Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Bilancujeme rok 2025

Poslední aktualizace před 3 měsíce
zdenek a Irena Lbczdenek a Irena LbcČlen
Přidáno před 3 měsíce
Jezdili jsme, cestovali, poznávali. Od domu jsme vyrazili 28x, vesměs o víkendech, někdy ve volných dnech mezi službami, 2x jsme vyrazili na dvoutýdenní dovolené. Všude se nám líbilo, vesměs bylo i hezké počasí. Není nač si stěžovat. Na obytném autě, hlavně tom našem, dvacetiletém, je stále co dělat a vylepšovat. Nový solár, baterie LiFePo4 s měničem na 230V, lehká plnitelná plynová lahev, nová přední světla. Letos jsme již stihli vyměnit kompresor klimatizace, který nás tak potrápil na Silvestrovské cestě do Tater a konečně jsme nechali namontovat vzduchové měchy na zadní nápravu, tak uvidíme jak to bude vše fungovat...
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce
DDT: kameru (tedy 2) mám na přívěsu a věřím jí jen za světla. Za tmy radši vyšlu polovičku, ale reálně si moc nepomůžu, buď si neuvědomí, že za přívěsem ji nevidím a neslyším, nebo že k druhému schodu sice ještě kousek místa rohem přívěsu mám, ale o první schod už mezitím muchlám nožičku :-)

Jinak když si taky postesknu k tématu - letošní, vlastně už loňskou, "dovolenou" radši zapomenout.
Z "plánovaných" celkově 3 samostatných týdnů neznámo kam nakonec kvůli opakovaně nachrchlaným dětem v kombinaci s pracovními povinnostmi zbyl nakonec týden jen jeden, kdy jedno dítě, opět nachrchlané, zůstalo radši samo od sebe u babičky, ať jedeme bez něj. Místo na Rujánu jsme z Prahy vyrazili jen do Krušných hor, že se pro syna za 3 dny otočíme a konečně vyrazíme na pár dní všichni. Prd, za 3 dny jsme sice zpátky do Prahy přijeli, ale oba s 38+ sotva lezoucí a jak jsem se v tom stavu vzteky choval cestou k autu, ještě jsem uvařil a prdla hadice od chladiče, takže jsem to na dálnici v odstavném pruhu provizorně flikoval na dojetí domů. Tam už jsem pak jen vypustil vodu a vynesl "žumpu" a snad příští rok vyjde nějak líp.
Asi jediná pozitivní věc byla přespání nahoře na Klínovci. Nevím, jak to tam vypadá jindy, ale tentokrát bylo nějaké zatmění měsíce či co, takže jsme tam zdaleka nebyli sami, i přitom tam ale byla pod rozhlednou taková zvláštní atmosféra, kombinace tepla, silného větru a nejistoty, jestli se tam smí přespat. Jo a vlastně aby těm kompikacím nebyl konec, ráno mě probudilo cvakání relátka - vybitá baterka, ale startovací v autě, ne obytná v přívěsu - odešlo relé a přívěs běžel celou noc z auta ... Díky tomu lifepo v přívěsu zůstala plná, takže se to dalo propojit a po chvíli natočit. Jinak by byl další problém, předek do kopce a za přívěsem svah dolů :-)
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 4 měsíce
Plnitelnou láhev máme rok a naprostá spokojenost. Nic neřeším a dotankuji kdy potřebuji. Navíc jsem ušetřil hmotnost neb mám jen jednu.
D
DDTČlen
Přidáno před 4 měsíce
Ja nechal instalovat 2x14kg plnitelne lahve. Hned nato jsme je vyzkouseli ve Skotsku. Vse OK. I plneni s redukci. Konecne jsem se zbavil manipulace s lahvema.
K negativum. V cervnu jsem nedobrzdil a tukl do typka, ktery poustel cyklisty na prechodu. Mikrosekunda. Jemu se nestalo nic a ja opravu za 80k.
A na konec roku jsem pri couvani v noci narazil previsem do protisvahu, ktery nebyl na kamere rozpoznatelny. Manzelka hlidala predek, abych nesjel ze svahu. Su blb. Takze tolik k bilanci 2025.
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 4 měsíce
Já jsem měl rok jak pozitivní, tak negativní.
Když vynechám příjemné výlety +-víkend, tak skvělá cesta 14dní po Slovinsku.
Negativum byla nezaviněná nehoda, starosti s poškozením vozu, jeho prodej a finanční ztráta.
Ale zase už jezdíme Wink
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 4 měsíce

ZbynekR napsal:

@ZbynekR - Cesta po Rumunsku, letos si to zopakujeme.
Výměna obytky za verzi 4x4.

