Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Problém s hmotností celkové soupravy za osobák o +40kg... jaký karavan, tažné atd...

Poslední aktualizace před 9 let
P
PeterLČlen
Přidáno před 9 let
Presne pre toto som napisal ze je to tema c.1 !)
Dopravny policajt existuje aj ked jeho "vzdaleni" nedokazem momentalne urcit.... :D chybicka se vloudi...
Autorovi temy odporucam napisat na zodpovednu instituciu a ziadat vyklad zakona, pretoze z tejto temy si asi jednoznacny usudok nevytvori....!)

Kazdopadne ked sa riadim celkovymi hmotnostami, mam istotu ze nic neriskujem
Peter, Zuzka a deti
M
mstrČlen
Přidáno před 9 let

Citovat

PeterL napsal:

Presne pre toto som napisal ze je to tema c.1 !)
Dopravny policajt existuje aj ked jeho "vzdaleni" nedokazem momentalne urcit.... :D chybicka se vloudi...
Autorovi temy odporucam napisat na zodpovednu instituciu a ziadat vyklad zakona, pretoze z tejto temy si asi jednoznacny usudok nevytvori....!)

Kazdopadne ked sa riadim celkovymi hmotnostami, mam istotu ze nic neriskujem

Pokud umis cist a vyhledat si zakony, tak na co se chces ptat? O ono mimochodem, vase zodpovedna institucia uz na to odpovedala:

http://www.telecom.gov.sk/index/index...ids=113443

Zadne tema to neni - tohle je davno vyresene.
P
PeterLČlen
Přidáno před 9 let
ok tak diky za vysvetlenie a poucenie !)
Peter, Zuzka a deti
ValteracciValteracciČlen
Přidáno před 9 let
Někdo tu psal, že připojením bržděného přívěsu se nesnižuje maximální naložení auta.
Není to pravda, ve velkém TP, do mám v těch kodech dole poudáají, rozměr pneu atd...
ale taký že při zapojení přívěsu se snižuje maximální přípustná hmotnst auta o 100,- Kg

Jinak mě docela zarazil co máš v malém TP, mám mondeo taky Aut. a můžu tahat 2200,- KG težkej přívěs, nejsem 3 litr, ale jen 2,2. Myslím si že máš větší těžší a silnější auto a nemužeš tahat ani 2 T, to ti udělali soudruzy někde chybu ve výrobě TP?...je to divný....

a ještě jedna k tématu, kdysi jsem si půjčoval velký vlek s plachtou a aby byl možný tahat i za osobákem a vozit v něm polystyren na ztateplení....měl sníženou v TP hmotnost....i když by se dal naložit jednou tolik. Ale jak tu zminujete, snížené to bylo právě proto aby to sedělo s osobákem součet maximálních hmotností a nikdo mě neposílal na váhu...:)

pokud kupuješ první karavan a hned na dovolenou, přetížíš jej okamžitě a snad a ani o tom nevíš, ale neboj každej se tu pře výjezdem nevaží, kolik skutečně táhne....a jestli je v limitu....už to je adrenalínek....

máš odkaz na karavan ? je aspon pěknej?
Mondeo combi 2,0 154Kw + aktuální Swift Chalenger Sport 586 - předtím Bailey Ranger 550/6 a ještě předtím Bailey Peagant Provence + posádka 2 + 2 + 1
M
mstrČlen
Přidáno před 9 let
s temi hmotnostmi - co bylo bylo, terazky plati okamzita hmotnost, teda co se tyce spojitelnosti do soupravy.

Pravidla pro pripojeni privesu jsou v prirucce kazdeho auta a kazde to ma jinak. Ja musim treba vice natlakovat zadni kola, u dalsiho auta zase pri maximum soupravy nemam prekracovat rychlost 100 km, meni se servisni intervaly atd. - je to individualni. Ale to by si mel autor dotazu zjistit sam, ptal se jen na legislativu a tam je v pohode.
ValteracciValteracciČlen
Přidáno před 9 let
JJ souhlasím, asi to je opravdu individuální, to sím kilem tam mám taky :)
Mondeo combi 2,0 154Kw + aktuální Swift Chalenger Sport 586 - předtím Bailey Ranger 550/6 a ještě předtím Bailey Peagant Provence + posádka 2 + 2 + 1
V
VeslyNováček
Přidáno před 9 let

Citovat

Valteracci napsal:

