Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Jsou soukromé stellplatzy slepá ulička?

Poslední aktualizace před 1 měsíc
TivatTivatČlen
Přidáno před 1 měsíc
Také parkujeme s vestavbou volně, fajn je večer dojet třeba před zámek s parkovištěm, který chceme druhý den navštívit. Samozřejmě nevyndaváme z auta žádné stolečky a jiné krámy, nám stačí odsunout široké boční dveře a v pohodlí u stolečku v autě si dát kafe na sluníčku :-) A šedou vodu vyleju klidně kdekoliv i na ulici, stačí přesně najet na kanál s mřížkou. Na vylití WC kazety se mi líbí, že v Pobaltí a i někde na Balkáně jsou na parkovištích TOI TOIky. A tak pro nás většinou největší obtíž při parkování bývají noční auto-spratci.
"my dva cestováním zrajeme jako naše víno "
www.winex.cz ...°bydlotoulky
P
pbxpbxČlen
Přidáno před 1 měsíc
Nevím, jestli děláme něco špatně, ale my, když nejsme náhodou v kempu, obvykle přenocujeme na veřejném parkovišti, nebo zaparkovaní do podélné řady aut v normální ulici, nebo u obchodního střediska na úplném kraji, nebo u hřbitova, nebo u plaveckého bazénu a podobně. V drtivé většině jsme na jednom místě jen jednu noc.

Fakt je, že tam přijíždíme až později večer (21-23 hod.) a snažíme se ráno brzy vypadnou, abychom neblokovali parkování ostatním. Faktem také je, že nejsme fanatičtí milovníci "kempingových" obyčejů a nevytahujeme křesílka a stolek, kdykoliv to jde, bo máme rádi soukromí. A máme OA do 6 metrů, takže ani tak moc nevyčníváme.

Pokud potřebujeme vypustit fekálie a šedou vodu a nabrat čerstvou, tak samozřejmě do kempu nebo jiného místo k tomu určeném, ale 4-5 nocí takto vydržíme.
R
RudyČlen
Přidáno před 1 měsíc
Ano, stellplatzy chybí v celé Evropě. Myslím tím ta místa, kde lze přespat, případně vylít WC, šedivku a dočerpat vodu. Kdo chce, nebo potřebuje více, ať jede do kempu. V Česku taková místa téměř nevznikají, za dotace se staví "minikempy", nevznikají ani žádná servisní místa na dálničních odpočivadlech ani kdekoli jinde. A ještě poznámka k volnému kempování. Před lety jsme hledali místo k přespání ad hoc, maximálně pomocí Google mapy. Pravděpodobnost, že se nás sejde na jednom místě více nebo tam budou stát zbytky každý den byla téměř vyloučena. Pak přišly aplikace typu Park4night, influenceři, videotvůrci... Ti místa která nalezli, začali zveřejňovat. Najednou na takovém místě začaly obytky stávat denně, až místní úřady nebo majitelé reagovali zákazem. Spolu s nárůstem obytných aut jsou tyhle "internetové zdroje"hlavním důvodem, že nocovat mimo oficiální místa v turisticky zajímavých místech a časech dnes prakticky nelze. Mezi bydlíkáři je stále stejné procento prasat, jako bylo před léty, tam bych problém nehledal. Snad jen obliba "VanLife" v autech bez nádrží a WC mohla taky negativně přispět.
Zkrátka jezděme, dokud to je alespoň trochu možné. Lépe už bylo...
Tomik Kralu, Metyl, Pepi, PetrM, DDT
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
To je tezky, napriklad v Italii se na Stellplatzech bydlikari bezne vysypou ven ruzne okolo aut a kempuji. Vypada to tam kolikrat jako trziste. Urcite to sami znate. Takze on pak ten rozdil proti kempu je jen v cene. No, takze zrejme nekdo ten rozdil pak stira. Jakmile se neco stane masovym, utahnou se srouby. Jeste pred temer ctyriceti lety se dalo potapet bez papiru, litat na padaku taky bez papiru, atd.

