Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Trakční baterie LiFePO4

Poslední aktualizace před 6 měsíců
P
petr a pajaČlen
Přidáno před 4 roky
Ahoj ,nebo tady, www.wcs-mobiletec... 188Ah
pod sedadlo ducata a mají i držáky.
Petr
mbmbČlen
Přidáno před 4 roky
Jarda885 - Liontron pod sedadlo
150, 200 a 300Ah. A lze i arktická varianta do -20...
Nerozumím Tvému příspěvku ,, minimálně do 200Ah"
www.liontron.cz
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 4 roky
Ten Liontron vypada hezky, jen ta cena 50000Kč je trochu mimo moje představy. Mám v plánu koupit modraky 200Ah - cca 14 tis.Kč, BMS 2,5tKč, drobnosti a krabice atd 1t Kč. Doufám, že mě to komplet vyjde kolem 18tis. a to je cena, kterou jsem ochoten dát s tím, že budu doufat, že vydrží min. 10 let. Jinak bych asi zase koupil AGM, která mi už letos bude kroutit pátý rok, tak jsem zvědav co jestě letos předvede.

Ta arktická verze by mě stejně nespasila, celouzimu ji mit v autě, tak bych se klepal jestli náhodou neklesne teplota na -22 a baterka za 50tis. je v pr...
Upravil HAF22 dne 12.03.2022 00:28, před 4 roky
F
FerkoČlen
Přidáno před 4 roky
To info o -22 stupňoch je asi nepochopené. LiFePo4 ti vydrží aj do - 50 stupňov, ale nabíjať ho väčšími prúdmi môžeš len nad určenú teplotu. Či je to u verzie Arctic - 22, si pozri u konkrétnej batérie.
J
Jarda885Člen
Přidáno před 4 roky

mb napsal:

@mb - Jarda885 - Liontron pod sedadlo
........ ,, minimálně do 200Ah" Nerozumím Tvému příspěvku ,, minimálně do 200Ah"

Nemám jiné informace než z osobního jednání na výstavě v Praze v listopadu 2021.
Pamatuji si, že ten člověk mluvil o 200 Ah.
Mezitím jiní diskutující zde uvádějí i vyšší kapacity.
Upravil Jarda885 dne 12.03.2022 14:17, před 4 roky
K
karlicČlen
Přidáno před 4 roky
Dle mého zjištění, jsou dnes nejlepší z komerčních LifePo4 baterií baterie Bulltron vyrobené v Německu. http://www.bulltron.de/index.html Na jejich stránkách mají i velikosti. Pod sedačku v pohodě 300A !
Parametry také úžasné, prizmatické články, balancer úžasných 5A, počet cyklů více jak 7000 při vybíjení do 80% kapacity, záruka 5let, bluetooth, aplikace, výroba a montáž v Německu.
Jen nevím, kde se v ČR prodává.

Datasheet 12,8V 200Ah LiFePO4
Baterie BullTron LifePO4 jsou optimální náhradou olověných baterií všechny výhody lithium-železo fosfátových baterií.
Nabízejí snížení hmotnosti až o 80 %
Vysoká zásoba energie a stabilní napětí i při extrémech
Baterie byly speciálně vyvinuty pro zajištění optimálního provozu, poměr velikosti, hmotnosti, výkonu a životnosti
Extrémně dlouhá životnost
3500 cyklů při 100% DOD/hloubce vybití
nebo 7000 cyklů při 80 % DOD/hloubka vybití
Výhody baterií BullTron
- Výroba a montáž v Německu
- 5 let záruka německého výrobce
- Servis, údržba a opravy v Německu (do 1 dne)
- šroubované pouzdro (lze otevřít)
- Žádné lepené a svařované součásti
- Všechny komponenty (články a BMS) vyměnitelné (přišroubované)
- Použití vysoce kvalitních a odolných komponentů
- Až o 75 % delší životnost než jiné LiFePO4 baterie
- Až o 45 % menší a až o 35 % lehčí než jiné LiFePO4 baterie
- Všechny velikosti baterií do 300Ah vhodné pro instalaci pod sedadlo
- Automatické vypnutí baterie v případě zkratu

