Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

ohnutím Alu rohové lišty, jak na to

Poslední aktualizace před 10 let
jenda4jenda4Člen
Přidáno před 10 let
Ahoj, vím, že se tu pořád na něco ptám. Jsem tu nový a opravuji staršího Bustnera Club model 450 a tak sbírám zkušenosti. Dotaz , nemáte někdo zkušenost s výměnou Alu lišt. Konkrétně s ohnutím Alu rohové lišty , kterou je spojený bok a střecha. Přišli mi rovné 2.5 m a musím je natvarovat podle zaoblení ze střechy dolů.... pokud to nepůjde, tak bych musel vrátit ty staré, ale jsou dole poškozené, a do toho se mi nechce.. Podkladní gumu s bitumelovou vložkou originál mám. Už bych chtěl vyrazit na cesty :)) Díky za pomoc Honza
JimbooJimbooČlen
Přidáno před 10 let
Tady někde jsem viděl 2 způsoby. První způsob : Jednu stranu lišty nařezat po malích dílkách,tím se ti to podaří naohýbat druhou část do oblouku, následně řezy v ohnutém tvaru svařit,zabrousit a nasadit. Druhý způsob : ustřihnout pásek plechu(hliník,nerez ocel, záleží na vkusu každého soudruha:D) a podle tvaru rohu z toho samého materiálu vystřihnout oblouk. Tyto dvě části následně svařit,obrousit a nasadit. Každý způsob má své pro a proti. Pokud už máš lištu, zkus první způsob a uvidíš.
jenda4jenda4Člen
Přidáno před 10 let

Citovat

Jimboo napsal:

Tady někde jsem viděl 2 způsoby. První způsob : Jednu stranu lišty nařezat po malích dílkách,tím se ti to podaří naohýbat druhou část do oblouku, následně řezy v ohnutém tvaru svařit,zabrousit a nasadit. Druhý způsob : ustřihnout pásek plechu(hliník,nerez ocel, záleží na vkusu každého soudruha:D) a podle tvaru rohu z toho samého materiálu vystřihnout oblouk. Tyto dvě části následně svařit,obrousit a nasadit. Každý způsob má své pro a proti. Pokud už máš lištu, zkus první způsob a uvidíš.

Ahoj, ten první způsob se mi líbí víc. Myslíš vyřezat takové jakoby klínky ze strany bočnice karavanu a tu střešní část naohýbat. Potom to nechat u někoho dovařit. Rozumím tomu správně. U té jednoduché do "L" to asi nebude problém, ale jsem zvědavý na tu s tou okapnicí , jestli tu půjde ohýbat .....
D
dejmekČlen
Přidáno před 10 let
ahoj oba popisované způsoby jsou hrubě amatérské. Lišta by měla být co nejdelší aby bylo co nejméně spojů - z kolika kusů je originál na karavanu? Lišta se musí provrtat pro přišroubování a přišroubovat na karavan na rovné části a postupně tvarovat podle tvaru střechy a připevnovat šroubky.
M
mariaČlen
Přidáno před 10 let
ahoj, jako zveřejňovatel verze dvě s "dejmek" nesouhlasím. Záleží na požadovaném rádiusu. Aby to mělo správný tvar, je potřeba ohyb " přetáhnout", aby byl napružený. Úplně správné by bylo mít stáčečku s kladkami dle tvaru lišty a postupně protahovat tam a zpět, pomalu přitahovat, dokud nedostaneš požadovaný tvar. Problémem budou ale ty speciální kladky. Na jednu aplikaci bude asi výroba dražší než origo lišta
JimbooJimbooČlen
Přidáno před 10 let

Citovat

dejmek napsal:

ahoj oba popisované způsoby jsou hrubě amatérské. Lišta by měla být co nejdelší aby bylo co nejméně spojů - z kolika kusů je originál na karavanu? Lišta se musí provrtat pro přišroubování a přišroubovat na karavan na rovné části a postupně tvarovat podle tvaru střechy a připevnovat šroubky.

