Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Dojezd elektrokola

Poslední aktualizace před 6 let
Z
zafirkaČlen
Přidáno před 6 let
Tak potom je tato diskuse zbytečná.
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 6 let
Ne ne, zbytečná není! Přijde doba, kdy z bicyklů bez elektromotoru se bude nejprve platit penále a pak budou zakázaná. Namáhající se cyklista svým metabolismem produkuje více CO2 na kilometr, což je oficiálně uznaná hrozba. Je třeba být připraven! Grin
P
PeterSČlen
Přidáno před 6 let

zafirka napsal:

@zafirka - Pokud ti někdo radí aby si zbytečně nekupoval výkonnou baterií tak to neber na vědomí,o moc těžší není, kolo to uveze a ty budeš mít aspoň rezervu, čím víc tím líp.Aspoň se nebudeš stresovat,jestli ti vydrží nebo ne, když né ty tak tvoje polovička, věř mi že vím o čem píši

Zafírka má pravdu ! Po 5-tich rokoch som dal na repasáž BAT s elektrokola. Pôvodne mala 10Ah, teraz má 17Ah. Podotýkam, že vrátili mi ju späť v rovnakom/pôvodnom obale a rovnakej váhy = výkon narástol, ale váha a objem zostal pôvodný! Pokrok nezastavíš Smile
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj,
už šestým rokem si elektrokola na dovolenou půjčujeme. Skoro by se dalo říci, že nejlepší elektrokolo je to které si nikdy nekoupíš. V naší půjčovně mají jen nové modely, tak že si každoročně musíme přiznat jak moc se technika od loňska zase zlepšila a jak je dobře, že jsme si je ještě nekoupili. Bereme si je hlavně do Alp kde díky nim zvládneme za den poznat mnohem více, než kdybychom šli jen pěšky. Před pěti lety byl náš reálný dojezd v kopcích 20-30 km. Vždy když baterka spadla na poslední čárku, tak to byl jasný povel jet nejkratší cestou zpět. Několikrát se stalo, že baterka stejně došla, a to se pak z kola stali galeje. Řešili jsme to několika způsoby. Pokud byla možnost, tak jsme brali do baťohu náhradní baterku (strašná váha), pak co se zmenšily nabíječky, tak celou nabíječku a někde na horské chatě jsme dali kafe a mezi tím hoďku či dvě z jejich zásuvky dobíjeli. Osvědčilo se půjčovat kola se stejnou baterií, protože pak jsme si baterky mohli prohazovat podle stavu vybití. Poslední dva roky jsme už dojezd přestali úplně řešit, protože ani při těch nejnáročnějších a nejdelších trasách se nestalo, že bychom za den vyjeli celou baterku. Večer byla u každého kola plná minimálně ještě ze třetiny. Zkraje jsme experimentovali s různými typy pohonů a značek, ale pak jsme si ověřili, že nejlepší je Haibike, buď s motorem Bosch nebo Yamaha. Samozřejmě horské 27,5", ideálně celoodpružené. Nejsem žádný blázen, co by sjížděl MTB traily, ale zadní odpružení je výborné i na rovině aby nebolel zadek. Lepší jsou široké gumy, které jsou stabilnější ve štěrku a v zatáčkách. Co se nám neosvědčilo, tak jsou dlouhé (tyčovité) baterie integrované pod plastovým krytem v rámu. Lepší je klasická baterie na rámu. Má lepší tvar (kratší a širší), má pohodlné ouško na přenášení a rychle se vyndá. Zatímco módní integrovaná baterie má spodní plastový kryt s miniaturním zasouvacím mechanismem, který je obvykle pod nánosem bláta (na alpských pastvinách nejen bláta) a vyjmutí chce dost trpělivosti. Letos jsme se konečně rozhodli, že si kola koupíme vlastní, abychom už nebyli vázání na termín rezervací v půjčovně. Mám nastudované všechny modely od Haibaiku. Problém je ten, že skladem jsou nejprodávanější velikosti a modely, na zbytek se čeká. Máme objednávku od Vánoc a termín dodání se už třikrát posouval. Vybral jsem Haibike Xduro Allmountine 2.0 s novou PW X2 Yamahou. Motor Bosch je samozřejmě ještě o kousek lepší, ale také o pořádný kus dražší (dřív bych za ty samé peníze měl Felicii). A ještě k těm Alpám, před pěti lety jsme tam byli s elektrokolem za exoty. Vloni už to bylo přesně naopak, za celou dobu jsme potkali minimum klasických kol, drtivá většina elektrokola Bosch, výrazně méně Yamaha.
H
hymer662Člen
Přidáno před 6 let