Všechny baterie jsou vyrobeny z výkonných článků s dlouhou životností (LiFePo4) s integrovaným systémem správy baterií (BMS). BMS trvale chrání jednotlivé články a celá baterie z pře-/podpětí, nad/pod teplota, přetížení a zkrat (automatické vypnutí bez poškození).
Battery Management System (BMS) integrovaný Smart BMS s aktivním 5A balancerem
Monitorování Bluetooth 4.0 s aplikací pro chytré telefony.
www.bulltron.de/media/images/li280b150-12-large.png
karlic Připojili následující soubor:
datenblatt-bullton-300ah_1.pdf [691.73kB / 263 stažení]
karlic Připojili následující obrazek:
bulltron_300a.jpg
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 4 roky
Až na tu cenu, ta je už naprosto šílená.
K
karlicČlen
Přidáno před 4 roky
Jo cena za 200A je šílených 45.000Kč, ale LionTron stojí ty samé peníze a LionTron má horší balancer a horší typ článků tj. cylindrické.
Proto pokud mám utratit velký peníz, tak raději za Bulltron.
Také asi nikdo nevyužije 7000 cyklů, protože to by znamenalo při každodenním použití životnost 20 let.
R
RudyČlen
Přidáno před 4 roky
A nebo koupit kvalitní prismatické články, přidat Dally BMS, 5A balancer a baterii si poskládat. V Bulltron není nic jiného. Všechny komponenty 280Ah baterie lze dnes i přes značné zdražení koupit za cca 20 000 Kč.
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 4 roky
Mivvy je dobrá volba, ale na hlavní stránce je velké upozornění:
Vzhledem k našim výrobním kapacitám a vysokému zájmu zákazníků o hotové akumulátorové sestavy typů AkuSet, AkuBox a PowerCase od 1. března 2022 dočasně pozastavujeme možnost jejich objednání na našem e-shopu. Termín dodání pro již objednané výrobky odhadujeme na dva až tři měsíce.

A vzhledem k tomu, že nejsou ani žádné samostatné články (momentálně běží předobjednávky na dodávku ve druhé polovině května), tak nevěřím tomu, že se v dohledné době rozjede možnost objednat nějakou sestavu. Spíš očekávám, že až dorazí ta zásilka v květnu, tak už bude taky všechno rozebrané. Já jsem objednával články a další věci v únoru a to už jsem byl v předobjednávkách na konec února a týden po objednání už byla vyprodaná i další zásilka v půlce března.

Ten kdo čekal s nákupem lithia na jaro bude mít nejspíš smůlu, protože velkou část baterek požerou baterie do solárních elektráren a elektromobility, dodávky z Číny váznou, protože jsou lockdowny v Šenčenu a v přístavech, cena dopravy od loňského roku stoupá na násobky, nejsou kontejnery a spojení vlakem po hedvábné stezce vede přes Rusko, takže tudy plno evropských odběratelů už nic vozit nechce..
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
Petr Dubí - Ano není to na teď. Mám s nimi velmi dobré zkušenosti včetně tech. poradenství. Mám předobjednané články, moje zkušenost sice není úplná ale balancer 5A u Bultronu se mi jako silný nejeví pro nabíjení direkt z motoru, kdy teče do vybité LFEPO baterie 30 - 40A, nevím snad stačí.
K
karlicČlen
Přidáno před 4 roky

bob7373 napsal:

@bob7373 balancer 5A u Bultronu se mi jako silný nejeví pro nabíjení direkt z motoru, kdy teče do vybité LFEPO baterie 30 - 40A, nevím snad stačí.

