Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 5 letTo kafe z této konvičky nemá chybu, kupovali jsme ji v Itálii v Carole, ale trochu menší, někdo nad tím ohrnuje, že to není pravé presso , ale podle mě to je opravdu super.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letMy máme papírově na 6 porcí, ale jsou z toho tak 2 český kafe. Kvalita mne také mile překvapila. Navíc je to rychlé, jednoduché a skladné. Přijde mi to lepší jak kávovar na kapsle, kde je chemická směs pochybné kvality, který bychom ani neměli kam dát.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letAktualizace - výkon motoru 2,3 l 140 s 9st automatem.
Jsme v Alpách a konečně mohu posoudit jak se chová nový 9st. automat ve spojení s motorem 2,3 140 v prudkých stoupáních (bohužel tento motor se již nevyrábí). Auto má skvělý tah a řazení je bez prodlevy i při výjezdu na prudké horské průsmyky. Zatím nikdy jsem neměl důvod přejít do módu ručního řazení jako jsem to v těchto situacích dělal se starou robotickou převodovkou. Jízdu do serpentin si tak opravdu užívám. To samé platí i při sjezdu, auto samo brzdí motorem až mi to kolikrát vadí, že to trochu víc nepustí.
Co jsem ještě vypozoroval tak originální Fiat odpružená sedačka, kterou jsem měl ve starém Ducatu byla na delší trasy pohodlnější než pilotní sedadlo.
Všem přeji krásné léto
Upravil Marhon dne 03.08.2021 20:43,
před 5 letMyslím že by bylo potřeba zdůraznit úpravu motoru na 180k aby to ostatní co nečetli od začátku nemátlo. Díval jsem se na BSR a v současné době mají pro 140k automat jen úpravu na 203k/462Nm.
Dotaz ke spotřebě AdBlue. Letošní auto má údajně přístřik AdBlue na dvě místa a tudíž je údajná spotřeba 12l/1000km. Je to vůbec možné?
Upravil Mira2B7 dne 05.08.2021 14:44,
před 5 let
HAF22ČlenPřidáno
před 5 let12l/1000km je doufám překlep, to snad bude na 10 000km - to bych vyděl jako reálné číslo.
S 9 st. automatem a 180 konovym motorem mam ted najeto 40 000 km. Automat radi dobre i pri sjezdech podrazuje dobre. Prvni automat, kde ani pri sjezdech manual nepouzivam. Manualne radim maximalne jen na konci sjezdu vyzsi rychlosti, aby auto prestalo brzdit.
Spotrebu AdBlue jsem nepochopil. Z jara jsem tankoval doma a pri prijezdu do spanelska po cca 2000 km svitila kontrolka a tankoval jsem 12l. Ted jsem tankoval doma pred odjezdem do albanie tedy po cca 8 000 km a jen 5 litru. Ptal jsem se ve fiatu a nedokazali rict. Rekli jen, ze lidi si na to stezuji. Tankovani je taky trochu problem. Musi se hodne pomalu, porad to vypina. Doufam, ze me nedojde ted v Albanii. U benzinky jsem stojan nevidel, ale v kandaku by snad AdBlue meli.
Mame jeste peugeota travellera a tam je spotreba AdBlue porad stejna a tankovani jde lip.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letto: Mira2B7
Ahoj,
vzhledem k tomu, že jedno čerpání AdBlue je max. za stovku, tak jeho spotřebu nijak zvlášť nesleduji. Prostě když se rozsvítí kontrolka tak tak ho vezmu při dalším tankování nafty. Podle mých odhadů je to zhruba každé čtvrté tankování. Zkusím se na to víc zaměřit. Tankování AdBlue chce trochu cviku, zhruba do 2/3 držím pistol naplno, pak už jenom pomalu přicmrndávám s častými pauzami. Při prvním cvaknutí končím a pistoli vyndávám tak, aby mi neukápla mimo hrdlo. Je lepší tankovat u stojanu pro osobáky, kde má pistole menší průtok.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letBěhem své letošní alpské cesty jsem se těšil jak s novou vestavbou konečně poprvé vyjedu na Passo Stelvio. Alpské průsmyky znám skoro všechny, ale ke Stelviu mám osobní vztah. V předcházejících dnech jsem si ozkoušel, že v běžných průsmycích auto nemá sebemenší problém s výkonem a i se svou délkou se dostane téměř všude co běžný osobák. Na Stelvio jsme vyjížděli ráno z Tonale, kde jsme nocovali za 4 EUR včetně servisu. Místní Area Camper Paradiso je sympatická tím, že na servis se zajíždí do vytápěné haly kde jsou hned dvě servisní místa. Je to samozřejmě kvůli celoročnímu provozu. Obsluha byl