Marhon napsal:

@Marhon - Ahoj,
už šestým rokem si elektrokola na dovolenou půjčujeme. Skoro by se dalo říci, že nejlepší elektrokolo je to které si nikdy nekoupíš. V naší půjčovně mají jen nové modely, tak že si každoročně musíme přiznat jak moc se technika od loňska zase zlepšila a jak je dobře, že jsme si je ještě nekoupili. Bereme si je hlavně do Alp kde díky nim zvládneme za den poznat mnohem více, než kdybychom šli jen pěšky. Před pěti lety byl náš reálný dojezd v kopcích 20-30 km. Vždy když baterka spadla na poslední čárku, tak to byl jasný povel jet nejkratší cestou zpět. Několikrát se stalo, že baterka stejně došla, a to se pak z kola stali galeje. Řešili jsme to několika způsoby. Pokud byla možnost, tak jsme brali do baťohu náhradní baterku (strašná váha), pak co se zmenšily nabíječky, tak celou nabíječku a někde na horské chatě jsme dali kafe a mezi tím hoďku či dvě z jejich zásuvky dobíjeli. Osvědčilo se půjčovat kola se stejnou baterií, protože pak jsme si baterky mohli prohazovat podle stavu vybití. Poslední dva roky jsme už dojezd přestali úplně řešit, protože ani při těch nejnáročnějších a nejdelších trasách se nestalo, že bychom za den vyjeli celou baterku. Večer byla u každého kola plná minimálně ještě ze třetiny. Zkraje jsme experimentovali s různými typy pohonů a značek, ale pak jsme si ověřili, že nejlepší je Haibike, buď s motorem Bosch nebo Yamaha. Samozřejmě horské 27,5", ideálně celoodpružené. Nejsem žádný blázen, co by sjížděl MTB traily, ale zadní odpružení je výborné i na rovině aby nebolel zadek. Lepší jsou široké gumy, které jsou stabilnější ve štěrku a v zatáčkách. Co se nám neosvědčilo, tak jsou dlouhé (tyčovité) baterie integrované pod plastovým krytem v rámu. Lepší je klasická baterie na rámu. Má lepší tvar (kratší a širší), má pohodlné ouško na přenášení a rychle se vyndá. Zatímco módní integrovaná baterie má spodní plastový kryt s miniaturním zasouvacím mechanismem, který je obvykle pod nánosem bláta (na alpských pastvinách nejen bláta) a vyjmutí chce dost trpělivosti. Letos jsme se konečně rozhodli, že si kola koupíme vlastní, abychom už nebyli vázání na termín rezervací v půjčovně. Mám nastudované všechny modely od Haibaiku. Problém je ten, že skladem jsou nejprodávanější velikosti a modely, na zbytek se čeká. Máme objednávku od Vánoc a termín dodání se už třikrát posouval. Vybral jsem Haibike Xduro Allmountine 2.0 s novou PW X2 Yamahou. Motor Bosch je samozřejmě ještě o kousek lepší, ale také o pořádný kus dražší (dřív bych za ty samé peníze měl Felicii). A ještě k těm Alpám, před pěti lety jsme tam byli s elektrokolem za exoty. Vloni už to bylo přesně naopak, za celou dobu jsme potkali minimum klasických kol, drtivá většina elektrokola Bosch, výrazně méně Yamaha.

Lze predpokladat, ze tyto parametry ekola maji dosah okolo 100.000 Kc?
Za 6 let pujcovneho , ze by uz i se dalo poridit jedno nove?
Kolik takove kola stoji v pujcovne?
Upravil hymer662 dne 30.05.2020 13:39, před 6 let
K
kutil1Člen
Přidáno před 6 let
Ahoj, přestože jsem laik, omlouvám se odborníkům, tak bych ještě napsal něco k tématu: Dojezd elektrokola.
Co se týká parametru baterie 17 Ah, 20 Ah..., tak to ještě není vypovídající.
Důležité je, co v tom akumulátoru je. Bývají tam akumulátory 18650 (průměr 18 mm, délka 65 mm). Například baterie 10s5p (s.. sériově 10 x 3,7 V = 37 V , p.. paralelně.. 10x5=50 akumulátorů).

Parametry jsou na akumulátorech vytištěny a tisk snese všechno. Například test GTL 5000 mAh ukázal, že ve skutečnosti má 1000 mAh, s grafy zde:

http://lygte-info...%20UK.html

Na tomto příkladu je vidět, že taková baterie 20 Ah s akumulátorem GTL má ve skutečnosti 5x méně, tedy 4 Ah.

