Vegan - to mluvíte teoreticky, nebo jste měřil? Chce to po studiu na internetu vzít do ruky měřáky (ne šunt za 500Kč) a měřit vnitřní odpory, proudy, napětí.... Provedl jsem dóóst měření, mluvíte hezky, ale je to s odpuštěním nepřesné. Jistě, pokud připojím zátěž 150A změní se napětí cca o desetiny V, pár ampér pro aku 100 - 220Ah neudělá ani 0,001V. Píšete o BMS - ta nebalancuje, monitoruje a chrání a jen zapíná balancer při dosažení nastaveného napětí (většinou 3,6V nebo tak jak si nastavíte pokud jej vyrábíte) a ještě to není u všech stejné. Pokud píšete o kapacitním balanceru ten pokud jsou články srovnané bere cca 1,2 mA a nebalancuje. Solár do toho pere pouze Float napětí, (3,35V na článek) pokud došlo k dosažení bulk po stanovenou dobu, tj doporučených 5 - 10 minut. Atd atd...Ono je toho k povídání trochu víc.
Ahoj, stavím si baterku a narazil jsem na jednu věc, na kterou neznám odpověď, tak prosím o pomoc, pokud někdo ví.
Používám Daly Smart BMS LiFePo4 4S 12V BT 100A a v menu je položka viz. obrázek "diff volt protect". Tato hodnota je nastavená na 0,26V a nelze nijak změnit přes BT aplikaci nebo nevím jak. Všechny ostatní parametry lze měnit.
Znamená tato hodnota, že pokud se články rozhodí o více jak 0,26V, tak se baterka odpojí od dodávky energie či od nabíjení? Je tato funkce v BMS aktivovaná, nebo je to jen nějaký čínský nesmysl v aplikaci a v samotné BMS vůbec není? Máte nějakou zkušenost?
karlic Připojili následující obrazek:
Ondra T2ČlenPřidáno
před 4 rokyU mne ten parametr zmenit lze. Mám bms cca z letošního ledna. V jiném tématu je foto. Ale neumím otestovat funkci. Články se mi liší jen až na tisicine.
Přišla mi z Daly odpověď, že se nic s funkcemi baterky nestane, bude pouze upozornění v apošce.
"when you set diff volt protect value to 0.26V, when the actual difference voltage really reach 0.26V, bms will show alarm on app, you can see it. But it can't cut off charging or discharging, only show alarm,not cut off."
Ahoj,
jakožto člověk nezkušenej v oboru elektro bych rád poprosil o radu.
V aplikaci Solmax na mě včera vyskočila výstražná zpráva (viz příloha) a ukazovalo to napětí LiFePo4 baterky 10,6 V, ale nabito na 100 %. Svítivost ledkovýho pásku na tu baterku zapojenej výrazně kolísala. Nezávislý horkovzdušný topení hlásilo chybu blikáním diod. Vzal jsem klíčky a šel auto projet, jestli se baterka nedobije. Cca po hodině jízdy aplikace ukazovala napětí na baterce 11,6 V a půl hodiny po skončení jízdy bylo napětí zpátky na 10,6 V a už jsem nezapnul nic co je z baterky napájený.
2 roky stará baterka je napájená solárem a alternátorem. Při nastartovanym motoru jsem naměřil napětí na LiFePo4 14,5 V, po vypntuí motoru 13,5 V. Napětí na kontaktech soláru 21,5 V. Když mam nastartováno, baterka funguje v pohodě, jak se zdá.
V příloze: screeny ze Solmax aplikace (nabití 0 % a 100 % mezi sebou neustále přeskakuje), screen z Victron aplikace a fotka celý sestavy.
Může bejt špatnej kontakt, je baterka před smrtí, nebo kde byste hledali chybu?
Předem se omlouvám za případný nepřesnosti a chybějící info a kdyžtak doplnim.
Upravil Heble dne 05.06.2022 14:39,
před 4 roky
Heble Připojili následující obrazek:
Ahoj, pokud není problém v akumulátoru, tak bych ho externí nabíječkou ihned dobil a nenechal na napětí 10,5 V.
