hymer662 napsal:
@hymer662 - Mi tyto zařízení až tak již nedávají smysl. Pominu konkrétní zařízení,které má jen pásmo 2.4 GHz, a podporuje jen 4G LTE, ale absence pásma 5GHz je dnes asi zásadní.
Vlastně kde je rozdíl když využiju to co obvykle nosíme u sebe jako tablet nebo chytrý telefon?, mající možnost vytvoření HotPointu a sdílení?
Nechci nikomu nutit moje názory ale v rámci diskuze si dovolím oponovat. Prosím, v čem je absence 5Ghz pásma zásadní pro použití v obytném autě? Předpokládá se příjem na vzdálenost několika metrů od routeru a rychlost je dána rychlostí připojení k internetu. Rychlost sítě WiFi 802.11n routru zcela dostačuje na streamování HD videa, videokonference v HD, přenos fotografií i nasnímaného videomateriálu mezi zařízeními. Co se týká hotpointů v kempech pro připojení přes WAN, pracují výhradně v pásmu 2,4Ghz. Novější model RUTX12 již má i 5Ghz WiFi, osobně bych ji však stejně vypnul z důvodu úspory energie. Mimo to, router má tři 100Mb/s RJ45 porty, kdyby z nějakého důvodu v obytce vyvstala potřeba rychlejšího přenosu mezi zařízeními.
5G je fajn, experimentálně už i na několika místech (městské aglomerace) běží ale k čemu? Myslím v obytce. Jaký máš use case vyžadující tak rychlé připojení? Mimo to, jak anténu, tak router lze časem vyměnit.
Rozdíly proti HotPointu nasdíleném ve smartphone pak vidím především tyto:
1. Telefon se při připojení několika dalších zařízení přehřívá, musí být připojen na nabíjení
2. Citlivost externí antény umístěné vně obytky (Faradyova klec) je násobně lepší proti citlivosti antény v smartphone.
3. Palubní síť je k dispozici stále, i za jízdy nebo při parkování odstaveného auta (přenos live dat do navigace, hlídání auta alarmem, TV, Netflix...)
4. Přepínání mezi SIM kartami, jejich výměna a management připojení je jednodužší s více možnostmi nastavení.
5. Možnost nasdílení externí WiFi do palubní WiFi sítě(bez nutnosti připojovat k externí síti každé zařízení zvlášť), kvalita a stabilita takového připojení.
6. Vše je instalováno pevně, skrytě a úhledně, nikde se neválí napájecí kabely nebo powerbanky, telefony se nevybíjejí.
Tyto důvody mne vedly k dříve popsanému řešení při používání, které jsem taky výše popsal. Taky jsem psal, že navržené řešení může být zbytečné pro někoho, kdo stabilní, nepřetržité a spolehlivé připojení k Internetu nepotřebuje. A taky je pravda, že ke stejnému cíli vede řada cest. Výše popsaná je jen jednou z nich.