Tedy, pokud prodávající neví skladbu baterie (například 10s5p), přesné označení akumulátorů a jejich původ, tak ujištění 20 Ah je málo k tomu, aby se mohl kupující rozhodnout, zda bude baterie dobrá. K tomu původu. Běžně bývá zdrojem akumulátorů demontáž z baterií pro nejen nářadí, které leželo neprodané rok, dva ve skladu, atd. U repasí běžné.

K tomu označení akumulátorů:

Sony VTC5 A, 2500 mAh, kontinuálně 25 A
Sony VTC6, 3000 mAh, kontinuálně 15 A
LG HG2,33000 mAh, kontinuálně 20 A
Samsung 2500 mAh, kontinuálně 20 A
Sanyo 3500 mAh, kontinuálně 10 A

Na tomto odkazu je graf Měření kapacity při vybíjení proudem 0,5 A:

http://www.ledman...umulatory/
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 6 let
Lze predpokladat, ze tyto parametry ekola maji dosah okolo 100.000 Kc?
Za 6 let pujcovneho , ze by uz i se dalo poridit jedno nove?
Kolik takove kola stoji v pujcovne?[/quote]

Určitě dalo, ale pouze až vlastní zkušeností člověk pozná co by mohl potřebovat. První půjčení byla elektro skládačka, protože se vešla do kufru. Na víkend dobrý, ale na hory by nebyla. Pak jsme na Dachsteinu půjčili horský kola přímo z infocentra, dobrý v tom, že se nemusela řešit žádná doprava na místo. Pak mne papírově nadchlo KTM s motorem Bionix s rekuperací, v té době to vypadalo na motor s velkou budoucností. Po půjčení se ukázalo, že rekuperace je tam na nic. Dalším milníkem bylo celo odpružené kolo, které jsem měl spíše náhodou, ale ukázalo se jako skvělé řešení proti mozolům na... Nyní mne zajímá nový motor Flyon, který má od všech ostatních konvenčních úplně jinou konstrukci. No a kdo ví co bude za dalších 5 let.
KlikosKlikosČlen
Přidáno před 6 let

kutil1 napsal:

@kutil1 - Ahoj, přestože jsem laik, omlouvám se odborníkům, tak bych ještě napsal něco k tématu: Dojezd elektrokola.
Co se týká parametru baterie 17 Ah, 20 Ah..., tak to ještě není vypovídající.
Důležité je, co v tom akumulátoru je. Bývají tam akumulátory 18650 (průměr 18 mm, délka 65 mm). Například baterie 10s5p (s.. sériově 10 x 3,7 V = 37 V , p.. paralelně.. 10x5=50 akumulátorů).

Parametry jsou na akumulátorech vytištěny a tisk snese všechno. Například test GTL 5000 mAh ukázal, že ve skutečnosti má 1000 mAh, s grafy zde:

http://lygte-info...%20UK.html

Na tomto příkladu je vidět, že taková baterie 20 Ah s akumulátorem GTL má ve skutečnosti 5x méně, tedy 4 Ah.

Tedy, pokud prodávající neví skladbu baterie (například 10s5p), přesné označení akumulátorů a jejich původ, tak ujištění 20 Ah je málo k tomu, aby se mohl kupující rozhodnout, zda bude baterie dobrá. K tomu původu. Běžně bývá zdrojem akumulátorů demontáž z baterií pro nejen nářadí, které leželo neprodané rok, dva ve skladu, atd. U repasí běžné.

K tomu označení akumulátorů:

Sony VTC5 A, 2500 mAh, kontinuálně 25 A
Sony VTC6, 3000 mAh, kontinuálně 15 A
LG HG2,33000 mAh, kontinuálně 20 A
Samsung 2500 mAh, kontinuálně 20 A
Sanyo 3500 mAh, kontinuálně 10 A

Na tomto odkazu je graf Měření kapacity při vybíjení proudem 0,5 A:

http://www.ledman...umulatory/

Baterie 18650 (tedy 18mm průměr, délka 65mm) se používaly ve starších bateriích neintegrovaných. Od loňského a letošního roku přešli výrobci na baterie 21700 (21mm průměr, délka 70mm), které začala jako první používat tesla do svých aut a tím se dostaly baterie i do rukou výrobcům e-kol. Baterie skládají podélně a mají podstaně méně spojů (u bosche to je z 80 na bocích, jen 20 podélně), takže výrobci uvádějí i větší odolnost baterií. Každopádně 21700 mají jiné složení, jsou lehčí a mají větší kapacitu (cca 30%). Proto má bosch 625w, specialized 700w a nově i shimano 630w.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 6 let
Děkuji Klikosovi za důležitou informaci. To je přesně ten údaj, kterému jako laik moc nerozumím, ale přesně potvrzuje, že nové kolo s 500 Wh baterií, které nebylo ještě ani vyrobené, je už nyní zastaralé. Má mně to štvát a raději nákup odložit než i Yamaha začne tyto baterie dodávat? A nebo se smířit s tím, že vždycky bude něco lepšího a raději si kola už užívat. Googlil jsem a opravdu je změna z 18650 na 21700 považována odborníky za významný milník. Je tu někdo, kdo už má z touto novou baterií zkušenosti?
W
WiFiČlen
Přidáno před 6 let
Třeba by se to mohlo někomu hodit
Baterie 18650
https://www.levny...akumulator
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
Akumulátory UltraFire jsou už dávno profláknuté tím, že skutečná kapacita je oproti udávané 10-20%...
Myslíš si, že když velcí výrobci do toho rozměru dokážou dostat maximálně 2-3Ah, tak Číňan fo toho nacpe 4x tolik a bude to prodávat levněji, než ostatní ty 2Ah? Kdyby ty články UltraFire byly v realitě takové, jako na papíře, tak už se dávno používají do battery packu pro elektrokola a nářadí a nedávají tam ty drahé články s malou kapacitou..
L
lusyČlen
Přidáno před 6 let
Fune mel jsem KTM s Boschem v naboji. Je to opravdu Mercedes, ale... stalo 70t. a mel jsem porad strach, ze mi ho nekdo ukradne. Dojezd byl cca. 50km. Baterie 450Wh.
Potom jsem dosel k zaveru, ze v obytnaku potrebujes o neco lehci, lacine z duvodu kradeze, s nosicem na nakup a dobrou baterii. Koupil jsem tedy mestske za cca. 25t. s 560Wh. Dojezd taky cca. 50km. Na carky ukazatele nedej. To je jako v obytnaku, kdyz meris pouze napeti, tedy o nicem.
Nabijim to pres menic 1500W, tedy dost ztrat pri prevodu na 220V a potom zpet na 42V (36V). Sezere to tak 20 az 30Ah z nastavbove baterie.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 6 let
Obavy z krádeže kol nás také samozřejmě vždycky provázeli. Proto je nevozíme na venkovním nosiči, ale uvnitř zajištěná několika zámky. Horší je to při vyjížďce, když se někam dojede a pak je potřeba je odstavit a jít kousek pěšky (třeba na rozhlednu, k vodopádům apod.). Paradoxně největší strach máme v Čechách, v Alpách jsem překvapen jak je před horskou chatou zaparkováno 20 e-kol nejvyšší třídy bez jakéhokoliv zajištění. V baťůžku každý vozíme festovní zámek a kola pak zamkneme jedno k druhému a pak ještě k nějakému zábradlí. Čím víc na očích kolemjdoucích tím lépe. Řetěz jde samozřejmě pákovými kleštěmi překonat, ale je málo pravděpodobné, že by to případný zloděj dělal jen tak všem na očích. Pokud překoná jeden řetěz, tak jsou kola stále spojena k sobě a váží tak okolo 40 kg, takže nejdou ani snadno odnést. Sama o sobě jsou nepojízdná, protože mají vyjmutý hlavní ovládací panel (vejde se do kapsy) a většinou vyndáme i baterku.
Nic méně technika jde dopředu, kola je možné objednat s GPS lokátorem a pohybovým senzorem zabudovaným z výroby někde v trubce. Druhý přístupný GPS lokátor může být na řidítkách. Další GPS lokátory mohu kamkoliv přidat, na AliExpressu jsou jich mraky za pár dolarů a miniaturních rozměrů.
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
Neoddolal jsem a píšu.
Jsem tak trochu cyklista a vše kolem kol mě zajíma.Zatím jsem se na rozdíl od mé manželky k el.kolu nedopracoval,neboť jsem 66+mlád a na horském kole(carbon Wheeler) v horách vyjedu jako všichni na ekole,akorát mi to trvá o něco déle,ale ten pocit,že jsem to zvládl a udělal něco pro zdraví je báječný!!!Jinak jezdím raději na silničce,tou jsem odkojen.Manželka ke kolu nikdy moc velky vztah neměla,je však s nim spokojená,neboť se mnou může podívat tam,kam by na normálním kole nedojela.Zde se řeší výdrž barerie 100km a výše.Srašně by mě zajímalo,jak budou zvládat těch 100km -cca5hod a déle zadky rekreačních cyklistů.Myslím si že 4-5 den na kolo nesednou a nebudou ho chtít hodně dlouho vidět.Dnešní ekola jsou už téměř všechny pro rekreačni cyklistiku na dobré úrovni a nad 50 tis. už moc špatných není a maji pro rekreační cyklisty dostačujíci dojezd.Asi bude rodíl mezi Chinou a ostnimy pohony.
Já si ale myslím,že mnoho lidí by je ještě nepotřebovala a mohli by něco udělat pro své zdraví.Pokud má někdo zdravotni probémy(kreré nejsou způsobeny přežíráním)tak ekolo určitě jo!!!
Ješte chci podotknout jednu důležitou věc.Manželka má Shimano stř.motor a minulý víkend na výjezdu,(kde byly tři růzdné pohony ekol )jsem náhodou zjistil,že po sundání řetězu se střed točí lehce a při vypnurém pohonu se jede jako na normálním kole.
Brose a Bafang měly po sundání řetězu poměrně velký odpor a tudíž bez el.kolo jede poměrně ztuha.
Ahoj a cyklistice zdar!
Upravil parag dne 31.05.2020 15:09, před 6 let
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 let
Parag : Like
B
BobusČlen
Přidáno před 6 let
Při výhletech na kole jsme s manželkou dlouhodobě řešili naši rozdílnou fyzickou výkonnost. Pokud jsme šlapali "za své", tak jsem ženu tahal do velkých kopců na gumicuku. To se nám osvědčilo, žádné čekání na kopci na manželku až dojede, ať jsem makal jak chtěl, o víc než 3 metry jsem jí neujel.
Problém nastal před 3 roky, když jsem na 1. jarní vyjížďce zjistil, že mám s kopci v Jzerkách sám co dělat a na nějaký gumicuk není ani pomyšlení. Řesení bylo jediný, žena potrebuje ekolo. Dohodli jsme výpůjčku v Liberci a vyrazili na Ještě. Já ve 30 stupních "za svý" a žena s úsměvem od ucha k uchu za mnou. Z Liberce jsme odjeli s novým ekolem.
Za 2 dny jsme měli jet na 4 dny na Vysočinu a já si uvědomil, že tam budu za blbce na kterého se čeká já. Tak jsem si pořídil také okolo a problém číslo 1 byl opět na stole. Žena "vyjela" baterii dříve než já a po různých pokusech s výměnou kola, když žene zbývala cca 1/3 baterie (baterie nemáme stejné) jsme to vyřešili 2. baterií pro ženu a konečně je všechno OK.
L
lusyČlen
Přidáno před 6 let
A jeste jedno doplneni. Koupil jsem na Aliexpressu alarm na kolo. Pri zahybani s kolem to rve jako krava. Stoji to par dolaru. Vrele doporucuji.