Nejdříve bych odpojil přívod ze soláru do regulátoru a následně odpojil akumulátor a pořádně ho nabil. Po nabití bych udělal zátěžovou zkoušku akumulátoru a zjistilo by se, zda je OK.
Pokud je OK, zapojil bych vše zpět a měřil, zda při vypnutých spotřebičích neteče proud z akumulátoru. Pokud ano, byl by problém na cestě z akumulátoru.
Já mám úplně stejný problém teď při stavbě nové baterky a u mě je problém v tom, že jeden ze čtyř článků má výrazně vyšší napětí při nabíjení a ochrana v BMS zastaví proto nabíjení, aby ten jeden článek nezničil i když ostatní články jsou vybité. Řešením bude aktivní balancer. V BMS je také balancer, ale slabý a ten to neubalancuje. Toto je nejčastější problém, proto je balancováni napětí článků tak důležité. Zajímavé také je, že do 90ti procent při nabíjení jsou články v pohodě do 0.003V a teprve potom se u prvních tří přestane zvyšovat napětí a roste napětí pouze u článku 4. Články nové, koupeny v CZ, stejná série i vnitřní odpor. Inicializace provedena prodejcem. První nabití 202Ah pomocí 15A Victron do 14.2V
Solární MPPT Victron 14.65V (obrázek) tlačí a žádný proud neteče, takže je zapnutá ochrana nabíjení v BMS. Dále se domnívám, že nikdo solární regulátor nepřenastavil na LiFepo4, protože 14,65V je docela hodně. Victron má v profilu doporučeno 14.2V. Takže moje domněnka o přebitém jednom článku přetrvává.
Bohužel jsem o víkendu nikde nesplašil nabíječku, takže jsem baterku jenom odpojil. Po vyndání baterky naměřeno voltmetrem 8,55 V. Victron ukazuje 14,6 V. Solmax androidí aplikace mi nechce jednotlivý články ukázat (u iOS mi to dřív tušim šlo). Elektroinstalace provedená specializovanou firmou v Praze, zatim nebudu jmenovat. Protože v elektru nemám zkušenosti, byl jsem jim tam to dneska ukázat a jejich odhad je chyba v BMSce, ale podle reakcí se s tim často nesetkávaj a sami byli zmatený. Baterku si nechali a pokusej se zjistit kde je problém, popř. jí reklamovat u Solarfamu, tak uvidíme (je to přesně 2 roky od instalace). Ještě jim řeknu o tom nastavení regulátoru.
Jinak díky moc za reakce.
Ahoj, dbal jsi mojí rady a odpojil nejdříve solár od regulátoru?
Když Victron ukazoval 14,6V, tak si měl obytku na 230V nebo ne? Neboli, běžela nabíječka na 230V?
Pokud by si měl totiž auto na 230V, tak by elektronabíječka dávala těch 14,6V a poté by ten údaj ze solárního regulátoru nebyl regulérní, protože on měří stav na drátě k baterce a jestli tam to napětí cpe on nebo nabíječka, to nerozezná. Aplikace v mobilu (BMS) měří stav článku uvnitř baterie a venkovní připojovací kontakty jsou odpojeny buď od nabíjení nebo od čerpání energie popř. od obého.
Nabíječka 230V např. Nordelettronica NE287 cpe při přepnutí na LiFepo4 maximum co unesou články a to 14,6V / 13,8V a BMS dle nastavení může stále lagovat a vypínat nabíjení. Já jsem proto raději přepnul na GEL, kde je napětí 14,1V / 13,8V i Victrony (DC-DC a MPPT) mám na 14,1V.