v našem případě velice ochotný chlapec s tělesným handicapem. Mohu se domnívat, že ho zaměstnává přímo město a celé místo je provozováno jako nezisková služba, čemuž by odpovídala i symbolická cena 4 EUR. Škoda, že podobný přístup nemají i česká města a obce. Dokážu si představit, že stejně jako fungují sběrné dvory, údržba městské zeleně apod., tak by město či obec provozovala za poplatek také servisní místo pro karavany (jako je to ve Svitavách). Nemuselo by pak docházet k vzájemnému osočování, kde kdo vypustil šedou vodu nebo vyhodil odpad, o likvidaci chemické kazety ani nemluvě. Pro úplnost, dost plné kempy ve Val di Sole chtěli za jednorázový servis bez přespání i trojnásobek této částky, což jim ale vůbec nevyčítám, protože jsou provozovány soukromníkem za účelem zisku a jejich nabídka je přímo úměrná vysoké poptávce. Je to osobní volba každého, kterou službu a kde si vybere. Jinak Tonale svými nevkusnými bílými paneláky spíše připomíná nevzhledná francouzská zimní střediska a má daleko k romantickým průsmykům v Jižním Tyrolsku.
Při výjezdu z Tonale jsem automaticky dal cestu do navigace a těšil se jak v poledne budeme na Stelviu. Bohužel navigace zvolila „nejkratší“ cestu, čehož jsem si při kochání okolní krajinou vůbec nevšiml. Místo přes delší širokou údolní silnici mne zavedla na jižní stranu Passo del Gavia. Došlo mi to až, když se silnice začala měnit ve strmě stoupající asfaltový chodník, místy široký tak akorát na našeho Knause. Do toho začlo obousměrně přibývat motorkářů a cyklistů. Do zatáček jsem si musel najíždět na dvakrát, přesné centimetrové couvání v 18% stoupání zpestřovali neukáznění motorkáři, kteří se mého zaseknutí v zatáčce snažili využít k předjetí. Z obou stran se v každé zatáčce nahrnuli okolo mne a čekali až někde vznikne škvíra. Těsně za auto jsem neviděl, jen jsem neustále slyšel pípání ze zadních senzorů jak se mi tam houfovali na zadním nárazníku, přesně v místech kam jsem couval. To samé se dělo před čumákem. Že by je třeba napadlo počkat, než zatáčkou projedu je ani nenapadlo. TOP situace bylo protisměrné setkání s českými kolegy ve stříbrném Transitu, které tímto zdravím. Ti na tom museli být mnohem hůř jak já, protože jeli jako jedni z mála dolu a museli se tak uhýbat všem. Aby toho bylo málo tak v nejlepším, začal varovný pískot, že mám málo nafty, který se pak pravidelně opakoval v každé zatáčce. Ač jsem měl minimálně ⅓ nádrže, tak počítač ze stylu jízdy vyhodnotil, že stav paliva je již pod kritickou hodnotu. Občas jsem zahlédl, že okamžitá spotřeba byla 50 litrů. Nahoře se pak počítač srovnal a začal znova ukazovat dojezd přes 200 km. Druhá severní strana Průsmyku Gavia je již široká asfaltka kam jezdí i autobusy. Následný výjezd na Stelvio byl již ve srovnání s jižní stranou Gavia procházka růžovou zahradou, kde si řidič užívá luxusu svého širokého pruhu.
Jak jsem tolerantní k ostatním dopravním prostředkům a chápu, že motorkáři mají totožné právo využívat silnici stejně jako já, tak toto jejich nebezpečné chování mne hodně rozladilo, protože šlo minimálně o zdraví, ne-li přímo o život. Pro ně to byl adrenalin, který si ještě natáčeli. Říkal jsem si, jak je možné, že kombinace cyklistů, motorkářů, aut a úzkých strmých silnic nevyvolává nehody. Asi jsem to přivolal, protože hned druhý den jsme byli při výjezdu na Timmelsjoch svědky nehody při které pár desítek metrů před námi srazil motorkář dva cyklisty. Přijíždějící auta spořádaně čekala u krajnice v dostatečné vzdálenosti od nehody. Fronta musela být mnoho kilometrů do údolí. Přijeli dvě sanitky a po nich dvě policejní auta. Motorkáři žádnou frontu neakceptovali a stojící auta v hroznech objížděli až těsně před nehodu, takže sanita pak měla obtíž se otočit a odjet. Docela jsem se divil, že tam policie rázněji nezakročila. Když se kolona konečně v obou směrech rozjela tak to opět byl povel pro desítky motorkářů aby jí okamžitě začít přejíždět, i když bylo jasné, že mezi auty jsou stále minimální rozestupy.
