sipadanČlenPřidáno
před 3 měsíce[quote name=Pospíšilovi post=307072]@Pospíšilovi - Abych u nabíječky řešil, zda po nabití na 14,4 udržuje hodnotu čtyři hodiny, nebo více, nemá smysl, protože tak dlouho stejně na síti není, snad při stání v kempu, ale ani tam my se nepřipojujeme, auto je soběstačné.
Baterie pod sedadlem má 180 Ah jmenovité kapacity.[/quote]
Pak nemáš problém, ideální stav ...
Tak jsem si na otázku nabíjení v podstatě našel odpověď sám. Prolezl jsem tady na fóru elektro akademii a na internetu prošel parametry LI nabíječek a boosterů.
Nabíjet na napětí 14,4V není chyba, časový průběh nabíjení v obytce nemá smysl řešit, protože o většinu nabíjení se stará alternátor a solár, což jsou zdroje časově nestálé, především smart alternátor, to je divočina, kdy se situace mění několikrát za minutu.
V garáži, kam jsem auto převezl ze zimního stání a nechal vytemperovat, jsem jej poté, co se probral BMS a dovolil nabíjení, připojil na síť. Energoblok nabíjel proudem 18A a články byly vyrovnány v rozmezí cca 0,2V. Jak dlouho se to nabíjelo nevím, nechal jsem to přes noc.
Ráno jsem přistoupil k ověření kapacity. To jsem provedl tak, že jsem na výstup měniče připojil koupelnový infrazářič s výkonem 315W.
Zkontroloval jsem externím měřidlem proudy, napětí a výkon, uváděné aplikací baterie a displejem měniče.
Baterii jsem nechal vysát až do hodnoty udávané zbývající kapacity 15%, potom jsem pokus ukončil. Po celou dobu jsem sledoval napětí článků v aplikaci, byly vyrovnané, rozdíly minimální.
Prostým vynásobením odebíraného proudu a doby trvání pokusu jsem zjistil, že jsem z baterie odebral o něco málo více, než odpovídalo 85% jmenovité kapacity. Baterie je skoro nová, má deset cyklů. Takže za mne spokojenost. Závěr jsem udělal takový, že energoblok který nemá režim LIFE přepnout na GEL 14,4V, solár a booster na LIFE. Abych u nabíječky řešil, zda po nabití na 14,4 udržuje hodnotu čtyři hodiny, nebo více, nemá smysl, protože tak dlouho stejně na síti není, snad při stání v kempu, ale ani tam my se nepřipojujeme, auto je soběstačné.
Baterie pod sedadlem má 180 Ah jmenovité kapacity.
[quote name=Pospíšilovi post=307057]@Pospíšilovi - Mám otázku k výše psanému.
V autě mám booster s charakteristikou Li FE- PO, takže za jízdy je dobíjení jasné, ale energoblok má dvě charakteristiky, jedna nabíjí na 14,4 po dobu 16 ti hodin (GEL), potom přepne na 13,7 V a to udržuje.
Druhá charakteristika nabíjí na 14,7 po dobu 4 hodin (AGM) a potom také klesne na 13,7V.
Která z těchto charakteristik je vhodnější pro LIFE-PO baterii?[/quote]
do lifepo můžeš pustit klidně 18V
sipadanČlenPřidáno
před 3 měsíceAhoj,
správná není ani jedna, lithium má minimální vnitřní odpor a dobiješ ho hodně hodně rychle, takže 16 h je úplně mimo a 4 h jsou též špatně.
Osobně bych buď zredukoval 14,7 V na 14,4 V mezi energoblokem a lithiem a pak z těchto dvou možností bych volit 4 hodiny, ale pouze kdybych musel. I tak musí věřit BMS že to ohlídá.
Mnohem radši bych pořídil pro lithium vhodnou nabíječku a připojil ji napřímo a obešel tak energoblok, který mě limituje.
Mám otázku k výše psanému.
V autě mám booster s charakteristikou Li FE- PO, takže za jízdy je dobíjení jasné, ale energoblok má dvě charakteristiky, jedna nabíjí na 14,4 po dobu 16 ti hodin (GEL), potom přepne na 13,7 V a to udržuje.
Druhá charakteristika nabíjí na 14,7 po dobu 4 hodin (AGM) a potom také klesne na 13,7V.
Která z těchto charakteristik je vhodnější pro LIFE-PO baterii?
sipadanČlenPřidáno
před 3 měsíceTo je individuální otázka, já tu italskou CBE nabíječku nastudovanou nemám.
Obecně ale, nabíjecí fáze GELu je výrazně delší než lithia, tudíž např. je nastavena na 6-12 h při 14,4 V (v závislosti na teplotě akumulátoru), oproti lithiu kde Ti stačí i 1 hodina při 14,4 V na plné dobití.
Záleží na nastavení BMS, záleží na konrétní baterii, záleží na tom jak často dobíjíš, těch parametrů je poměrně dosti.
Pokud převážně dobíjíš pouze přes solar a alternátor, tak tolik škody neuděláš.
BMS by mělo přebíjení chránit.
Záleží prostě na tom, jak je to celé nastavené a prodrátované.
Cili to baterky degraduje a znici cca odhaduji do 4 - max 5 let je to tak ? Touto nabijeckou se mne totiz nabijely lifepo4 240Ah a je po nich.
Upravil ramtlah1 dne 02.02.2026 18:52,
před 3 měsíce
sipadanČlenPřidáno
před 3 měsíceZnamená to, že nemá nabíjecí fáze (délky) optimalizované pro lithium.
Budeš lithium, nabíjet jako GEL 14,4 V, což je napětí správné ve vvětšině případů, ale délka nabíjecí fáze bude jiná.
V praxi přežije lithium určitě nějaký čas, odpovídal jsem na otázku.
Nabíječka optimalizovaná pro lithium, má lithium křivku nastavitelnou na svém přepínači, což tato nemá ...
Co to znamena ? Co to udela s baterkami lifepo4 ?
sipadanČlenPřidáno
před 3 měsíceAhoj,
není optimalizována přímo na lithium.
Upravil sipadan dne 02.02.2026 16:43,
před 3 měsíceJen skromny dotaz pokud se zobrazi priloha, je nabijecka na fotce vlevo a laderbooster vpravo urceno pro nabijeni baterii Lifepo4 ?
ramtlah1 Připojili následující obrazek: