Na levné baterky mají toto:
*Baterie Green Cell Lithium-železo-fosfátová LiFePO4 baterie 12V, 12,8V 125Ah pro solární panely, obytné automobily a lodě
14 316 Kč
11 831 Kč bez DPH
Nemá jí někdo ? Je použitelná ?
Děkuji
Ahoj, taky jsem se díval na Green Cell, taky mě zajímá jak je použitelná.
Děkuji za info.
Pirat z RuzyneČlenPřidáno
před 4 rokyAhoj ve spolek, po necelých šesti letech mě opustila nástavbová baterie, olovo, 170AH, tak jsem koukal co za ni a vzhledem k poklesu cen jsem se rozhodl sestavit LiFePo4 100AH. Baterku jsem sestavil, oživil BMS, a absolvoval jeden výjezd koncem roku. Baterka funguje jak má, ale měl bych dotaz zda někdo řešil, že do stávající elektroinstalace dal místo olova LiFePo bez výměny dalších komponent. Vím že to není ideální, ale jak jsem nastudoval, tak to takto někteří kolegové používají a nestěžují si. V autě nemám energo blok, ale samostatnou nabíječku z 230V, přepínání startovačka - nástavba cyrix a MMT solár. reg. Tracer. Počítám maximálně s nějakým kontrolérem, který odpojí nabíjení po dosažení daného napětí na baterii. Pročetl jsem fórum "My power", tam ale počítají s životností baterek 20 a více let, a k baterkám se s péčí věnují. Pochopil jsem správně, že to tak např. Rudy provozuje? Díky za info. Pirát.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 4 rokyMám nabíječku nastavenou na gel. Funguje to už skoro 5 let. Baterii mi to nabíjí na 90%, potom ji odpojí BMS. Při tomto režimu mě baterka přežije, nejen auto.
před 4 rokyAhoj a díky za bleskovou odpověď. Chystám se to celé na jaře proměřit, ale nechci si tu instalaci nijak přetechnizovat, co v autě není, to se nerozbije😁.
Ak ma byt BMS iba na "havarijny stav", ako riesite v zime nabijanie cez solar, ked je karavan na zimu odstaveny? V BMS ide nastavit low temp cutoff, ale to tiez vlastne odpoji baterku od solaru, co pises ze je problem.
Pri Victron SmartSolar MPPT co uvazujem kupit to ide jedine s externym snimacom - Victron Smart Battery Sense. Jedine vtedy nezacne nabijat LiFePo4 baterku ak je tusim pod 5 stupnov. Pouzivate to niekto takto, alebo sa spoliehate jedine na BMS ochranu?
Mam EB Nordelettronica NE350 s charakteristikou prepnutou na lithium. Nabijet prestane na 14,6V, pote udrzuje 13,5V. Pokud cela baterie nedosahne 14,6V a nektery z clanku uz je na 3,65V, BMS nabijeni zastavi a ceka na vyrovnani U na clancich.
@Pirat z Ruzyně - U mne je to zapojeno trochu jinak, protože v autě mám na rozdíl od Tebe energoblok od Schaudt. Solární regulátor nemám připojen přímo na nástavbové baterii ale do energobloku, který řeší i odpojení nástavbové baterie bez poškození regulátoru.
LFP baterku jsem měl zpočátku připojenu přímo bez změn (jako náhradu za AGM 1:1 s energoblokem přepnutým na GEL). Po testovacím provozu, při kterém se mi nelíbily špičkové proudy a přelivy mezi bateriemi jsem systém doplnil o 30A booster od Votronic. Netvrdím, že je nezbytný ale stabilizuje nabíjení za jízdy, řeší odpojení dobíjení při vyjetí s promrzlým autem i zmiňované přelivy a proudové špičky. Za cca 4000,- Kč jej považuji za smysl dávající investici. Síťová nabíječka zůstala původní (součást Schaudt EBL).
Musím i podotknout, že celá ta moje konstrukce (LiFePo4, booster, sinusový inverter "china made", přepínač zásuvek) je "low cost" řešení vhodné pro někoho, kdo ví co dělá a jak to celé funguje. Pokud si jednou koupím nové auto (bude -li mi karavaning ještě vůbec přinášet radost) budu investovat do profi baterií, Multiplusu a solárního regulátoru (ů) od Victronu s kompletním řízením přes Cerbo GX a panel. K tomu booster s nastavitelným nabíjecím proudem. Tak nějak by měla vypadat slušná instalce v obytce. Ano cena bude několikanásobná ale u auta v hodnotě 3M vlastně přiměřená.
Upravil Rudy dne 18.01.2022 14:38,
před 4 rokyMá někdo zkušenosti nebo kupoval LFP baterii na Amazon.de, Aliexpressu.com nebo jinde s odesláním z Německa? Funguje je to bez problémů s dopravou, žádné deklarace, případně s garancí apod.? Nějakou konkrétní značku můžete doporučit , velikost baterie 12V, 100 Ah.
Upravil magnum30 dne 22.01.2022 23:48,
před 4 rokyNeviem aká je cena dnes cez európske portály, ale pred 2 rokmi som kupoval z Ali expresu LiFePo4 300Ah za 770 Eur bez cla a žiadne mi nebolo zatiaľ vyrúbené.
před 4 rokyAhoj, kupoval jsem v listopadu 2021 a i když jsem z aliexpresu objednával všelico včetně měniče, tak po shlédnutí některých recenzí na youtube, kde byly zaslány evidentně použité baterie s přelepenými výrobními štítky jsem zakoupil od českého dodavatele. Najít se jich dá několik a cena není o tolik vyšší než u asi seriózních na aliexpresu. Nepočítám prodejce na aliex., kteří nabízejí článek 200Ah za cca 1400,-Kč, tam je to jasný podvod. Jinak stávající elektriku v autě upravovat nebudu, po proměření výstupů ze sol. reg., dobíjení od alternátoru a nabíječky z 230V baterii připojím jak to je. Díky kolegům za info a s pozdravem, Pirát
HrochČlenPřidáno
před 4 rokyRok se s rokem sešel a tudíž podávám slíbené hlášení. Je to již téměř pět let, co jsem nainstaloval do bydlíka lithiovou baterii. Připojil jsem ji k originálnímu elektrobloku přepnutému na GEL. Do dnešního dne s baterií nebyl jediný problém. Od montáže najeto necelých 100.000 km a odbydleno nespočet nocí. Dle měření je baterie nyní ve 100% kondici. Nelituji ani jedné Kč, kterou jsem do baterie investoval. Jsem rád, že jsem nedal na katastrofické předpovědi o tom, jak baterii zničím, když si k ní nekoupím ještě speciální nabíječku. Vše funguje jak má, baterie se oproti olovu nabíjí výrazně rychleji, takže jsme nezaznamenali nikdy nedostatek energie (světla, TV, nabíjení mobilu atd.). Na střeše máme solár 160Wp.
Ahoj, jezdíš i v zimě? Pokud máš auto odstavené v mrazu, je baterka ve voze a žije si přes solár vlastním životem?
PepiČlenPřidáno
před 4 rokyAhoj mám to přesně jako Tomáš (hroch),jenom uvažuji o navýšení kapacity,mám 120Ah,v zimě 4 dny na místě ,vydržím tak-tak.Spotřeba denní v zimě cca 30a /den.Proto to navýšení na 200Ah, Jinak pro kutila ,parkuji v garáži,baterka v pohodě,jednou za měsíc dám na el. ,ale není to ani potřeba .Jinak jsem spokojen..