Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Trakční duální vs neduální trakční baterie

Poslední aktualizace před 7 let
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Sipadan - Autobaterie Optima Blue Top - 350cyklů do 20%, max co vím 75Ah, ale cena za AH je skoro jak u Lithia, ale pokud je k tomu důvod (třeba je zadarmoGrin) a stačí počet cyklů,
toto je myslím lepší, ale po konzultaci s technikem dovozce - pro camper se nevyplatí,počet cyklů versus cena - a cenové nabídce jsem šel do Lithia, v motce ji mám a super
https://www.topbaterie.cz/baterie-ody...0a-p14614/
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 7 let
Myslím, že je potřeba tady uvést, pro lidi kteří hledají co si mají do karavanu osadit za baterii že
když nejezdí zrovna v zimně do alp na týden, nebo někam na pláž na měsíc a jezdí spíše víkendové výjezdy max. v létě na týden dva tak to všechno co se tady napsalo je pro ně více méně zbytečné a já jim doporučím jakoukoliv trakční baterku kolem 140Ah třeba tu VARTU dual a alespoň 100W solární panel a budou mít vystaráno. Cool
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Zdeněk a Alena - No, do karavanu? obytného auta? Spotřebiče? Jak často? Způsob užívání? Lednička kompresorová? Celoročně? Připojování 220V nebo na divoko?
To je to, co tu napadám, univerzální rady lidí, kteří nějak obytku používají, mají zkušenost s něčím a vydávají ji za univerzální radu pro polovinu lidí, někdy pro všechnyShock
Jediná univerzální rada je, říct někomu, kdo to dělá co v obytce mám, jak mám zapojeno a jak ji a zařízení používám - s otázkou co mám pořídit/dodělat. Kamarád se 140 Vartou a 100W panelem po pořízení TV zjistil, že se zázrak nekoná a bude předělávat....Wink
Obecně se dá říct, že stačí od 80AH startovačky až po 200Ah lithia s 80W panelem až po 350W solaru, ale to je rada k pr.u.
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 7 let
Způsob používání jsem popsal, a tvrzení, že pro TV je 140Ah málo nevěřím mám ji a používám TV přes satelitní přijímač, na vaření kávy mám měnič 600W, světla předělané na led, pokud jsem v karavanu přes den nebo po ránu tak televizi používám pro příjem Country rádia přes satelit..
Včera jsem se vrátil z výjezdu bez připojení na síť a baterka byla nabitá stejně jako při odjezdu z domova.
Většina karavanů kompresorovou lednici nemá (pokud ano bylo by třeba použít silnější solár) a mají klasickou trojkombinaci já ji pouštím na plyn i za jízdy.
Od jara do podzimu karavan vůbec na 230V doma nepřipojuju a proudu mám stále dost.. Wink
Můj příspěvek byl určen hlavně lidem, kteří s podobnou elektrifikací začínají mají třeba starší karavan a nemohou nebo nechtějí investovat 25 000.- za profi instalaci a po přečtení některých příspěvků zde jsou zmatení a neví jak to tedy vlastně udělat.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj.I když po Life se již poohlížím,nemohu souhlasit s tím že trakce a jiné nevyhovují.Za třeskuteého socializmu nám stačila jedna 45 startovačka.V této době jezdím z dvěma 90Ah trakcema,na střeše 320W FV a používám : TV,noťas,LED osvětelení,Truma combi 6E,antenní zesilovač,Wifi router,Thetford trojkombinace absorpční,alarm,čerpadlo,mikrovlnka a presovač pouze když jsme připojený nebo centrála.Přibližně tu samou sestavu používají lidé v mém okruhu a v pohodě.Od března do listopadu můžu elektriku "prodávat".Samozřejmě záleží na způsobu používání.Jezdíme celoročně,dovolená,prodloužené víkendy,týden o vánočních svátcích,a zbytek roku každý druhý víkend někde jsme.Ještě se nám nestalo,aby jsme zůstali bez elektriky.
Upravil hasky dne 15.09.2019 08:33, před 7 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

bob7373 napsal:

@bob7373 - Sipadan - Autobaterie Optima Blue Top - 350cyklů do 20%, max co vím 75Ah, ale cena za AH je skoro jak u Lithia, ale pokud je k tomu důvod (třeba je zadarmoGrin) a stačí počet cyklů,
toto je myslím lepší, ale po konzultaci s technikem dovozce - pro camper se nevyplatí,počet cyklů versus cena - a cenové nabídce jsem šel do Lithia, v motce ji mám a super
https://www.topbaterie.cz/baterie-ody...0a-p14614/

Chce to číst ty příspěvky pořádně, Sipadan chce použít Optimy red jako startovací do náklaďáku,, on je zrovna jeden z těch kterej ví dobře co potřebuje a má přehled, i když zrovna u těch optim red do náklaďáku si nejsem úplně jistý kvůli omezené max. kapacitě, podle mne by se muselo použít nějaké seriovoparaelní zapojení 4ks pro napětí 24v a dostatečnou kapacitu, ale pak těch kilo moc neušetří a přijde mi to jako komplikace, já mám v tom samém náklaďáku originální baterie Varta už 11 let a zatím jsou stále OK.
Taky by mne docela zajímala ta motorka se 100Ah baterkou,Grin dej fotku. Dík

Sloučené 15.09.2019 11:02:
Zdenek a Alena a Hasky, já bych to zkusil shrnout asi takto:

Energeticky méně nároční uživatelé = klasické trakční zaplavené baterie, klidně i ta varta
Středně nároční uživatelé= agm/gel, vzhledem ke klesající ceně už i lifepo
Nároční uživatelé=lifepo

Bude se to zamozřejmě různě prolínat, někdo si kvůli hmotnosti pořídí lifepo i když ho úplně nevyužije a někdo si zase
kvůli ceně pořídí velkou zaplavenou baterku, někdo investuje více do solárů a méně do baterek, někdo to má zase obráceně. Neexistuje jedna univerzální poučka, dokonce ani profesionálové, kteří se tím živí se kolikrát neschodnou, každý preferuje něco trochu jiného (svoje řešení).
Upravil Aluman dne 15.09.2019 11:09, před 7 let
haskyhaskyČlen
Přidáno před 7 let
Aluman : tak já bych zaplavenou a gel postavil na stejnou úroveň,ponechal bych jen středně a nároční(a to je ještě otázka jakou kapacitu jsou schopni uvézt)a souhlas.Jsou to jen dohady a každému vyhovuje něco jiného(finančně i technicky).
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, co tam v tom Lithiu je k dostání, třeba je to od nás daleko a ani bych tam nešel, jen tak, abych věděl. Čáo, Pepa
P
paveldČlen
Přidáno před 7 let
Pepo, pro tebe nic. Když se to moc vychladí, nejde to nabít.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 7 let
GrinGrin
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

hasky napsal:

@hasky - Jsou to jen dohady a každému vyhovuje něco jiného(finančně i technicky).

LikePřesně tak, a vo tom to je.Like

Ten gel a agm je přece jenom o něco jinde, oproti třeba té vartě, jedině že bys to srovnával s nějakou profi trakční baterkou typu trojan, ale těch moc lidí nevozí.Wink
Upravil Aluman dne 15.09.2019 19:23, před 7 let
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Obyčejnej uživatel by si měl přebrat, že přijede někam, kde řekne koupil jsem kamperku, mám tady tohleXXX (preso, fén, bla bla), chci/nechci se připojovat a protože baterka je hyn a solár malej, co tam mám dát? Jakou baterku koupit?, No a někdo kdo tomu opravdu rozumí mu řekne - je to tak a tak - kup to či ono - tak to byl vážení můj cíl. Prohlášení - nejlepší je duál, či pro většinu stačí 140 varta a 100W solár jsou na úrovni nebude - li pršet nezmoknem a pokud tady někdo hledá info, tak tahle prohlášení mu toho asi moc neřeknou - pokud si tu nevyzobal návody a názory těch, co tomu hoví, ale to je pro tu většinu trochu těžká písemná práce, i já s ní měl co dělat Grin Ale?? podařilo se.
Když už někomu něco radím - měl bych mu taky říct co to chce, co to žera a jak se o to starat, bez toho jsou to jen hraběcí rady k pr.u. Jo Asi jsem striktní, jsem totiž zvyklej vést debatu v prostředí, kde všichni ví a umí a hledají řešení velmi často průs.ru takže pokud jsem někoho urazil protože využil alumanovo pravidlo - (pravidla fóra nezakazují psát nesmysly Wink ) tak se omlouvám, nicméně pokud jsem napsal nesmysl já, což je možné, nikdo mi tu na to neodpověděl technickými argumenty - TL, datasheet atd, pouze mlžil, ale prostředí asi přeje zasloužilým členům a názorům - nebude - li pršet nezmoknem a holky v konzumu říkali že...