Balancer - vyrovnává pouze napětí mezi jednotlivými články baterie
[u]Nepleteš si náhodou BMS s balancerem?[/u]
Balancer 5A je totiž od Bulltronu nejsilnější na trhu z komerčních baterií, ostatní mají balancer většinou kolem 0,02A až 0,4A

Asi ses domníval, že mluvíš o BMS, takže parametry
BMS Bulltron
Doporučený max. nabíjecí proud 100A
Max.nabíjecí proud (krátkodobě) 200A
Doba trvání vybíjecího proudu 200A
Max.výbojový proud (krátkodobě) 500A
Upravil karlic dne 22.03.2022 12:02, před 4 roky
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
Nespletl, 5A balancování jsme dělali u 20Ah záložních baterií pro rychlé nabití a bylo to tak akorát, mám na pokusy ve svém autě100Ah Winston + 120Ah modré LIFEPO4 a co jsem zatím změřil pokud je opakovaně zatěžuji 2kW měničem při rychlém nabíjení jsou rozhozené. Problém je, že některé BMS pokud nestačí balancer a jeden článek dosáhne 3,6V nabíjení vypnou, tzn ne všechny články jsou plně nabité. Jak moc záleží asi na parametrech nabíjení a vybíjení, způsobu provozu. Zatím se mi nepodařilo najít čas na vybití do 5 - 10% a spuštění nabíjení alternátorem který dává 220A, při nabíjení baterie na vybité na cca 70% byl nabíjecí proud přes průřez 6mm2 něco přes 30A.Holt to budu muset změřit.
K
karlicČlen
Přidáno před 4 roky
Nevím jestli si rozumíme, já se bavím o aktivním balancéru, třeba tomto
https://heltec-bms.com/project/3s-4s-...-balancer/ , který balancuje pořád ať se nabíjí nebo nenabíjí a balanční proud si dynamicky upravuje podle míry rozhození jednotlivých článků. Je aktivní, čili na svůj provoz spotřebovává i nějakou malinkou energii cca. 0,012A, tj. cca. 9A za měsíc. Aby při vybití baterie aktivní balancer nevybil totálně články, tak při. krizovém nízkém napětí 3,0V se vypne a bere potom 0,0001A. K tomuto konkrétnímu balanceru lze připojit i vypínač, který se připájkuje na plošky u nápisu RUN (standardně jsou procínované k sobě). Potom si můžeš balancer třeba i vypnout při dlouhodobé odstávce auta, aby balancer nevybíjel články.
Upravil karlic dne 23.03.2022 10:15, před 4 roky
karlic Připojili následující obrazek:
balancer5a.jpg
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
Je trochu nepřesností v chápání co je kapacitní, aktivní a pasivní. Jinak tyhle používám od začátku vyzkoušel jsem několik druhů, ale 10A, pokud nabíjí jen solár tak dobré, ale v případě baterie často zatěžované velkými proudy a dobíjené velkými proudy tyto balancéry nezajišťují vypnutí nabíjení pokud jeden článek přesáhne 3,6V a nezajistí rovnoměrné nabití, při nabíjení většími proudy zajistí jen vyrovnání napětí na základě rozdílů mezi články, u 100Ah baterie a 230W soláru to funguje