Dobrý den, mám karavan Caravelair Bamba 395T z roku 1990. Odpružení je zajištěno gumovým uložením, které je vymačkané. Nevíte zda to jde opravit a který servis by to zvládl? Děkuji za odpověď. Tel. 605887294.
Otázka na ty co to již dělali, lze to zvládnout na karavanu , nebo se musí náprava sundat.Předpokládám že sundat.
Předpokládám že gumy se lisují tak, že se namažou silikonovým olejem a půlka gumy se dá dovnitř čtyřhranu a zbytek se dovnitř natlačí s pákou náboje.
Také je možné že se bude muset sundat buben a brzdový štít aby se mohlo tlačit v ose .
Nebudu to dělat jen připravuji kolegu na věci nastávající.
ALES GUTE
Ahoj, řešil jsem podobný problém před dvěma roky. Karavan - náprava BPW tvar delta. Někde jsem vymetl díru a ohnul rameno.
Náhradní díly mi ochotně dodali v zastoupení BPW pro ČR. Rameno včetně kompletního bubnu a sada gum na obě strany stály necelých třináct tisíc kč.
Náprava se musí demontovat z karavanu, na dílně ji upnou do přípravků, autogenem ohřejí staré gumy a reverzním lisem rameno vytáhnou. Nové gumy se vloží do nápravy, rameno se namaže něčím jako je mýdlová voda - prostředek, který potom zaschne a rameno už nevyjede a pod velkým tlakem se rameno vlisuje zpět do nápravy.
Velký problém ale nastal ve shánění někoho, kdo to přelisuje.
Sháněl jsem po celé republice. Krom jiných jsem jednal i s p. Zichou z AL-KO. Práce na nápravě od jiného výrobce byl pro ně neřešitelný problém. Vše mi nakonec velice ochotně udělali ve výrobně AGADOS. Přijel jsem, oni popadli nápravu, nezaskočilo je, že je úplně jiná, než oni používají a do hodiny bylo hotovo. Já jsem mezitím dostal zdarma kávu a za přelisování platil asi tisícovku. Toto není reklama !
Kontakt pro Tebe:
AL-KO jan.zicha@al-ko.cz tam bych se poradil, jestli podle typu a výrobního čísla nápravy je možná repase. A jestli ti alko udělají. A hlavně co to bude stát, jestli neuvažovat o nové nápravě.
AGADOS radek.navratil@agados.cz jestli nepochodíš přímo v alku, skus to tady.
Vlasta
Ahoj,mám taky nápravu AL-KO a 2krát jsem si ji nechal repasovat ve Vizovicích u p.Jaroněk tel.577454342 a 607169909 a spokojenost.
Radovan a Dáša

Ahoj, problem vyřešen. Pokud si nápravu demontuji, ve firmě Al-Ko Vizovice gumy přelisují. Cena cca 1500.-Kč. Mám to 15 km od domu. Díky všem za reakce.
mirdavČlenPřidáno
před 10 letTohle jsou rady k nezaplacení :) (to není ironie). Přelisování se dělávalo v Ostravě bývalé Severomoravské autodružstvo, následně Akaria V.D. Byl na to horizontální hydraulický lis, při vylisování se na čelo ramena navařila matice a pokud to nešlo vyrvat, trochu se náprava přihřála. Jenže Akaria je v pánu, lis (na koleně dělaný) asi již někde prošel Kovošrotem. Jo a ty gumy jsme mazali fermeží. Fakt.
Honza PalasekČlenPřidáno
před 7 letJen bych to tady trochu aktualizoval. I na mě došlo a starší anglický karavan se mi začal povážlivě naklánět na pravou stranu, až na mě někteří za jízdy loni ve Francii gestikulovali, ať dál nejezdím. Na vině bylo sežvejkané pryžové uložení ramene pravé nápravy. Dost jsem toho tady pročetl a dospěl k závěru, že nejjistější by byla nová náprava. Jenže přítel google nic s takovými kotvícími přírubami, jaké tam mám, nenašel. Jen na Ebay někdo prodával něco podobného - stašího a chtěl za to okolo 20 tisíc Kč. Nakonec jsem zkusil štěstí v ALKO Technology Razov 1217, Vizovice, kde je šikovný pan Jurečka, který tyto nápravy snad dělá přes dvacet let. Nápravu napřed poměřil stran geometrie, shledal, že je perspektivní, na lisu, který k té mé úplně neseděl, ale nějak si to přizpůsobil, nápravu po nahřátí rozebral, nalisoval nové pryže na 1350 kg (má náprava byla původně na 1000 kg), a dále na každou stranu udělal simulaci zatížení, změřil propružení nápravy (to se nyní při stejné zátěži shodovalo) a vyhodnotil geometrii. Nápravu mám za trochu peněz v pořádku a můžu v pohodě jezdit. Prostě za mě paráda... Ještě jsem u nich přikoupil nové lanovody a ty přišly na víc, než oprava gumového uložení na obou stranách... :-)
[color=#0099ff]anglický karavan Abi Globetrotter Jubilee + Citroen C5X7 2,0 HDI[/color]
Honza Palasek Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
Hojte. Kontakt na zázračného pana Jurečku někdo nemáte?