Amatérské možná,kolega se ptal na pomoc,ne na způsob provedení . Vycházím z toho,že kolega asi nemá možnost koupit origo lišty a tak hledá způsob,kterým by lišty vyrobil v domácích podmínkách . Docela by mě zajímalo,jak se přímo na karavanu tvaruje rohový oblouk způsobem,jak popisuješ ty.
D
dejmekČlen
Přidáno před 10 let
Popisoval jsem postup z vlastní zkušenosti s výrobou karavanu, ne žádné teoretické fantazie. Kolega se ptá na provedení ohybu Al lišty, pokud jsem dobře četl.
Upravil dejmek dne 25.05.2016 23:05, před 10 let
dejmek Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
M
mariaČlen
Přidáno před 10 let
ať chceš či ne, přírodní zákony platí pro každého. Čím větší bude ten profil, tím větší bude rozdíl délky vnitřního a vnějšího rádiusu. To je princip zlomení něčeho. Dle tloušťky materiálu se buďto vzdálenější vlákno utrhne, vnitřní vyduje, nebo něco mezi. Zcela jistě se v místě ohybu zdeformuje. Je to velice amatérské, ale je to tak. Proto se při ohýbání profilů za studena profil protahuje mezi kladkami tam a zpět a pozvolna se přitahují kladky k sobě. Když by to byla ocel, může se nahřát autogenem a ohnout kolem kopyta. Jen se změní vlastnosti materiálu a většinou ochotněji koroduje. Fouknutím autogenu na hliník však bude problém vyřešen. Nebude už co ohýbat.
Je tedy daleko lepší svařit z dílů za zachování přesnosti a pravoúhlosti stran profilu, než tam nabastlit nějakou bačkoru a zapatlat výdutě silikonem. Nemluvě o tom, jak při postupném ohýbání něco přitahovat např. šroubky se zapuštěnou hlavou.
Je třeba počítat s tím, že šroubky jsou od počátku namáhány tahem lišty, kroucením boudy se to jen zvyšuje a u nerezových šroubů hrozí ulomení. Nepředpokládám, že se do hliníkové lišty budou rvát pozinkované.
pachtapachtaČlen
Přidáno před 10 let
V amatérských podmínkách hliníkovou rohovou lištu neohneš zvláště jeli větší rádius ohybu.Nařezávání, sváření, broušení, vyleštění stejně ten vnější oblouk nebude plynulý bude trochu oskákaný má to smysl?Dej tam ty původní ty se dají docela dobře vyčistit aby vypadali k světu poškozené konce odřízni a nastav je novými lištami když je dobře spasuješ bude tam téměř neznatelný spoj.Lišta pouze přidržuje těsnící gumu na svém místě dobře usazená guma to je základ úspěchu a jeden nebo dva spoje na liště navíc? a o těch spojích budeš vědět jenom Ty!
Hanka a Pavel
P
petakČlen
Přidáno před 10 let
Ahoj, já jsem měnil originální rohovou lištu na karavanu Knaus, měl jsem předvrtané díry a postupně jsem ji od rovné plochy šrouboval na karavan a v oblouku postupně ohýbal a šrouboval.
Šlo to krásně ohnout, bez jakýchkoliv problémů.
jenda4jenda4Člen
Přidáno před 10 let
Děkuji všem za postřehy. Ještě musím přemýšlet , jak na to. Jinak mám originál lišty taky na dvakrát napojované na střeše. Proto chci vyměnit pouze tu část, co jde od střechy směrem dolů a vychází délka 2.5m. Tyto lišty mám nové, jedna je do "L" a druhá má tu okapničku u vchodu do karavanu.

Pokud by to nešlo, tak bych se asi musel zkusit spojit s někým, kdo má tu ohýbačku . Ale to bych muse jet taktos karavanem ze Šluknovského Výběžku a když je sucho a neprší :)) Než se tam ty lišty dají načisto. Jak jsem psal , mám i ty staré, ale ty jsou dole dost odrbané a mají už plno otvorů po šroubkách. Dnes už má karavan přední část hotovou, teď mě čeká ta spodní část, tu jsem udělal novou + podlaha. ta mě ještě čeká.