Sloučené 15.09.2019 22:00:
Aluman - asi jsem to nenapsal dost jasně - pokud se podíváš na výrobní program Odyssey, je pro každou aplikaci konkrétní baterka, já mám 20Ah, ta 100Ah na ukázku byla do jiných aplikací, třeba do kamperky, ale stejně jak Optima cena je na úrovni Lithia. Nicméně v motce jeden rok gel, druhý zaplavená, třetírok odyssey a už je to 6tý rok a OK, prostě moje zacházení přežila, ...
Z
zdenecekprahaČlen
Přidáno před 7 let
Bob7373 : Ahoj.Tak jsem si to tu přečetl a teď se neuraž.Pokud jsi měl v úmyslu zde poradit,tak jsi neporadil o nic více než ostatní,spíše ještě méně.Pro laika jsou tvé příspěvky moc technické a nevezme si z nich 95% lidí vůbec nic.Kdybych já zde popsal jak správně medicínsky ošetřit odřeninu,tak to budeš číst pětkrát a nebudeš vědět vůbec nic.Pokud někdo chce poradit,tak to musí dělat tak,aby ostatní byli schopni to "pobrat".Věř tomu,že tvá striktnost není v tomto případě na místě.Toť můj,třeba ale špatný názor.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Bobe7373 byla s tebou sranda, ale všechno musí jednou skončit, tady jsou OFICIÁLNÍ ZÁVAZNÁ data firmy exide. Jsou to kompletní technické údaje včetně počtu cyklů, skladovatelnost-samovybíjení, mechanická(vibrační) odolnost atd.
Tak doufám, že neřekneš, že jsou to reklamní kecy, postavíš se k tomu jako chlap, uznáš chybu a pokud máš alespoň o trochu větší "koule" jak Hymer662 tak se i omluvíšWink
Upravil Aluman dne 16.09.2019 13:54, před 7 let
Aluman Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 7 let
TAK CÓ, PŘEDSEDO? UŽ SE PEROU?
Šedivá je teorie, zelenej je strom života.
Neuvěřitelně mě potěšilo, že odborná diskuze hukázala že volba baterky do auta (karavanu) nejni vůbec jednoznačná.
V jiným vlákně se do mě někteří samozvaní odborníci pustili, že neřeknu všechno a že my servisáci všechny chudinky vokradem. Samozřejmě v životě sem nic přínosnýho nedonesli.
Když někomu řeknu, že mu nebudu stavět auto po telefonu, ale že musí přijet tak se kroutí jako klubko žížal. Tato vysoce odborná diskuze je důkazem že to tak je.
Pánové děkuji Vám za výbornou diskuzi. Páč když to říkám já (že nejni univerzální rada, jakou baterku dát) tak mi spousta kutilů nevěří a mysí si že je chci vokrást. Ale volat do servisu jak si to mám udělat jim Shock vychcaný nepřipadá.
kitemonkeekitemonkeeČlen
Přidáno před 7 let
namísto nesmyslných elaborátů (většinou mimo téma) a odkazů, které normálního člověka jenom zmatou přidám pár osobních zkušeností:
VARTA Dual Purpose 140Ah nám vydržela cca 6 let, maximální spokojenost, koupil jsem ji znova.
při ceně kolem 4000 Kč (s DPH) není co řešit. zapojená furt, jezdíme celý rok, solár 200W, [u]naftové topení[/u], velmi časté používání 240W + 90W notebooku, dobíjení větších modelářských akumulátorů, mobily, atd... TV/sat bohudík nemáme.

a názor na původní dotaz "Trakční duální vs neduální trakční baterie"?
asi třikrát se nám stalo, že chcípla motorovka - jednou to bylo starší baterkou, která se bohužel "projevila" až v zimě na horách, jindy to bylo zapomenutýma světlama, jindy zas nevhodnou kombinací "děti + autorádio + absence znalostí o vybíjení baterky u přítomného dozoru".
ale těch důvodů může být v reálném životě mnohem víc. prostě se to stane, pak už je pozdě řešit "proč?"...

není nic horšího, když vám to nestartuje, je neděle večer, parkáč již prázdný, pomoc v nedohlednu, venku se žení čerti, děti musí ráno brzo do školy, atd, atd...
a není nic lepšího, než v té situaci sáhnout do kaslíku pro startovací kabely, spojit dual-purpose nástavbovku s motorovkou (bez toho aby člověk vůbec musel ven z auta), s úsměvem nastartovat jet domů...
ontheroadontheroadČlen
Přidáno před 7 let
A hlavní cenu vyhrává..................
KITEMONKEE !

