Milý alumánku, nesuď podle sebe, ale tu dovču jsem snad mohl mít 😊
Karle, možná tomu nepříliš znalému přinese ponětí, že se tu o tom psalo, tak se přijde zeptat někoho, kdo tomu hoví, protože někdy je to tady vedeno stylem "holky v konzumu řikaly, že... a to je určitě pravda"

ale iluze si nedělám, jen ty výzvy k úprku za praporem mě trochu vadí.
Dokumenty, které jsi alumane dal do diskuse U EXIDE obsahují konkrétní cykly, to máš pravdu.
Protože zde nemůžeme dojít k nějakému závěru a chtěl jsem si udělat obrázek jak to vidí jiní konzultoval jsem to u výrobců, nebo zastoupení . Ohledně duálů jsem se dozvěděl následující:
1/primární užití duálů je do člunů a strojů kde je využita schopnost startovat a cyklovat zároveň (lodě s windami, auta s navijáky apod) . Nicméně máš pravdu, že jsou sekundárně určeny i do obytek a karavanů, mají však nevýhody, na které je třeba pamatovat při používání - nižší odolnost proti sulfataci vybíjení pod 50% se ničí rychleji než trakce běžný dual má větší samovybíjení a značně nižší hustotu uložení energie pokud duál tak AGM
2/Pro trakci je určena skupina equipment gel – i po měsíci pokud je pouze vybitá na 0 se dá nabít na 100% (no nevím, ale výrobce je výrobce)
3/ Doplněný přehled z materiálů od Alumana. Řešení Exide je seřazeno od nejlepšího k nejhoršímu pro používání popsanými spotřebiči.
Baterie Počet baterií Počet Wh celkem Hmotnost Počet cyklů Cena orientační
EQUIPMENT GEL 1 baterie ES1300 1.300 39 kg 850 a víc 7000,-
DUAL AGM 2 baterie EP 900 1.800 64 kg 750 12000,-
DUAL 3 baterie ER 450 1.350 69 kg 250 8400,-
Trojan 1 Trojan J 185 P 1.240 51 kg 1200 10000,-
VARTA Professional 2 LFD140 1700 74 kg Do 200 7400,-
Dual Purpose
Závěr: Porovnáváním se dá konstatovat že není duál jako duál, vybral bych jen ten, kde je možno počet cyklů doložit, - ale proti gustu.... v tabulce je jasně vidět, že první řešení s trakcí by mělo z uvedených baterií být nejlepší a nejlevnější.
A třešnička nakonec – i technici se kterými jsem se bavil nejsou jednotného názoru – ze 4 by 2 dali přednost konzervativnímu řešení – trakce, jeden by levný duál použil u méně náročného řešení a jeden s určením pro obytky neměl problém s tím, že je třeba vědět co kdo kupuje a co to umí..