Posílám foto. Jen se nelekněte, je tam opravdu dost práce, co mě čeká...Taky jsem naletěl jednomu prodejci :((

Ale varianta, že vyměním pouze tu spodní část , co je poměrně rovná , s mi více líbí. Použít nahoře originál, ten je nepoškozený..

Honza
Upravil jenda4 dne 26.05.2016 20:51, před 10 let
jenda4 Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
mbmbČlen
Přidáno před 10 let

Citovat

dejmek napsal:

Popisoval jsem postup z vlastní zkušenosti s výrobou karavanu, ne žádné teoretické fantazie. Kolega se ptá na provedení ohybu Al lišty, pokud jsem dobře četl.

Má to cenu tady někomu radit? Je zde mnoho,, profíků,, co umějí všechno a všude byli...
A že to děláš 50 let? Asi je něco špatně... :bo
Miloš a Zuzka
hlavně v teple...Autorizovaný servis WEBASTO +EBERSPACHER+ BRANO/ATESO
D
dejmekČlen
Přidáno před 10 let
Samozřejmě, že se dá lišta ohnout bez jakékoliv ohýbačky. A byli nás stovky co si stavěli karavany sami a lišty ohýbali přímo podle tvaru karavanu. Jako důkaz přikládám foto karavanu, a detaily ohybů který jsem postavil v r. 1983 a který můj syn dodnes provozuje. Jelikož nehodlám již více strácet čas přesvědčováním těch co nevěří - opouštím toto forum.
dejmek Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
xshockerxshockerČlen
Přidáno před 10 let
Naprosto souhlasím se svým otcem a mohu jen potvrdit co napsal.
Karavan, který vyrobil jezdí dodnes a každý kdo ho viděl ho obdivuje a nevěří, že není tovární.
Mimochodem, docela by mně zajímalo jak bych do nařezané lišty na drobky a poté svařované lehce navlékal kedr od předstanu.
Musel by se asi nakouskovat i pilník do příslušného tvaru aby se žlábek mohl vyhladit a hladit a leštit.
A takovýmto způsobem by se karavan stavěl dodnes.
:v
M
mariaČlen
Přidáno před 10 let
omlouvám se, psal jsem obecně o ohnutí L profilu. Stojím si zatím, že i s 50-ti letou praxí přírodní zákony nepřemůžeš. Záleží však na materiálu a zejména na rádiusu. Domnívám se, že pokud ohneš kedr. lištu na menší rádius, tak se rozšklebí a nebude to v tom místě držet. Zda to vadí nebo nevadí nedokáži posoudit. Jednou jsme ji opravovali a rovnali na půjčeném přívěsu z avataru. Nefungovalo to dle představy pronajímatele a nakonec ji raději koupil novou.
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 10 let
Ahoj, tyto lišty se nedají ohýbat dopředu "v luftě". Dělá se to tak, pokud jsou tvaru "L" v konstrukci, tak se ohýbají dvě spojené to jekéhosi "T" - "zádama", jen tak se nezačnou ohýbat vrcholem do středu. Na karavan se ohýbají a připevňují od úchytu k úchytu, tj. kousek podél hrany ohnout (300 -400 mm), připevnit a ohýbat po kouscích dál, lze to udržet v ruce proti zkroucení. Karavan v avataru je moje práce a je celokovový, kostra z "L" 25x25x3 mm, a taky to muselo jít - popsaným způsobem, také vč. hliníkových lišt pro kedr, jsou z obou stran. Byl jsem rád, že jsem sehnal alespoň tyto, takže jsou na obou stranách a i tam, kde se plachta nenavléká, prostě všude. Čáo, Pepa
jenda4jenda4Člen
Přidáno před 10 let
Ahoj , díky všem za postřehy a rady. :^ Jinak pro jistotu ty spoje , kde se ty dva plechy setkávají trochu podmáznu Terosonem 2559 a zbytek je na těsnící gumě + AL liště, která má v sobě už butil lepidlo.

Budeme se těšit na viděnou , až budeme někde v kempu :_ Honza
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: jenda4, Jimboo, dejmek, maria, pachta, petak, mb, xshocker, Doskocil
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 27
Členové online 0

Celkem členů: 16,776
Nejnovější člen: Krťas
TOPlist

Copyright © 2026