Novy asi budou s AC/DC menicema, ale ja jsem za toroid s mustkem rad. Ten bude fungovat jeste za 100 let, coz se o menicich rict neda, obvykle odejde vstupni hlavni stabilizacni kodan a vezme s sebou spinaci tranzistor primaru. Bastlir si poradi, ale laik plati, plati a plati.
On ten Dometic ma i stabilizovany vystup 12 V, je tam 7812 linear, takze vystup 2 A a kupodovu na to neni nic pripojeno :-), zrejme prave pro tech naprosto mizernych 24 W. To je uplne naprd, ani k USB nabijeckam se to nehodi, protoze ty maji vlastni DC/DC menice a schroustaji vsechno.
Nicmene, v ramci uprav jsem ted spichnul elektroniku pro nabijeni AGM baterie od moveru s hlidanim konecneho vybijeciho napeti a krmenim ze zasuvky auta + 230 VAC, koncem zari kdyztak popisu pro inspiraci v odpovidajicim vlakne. Pristi rok to rozsirim o par fotovoltaik, pak budu mit mozna nirvanu :-)
Na tom odporu je ztrata 0,7 W, to vubec neresim, ale chtel jsem mit dva vykonove stupne. Co je spis potreba si pohlidat, je to napeti. Muj zdroj, original vestaveny Fendt, totiz dava sice usmernene 12 VDC, ale ne stabilizovane. Proste je to vystup z plneho mustku, takze 12 V efektivnich a sinusove pulvlny. Jake bylo diveni, ze tiche elektronicky rizene ventilatory nechtely jet. Supnul jsem pred ne diodu a elektrolyt a byl klid (ano, trosku se zvedlo napeti, ale vem to cert). Takze pokud nekdo bude hledat, proc mu ventilator na baterii bezi, ale na 12 VDC rozvodu z trafa ne, pak je to presne tento problem.
Já jsem skromnější, mám jen 2 za horní mřížkou, ale napájené sériově, takže takřka neslyšné a zároveň bez ztáty na odporu.
Taky mám tři ventilátory,Jeden je u spodní mřžky nasává vzduch a dva u horní tlačí teplo ven.
Koupil jsem v TME tri nejtissi ventilatory na 12V, co tam meli, spojil paralelne a pripojil je pres LED podsvetleny tripolohovy prepinac 0-min-max, pricemz "min" (nocni rezim, ventilatory nejsou absolutne slyset) jsem proste dal seriove pres odpor nejakych 27 Ohmu/3W. Napeti jsem si vytahl rovnou od svorkovnice lednice. Ventilatory jsem pripevnil vrutama rovnou k plastove horni mrizce z vnitrni strany. Funguje paradne. Odporem jsem obesel vecny problem s nemoznosti PWM regulace BLDC ventilatoru. Jednoduchy PWM regulator pro SS motory nefunguje a pridavnou stabilizaci dioda+kondenzator je prubeh nelinearni a stabilita silne zavisla na odberu motoru ventilatoru. S odporem zadny problem a vykonova ztrata nestoji za rec (vsechny tri ventilatory berou pod 2 W).
Ahoj Ponka,
u starší lednice Vitrifrigo C60l DX NA bývá často problém s únikem chladiva nebo opotřebeným kompresorem. Nejlepší je obrátit se na autorizovaný servis Vitrifrigo, musí být schopni lednici zkontrolovat a případně dobít chladivo nebo vyměnit díly. Můžeš také zkusit místní servis zařízení pro obytné vozy, často mají zkušenosti s takovými modely. Pokud oprava bude drahá, možná se vyplatí investovat do novější lednice. Hodně štěstí!
kompersor4ČlenPřidáno
před 10 měsícůPoužil som ku absorpčnej chladničke prídavný ventilátor Brunner Vento. V júni 2025 veĺké horúčavy na Peloponéze neboli, takže ventilátor mraziaku trochu pomohol...Pri vonkajšej teplote približne 30°C bolo v mraziaku okolo -6°C /foto/
Upravil kompersor4 dne 08.07.2025 15:39,
před 10 měsíců
kompersor4 Připojili následující obrazek:
Vlasta49ČlenPřidáno
před 12 měsícůUž to to tady někde psal - taky jsem měl pořád problémy s absorpční lednicí až jsem se naštval, zainvestoval do kompresorové stejných rozměrů, přitom vnitřně větší a s šuplíkovým mrazákem dole. Od té doby klídek a paráda.
za par korun.v HR na slunci v lednici 4stupne.Buerstner Aviano
Upravil karabinka6318 dne 24.04.2025 19:23,
před 1 rok
karabinka6318 Připojili následující obrazek:
montegoČlenPřidáno
před 1 rokTomik Kralu:
Jasná věc - pozor na to.
Ale teplota v lednici 12 st. byla dosažena jako extrémní v odpoledních hodinách s osluněnou stěnou obytky na straně kde jsou záda lednice (v ranních hodinách v lednici bylo cca 4-5 st.), jinak lednice jede v běžných letních teplotách okolo 5-8 st. normálně a pokud "přepísknu" regulaci na max - pak je v polici pod mrazákem i okolo 2 st..
Preventivně - u moře do lednice dáváme pouze balené potraviny, konzervy, pivo aj., ostatní rizikové nebo nebalené věci jdou rovnou do mrazáku. A vhodná tepelná úprava je bez debat, to je základ :-).
Jezdíme od roku 1994 skoro každoročně Balkán, takže nějaké zkušenosti s těmi teplotami jsou. Ale poslední roky jsou vedra už neúnosná, takže asi skončíme :-(.
Tenhle problém absorpčních lednic jsem řešil už u prvního karavanu v roce 1998 malým ventilátorkem na radiátoru zezadu lednice, výsledky byly však nedostačující. Duoventilátor ve výstupním větracím otvoru (otvor musí být co nejlépe vyplněný rámečkem ventilátorů a mezery okolo rámečku nejlépe zatěsnit) dokáže vzduch okolo radiátoru lednice dostatečně rozproudit, chlazení je pak nesrovnatelné se stavem bez nucené zadní ventilace. U mě dobrý :-).
montego
......... absorbční lednice Thetford N3142 bez problémů uchladila v řeckých 35-38 st. na 8-12 stupňů.
Nechci tady strašit, ale bakterie se množí od 5° C. Takže uchovávat potraviny při teplotě 8 - 12°C je vyložený hazard. Vím o čem píši. V roce 2022 jsem po nákaze kampylobakterií skončil dočasně na vozíku a dodnes nechodím jako před nákazou a už to asi lepší nebude. A to čím jsem si prošel za měsíc pobytu v nemocnici nikomu nepřeji. A to mohu hovořit o velkém štěstí. Mohlo to dopadnou mnohem hůř.
Upravil Tomik Kralu dne 10.04.2025 20:33,
před 1 rokkompresor4:
A dá se někde na to najít odkaz. Moc by mě zajímalo jak to funguje.
montego :
Mě to nepomohlo u obytného přívěsu ani u auta.