Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Odpadní voda, neboli šedá voda a kam s ní

Poslední aktualizace před 6 let
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Kam s tím vším?Píši jen za sebe,tak mě ekologičtí aktivisté mohou "kamenovat".Pokud stojím tam,kde odpadní vodu i WC mohu vypustit do správných odpadů,na 100% to dělám.Pokud ta možnost není,odpadní vodu vypustím dle rozumného uvážení do míst,kde si myslím že to nikomu vadit nebude.Vozím již dlouho dvě WC kazety,tak že ponejvíce vystačíme.Pokud nevystačíme,tak ač nerad,udělám to stejně jako z vodou odpadní.Určitě bych po naplnění odpadní nádrže a WC kazet nejel shánět místo kam to vypustit.V ČR bych kvůli tomu mohl najet i stovky kilometrů.
Hasky
NytrakNytrakČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

fido napsal:

Už dlouho se zabývám myšlenkou zeptat se na čističce odpadních vod, zda by se tam nedala vylít voda a kazeta, byť by za úplatu (i voda by se tam určitě dala nalít). Čističek je všude dost a tam ta voda patří. Nevěděl byste někdo něco bližšího, případně nedělá někdo na čističce?

Pokud zastihneš na ČOV obsluhu, což nebývá pravidlem protože mnohé čističky jsou plně automatizované, jistě ti dovolí nádrž vylít.
Ale pozor na modrou chemii, tu nemají ČOV technologie rády.
Dobrá zpráva je že většina ČOV má nějakou verzi "externího vstupu" buďto otevírací kanál nebo vstupní rouru pro fekální vozy které přivážejí odpad. Takže zkusit hledat kolem areálu nebo se zeptat obsluhy, nebývá problém jedno ani druhé.

Co se vylívání šedivky týče, když doma nebo v kempu jednoznačně kanál, pokud situace žádá tak odlehlý příkop. Nejdůležitější je, že od prostředku na mytí nádobí až po zubní pastu používáme ekologicky odbouratelnou chemii.
Kazetu z WC vylívám doma, v kempu a nebo najdu někde ToiToi budku případně ukecám obsluhu nějaké pumpy.
A ano, už jsem byl i v situaci kdy ač nerad jsem musel s WC do lesa, i když tomu se ze všech sil snažím vyhnout.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 let
Absence servisních míst v kempech, minimum stellplatzů v Česku. To vede k nerudovské otázce "kam s ní". Doufejmě, že budou místa přibývat a i kempy se postupně dovybaví.Wink Zatím nám nezbývá, než být trpěliví.
Fun
Smile 😊
CoralekCoralekČlen
Přidáno před 6 let

Discoverfun napsal:

@Discoverfun - Nemuzu mlcet nad tim,ze se porad najdou cunata, kteri vypousteji vodu z myti a vareni do kanalu na destovou vodu, ve svycarsku,rakousku a nemecku
je to pod pokutou zakazane, drive byli u obytnych vozu i privesu povine piktogramy nalepene zvenci, ktere ukazovali symboly odpadni nadrze, WC,
sprchy a nadrze na cerstvou vodu, Policie to na odpocivadlech a parkovistich kontrolovala, ve svycarsku muzete vylit vodu do kanalu za 150€,
a v nemecku za 50€, v rakousku nevim co to stoji, v USA, kde jsme byli 2x s vlastnim vozem stoji Pokuta za vypusteni vody, vyhozeni vajgla nebo
plachovky od coly 150 $, po 46 letech cestovani s celkem 3 obytnymi vozy jsme zjistili, ze nejvetsi cunata jsou italove,potom francouzi , zazili jsme
vicekrat, ze mamma italka varila spageti a kdyz potom umyla nadobi, tak se voda se zbytky spaget tahla pres cely parkplaz ke kanalu,nebo kdyz jsme
byli lyzovat ve svycarsku a v rakousku, napr. na velikonoce, kdyz snih zu pomalu v polednim slunci taje, tak se v uhrabanem snehu na kraji Parkoviste
zacali ukazovat nescislne smrdici louze vylitych chem. WC, ze se clovek zamysli nad tim jestli takhle opravdu vypada svoboda a krasa individualniho
cestovani a nekteri clenove fora se ani nestydi napsat, ze vypousteji vodu do kanalu na dest, nebo ze moci v mycce do odpadove vody, Fuj !
Honza/Discoverfun