Někdo tu psal, že připojením bržděného přívěsu se nesnižuje maximální naložení auta.
Není to pravda, ve velkém TP, do mám v těch kodech dole poudáají, rozměr pneu atd...
ale taký že při zapojení přívěsu se snižuje maximální přípustná hmotnst auta o 100,- Kg

Jinak mě docela zarazil co máš v malém TP, mám mondeo taky Aut. a můžu tahat 2200,- KG težkej přívěs, nejsem 3 litr, ale jen 2,2. Myslím si že máš větší těžší a silnější auto a nemužeš tahat ani 2 T, to ti udělali soudruzy někde chybu ve výrobě TP?...je to divný....

a ještě jedna k tématu, kdysi jsem si půjčoval velký vlek s plachtou a aby byl možný tahat i za osobákem a vozit v něm polystyren na ztateplení....měl sníženou v TP hmotnost....i když by se dal naložit jednou tolik. Ale jak tu zminujete, snížené to bylo právě proto aby to sedělo s osobákem součet maximálních hmotností a nikdo mě neposílal na váhu...:)

pokud kupuješ první karavan a hned na dovolenou, přetížíš jej okamžitě a snad a ani o tom nevíš, ale neboj každej se tu pře výjezdem nevaží, kolik skutečně táhne....a jestli je v limitu....už to je adrenalínek....

máš odkaz na karavan ? je aspon pěknej?

Koukám mimo ČR a také jsem koukal jak trouba proč moje docela velké a silné auto má jen 1900, ale to už ta je... na úřad samožzřejmě půjdu, ale nečekám, že bych dostal uspokojující odpověď s odkazen na konréktní paragraf... Nicméné MSRT a ještě jeden člen tu, my odkazy dali a ty se tváří celkem spolehlivě. A hlavně život je samý adrenalin, takže ikdyby to nebyla pravda, jakože doufám, že je, tak nejezdím tak, abych boural a abych se za běžných podmínek nechal nabourat... A policajty budu odkazovat na na váhu, protože sice mi chybí +100kg v karavanu, neb auto je do 1900kg a on má max 2000kg, ale já do něj fakt nedám víc jak 200kg brambor :-)
ValteracciValteracciČlen
Přidáno před 9 let
Chceš tím říct, že si vše zvážíš něž to naložíš? Nezapoměn, že doložitelnost 200 KG je hned pryč, nevím jestli povezeš markýzu ale minimálně 10 KG, MOVER asi 25-35kg....židličky, stoleček, nějaký oblečení atd....tak opatrně....a hodně štatných KM a dobrou ruku na koupi přeji !
V
VeslyNováček
Přidáno před 9 let

Citovat

mstr napsal:

s temi hmotnostmi - co bylo bylo, terazky plati okamzita hmotnost, teda co se tyce spojitelnosti do soupravy.

Pravidla pro pripojeni privesu jsou v prirucce kazdeho auta a kazde to ma jinak. Ja musim treba vice natlakovat zadni kola, u dalsiho auta zase pri maximum soupravy nemam prekracovat rychlost 100 km, meni se servisni intervaly atd. - je to individualni. Ale to by si mel autor dotazu zjistit sam, ptal se jen na legislativu a tam je v pohode.

Tyto technické informace samozřejmě vím a jsem na ně připraven, jen jsem nevěděl, zda při MAX vozidla 1900kg mohu táhnout karavan 1650/2000kg. To je vše.... :-) Nyní vím, že můžu, jen nesmím přesáhnout oněch max okamžitých 1900kg na přívěsu a zároveň celkovou hmotnost soupravy dle ORV vozidla..... Jenže víš, jak. Pojedu poprvé a lepší je se zeptat, než dělat mistra světa. Proto jsem se ptal a následně i ověřoval, aby ona správná odpověď byla i něčím podpořená, nikoliv jen názorem...
Roman ST1Roman ST1Člen
Přidáno před 9 let
Já to nechci moc komplikovat, ale přepravník na auta a karavan jsou dost odlišné věci . U přepravníku se lze k celkové hmotnosti snadno dopátrat, tam asi není problém, ale bez vážení je karavan nezkontrolovatelnej. Teda pokud není úplně prázdný, tam se bere pohotovostní hmotnost Navíc doložnost 200-250kg se dá jen těžko odhadnout.

