Ahojte,
potrebujem poradit pri vybere 1. karavanu (prives) pre rodinu. Sme aktivna rodina 2 dospeli, 10 rocne a 1,5 rocne dieta + pes. Do teraz sme chodili kempovat v stane (uz aj s malou dcerkou).
Syn vsak zacal intenzivne trenovat a pretekat. Preteky ma prakticky kazdy vikend na roznych miestach. K tomu nejake sustredenia doma aj v zahranici. Dari sa mu a vyzera, ze tak skoro neskonci (skor naopak, bude chodit na preteky este castejsie). Partnerka sa vyjadrila, ze balenie na taketo 1-2 dnovky nezvlada. Predstava teda je, ze kupime karavan (prives), v ktorom budu niektore veci na stalo ulozene, prideme na miesto a nemusime riesit stavanie stanu, vybalovanie a na druhy den zase balenie... Miesto, kde bude vediet uvarit, kde sa pohodlne vsetci 4 vyspime...
Dovody preco prives:
Potrebujeme mat stale k dispozicii auto na prevoz lodi /kajakov/ na mieste (tie budu na streche). Zaroven vacsie bezpecie na cestach priamo v aute.
Co urcite pozadujeme:
- minimalne 1 manzelska postel a 2 samostatne (poschodove) postele, ktore nie je nutne rozkladat
- sprcha/wc bude skor ako backup a na susenie veci
- nosice na 4-5 bicyklov (ako je to s moznostou dodatocneho dokupenia nosicov? Daju sa namontovat na kazdy prives?)
- chladnicka (aku chladnicku na taketo pouzitie? Povedzme, ze vsade by sme sa pripajali na 230V)
- klimatizacia a kurenie
Rad by som aby mal legalnu rychlost 100+km/h
Sucasne planovane pouzitie su tie vikendove akcie (prakticky 3-4 mesiace v roku takmer kazdy vikend)
Auto na to mame, tazne do 2,5t. Vodicak B+ E a skusenosti (aj s velkymi a tazkymi privesmi a vacsimi jazdnymi supravami) taktiez. Miesto na parkovanie sice nie idealne ale najde sa na/pred zahradou pri dome.
Ja som povodne rozmyslal v dlhodobejsom horizonte a chcel som offgrid riesenie (rozumej aby zvladlo 2-3 dni na baterku) kvoli mojej praci (mozem pracovat remote). A zaroven je predpoklad, ze cas, ktori budeme musiet travit na cestach sa v pripade synovych uspechov zvysi (o 6-8 rokov pocitam, ze bude prakticky neustale na cestach). Zaroven cela rodina radi cestujeme najma za sportom, moznost pristavit karavan ku ktorejkolvek rieke, cez den pracovat a poobede si skocit zapadlovat ma laka. Taktiez v zime radi lyzujeme a moznost vyuzit karavan aj v zime by bola super. Bohuzial na taketo riesenie nemame v sucasnosti peniaze, resp. znamenalo by to, ze nebudeme mat na vybavenie domu a podobne dolezite veci. Moj povodny plan bol peniaze, ktore teraz mame investovat a za 5-6 rokov kupit z vynosov karavan podla mojich predstav viacmenej bez kompromisov. Toto sa ale zmenilo a karavan budeme potrebovat uz buduci rok pred letom.
Ake dalsie vybavenie je nutne pre nase vyuzitie (1-2 noci kazdy vikend + nejaka povedzme 1 tyzdnova dovolenka)?
Alebo naopak ake vybavenie pre nas nie je vhodne?
V akych cenach sa cca. budeme hybat za 10-20 rocny karavan?
Pojde o pouzivany karavan - nasiel by sa niekto z okolia Tatier ochotny pomoct pri obhliadke konkretnych karavanov?
Uvedomujem si dalsie naklady na karavan ako su samotne kempy, myto/dialnicne znamky, zvysena spotreba PHM. Tiez mi je jasne, ze casto budem nuteny prekrocit MPR aby som vsetko stihol (naozaj jazdit 70-80km/h ako to vyzaduju niektore staty, teda pomalsie nez kamiony, nebudem). S akymi pokutami ratat ak by sme vsade (teda v zahranici /povedzme 2-4 cesty rocne/, na Slovensku to nie je problem) jazdili napriklad 100-110km/h (pri vyuziti Waze)? Najde sa niekto kto ma podobne vyuzitie karavanu? A bol by ochotny zdielat skusenosti?