Je to blby, ale je to tak. Ja jsem aspon rad, ze jsem to tehda zazil.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 2 měsíce
Mnoho komerčních stpl jsou v podstatě kempy. Původní význam stpl, tedy místo pro stání obytných aut úplně zapadl. Jediný důvod, proč se nehlásí k označení kemp je legislativa a rozdílné nároky na provozování kempu. Ceny jsou samozřejmě podobné jako v kempu.
Tomik Kralu, ZdenekNada, JAREK112, Rudy, DDT
Mirek a JirinkaMirek a JirinkaČlen
Přidáno před 2 měsíce
Můj osobní pohled na věc. Každý pozemek v podstatě někomu patří,buď obci nebo soukromníkovi. Určitě by se mi osobně nelíbilo,pokud by mi někdo zaparkoval na mém pozemku. Na hledání míst nejvíce používám aplikace "Bez kempu" a nebo "park4night" a to jak u nás tak i v zahraničí. Ceny sleduji a mohu konstatovat,že se pohybují vesměs mezi 300 až 700 Kč za noc a zázemí vesměs tam není. Jsou i "P" ,které jsou většinou bez poplatku. Vícekrát jsem byl např. V Olomouckých Poděbradech,kde není žádné zázemí a parkování bylo 150Kč při vjezdu. V loni již tam dával karavanům lístky za stěrače ze zákazem parkování přes noc, majitel který si parkoviště pronajal. A tak bych mohl pokračovat. Prostě cenu si stanoví ten,který pozemek vlastní a nic se s tím nenadělá. Chci tam tak musím cenu akceptovat a nebo tam prostě nejedu. A cedule ze zákazem karavanům přibývá víc než těch kde mohu parkovat bez souhlasu majitele.
M
mstrČlen
Přidáno před 2 měsíce

Metyl napsal:

@Metyl - Vubec bych se nedivil (ciste moje spekulace), ze za tim hazenim klacku je i hotelova lobby, protoze proc by mel nekdo chrapat ve svym, kdyz radeji muze utracet v jejich, ne? Tenhle model prece funguje dneska cim dal tim vic treba s parkovanim v obcich. Nemas to kam dat, aniz by te nepodojili.

Ostatne venku se take utahuji srouby, jako se vsim ostatnim. V devadesatkach clovek mohl treba v Italii zajet prakticky kamkoli a tam prespat, dokonce se s bydlikem dalo i do mest. Namatkou Francie St. Tropez, tam se tehdy dalo az do pristavu. Dneska vsude zakazy a nejlepe jeste kombinovane se sranky, ktere podjede jen osobak. Proc? No protoze se s tim roztrhl pytel a z puvodne komunity rozumnych se stala vysada neprizpusobivych zbohatliku. Co si budeme. Bohuzel tohle je pak voda na mlyn tech, kteri o vecech rozhoduji. Proc by si pridelavali praci a problemy a pak jeste poslouchali narek mistnich, no ne? Jejich volici jsou prave ti mistni.

Takze, dokud je nas malo, nikdo se za nas nepostavi. A kdyz nas bude moc, tak budeme srat kazdeho.

A ted si vyber.

Dovolil bych si nesouhlasi s temi neprizpusobyvimi zbohatliky. Pocet obytnych au se za dvacet, petadvacet let prakticky zectyrnasobil, takze jsou vice videt a spolu s tim i nektere problemy. Jen v Nemecku je dnes tolik obytnych aut, jako na zacatku stoleti v cele Evrope.....

A zkratka jeden Mirek Dusin je OK, kdyz se jich na jedno misto/do jedne oblasti, sjedou desitky, je to problem. Ne vsichni jsou navic Dusiny. Mistni si neradi pridelavaji praci, takze zakaz je nejrychlejsi.

Osveta a jednani s mistnimi urady je vysilujici....a malokomu se do toho chce. Bere to cas, penize, uznani nelze cekat, takze vysledek je takovy, jaky u nas je. A mnohde jinde take.
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Vubec bych se nedivil (ciste moje spekulace), ze za tim hazenim klacku je i hotelova lobby, protoze proc by mel nekdo chrapat ve svym, kdyz radeji muze utracet v jejich, ne? Tenhle model prece funguje dneska cim dal tim vic treba s parkovanim v obcich. Nemas to kam dat, aniz by te nepodojili.

Ostatne venku se take utahuji srouby, jako se vsim ostatnim. V devadesatkach clovek mohl treba v Italii zajet prakticky kamkoli a tam prespat, dokonce se s bydlikem dalo i do mest. Namatkou Francie St. Tropez, tam se tehdy dalo az do pristavu. Dneska vsude zakazy a nejlepe jeste kombinovane se sranky, ktere podjede jen osobak. Proc? No protoze se s tim roztrhl pytel a z puvodne komunity rozumnych se stala vysada neprizpusobivych zbohatliku. Co si budeme. Bohuzel tohle je pak voda na mlyn tech, kteri o vecech rozhoduji. Proc by si pridelavali praci a problemy a pak jeste poslouchali narek mistnich, no ne? Jejich volici jsou prave ti mistni.