To je hezké, kam ale leješ vodu pokud cestuješ 14dní po česku?
Dík.
Corálek
camperboycamperboyČlen
Přidáno před 6 let
Zásadně nejezdím do kempů a, přiznám se, občas jsem nucen vodu vypustit v polních podmínkách.
Chemickou složku saponátů ovlivnit nemůžu, co však ovlivnit můžu - pevné složky a tuky, tedy složky, které způsobují krutý zápach.
Takže tyto složky separuji. Pevné složky jemným sítem a tuky chemickými separátory - na trhu je jich několik druhů. Samozřejmostí je vypouštění na savý podklad mimo civilizaci.
Vzhledem k mé prudké povaze bych asi vypouštění v kempu do trávy pod sebe, nedej bože na dlažbu, ztrestal narváním špuntu do trubky.
-V-
G
gutČlen
Přidáno před 6 let
Fakt se omlouvám ,ale před pár lety jsem se tady zeptal ,jestli se ve vlaku ještě pořád sere za jizdy na koleje.
Kravské lejno je dnes ekosurovina a dodnes se vyváží na hnojení a nikdo se nad tím nepobuřuje.
Hnojůvka z kravína se rozstřikuje na pole.

Chápu že normální člověk se bude chovat normálně a prasátko jako prasátko. Dodělal jsem odpadní nádrž a nepouštím nic pod sebe .
Vadí mi víc různé věci, se kterými si příroda neporadí, flašky, plasty ,plechovky a je to tak jednoduché tolik je všude popelnic.
Denke daran: Amateure bauten die Arche, Profis die Titanic!!
E
EsperoČlen
Přidáno před 6 let
Trochu jsem se zpozdil s odpovědí, protože jsem upgradoval několik dní počítače. Konečně zde dostávají prostor i Ti, kteří vyjadřují názor, že vypouštění tohoto druhu odpadu vlastně škodlivé není za určitých podmínek a já se k tomu přikláním. Já sám mám podmínky pro vylévání odpadní vody dobré jako málo kdo, přímo před vjezdem do garáže mám kanál, stačí zastavit před ním, vyndat hadici a vypustit a teče to do obecní čističky. To je ovšem výhodné v podmínkách jen krátkých cest. Při dlouhých cestách je to složitější. Vypouštění na pole nebo u něj se nebráním a je pravda, že když to není ani u parkoviště, pak i vykonání potřeby na zemědělskou půdu přírodě spíše prospívá. Bylo tady zmíněno, že je třeba separovat tuky, já ale myslím, že to samo o sobě nestačí. Saponáty se rozloží, v tom problém není, jsou to jen látky - smáčedla, které snižují povrchové napětí vody a tím umožňují oddělit tuky a další látky od povrchu nádobí a dalších věcí. Přírodě neškodí samy o sobě, ideální by bylo, kdyby nebyly parfemované, protože bez přidaných látek jsou bez barvy a zápachu, ale to bychom od výrobců asi chtěli moc. Podobně mýdla. Ale já k tomu přistupuji poněkud asi jinak, než ostatní od samého začátku. Jde o to minimalizovat tuky, jak bylo zmíněno, proto při vaření omezuji přípravu jídel přímo v kastrolech, například konzervy ohřívám ve vroucí vodě, takže ulpělé tuky vyhazuji s plechovkou, používám jednorázové talíře, které se nemyjí, ale rovnou vyhazují do odpadu, nevařím kávu s lógrem (a je jedno, jestli turka nebo v přístrojích), ale jen rozpustnou, která nezanechává sama o sobě odpad, nevařím po cestách kakao ale jen čaj. Příbory před mytím nejprve otřu ubrouskem a ten vyhodím do odpadu, a pak je teprve jdu umýt, byť šapmpónem. Odpad vyhazuji, když to jde třeba 2x denně do popelnic při cestě. Ovšem má to vliv na kulinářské prožívání, nesmím tedy dělat smažená jídla na oleji ve voze a to teplé jídlo je asi méně pestré než by muselo být, kdybych nešetřil přírodu (a taky si tím trošku neulehčoval následný úklid). To co jsem napsal platí samozřejmě při cestách nadivoko, v kempech se tak chovat nemusím, myji nádobí v kuchyňkách, chodím na kempová WC a do kempových koupelen a odpadní voda mi vůbec nevzniká.