Honza PalasekČlenPřidáno
před 7 letStran objednání je zapotřebí standardně postupovat přes firmu ALKO Technology Razov 1217, Vizovice. Telefon bude na webu. Vyrábějí pro Al-Ko nápravy na vozíky. Přelisování je pro ně spíš bokovka - ale oficiální...
[color=#0099ff]anglický karavan Abi Globetrotter Jubilee + Citroen C5X7 2,0 HDI[/color]
Ahoj,
řeším teď stejný problém. unavené gumy v nápravě a pneumatiky brousí o podběhy. Domluvil jsem si opravu ve Vizovicích s vedoucím prodeje panem Novotným, protože na nikoho jiného z Vizovic se nikde nedá sehnat kontakt. Toho jsem poprosil, jestli by bylo možné dát do nápravy gumy na 1350 Kg, přesto, že můj karavan má 1000 kg. Odpověděl mi stručně, že to by nešlo. Bez jakéhokoliv vysvětlení.... Rád bych proto věc rozebral s nějakým technikem tam u nich....
Ahoj kolegové karavanisté,
rád bych se s vámi podělil o příběh o mě a nápravě na mém karavanu TEC. TEC je osazen nápravou AL-KO Delta SI -N12. Není to tedy klasická rovná náprava, ale typ Delta (zahnutá).
Rozhodl jsem se, že by nebylo od věci, po letech nechat vyměnit gumové uložení a tlumiče (AL-KO Octagon). Pročetl jsem tedy zdejší příspěvky a napsal p. Ing. Tobolovi do Vizovic. Je to velice vstřícný a v oboru velmi dobře informovaný člověk. Bohužel, mé přání nemohl splnit, ve Vizovicích umí přelisovat rovné nápravy, nikoliv Delty. Nabídl mi, abych k nim nápravu doručil a oni zařídí přelis v Německu.
Mám to do Vizovic z ruky, do Němac blíž.
Kontaktoval jsem tedy pobočku firmy AL-KO v Německu a domluvil si termín u nich v Kötzu. Naposílal jsem jim foto štítku nápravy a TP karavanu a vše bylo domluveno. Teď 30.9.2021 jsem se vrátil z výletu.
29.9.2021 jsem vyrazil směr Kötz, Banhofstrasse 40, zde jsem zaparkoval a přespal na parkovišti, kde se můžete připojit na el. proud a ráno v 8:00 šel karavan na dílnu. Nápravu si sundali, přelisovali gumy, vyměmili tlumiče a opět dali nápravu zpět. Vše trvalo cca 2,5 hodiny. Hned jsem mohl vyrazit domů.
Cena za nápravu a tlumiče s prací a DPH byla 522 EUR (13 300Kč). Nová náprava stojí bez tlumičů cca 35 000Kč.
Vše proběhlo dle domluvy. Jednání super, výsledek super.
Tak pokud máte někdo Deltu a potřebujete opravu, AL-KO Kötz je to pravé místo.
Navíc se firma nalézá cca 3km od Legolandu, takže se to dá spojit s výletem tam.
Tak pokud potřebujete, neváhejte se obrátit na AL-KO. Kdyby jste se chtěli na něco zeptat, klidně mi zavolejte, moc na SZ nechodím. MT: 604 728 718
Mějte se a šťastné návraty.....ahoj Bery
Slavek77NováčekPřidáno
před 4 rokyAhoj lidi, aktuálně řeším problém z vytlačenou nápravou na mém karavanu Astra 380 Lux. Volal jsem do AL-ko ve Vízovicích, ale řekli mi, že mi jinou nápravu než Al-ko nepřelisují. Je tam klasická rovná náprava, nemá žádnou značku ani výrobní číslo. Dělali je asi přímo v Bohumíně kde se Astry vyráběly. Nemáte tip na někoho v okolí Ostravy, kdo by to mohl zvládnout?
Děkuji
nevím jak tato náprava je rozměrová ale nešlo by možná použít nápravu jak je na přívěsných vozíkách například ve Velkým meziříčí vyrábí přívěsné vozíky Vezeko a používají různé šířky naprav a není problém tam samotnou nápravu koupit za rozumnou cenu
Slavek77NováčekPřidáno
před 4 rokyPoužít jinou nápravu by asi šlo. Ale nevím jak je to s legislativou? Jestli nebude problém na stk. Sice ta moje náprava nemá žádné číslo nebo štítek a jediný údaj v techničáku je její nosnost.
Mysak230eČlenPřidáno
před 17 dníTaky jsem dával novou nápravu. Vyrobili v Alku podle štítku a hotovo. Ty repase se v podstatě finančně nevyplatí.