Alpy ani letos nezklamaly, ale jen jsem se utvrdil v tom, že jejich návštěva je vhodnější před, nebo po hlavní sezóně. A to bylo znát, že např. němců je tam díky Covidu mnohem méně než je obvyklé, v drtivé většině se jednalo o auta s italskou značkou.
Všem přeji hezký zbytek léta a cestování bez nehod.
Spotrebu AdBlue neresim kvuli penezum. Jen me dojezd prijde nepravidelny a omezuje me. Peugeot Traveller nam najezdi vzdy pres 10 000 km i kdyz prodejce dokonce tvrdil, ze se tankuje pri servise po 20 000. Navic dojezd auto ukazuje pri startu. Fiat nic neukazuje, jen sviti kontrolka. V Albanii me AdBlue nedoslo, zato dnes v Bulharsku se kontrolka rozsvitila. U nekolika benzinek jsem ho na dalnici videl, ale cedule je z dalky necitelna a kdyz prectu uz nezastavim. Ted na okresce a ve meste nikde nebylo. Zitra musim tankovat naftu, tak snad natankuji i AdBlue. Kontrolka se rozsvitila po necelych 4 000 km, coz me u dodavky prijde divne malo. Cena je po svete taky ruzna. V CR tankuji za 6,5 Kc. Tady vyjde na dalnici asi na 15 Kc. Na tom u tech par litru nezalezi, ale nechci ho po ceste resit. Cekal jsem, ze stejne jako plyn do lpg nadrze na vareni budu i AdBlue resit jen doma.
Spotřeba adblue je hodně závislá na jízdním stylu. U vozidel L3H2 kde máme většinou spotřebu do 9l vydrží kolem 7tis než se rozsvítí, u L3H3 cca 5-6tis, tam je spotřeba 9-10l, a u Xlka (3,1m výška) se rozsvítí kolem 3tis km, spotřeba 11-12l.
Model Fiat 2022 na podvozku Maxi ukazuje nové i hladinu Adblue. Light podvozek ne...
Nelze porovnávat spotřebu adblue u obytky a osobniho auta...
Jakub Satek Připojili následující obrazek:
Dekuji za info. Ten ukazatel by byl dobry. Mam L3H2, ale je fakt je spotreba byla v albanii vyzsi (cela cesta prumer dle palubaku 9,5), dojezd jen 4000 km. Vcera jsem AdBlue sehnal jen v 10l kanistru s mega velkym hrdlem. Meli jediny kus. Do hrdla auta se naopak nevejde ani hrdlo petky. Takze jsem to naleval pres 2 vyrobeny trychtyre. Neco se holt rozlilo, ekologie si zada sve.
Zajimalo by me, jak budeme do takovych statu jezdit s elektro auty. Je skoda, ze u nas auta zreznou. V tech statech, kde se nesoli se daji auta provozovat mnohem dele. Predpokladam, ze cestovani vsak stejne casem zakazou.
mkovi Připojili následující obrazek:
MarhonČlenPřidáno
před 5 letto: mkovi
Díky za sdílení cenné zkušenosti, do vzdálenějších lokalit budu pro jistotu vozit záložní AdBlue kanystřík už z Čech.
Budu vozit alespon trychtyr, ktery jde strcit do hrdla tak hluboko, aby otevrel klapku v hrdle.
Nebo byt vytrvalejsi a schanet lepsi baleni AdBlue
Meda BedaČlenPřidáno
před 5 letPřidám ještě mojí zkušenost. Fiat 160 HP, 2,3 l L4H2, první požadavek na dolití AdBlue po 6000 km. Po přivezení nového auta jsem doplnil do plna. Nevím kolik v nádrži ještě bylo, ale kontrolka se rozsvítila. Není žádný ukazatel :-(, jen kontrolka.