vcelku dobře. Co se týká nabíjení je zde spoustu názorů, Karel Prokop toho pustí hodně ale samozřejmě ne všechno. On je asi rozdíl mezi optimálními parametry pro solární elektrárnu doma s baterkou 48V a víc, UPSkou pro server a systémem v obytce s 12V - boostery, nabíječkou 230V soláry, měniči. Proto se zde občas lidi nemohou shodnout. Platí to co říká Karel- řekni co, jak a kdy budeš používat a já to namontuju. Pokud jsem konzultoval nabíjení s techniky výrobců článků nebo s techniky montážních firem nedověděl jsem se stejné věci - jen mantinely za které se nevyplatí jít a doporučení jak to dělají oni - např. Balancér by měl mít teoreticky stejný vyrovnávací proud jako je největší nabíjecí, pokud jsou články OK ale stačí i polovina, no v praxi se používá i 1/4 no i míň podle aplikace článků. Protože mě to zajímá postupně ověřuji a měřím - toť vše. Třeba jsem si myslel v souladu s technikem prodejce a TL- MPPT regulátor má čidlo teploty takže pokud je v místě baterie nastavím 5 stupňů pro odpojení nabíjení tak se nabíjet při poklesu teploty přestane. Pravda je že čidlo teploty v regulátoru slouží pouze k vypnutí regulátoru při přehřátí. K vypnutí nabíjení při poklesu teploty je nutno jedno čidlo baterie zapojit do IT sítě regulátoru ....pak regulátor vypne nabíjení při poklesu teploty. Atd.
Jirka VospalekJirka VospalekČlen
Přidáno před 4 roky
Dobrá, tedy je vhodhný např. ten Bulltron 150 AH do aplikace v obytce, kdy měnič používám /2 kw asi tak 5x ročně a nabíjím to buď kabelem přes EBL Schaudt 99 nebo alternátor (euro 4, takže běží pořád). Olovo 115 AH mi vydrží cca 2-2,5 dne na horách v zimě, v létě logicky déle. Ale je čas to nahradit, hmotnost posádky stoupá a nároky teenagerů na elektřinu také. Solár nechci, stojím v hale a na jednom místě stejně nevydržíme déle než 2 dny, jak za těch 8 sezón vím. Auto mi běžně stojí na hale připojené k 220 V. Kapacita LIFEPO4 zvažuji s nároky do budoucna mezi 120-150 AH a nerad bych měnil i EBL - cena tak do 25000 - 30 000 Kč. Co doporučíte?
V
VeganČlen
Přidáno před 4 roky
Ahoj, dovolím si také přispět do diskuze.
Nově mám LifePo4 složenou z EVE 280Ah, ano vím, že je to levné řešení, ale vzhledem k tomu kolik mne ta sranda stála tak pokud vydrží 8 let v mém použití, tak sice to nebude vše co bych od ní čekal, ale zase za tu cenu což je cca 40% toho co tu některé baterky s kapacitou cca +/- 300AH se zmiňují mi příjde fajn a sklidným svědomím ji pak vyměním, že jsem za své peníze dostal co jsme chtěl :-)
Mne osobně ekonomicky nedávalo smysl kupovat baterku za cca 60k, při vědomí, že za 8 let ceny této technologie zase budou níže, nebo tu bude lepší / levnější alternativa.