BMS mám na 14,2V, abych měl trošku prostor pro rozbalancovaný článek (3,55V na článek). Se to špatně vysvětluje, baterka je součet napětí 4 článků. V mém případě v rámci současných testů: Pokud bude mít každý článek ideál 3,55V x 4ks = 14,2V. Většinou se stane, že první článek dosáhne 3,55V a ochrana BMS článků zastaví nabíjení a ostatní 3články mají třeba po 3,45V. Pak je součet 3,45V x 3ks + 3,55V x 1ks = 13,9V a víc to nenabiješ, kdyby ses zbláznil na těch 14,2V. Baterka bude většinou ukazovat 100% nabití. Baterie je odpojena od možnosti nabíjet (čerpat energii lze). Jelikož je hystereze v BMS nastavena na 0,1V na článek, tak nabíjení se obnoví až napětí klesne o 0,1V, to je v mém případě 3,55V-0,1V=3,45V. Toho dosáhnu až baterku trochu vybiju. Pak začne znovu nabíjeni všech článků a zase to zabrzdí ten nejrychleji nabitý a tak pořád dokola. Jediným řešením je výkonný aktivní balancér, 5A bude stačit, který články srovná i když nebude probíhat nabíjení. Standardní balancéry v BMS totiž vyrovnávají napětí na všech článcích pouze při nabíjení a ještě k tomu tak malými proudy, že je to vlastně nepoužitelné.
Takže shrnutí pro tebe, pokud nemáš v baterce aktivní balancér, tak doporučuju si ho za 500Kč koupit a nechat dozapojit. Já teď testuju i s vypínačem při dlouhodobé odstávce auta viz. obrázek.
Upravil karlic dne 06.06.2022 15:44,
před 4 roky
Měnič na 230V používám výjimečně a pří měření byl 100% vypnutej, jestli se ptáš na tohle. Jinak DC-DC nabíječka po nastartování zahučí trochu hlasitěji, pak při nabíjení je slyšet jenom zlehka. Teď sice zahučí, ale pak hned úplně zitchne. Jasně, součtu napětí článků rozumim. Může se stát, že tři články jsou v pohodě a maj třeba těch 3,55 V a jeden má 1 V nebo je úlpně mrtvej?
Otázka zněla, jestli si měl kabel z obytky zastrceny do veřejné elektrické sítě? Neboli jestli běžela normální nabíječka na 230V?
Jak jsem psal výše, články jsou koupeny z CZ ověřeného kvalitního dodavatele a jsou to LiFePO4 202Ah 3,2V LISHEN. Po iniciaizaci prodejcem byly všechny naprosto v pořádku a v rozsahu pro nabíjení pouze 80% mají kapacitu (vybíjeno 10A) vyšší a to místo 202Ah mají 210Ah. Kdybych použil celý napěťový rozsah, tak by byla kapacita snad i 220Ah. Věřím, že si to časem sedne, rozhodně o tom tady napíšu, protože se to může každému hodit. Na druhou stranu si myslím, že běžný uživatele baterky používá a vůbec se o ně nezajímá a ani neví, že není něco v pořádku, dokud se baterka nepo*ere. Kde jsem koupil tu krabici máš v SZ, asi není povoleno zveřejňovat komerční prodejce.
Ten BT modul mám schválně venku na krabici, protože u DALY BMS nelze změnit heslo pro konfiguraci a vždy při nabíjení se BT aktivuje. To znamená, že jakýkoliv cizí zlobil ti může bezdrátově změnit konfiguraci a baterku zničit. Takže já ten USB kabílek budu z toho BT modulu odpojovat, není zapotřebí pro běžný provoz.
Upravil karlic dne 08.06.2022 08:26,
před 4 roky
Díky, mám články ze stejného zdroje. Chtěl jsem vědět odkud máš krabici ale po ránu jsem to asi nevyjádřil přesně. Už jsem ji však našel, předpokládám Ali - Turmera. Vejdou se do ní i moje nové 280Ah články i Dally BMS.
Dík, a ta baterka - dobrá práce.
Mimochodem, moje dosavadní 180Ah (fotky a popis jsou někde výše ve vlákně, 180Ah, BMS Dally 120A, Bluetooth, aktivní balancer 1,2A, přidám USB kabel pro propojení s PC) bude na prodej. Za cenu součástek z Ali. Je rok stará, používaná však jen loni dva měsíce na podzim, přes zimu až dosud uskladněna v domě. Pokud by měl někdo zájem, pošlete SZ.