Ahoj,
jsem tu nová a chtěla bych všem moc poděkovat za zkušenosti s vestavbami. Uvažujeme s mým mužem o koupi vestavby a je super si přečíst něco od zkušených majitelů. Určitě se moc hodily i ty exelové tabulky ( kdyby byly od někoho k mání), protože informací je spoustu, různých modifikací jenom třeba v němčině, kterou zase tak neumíme a i v angličtině ještě nemáme ty odborné výrazy sestudované. Je to otázka tak roku, než ho budeme objednávat, takže času máme dost. Z diskuzí na různých vebech si upřesňujeme, co vlastně přesně chceme a určitě nevynecháme veletrh v Brně, odkud pocházíme. Vůbec jsme netušili, jak moc je to složitá problematika a jak moc široká a různorodá je nabídka. Tahle fáze vybírání je moc fajn, sice to zabere dost času, ale vůbec nelitujeme. Jsme příznivci kempování, ale přece jenom se stanem to zdaleka není tak komfortní a vzhledem k tomu, že budeme dodávku půjčovat i našim čtyřem dětem, tak se to i trochu vyplatí. A navíc jedno žije v Paříži a jedno v Barceloně, takže se asi budeme posunovat i po celé Evropě a předávat různě, čímž i ušetříme jednu delší cestu zpět a budeme se vracet letadlem[b][/b]. No uvidíme. Navíc je můj muž vášnivý lyžař, takže to vidím i na zimní vyjížďky do Rakouska nebo do Dolomit. Kdyby mi někdo chtěl poskytnou nějaké tajné poznámky o výběru, budu moc vděčná a ještě jednou moc díky.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letto: Veselka
Ahoj, vítám Vás mezi budoucí (a jistě šťastné) uživatele vestaveb. Jsem rád, že mé příspěvky tady přijdou někomu vhod. Před několika lety jsem byl v totožné situaci a také jsem všemožně sbíral cenné informace. Pokud byste se potřebovali na cokoliv zeptat, tak jsem k dispozici. Nejlepší je samozřejmě vidět vše na živo, proto Vám naše auto mohu i ukázat.
Jinak samozřejmě opět mohu doporučit služby mého prodejce, pana Satka z Příboru, tel. 608 641 981, kam to z Brna nemáte ani moc daleko. Na place mu stále stojí mnoho typů vestaveb a určitě Vám je rád ukáže. I když si hned nic neobjednáte, tak získáte mnoho cenných rad a podnětů. Veletrhy jsou dobré, ale vládne tam strojená atmosféra. Přeci jen vestavba je určená na svobodné individuální cestování a prodejci v košili a kravatě mi k tomu nikdy moc neseděli. Spíš bych Vám doporučil si vestavbu na víkend půjčit, v klidu si tak vychutnáte ten pocit volnosti.
Pro pravidelné získávání informací z webu doporučuji registraci na nějakém německém nebo italském fóru vestaveb. Příspěvky tam můžete vcelku dobře pročítat i za pomocí překladače Google. Tím, že v těchto zemích je nesrovnatelně více nových registrací, tak i na fórech je mnohem více aktivních uživatelů. V Čechách prodeje hodně stoupají, ale přeci jen fóra jsou více všeobecná a uživatelů nových továrních vestaveb na nich mnoho není. Například tady na Caravan24 to tipuji na 5 - 6 lidí, zatím co na německém fóru denně přibude 10 - 20 nových příspěvků zaměřených právě jen na nové a zánovní tovární vestavby. Co jsem také vypozoroval, vládne tam i více gentlmanské chování, což zde bohužel není úplně pravidlem.
Pokud bych měl shrnout náš první rok s vestavbou, tak jediné co jsme udělali opravdu špatně a čeho hodně, hodně lituji, že jsme si ji nepořídili dříve. V mládí jsem také cestoval jen se stanem a přijde mi, že právě vestavba je v určitém věku jeho ideálním nástupcem. Během roku jsem si na ni tak zvykl, že osobní auto už téměř nepoužívám, dokonce jsem už na osobáka ani nekupoval dálniční známku. I na kratších půldenních cestách si rychle zvyknete jak skvělé je dát si svačinu do ledničky, udělat si svoje kafe, umýt si kdykoliv ruce nebo si ohřát polívku. Když mne na dálnici předjíždí „velké“ luxusní SUV, které možná bylo dražší než naše vestavba, tak si v duchu říkám kdo z nás má vlastně větší komfort. Navíc se přiznám, že jako řidič mám rád ten pocit jak sedím vysoko a všem osobákům před sebou se koukám na střechu.
Na co bych se určitě v zahraničních i domácích fórech teď v prvé řadě zaměřil je spolehlivost nových motorů Fiat. Osobně doufám, že se nic nezmění a budou to stejné „držáky” jako ty stávající.