Upravil Espero dne 01.10.2020 18:59, před 6 let
O
oltcitakČlen
Přidáno před 6 let
Uff,neprehanate to s tou ekologiou ? Pri tom malom množstve rozlozitelneho odpadu ,co sa do prirody dostane a naviac zakopaneho do zeme sa vobec neobavam o jej stav.Razim zasadu,prirodné do prirody.Nerozlozitelne,ci skodlive samozrejme sebou na patricne miesta. Omnoho viac ma hnevaju plastove,kovove a sklenene odpady,ktore obcas nachadzam,to je skutocna casovana bomba a nie troska olivoveho oleja,ci bravcovej masti po vareni(ak by nahodou ostalo po priprave jedla,vsetko zuzitkujeme) Fekalie detto,zakopat,oznacit vetvickou,ci zalozit kamenom.Riady umyjem v mori,ci v potoku s pieskom. Alebo vytrem predtym servitkom a spalim ho. Pre informaciu turisticka zatazitenost lokalit,ktore je navstevujeme je odhadom tak cca 1 osoba/5 rokov. 😉🤭🏞
E
EsperoČlen
Přidáno před 6 let
No tak já to měl tak ještě zvyklé z H1, kde jsem měl vodu jen v kanystrech a žádnou kuchyň a nádrže. Nejde ani tak o ekologii, ale ono mi to při cestách zároveň dává méně práce to tak dělat, než vařit jako kuchař i s pomocnými činnostmi. Prostě postupy lenocha na vaření. Kdybych měl vypouštět do moře, pak asi hodně dlouhou trubkou, nejblíže k moři jsem parkoval asi 200 metrů od hladiny přes pláž někde v Rimini u Jadranu nebo Řecku v Mesolongi Turlida, jinak většinou dál, nemám off road a mimo silnice sjíždím výjimečně. A přímo na pláži bych to nevypouštěl. Půl kilometrovou hadici nevozím.
H
HKRČlen
Přidáno před 6 let
[quote name=Discoverfun post=257940]@Discoverfun - Nemuzu mlcet nad tim,ze se porad najdou cunata, kteri vypousteji vodu z myti a vareni do kanalu na destovou vodu, ve svycarsku,rakousku a nemecku je to pod pokutou zakazane, ....

Bohužel čuňata se najdou všude, i v tom Rakousku. Před 6 lety jsme jeli po krásné cyklostezce podél řeky Taurach pod Mariapfarr, když proti nám sjížděl místní statkář na traktorku s malým fekálem na vozíku a jeho obsah klidně vypustil do té krásné alpské bílozelené vody a zpět s otevřeným ventilem se pak táhl hnědý čůrek po stezce až po obec.
Shock
Hana a Libor, zatím bez bydlíku 😊🚴‍♀️🚴‍♂️
D
DDTČlen
Přidáno před 6 let
Vozim s sebou pridavnou odpadni nadrz. V kempu se mi nechce co 3 dny prejizdet na servis, tak to kazdy den vypustim do nadrze a rucne odnesu.

Mimo kemp jsem podle vas cune. Sedou vodu se nebojim vylit do travy na opustenem miste. Vsakne a nic po ni nezbude.
Knaus Van i650MEG, 2017
E
EsperoČlen
Přidáno před 6 let
Podle mě čuně nejsi. Jsi normální a nikomu tím neubližuješ.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 35
Členové online 0

Celkem členů: 16,776
Nejnovější člen: Krťas
TOPlist

Copyright © 2026