Nic neokecává a nemachruje, jednoduše a srozumitelně laické většině sděluje vlastní praktickou zkušenost.
Dokonale se tak vrací k úvodnímu textu zakladatele vlákna a kruh uzavírá.
Domnívám se, že právě pro takovou formu a hodnotu příspěvků fórum existuje a C24 má 13 tisíc informací lačných členů.

Hurá! Jen tak dál a větší kapky.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Karel Prokop napsal:

@karel Prokop - TAK CÓ, PŘEDSEDO? UŽ SE PEROU?

VYDRŽ PRĎKA VYDRŽ

Ale vypadá to, že z toho nic nebude, jak přijde tvrdý na tvrdý, tak abys pořádnýho chlapa pohledal.Frown
Jo ego je hrozná sviňa a přiznat chybu je pro někoho nepřekonatelná věc.
B
bob7373Člen
Přidáno před 7 let
Milý alumánku, nesuď podle sebe, ale tu dovču jsem snad mohl mít 😊
Karle, možná tomu nepříliš znalému přinese ponětí, že se tu o tom psalo, tak se přijde zeptat někoho, kdo tomu hoví, protože někdy je to tady vedeno stylem "holky v konzumu řikaly, že... a to je určitě pravda" Grin ale iluze si nedělám, jen ty výzvy k úprku za praporem mě trochu vadí.
Dokumenty, které jsi alumane dal do diskuse U EXIDE obsahují konkrétní cykly, to máš pravdu.
Protože zde nemůžeme dojít k nějakému závěru a chtěl jsem si udělat obrázek jak to vidí jiní konzultoval jsem to u výrobců, nebo zastoupení . Ohledně duálů jsem se dozvěděl následující:
1/primární užití duálů je do člunů a strojů kde je využita schopnost startovat a cyklovat zároveň (lodě s windami, auta s navijáky apod) . Nicméně máš pravdu, že jsou sekundárně určeny i do obytek a karavanů, mají však nevýhody, na které je třeba pamatovat při používání - nižší odolnost proti sulfataci vybíjení pod 50% se ničí rychleji než trakce běžný dual má větší samovybíjení a značně nižší hustotu uložení energie pokud duál tak AGM
2/Pro trakci je určena skupina equipment gel – i po měsíci pokud je pouze vybitá na 0 se dá nabít na 100% (no nevím, ale výrobce je výrobce)
3/ Doplněný přehled z materiálů od Alumana. Řešení Exide je seřazeno od nejlepšího k nejhoršímu pro používání popsanými spotřebiči.

Baterie Počet baterií Počet Wh celkem Hmotnost Počet cyklů Cena orientační
EQUIPMENT GEL 1 baterie ES1300 1.300 39 kg 850 a víc 7000,-
DUAL AGM 2 baterie EP 900 1.800 64 kg 750 12000,-
DUAL 3 baterie ER 450 1.350 69 kg 250 8400,-
Trojan 1 Trojan J 185 P 1.240 51 kg 1200 10000,-
VARTA Professional 2 LFD140 1700 74 kg Do 200 7400,-
Dual Purpose

Závěr: Porovnáváním se dá konstatovat že není duál jako duál, vybral bych jen ten, kde je možno počet cyklů doložit, - ale proti gustu.... v tabulce je jasně vidět, že první řešení s trakcí by mělo z uvedených baterií být nejlepší a nejlevnější.
A třešnička nakonec – i technici se kterými jsem se bavil nejsou jednotného názoru – ze 4 by 2 dali přednost konzervativnímu řešení – trakce, jeden by levný duál použil u méně náročného řešení a jeden s určením pro obytky neměl problém s tím, že je třeba vědět co kdo kupuje a co to umí..
Z
zdenecekprahaČlen
Přidáno před 7 let
bob733 : Jen jednu,dvě věty,více se vyjadřovat nebudu.Pro jistou státní složku provádíme montáže,údržby atd....záložních zdrojů,montážních aut atd.....Technické listy baterií jsou super věc,ale pouze do doby než řekneš pro koho to potřebuješ a že garance musí být - v tuto chvíli začne od dodavatelů vykrucování.Jediný Trojan si za svým stál pevně a proto je používáme.Další krok bude Life.....
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 64
Členové online 0

Celkem členů: 16,782
Nejnovější člen: kubajdze21
TOPlist

Copyright © 2026