Takze, dokud je nas malo, nikdo se za nas nepostavi. A kdyz nas bude moc, tak budeme srat kazdeho.

A ted si vyber.
Upravil Metyl dne 27.02.2026 11:21, před 2 měsíce
M
mstrČlen
Přidáno před 2 měsíce

PetrM napsal:

@PetrM - Ahoj všem, dovolím si také přihodit svůj názor protože jsem tak trošičku to tohoto tématu rýpnul.
Jezdíme autem už 16let, projeli jsem toho docela dost......

Pokud mohu, jen upřesním - přespání v obytce není ve Slovinsku přímo zakázáno. Přísná regulace je jen v oblasti Triglavského národního parku, na zbytku území se pak občas uplatňuje zákaz přespávání na veřejných místech - lze jen spekulovat, zda spaní v autě, kde vás nikdo nevidí, pod to spadá...., zákon zní takto:

„Kdo ponocuje nebo přespává na veřejných prostranstvích nebo jiných přístupných prostorách, které k tomu nejsou určeny, a kdo tím někoho obtěžuje, bude potrestán pokutou 20 000 tolarů„.

Nicméně jejich PzA jsou dobré...měli "štěstí", že s tím začali už před více jak deseti lety a byla to iniciativa jedné obce, která se postupně rozšířila, vznikly tak finančně dostupná místa. Soukromé subjekty se zapojili až v posledních letech.

U nás se k tomu bohužel přistoupilo jinak a co vím z jednání s pracovníky odpovědnými za dotace, tak prý nejde dávat do podmínek dotací omezení na cenu či provozní řád...škoda, protože pak je z toho to, co máme - stání i přes 50 -80 % podporu z veřejných peněz stojí často více, než místa v zahraničí a jsou různě omezena. A nemusí se srovnvat se zahraničím, třeba u nás na jižní Moravě máme místa vybudována zcela bez dotací i ta s dotacemi a ceny jsou v obou případech stejné nebo srovnatelné. Občas svým provozním řádem místní "stellplatzy" připomínají spíše kempy než klasická stání.

Obce nebo správci komunikací/odpočívek se pak do realizace zejména servisních míst pak nepouštějí vůbec....maximum ze strany ŘSD jsou tak jen vyhrazená místa pro karavany na odpočívkách....
Přidáno před 2 měsíce

Metyl napsal:

@Metyl - ja mam pomerne dost pozemku a neumim si predstavit, ze bych se crcal se Stellplatzem.

To je také důvod, proč o tom píšu, abys to nedělal, protože to nepotřebujeme.
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ahoj všem, dovolím si také přihodit svůj názor protože jsem tak trošičku to tohoto tématu rýpnul.
Jezdíme autem už 16let, projeli jsem toho docela dost a jezdím proto, abych něco viděl a zažil. Samozřejmě každý to má nastavené jinak, někdo zajede na týden do kempu a tam sedí, griluje a zakalí, někdo používá auto jako základnu pro výlety a každý den je u jiné zahrádky. My jsme ta druhá skupina. To že potřebujeme udělat servis je jasné a o tom psát nechci. Pokud se někdo soukromě rozhodne nabídnou místo a zázemí na svém pozemku, určitě má právo si stanovit cenu. Cena je to, co akceptují obě strany, kupující i prodávající. Já se chci ale zmínit o tom, s čím jsem se tu v ČR setkal už několikrát, a to využívání financování tohoto projektu z cizích zdrojů (nejvíce z fondů EU). Tak jako v mnoha projektech, tak i tady je to špatně nastavené. Dotace má být na podporu cestování a rozvoj tur. ruchu, ale pokud někdo použije takové zdroje, a pak napálí cenu, případně nastaví podmínky příjezd-odjez 12-12, tak je to děs a nepochopení (zneužití) tohoto projektu. Jako správný příklad chci uvést naší loňskou cestu po Slovinsku. Tam se zákonem zakázáno stání na divoko. Měl jsem trochu obavu, že to bude drahá cesta, každou noc v nějakém kempů za 30€ a víc, ale opak byl pravdou. Slovinci k tomu přistoupili podle mě super, budují sít stání PZA, která jsou už často v blízkosti měst a zajímavých míst, které jsou buď zcela zdarma, nebo za cenu 10-15€ vč. servisu a často i elektriky, a cena je 24hod. Tyto místy jsou budovány právě s přispěním dotací EU tak, jak bych si to já představoval. Tato země je ukázkou toho, že pochopili potenciál naší komunity. Mrzí mě, že u nás se spíš zavádí trend shrábnout dotace a k tomu oškubat jednorázově cestovatele. Podle mého soudu správný biznis je ten, který neproběhne jen jednou, ale zákazník se rád vrací. Já se tedy do Slovinska rád vrátím.
Upravil PetrM dne 27.02.2026 10:23, před 2 měsíce
Fun, Tomik Kralu, Jarda a Maru, ZdenekNada, pilinis
PetrM Připojili následující obrazek:
img_2777.jpg img_2917.jpg img_2919_1.jpg img_2920.jpg
D
DDTČlen
Přidáno před 2 měsíce