Jedeme příští týden na Slovensko, podle papírů jsem o 50kg přes 3500kg, tím pádem bych měl platit dálniční známku i za karavan, tzn. 10+10Eur. Byl jsem na váze a naše souprava má 3250kg, podle vašeho výkladu můžu v klidu zaplatit jen 10Eur za soupravu do 3500kg a nemusím se bát, že dostanu při kontrole pokutu, protože nemám zaplaceno i za vlek. ?
VW Golf Alltrack + Hobby 460Ufe
Posádka : Roman, Terezka, Nikolka 4 a Dany 1
Upravil Roman ST1 dne 16.07.2017 22:48, před 9 let
P
PeterLČlen
Přidáno před 9 let
pozri sa na eznamka.sk - tam je to vysvetlene

Výška úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest závisí od najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti vozidla a prípojného vozidla a je uvedená v nariadení vlády Slovenskej republiky č. 410/2014 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest v platnom znení.

podla tohoto by si mal zaplatit aj za karavan
Peter, Zuzka a deti
Roman ST1Roman ST1Člen
Přidáno před 9 let
PeterL: tam je právě napsáno, ze se bere údaj o celkové hmotnosti z OTZ, takže bych měl platit 10+10Eur. To raději pojedu do Bratislavi po staré dvojce.

Edit: koukám, že jsi to tam taky dopsal :-)
Díky za odpověď
VW Golf Alltrack + Hobby 460Ufe
Posádka : Roman, Terezka, Nikolka 4 a Dany 1
P
PeterLČlen
Přidáno před 9 let
Apropo - ako je to u vás? My sa chystáme v auguste do čiech... Súpravu mám hodne cez 3,5t...
Peter, Zuzka a deti
copycopyČlen
Přidáno před 9 let
Dopravný policajt, a k tomu skúšobný komisár v autoškole, si mylne myslí, že je stále "malý boh" ktorý má vždy pravdu. Nejedného som už riadne vykoľajil z rovnováhy, nie len na ceste, ale aj na oddelení.
ValteracciValteracciČlen
Přidáno před 9 let

Citovat

PeterL napsal:

Apropo - ako je to u vás? My sa chystáme v auguste do čiech... Súpravu mám hodne cez 3,5t...

Pořád stejně, platí se jen za tažné vozidlo jako v Rakousku. Pokud se bavíme o vozidle do 3,5 t.
http://uamk.cz/sl...-republika
V
VeslyNováček
Přidáno před 9 let
Takže dneska ověřeno na finál na úřadě přímo od vedoucího technika:

Tažné je na 1900kg
Karavan váží 1650 kg prázdný a lze doložit na 2000kg
Táhnout lze, ale jen do 1900kg hmotnosti, tj.oželím užitkovou hmotnost karavanu o 100kg

Tak a jdu vybírat nejvhodnější tažné :-)
P
PeterLČlen
Přidáno před 9 let

Citovat

copy napsal:

Dopravný policajt, a k tomu skúšobný komisár v autoškole, si mylne myslí, že je stále "malý boh" ktorý má vždy pravdu. Nejedného som už riadne vykoľajil z rovnováhy, nie len na ceste, ale aj na oddelení.

tak a presne toto je pointa... kapol si na to - nejde o to co mozes dokazat v spravnom konani, ide o to ako ta bude cvicit majster svetla na ceste.... a pretoze som nekonfliktna povaha, radsej idem cestou mensieho odporu, pretoze sa mi nechce cestou na dovolenku niekde v Slovinsku s detmi v aute dohadovat s nejakym malym bohom na ceste.... zakony a novelizacie su jedna vec a mali bohovia vec druha....

Automatické sloučení 17.07.2017 23:15:

Citovat

Valteracci napsal:

Citovat

PeterL napsal:

Pořád stejně, platí se jen za tažné vozidlo jako v Rakousku. Pokud se bavíme o vozidle do 3,5 t.
http://uamk.cz/sl...-republika

diky
Peter, Zuzka a deti
Upravil PeterL dne 17.07.2017 23:15, před 9 let
T
TandyČlen
Přidáno před 9 let

Citovat

copy napsal:Dopravný policajt, a k tomu skúšobný komisár v autoškole, si mylne myslí, že je stále "malý boh"
....a že to co si on zrovna myslí je určitě někde v zákoně,
anebo alespoň ve vyhlášce,
kterou on sice náhodou zrovna nezná, ale když ji on nezná tak vy ji určitě také neznáte
a pokud ji neznáte, tedy její ustanovení ani nemůžete plnit
a pokud ji neplníte, je vhodný čas vynutit si její plnění pokutou
a to nejlépe ihned.....

