co je průměrná spotřeba energie a nižší spotřeba - pokud se hovoří o typové řadě a nikoli o konkrétní kapacitě, je to Pfft
Jinak se omlouvám za použití pro někoho matoucího termínu staniční aku - ale to se snad v prvním výňatku vysvětlilo.
Je třeba si přiznat že celá debata asi vznikla z obhajoby touhy ušetřit, protože duální aku je s cenou na 2/3 až 1/2 oproti staniční trakciCool a já jsem ten krásný pocit narušil. Touha ušetřit je legitimní, ale je trochu úsměvné tvářit se, že sedím v meďourovi a přitom sedím v trabi - i když je pravda, že obě auta mě dovezou z místa A do místa B
Nikdy jsem nenapsal, že se duální aku nedá použít, ale pokud jej někdo použije, je třeba si být vědom co jsem instaloval a jak se o to mám starat a jak dlouho mi to asi bude sloužit a až budou u aku dual purpose které tak milujete uvedeny konkrétní garantované údaje bude z nich výrobek plnohodnotně nahrazující trakční baterky.
K tomuto spisovatelskému úsilí mě vedla již zmíněná konzultace s projektantem firny, která montuje solární systémy do domů, obytných aut a lodí - duální nemontují - zatím.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

bob7373 napsal:

Cyklická životnost : zhruba 800 cyklů / 50% D.O.D. při 25°C

Termín AŽ 200 cyklů mi připomíná uvedený dojezd mého elektrokola - až 150km. Skutečnost je 80 když dost šlapuGrin. - ale u baterky to tedy může být i 100, 80, 150cyklůFrown
Až - není závazný parametr, v prvním výňatku je jasný počet cyklů - 800 za jasných podmínek..

Mně teda termín zhruba 800 nepřijde o nic jasnější nebo závaznější jak až 200 Ale nechci už moc prudit, protože vidím v tvém postoji celkem zásadní posun. Wink
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 7 let
Hoši, hoši. Vy jste voba zralí na kořalku. Společnou, u vohně. Já bych chtěl sedět s váma.
Grin a vo zábavu by bylo postaráno,...
Ale jinak super výživný téma.
Jen jednu votázku mi dovolte: co si z toho obyčejnej, elektricky nepříliš zdatnej uživatel přebere ?

Ale jinak dobrý,.,.,.Like
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Čau. Karle, tak sranda musí být a s bobem je docela dost srandy. A co si z toho vezme obyčejný uživatel? No přece, že si má koupit do caravanu lifepo. To je jasny.GrinGrinGrin
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 25
Členové online 0

Celkem členů: 16,776
Nejnovější člen: Krťas
TOPlist

Copyright © 2026