Citovat

mam pomerne dost pozemku a neumim si predstavit, ze bych se crcal se Stellplatzem

To se daresit pres bezkempu.cz. A nemusis byt ofiko STPL. Kdyz uz mas ty pozemky na horach...
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Jeste takova jedna vec k tematu 'bylo by fajn, kdyby'. Bydlim v horach kousek od Zelezne Rudy. Ruda je totalni peklo pro mistni lidi. Hromady luftaku, kteri argumentuji 'my sem prece vozime penize'. Fakt? A komu?

Divali jste se nekdy, komu vlastne patri ty benzinky, hotely, vleky, obchody...? Myslite, ze zeleznorudskym? Ale kdepak. To jsou firmy, ktere maji danovy domicil treba v Praze, Plzni, Hradci Kralove, apod.

A tech par lidi, co jsou tam zamestnani, ti to fakt nevytrhnou.

Pokud byste ty sracky vypousteli treba na Orlenu, tak Orlen vas zkasne, prachy pujdou do Polska, ale sracky do zeleznorudsky cisticky. Myslite, ze o to nekdo na obecnim urade fakt stoji, kdyz vetsina cisticek ma kapacitni problemy?

To je totiz ten problem, proc se tyhle veci proste delaji tezko. Protoze spotrebitel sice prachy vysmrkne, ale skonci v uplne jiny kapse, nez ten problem samotnej. Kapitalizace zisku a socializace ztrat.

Bud pochvalen ten, kdo i presto nejaky servisni misto vybuduje.
Upravil Metyl dne 26.02.2026 21:25, před 2 měsíce
V
VlastraČlen
Přidáno před 2 měsíce
Plně respektuji soukromý sektor ať si nasadí ceny jaké uzná za vhodné,kdo chce zaplatí,kdo nechce nejede tam,nebo se zařídí jinak.Servisní místa pokud bude budovat soukromý sektor za evropské peníze,tak stát na to bude dlabat.Pokud si města neuvědomí,že pokud parkuji,tak utrácím a pokud utrácím,tak místní podnikatel a tím město,stát inkasuje.Zadarmo už nic není,pokud to bude v normálních cenách resektuji soukromé parkoviště. Za mne cena za servis do 250,- Kč komplet v mezich přijatelných.Přespání za 500,- bez servisu, někde mimo echt oblast ať si pichnou někam....Vždy jde najít na parkování (a tím i přespání na volno),ale musí se hledat. Hlavně v sezoně to je problém.Jak píše Fun u čerpacích stanic by měly vznikat servisní místa klidně i za úhradu.v rozumné výši.Kempy bez servisu jsou stejně na prd,což je u nás buhužel vice než v zahraničí.

Sloučené 26.02.2026 19:55:

sarik napsal:

@sarik - Fune když jsi tady začal tuto diskuzi a píšeš že nejlépe by bylo aby byla možnost vypustit u čerpacích stanic šedou vodu -což bych také uvítal ale rád bych se zeptal ostatních karavanistů kde vypouští vetšinou šedou vodu nebot pár kempů i tabořišt jsem projel a NIKDE nebyla možnost tuto vodu tam vypustit

Když už je nutnost tak tma a déšť je kamarád (šedou vodu),ale jen nad KANÁL.....
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Nekdy pred cinskou chripkou jsem na jednom serveru, tusim Nornik, zaznamenal vasnivou debatu o tom, jak si kurvy zvedaji ceny, tehda tusim na patnact stovek za hodinu a jak je to nemoralni a tak. A jak by to meli vsichni bojkotovat. No, dneska jsou tusim ceny nekde mnohem vys, takze bojkot asi nevysel, nebo co.