Ale k "aktivnímu balancingu" doporučuji těm co neznají shlédnout toto video: https://youtu.be/1KgcYDUvVxc
Andy tam docela dobře vysvětluje a i názorně ukazuje, kde je zakopán problém s aktivním balancováním, jež se provádí jindy než při plném nabytí jednotlivých článků ( nikdo z nás články předpokládám na 0% 2,5V nevybíjí a tak o druhé možnosti nemá smysl mluvit ).
V podstatě jde o to, že i relativním srovnání napětí jednotlivých článků, se nesrovná úroveň nabytí jednotlivých článků a tedy aktivní balancing za cenu požrání části kapacity baterie, srovná částečně díru ve Voltáži na článku mezi jednotlivými články, ale nesrovná úroveň nabytí jednotlivých článků a rozdíl může být klidně 35%+ a je pak otázkou, pokud se někomu během pár cyklů takto výrazně rozjede napětí na článcích od poslední chvíle kdy auto přes týden stálo a byl čas, aby se baterie vybalancovala skrze BMS, zda by už neměl uvažovat o tom jestli spíše v baterii jako celku není někde něco špatně... článek, kontakt, etc...

Nic méně ano jsem víceméně laik a tak čerpám s toho co na internetu naleznu, takže je dost možné, že mne tu kapacity ( a to myslím zcela upřímně ) jako např. Karel Prokop, nebo někdo jiný argumentačně semele.
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
Video jsem zhlédl, autor se snažil, nicméně některé závěry jsou zavádějící. Jako kapacitní balancer používám jiné zařízení a tvrzení "V podstatě jde o to, že i relativním srovnání napětí jednotlivých článků, se nesrovná úroveň nabytí jednotlivých článků a tedy aktivní balancing za cenu požrání části kapacity baterie, srovná částečně díru ve Voltáži na článku mezi jednotlivými články, ale nesrovná úroveň nabití jednotlivých článků a rozdíl může být klidně 35%+ je fyzikálně nesmyslné, jelikož pak by nefungoval žádný balancer, úroveň nabití koresponduje v nějaké přesnosti dané výrobou s napětím článku. Demonstrace na malých článcích nemusí zcela korespondovat s velkými články. Prováděl jsem podobná měření jak Andy, s poměrně přesnými měřáky (2ppm volty a 2% proud). Po konzultaci s techniky dodavatelů i zde jsou mé pohledy jiné. Vyzkoušel jsem 2 dostupné kapacitní balancery HA02 a https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?b...ky-p320205 s poměrně dobrým výsledkem, články srovnané do 0,01V. Tyto balancery vybíjejí ve srovnaném/klidovém stavu baterii minimálně - 1,2 mA. Mnohem hůř je na tom baterie pokud je nabíjení řízeno BMS, která dá balanční proud 200mA nebo i trochu víc a jeden článek se dostane nad 3,6V a nabíjení skončí nedobitím zbylých článků - může se stát při nabíjení a vybíjení většími proudy.(měnič 2kW apod)- proto mám balancér do 20A na článek, napětí nabíjení 13,8V a float 13,4V (kapacita baterie je využita na cca 96 - 98%. Baterkám škodí setrvání na napětí nabíjecím déle jak cca 10 minut.. Můj názor je, že pokud používám měnič do cca 800W, mám ochranu proti vybití i přepětí na AKU, nabíjím proudy do vcca 20A při kapacitě 100 - 200 Ah jsou kapacitní balancery vyhovujícím řešením s tím, že je při odstavení vozidla vypnu.S Andym i když odvedl hezkou práci se podle mých měření dá souhlasit částečně.
V
VeganČlen
Přidáno před 4 roky
[quote name=bob7373 post=297758je fyzikálně nesmyslné, jelikož pak by nefungoval žádný balancer, úroveň nabití koresponduje v nějaké přesnosti dané výrobou s napětím článku.[/quote]

Problém je, že pokud baterii nemáš od všeho odpojenu tak napětí na článku přesně nevypovídá o jeho stavu nabytí a když k tomu připočteš určitou toleranci, kterou balancery mají tak dochází k tomu zkreslení, které ve výsledku dělá hodně procent.... Problém je zakopán v tom jak moc je vybíjecí křivka napětí v rozmezí 85% - 20% rovná, kdy se bavíme o pohybu v řádu setin voltů 3,33V = cca 90% a 3,23V = cca 20% Tedy 70% se odehraje na 0,1V tedy desetině voltu. pokud tedy voltmetry nejsou super přesné v rámci aktivního balanceru tak to prostě nesrovnají....

+ Se k tomu dá připočítat, že buď do baterie zrovna něco pere solár či jiná nabíječka, nebo z ní zrovna něco energii čerpá, což s napětím článků také hýbe... a každým jinak protože mají trošku jiný vnitřní odpor atd...

A co se týče setrvání na nabíječce, tak od toho se dá nastavit float V, a pokud U=floatV = U=článkuV který má v klidu sám o sobě při nabytí v mém případě 3,33V tak do něj žádný proud nepoteče a je to jako by na nabíječce nebyl avšak BMS, může v klidu balancovat.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 19
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025