Co tě na Rumunsku zaujalo? Proč 4x4?
Z
ZbynekRČlen
Přidáno před 4 měsíce
Cesta po Rumunsku, letos si to zopakujeme.
Výměna obytky za verzi 4x4.
Přidáno před 4 měsíce
Turecko mě láká moc, bohužel to chce delší dobu než 2 týdny a to zatím těžko budu dávat dohromady a to mě navíc ještě také moc láká Sicílie takže ještě musím počkat.😢
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 4 měsíce
Náš nejlepší a největší zážitek v roce 2025 byla měsíční cesta po Turecku. Po letech kdy jsme jezdili na Balkán jsme zamířili trochu dál a bylo to skvělé rozhodnutí. Turecko nás uchvátilo přírodou, historií a hlavně lidmi. Už plánujeme další cestu do Turecka a neskutečně se těšíme.
P
PryingČlen
Přidáno před 4 měsíce
Moje bilance roku 2025. Poprvé jsem s karavanem vyrazil na kratší cestu a bylo to moc prima. A i když to nebude můj hlavní způsob dovolené, tak se to budu snažit každý rok aspoň jednou zopakovat.
Přidáno před 4 měsíce
Pokusím se ještě jednou nakopnout téma:
Jaké karavanistické zážitky vám přinesl rok 2025? Podělíte se o nějaké novinky? Já jsem zkoušel ekologičtější chemii, bohužel jsem ji musel zavrhnout.👃
Fun
Smile 😊
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce
Jako digestoř při vaření i pro nonstop větrání v horku mám ve střešním okně nad vařičem pro změnu zavěšeny 4 obyčejné slabé PC ventilátory, také s regulátorem pro možnost zpomalení na noc. Je to opičárna, na vzhled nekoukám, takže pohromadě drží drcpásky a visí na háčkách ohnutých z drátu. Což je zároveň multifunkční, jednoduchým otočením se dají zavěsit opačně a vzduch pak vhání dovnitř, což se, v kombinaci s odtahem v koupelně hodí pro ventilaci v horku třeba při opuštění na parkovišti, kdy nejde nechat otevřené dveře nebo okno. Jedním vikýřem tak ty 4 větráčky tlačí vzduch dovnitř a druhým ten jeden silný tahne ven.
D
DDTČlen
Přidáno před 4 měsíce
Souhlasim s poslednim resenim. Vymenil jsem stresni okenko na WC za variantu s ventilatorem. Funguje skvele. V interieru 0 pachu, soused na parcele je happy a zaroven slouzi jako digestor pri vareni.
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce
Nemám sice zkušenost s žádnou modifikací tohohle systému, ale řeším to, jako vše, nízkorozpočtově a po svém. Ve stropním okně (asi 30x30, možná trochu víc, nevím) mám zavěšený velký asi 40W serverový ventilátor a přepínatelnou regulaci rychlosti.Lze ho nechat puštěný jak trvale na minimální rychlost, což stačí k neustálemu odtahu aroma střechou nahoru, nebo na dobu "akce" přepnout na maximum, což zároveň zajišťuje dostatečnou zvukovou kulisu :-) Také odvádí vlhko během sprchování, jen se nesmí dát po sprše hned na plno a otevřít dveře, nebo človek skončí omotaný igelitovým závěsem :-) A ještě to má výhodu, že při topení Trumou i bez zapnutého rozfuku to tam hned natáhne veškerý horký vzduch, jehož přívod je nejkratší cestou hned za trůnem.
Ať chemii použijeme či nikoli, stejně je potřeba obsah vynášet, ať už častěji kvůli množství při přespání mimo kemp (pak je chemie zbytečná), nebo v kempu proto, že po 2-3 dnech jedeme dál do neznáma a nepovezem to s sebou.
Přidáno před 4 měsíce
Máš pravdu, že ohleduplnost k sousedovi je v kempu na prvním místě a výdech přímo pod nos není nic příjemného.

Proto plánuji u svého SOGu variantu, kde je filtr umístěn uvnitř karavanu (výdech do interiéru přes kvalitní filtr), takže ven z auta nejde vůbec nic. Souhlasím, že výdech do boku přes dvířka může být problém, ale tohle vnitřní řešení to vylučuje. Soused nic necítí a já nemusím, ale i můžu používat chemii.
Fun
Smile 😊
K
karlicČlen
Přidáno před 4 měsíce
Když budeš stát na parcele v kempu a budeš mít SOG typu A (přes dvířka), výdech ventilátoru je umístěn na venkovní straně servisních dvířek, servisní dvířka jsou obvykle na straně sousedovy parcely, tak soused bude vědět a cítit každé použití tvého WC. Pokud právě venku nefouká a soused bude obědvat, tak bude určitě nadšený, že mu smrad z tvého wc foukáš pod nos. Žádný filtr smrad z hoven neodfiltruje. Proto WC chemii používám o SOG neuvažuji, jsem ohleduplný k sousedovi. Řešením by bylo vyvést si smrad na svou stranu parcely Smile , ale to asi nechceš.
Přidáno před 4 měsíce

koko0925 napsal:

@koko0925 - Co jsem četl, tak pak by to mělo jít zcela bez chemie.

Jde. Jen při vylívání nepomůže.👃👃👃
K
koko0925Člen
Přidáno před 4 měsíce
Jo taky ho tam musím dát. Zkusím ten levnější za 3 tis. co se teď před rokem začal nabízet. Co jsem četl, tak pak by to mělo jít zcela bez chemie.
Přidáno před 4 měsíce
První věc co mě napadla, co se událo v mém karavanistickém životě.
Co jsem vyzkoušel docela důkladně v roce 2025 je mimo jiné zelená chemie.
Ač jsem se snažil, přejít na zelenou chemii, musel jsem to vzdát. Druhá polovina posádky už byla ve stávkové pohotovosti.

Aqua Kem Powerpods Bio

Zkrátka, když nepoužijete žádnou chemii, zápach bude snesitelnější. Opravdu.

Takže začínám uvažovat o SOG, jestli překonám odpor montovat do obytky cokoliv, co se může v budoucnu porouchat.
Fun
Smile 😊
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Fun, koko0925, karlic, Jméno, DDT, Prying, Tomik Kralu, ZbynekR, PetrM, zdenek a Irena Lbc
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 22
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025