https://www.aliex...web201603_
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
Ještě bych chtěl doplnit jednu velmi důležitou věc.Na ekolech se musí jezdit stejné převody,jaké by jste jeli bez pomoci.To znamená,že do kopce se musi řadit na lehký převod!!!Hlavně dámy jezdí tězký převod,aby nemusely rychleji točit nohama a to právě motor nemá rád.Hodně žere (i trávu kolem silnice)a baterka se rychleji vybíjí.Je to podobné,jako by jste jeli serpentiny v Alpách do kopce autem na pětku.
HrochHrochČlen
Přidáno před 6 let
U e-kol mi vždy vadilo, že při šlapání bez pomoci motoru to nebylo ani náhodou srovnatelné s klasickým kolem bez motoru.
Když jsem vyzkoušel kolo s motorem Bosch model 2020 tak jsem neodolal. Když jedu bez pomoci motoru, nevím, že jedu na e-kole (jen v prudkých kopcích poznám tu váhu navíc, ale když už se mi plete jazyk do výpletu, můžu ten motor využít). Co se týče dojezdu, tak od posledního nabíjení mám ujeto 210 km (mezi nimi beskydské kopečky a Boubín) a stále mám 5 čárek Wink . Manželka motor zneužívá více, tudíž má při stejném nájezdu o jednu čárku méně :-) . Je to jen o tom, jak to chceš používat. Sleduji, že spousta lidí tu podporu vůbec nevypíná. Do prudkých kopců si pak zapnou turbo a s úsměvem tě předjedou rychlostí 25km/h na těžký převod. Tam pak chápu krátké dojezdy.
Zda horské, či krosové kolo musíš zvážit sám. U nás jednoznačně horské.
D
DadkaLČlen
Přidáno před 6 let
a názor na přestavbové sety?
dají se sehnat třeba i s motorem bosch,shimano,
nebo jsou většinou EVbike?
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 56
Členové online 1
DDT

Celkem členů: 16,758
Nejnovější člen: Michal09
TOPlist

Copyright © 2026