Při takové příležitosti rád zahajuji rozhovor slovy... Vážený pane, Zákon Národnej rady Slovenskej republiky číslo 8 z roku 2009 o cestnej premávke, realizovaný Vyhláškou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky číslo 9 z roku 2009 ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke v aktuálnom znení, ve svých ustanoveních na vzniklou situaci pamatuje a upravuje ji takto: ........ a následuje můj pohled na věc, nejlépe podepřený čísly několika paragrafu. Ten úvod je vhodné několikrát zopakovat. Konverzaci to výrazně zkrátí.
Rád bych dodal, že obě normy jsou mé oblíbené čtení.
(to platí na Slovači, tam ta četnost interakcí je vyšší ....)
Tatifer
jardojardoČlen
Přidáno před 9 let
Jenom pro informaci

Vyhláška č. 341/2014 Sb.
§ 2
Základní pojmy
- největší povolenou hmotností - největší hmotnost, se kterou smí být vozidlo užíváno v provozu na pozemních komunikacích v České republice,
- okamžitou hmotností vozidla nebo jízdní soupravy - hmotnost zjištěná v určitém okamžiku při jejich provozu na pozemních komunikacích,
- hmotností v provozním stavu
1. u motorových vozidel:
hmotnost vozidla, jehož palivová nádrž se naplní alespoň na 90 % svého objemu, včetně hmotnosti řidiče, paliva a kapalin, vybaveného standardním vybavením podle specifikací výrobce, a jsou-li součástí vybavení, i hmotnost karosérie, kabiny, spojovacího zařízení a náhradního kola, jakož i nářadí,
2. v případě přípojného vozidla:
hmotnost vozidla, včetně paliva a kapalin, vybaveného standardním vybavením podle specifikací výrobce, a jsou-li součástí vybavení, i hmotnost karosérie, dalšího spojovacího zařízení a náhradního kola a nářadí.
Údaje v TP
32. Položka G - Provozní hmotnost - Údaj o provozní hmotnosti vozidla může být uveden také v rozmezí hodnot, které se oddělují znakem „ - „.
33. Položka F.1/F.2 - Hmotnosti (největší technicky přípustná/povolená) - Zapisuje se hodnota stanovená výrobcem vozidla. Hmotnosti technicky přípustná a povolená se vždy zapisují oddělené znakem „/“. Pokud jsou technicky přípustná a povolená hmotnost svojí hodnotou shodné, zapisují se vždy obě hodnoty. Technicky přípustná hodnota je daná výrobcem a povolenou hmotností se myslí hmotnost stanovená právními předpisy upravující povolené hmotnosti silničních vozidel. V případě, že povolené hmotnosti nejsou zapsány v předložené dokumentaci podle zákona, je nutné tyto hodnoty stanovit pro danou kategorii a provedení vozidla podle právních předpisů upravující povolené hmotnosti silničních vozidel.
36. Položka O.1, O.2 - Největší technicky přípustná/povolená hmotnost přípojného vozidla - brzděného nebo nebrzděného, - Zapisuje se hodnota stanovená výrobcem vozidla. Hmotnosti technicky přípustná a povolená se vždy zapisují oddělené znakem „/“. Pokud jsou technicky přípustná a povolená hmotnost svojí hodnotou shodné, zapisují se vždy obě hodnoty. V případě, že vozidlo není určeno k tažení vozidel, zapíše se údaj „0/0“.
37. Položka 18 - Největší technicky přípustná/povolená hmotnost jízdní soupravy - u vozidel kategorie L se obvykle nezapisuje. Údaj se zapisuje vždy u vozidel mající možnost táhnout přípojné vozidlo.

Zákon 361/2000 Sb,
§ 80a
Skupiny vozidel
(1) Do skupiny
f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti
1. nepřevyšující 750 kg,
2. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3500 kg, nebo
3. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3500 kg, ale nepřevyšuje 4250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu,
……
h) C jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou traktorů a vozidel uvedených v písmeni g), jejichž největší povolená hmotnost převyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg,
…….
k) B+E jsou zařazeny jízdní soupravy složené z vozidla uvedeného v písmeni f) a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 3500 kg,

Příloha č. 5 k vyhlášce č. 31/2001 Sb.
I. Harmonizované kódy
96. Motorová vozidla skupiny B s přípojným vozidlem o největší povolené hmotnosti převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3500 kg, ale nepřevyšuje 4250 kg
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Vesly, Honza Palasek, Vlasta1, mstr, lesi, tomas86, Roman ST1, hakis, jirkaj, PeterL, Valteracci, copy, Tandy, jardo
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 32
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025