Kazda sluzba ma nabidku a poptavku. Kdyz nebude poptavka, zmizi nabidky. Na druhou stranu, ja mam pomerne dost pozemku a neumim si predstavit, ze bych se crcal se Stellplatzem. Aby mi ouradove chodili cucet do diry, jestli spravne hospodarim se srackama, aby mi nejakej ekofasista chodil kontrolovat, jestli to vyhrazene parkoviste (provozoval bych komercne, tudiz nutnost kolaudace) je zabezpecene proti ohrozeni spodnich vod vytekajicimi kapalinami vozidel, jestli jsou dodrzeny pozarni predpisy, pripadne ortstaxe (bydlim v prirodnim parku). A jeste crcani s CEZem, protoze prodavat elektrinu jen tak nesmim.

Takze... rozhodne bych se do toho hrnul, hele. Ono jedna vec je, nechat nekde na louce prespat kamose a jina vec je, delat to pekne jako zivnost. Nejen, ze stat prijde s natazenou hnatou, ale jeste mi bude dejchat nejakej ourada na zada. Propachtovavam louky sousedovi na chov hoveziho v ekorezimu a neumite si predstavit ten oser, jak mu merej kazdej metr nedopasku, porad nekdo jezdi pocitat stado,...

Sloučené 26.02.2026 18:08:
@sarik

Ja jsem v Cesku byl kempovat jen 2x a vzdycky jsem to resil v kempu. Jinak jezdim ven a jak tam to funguje, to vsichni vime.

Holt, nejsme rozlezli jako pumpickari, takze nemame dost silne lobby.
S
sarikČlen
Přidáno před 2 měsíce
Fune když jsi tady začal tuto diskuzi a píšeš že nejlépe by bylo aby byla možnost vypustit u čerpacích stanic šedou vodu -což bych také uvítal ale rád bych se zeptal ostatních karavanistů kde vypouští vetšinou šedou vodu nebot pár kempů i tabořišt jsem projel a NIKDE nebyla možnost tuto vodu tam vypustit
Přidáno před 2 měsíce
Zdůrazňuji, že vůbec nerozporuji právo stanovit si cenu za svoji službu. Konec konců je to otázka naší ochoty platit.
A také respektuji, že značná část karavanistů je ochotna platit tyto ceny. Nechápu to, ale respektuju.
Jenom zdůraňuji, že tyto stání svobodní cestovatelé potřebují jen velmi málo nebo vůbec. Zpravidla když není poblíž kemp.

Většinou jezdíme mimo kempy.
Fun
Smile 😊
JAREK112, Jirka W, ZdenekNada, Dukáti
D
DDTČlen
Přidáno před 2 měsíce
Tento "nepopularni nazor" zastavam take. Ty, kteri mavnou rukou, nechapu. I movity clovek by si mel uvedomovat hodnotu penez.
Majitele STPL by vydelali mnohem vic, kdyby ceny snizili na uroven, kterou bude akceptovat rozumne procento karavanistu.
A taky bych se rad dozil toho, ze na kazde dalnici bude alespon jedno servisni misto. (Nemusi to byt jako v Norsku, kazdych 50-100 km.)
Fun, JAREK112, Jirka W, Jarda a Maru, ZdenekNada, jakhad
Přidáno před 2 měsíce
Můj nepopulární názor:
Soukromé stellplatzy jsou předražené a pro svobodné karavanisty vlastně postradatelné. Místo drahých stání s elektřinou potřebujeme servisní infrastrukturu, nejlépe u čerpacích stanic, kde můžu legálně vypustit šedou vodu a nabrat čistou.

Právo parkovat na běžných parkovištích bez diskriminace a zákazových značek.

Zázemí kempů a STPL je pro mě až poslední instance.

Máme se fakt radovat z každého nového STPL za 500 na noc? Za mě ne.
Fun
Smile 😊
Jarda a Maru, Tomik Kralu, DDT, Vlastra, JAREK112, pbxpbx, Jirka W, ZdenekNada, Rudy, ZbynekR, Provence, jakhad, pilinis
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Fun, DDT, sarik, Metyl, Vlastra, PetrM, mstr, Mirek a Jirinka, Rudy, pbxpbx, Tivat
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 31
Členové online 0

Celkem členů: 16,706
Nejnovější člen: Renije
TOPlist

Copyright © 2025