Vážení, diskuse se nám trochu rozkošatila, ano, používám ve spěchu termín staniční, jsem poznamenán trochu profesně nicméně ten člen, který psal SZ ohledně terminologie by si měl spíš číst TZ výrobců. Ano, je doba pokroku ( typy nových výrobků svými vlastnostmi překrývají několik typů z minulosti), takže pokud hodnotím výrobek,
je nutné především číst v tech. listu, tech zprávě, návodu k obsluze a údržbě - každý výrobce tyto dokumenty musí mít, ale ne každý je zveřejňuje rád. Zde musí být napsáno k čemu je výrobek určen a jaké parametry má (viz níže). Jasnější to bude, pokud si
pozorně přečtete následující výňatek z TZ jednoho výrobce a trochu o něm popřemýšlíte:
…..Extra silná mřížka článků zajišťuje vysokou cyklickou odolnost, což tyto akumulátory předurčuje pro aplikace, kde dochází k častému a hlubokému vybíjení / cyklování. Akumulátory XXXX řada DEEP CYCLE jsou velmi vhodné i pro staniční aplikace, kde slouží jako záložní zdroje v režimu „STAND BY“. Obzvláště vhodné jsou tam, kde dochází k častým výpadkům v dodávkách energie nebo tam, kde se baterie hluboce vybíjejí. Optimální životnost pro režim „STAND BY“ je uváděna 10-12let, což odpovídá kategorii staničních akumulátorů řady „LONG LIFE“. Díky dlouhodobému kontraktu a přímému dovozu ze zakázkové výroby dokážeme tyto kvalitní akumulátory nabízet za velmi příznivé ceny! Výborný poměr cena / kvalita / výkon řadí akumulátory XXXX řada DEEP CYCLE k nejprodávanějším akumulátorům na trhu.
Vlastnosti:
• hybridní GEL = elektrolyt je vázán v hybridním gelu (kombinace s AGM)
• vyšší maximální vybíjecí proudy
• absolutně bezúdržbové (z hlediska doplňování vody)
• mnohem delší cyklická životnost než u konvenční zaplavené baterie
• při cyklickém provozu nabíjecí napětí 14.4 – 14.9V při teplotě 25°C
• při provozu záložního zdroje nabíjecí napětí 13.5 – 13.8V při teplotě 25°C
• odolnost proti hlubokému vybíjení (lépe odolává hlubokému vybíjení)
• otřesuvzdorné – vibration-proof
• nerozlitelný blok – leak-proof, baterie může trvale pracovat pod úhlem náklonu až 90°
• nejedná se o nebezpečný produkt kategorie FAA a IATA
Cyklická životnost : zhruba 800 cyklů / 50% D.O.D. při 25°C
Optimální životnost v režimu „STAND BY“ je 10-12 let při 25°C
Akumulátory XXXXXX řada DEEP CYCLE jsou určeny především pro následující aplikace:
• napájení ELEKTROMOTORŮ (golfové vozíky, rybářské čluny, a další)
• OBYTNÉ VOZY (karavany, přívěsy, externí zdroje napájení)
• LODĚ, ČLUNY, PLACHETNICE (pro elektromotor i pro napájení spotřebičů na palubě)
• SOLÁRNÍ ZAŘÍZENÍ (cyklické nabíjení a vybíjení – sluneční energie kumulovaná v baterii)
• MOBILNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ DOPRAVY, SEMAFORY, VÝSTRAŽNÉ ZNAČENÍ
• napájení elektromotorů pro elektrokola, elektroskútry atd.
• hračky, dětské skútry - jezdítka, dětské minimotorky
•
lze použít rovněž pro invalidní vozíky nebo vysokozátěžové či průmyslové aplikace, avšak životnost akumulátoru je kratší než u akumulátorů k těmto účelům navrženými výrobcem.
Výrobce tímto říká, že při určitém typu použití (které nevylučuje) má výrobek nižší životnost - ergo kladívko do invalidního vozíku tento aku použít můžu, pokud se smířím se sníženou životností, ale o kolik se životnost sníží výrobce neuvádí, protože primárně není pro toto použití vyroben.
Varta v typovém listě uvádí u dual purpose
PROFESSIONAL DUAL PURPOSE
Hlavní výhody Určena pro starší obytné vozy, karavany a čluny Dlouhá životnost: až dvakrát vyšší cyklická odolnost ve srovnání s konvenčními elektrolytovými bateriemi (až 200 cyklů při 50% hloubce vybití) Díky minimálnímu samovybíjení je ideální pro sezónní použití Jsou ideální pro duální použití (k napájení elektrických systémů i pro startování
Dále se na webu kde jsou popsány typy Varta aku dočtu
- Professional Dual Purpose AGM (Určena pro obytné vozy, karavany a lodě s průměrnou spotřebou energie)
- Professional Dual Purpose (Určena pro obytné vozy, karavany a lodě s nižší spotřebou energie)
Takže když to tak čtu, dovolím si přičiniti poznámku
Termín AŽ 200 cyklů mi připomíná uvedený dojezd mého elektrokola - až 150km. Skutečnost je 80 když dost šlapu

. - ale u baterky to tedy může být i 100, 80, 150cyklů

Až - není závazný parametr, v prvním výňatku je jasný počet cyklů - 800 za jasných podmínek.
Dál jsou úsměvné termíny - nevím co je průměrná spotřeba energie a nižší spotřeba - pokud se hovoří o typové řadě a nikoli o konkrétní kapacitě, je to

Jinak se omlouvám za použití pro někoho matoucího termínu staniční aku - ale to se snad v prvním výňatku vysvětlilo.
Je třeba si přiznat že celá debata asi vznikla z obhajoby touhy ušetřit, protože duální aku je s cenou na 2/3 až 1/2 oproti staniční trakci

a já jsem ten krásný pocit narušil. Touha ušetřit je legitimní, ale je trochu úsměvné tvářit se, že sedím v meďourovi a přitom sedím v trabi - i když je pravda, že obě auta mě dovezou z místa A do místa B
Nikdy jsem nenapsal, že se duální aku nedá použít,
ale pokud jej někdo použije, je třeba si být vědom co jsem instaloval a jak se o to mám starat a jak dlouho mi to asi bude sloužit a až budou u aku dual purpose které tak milujete uvedeny konkrétní garantované údaje bude z nich výrobek plnohodnotně nahrazující trakční baterky.
K tomuto spisovatelskému úsilí mě vedla již zmíněná konzultace s projektantem firny, která montuje solární systémy do domů, obytných aut a lodí - duální nemontují - zatím.