SvitavaciČlenPřidáno
před 18 letMX8120 patří do rodiny modelářských wattmetrů, o nichž jsem psal v úvodním článku, prodejce opravdu už tehdy potvrdil, že je jednosměrný.
Hele Víťo, tos nemohl dát ten odkaz na obousměrný wattmetr HiBox dřív? Už mám objednaný MT2000! Budiž jenom útěchou, že Wh nejsou pro náš účel nejvhodnější jednotkou. Bylo by ale zajímavé zjistit, jestli je možné prodloužit propojovací kablík mezi proudovou sondou a HiBoxem, pak by byl použitelný i pro nás a za třetinovou cenu, než MT2000.
A stejně mě ti modeláři vždycky překvapují: 2,5 mm2 lanko na 200 A trvalý proud, to je síla!
VitaČlenPřidáno
před 18 letnepíšou tam ? - 2,5mm na 50A a 100A. Na 200A totéž ale 2x.
důležitá je délka tohoto silného drátu - čím méně - tím lépe. Káblík k vlastnímu měřáku bych se nebál prodloužit i na druhý konec auta. Snad jen bych při delší vzdálenosti použil stíněný kabel. přenáší mininapětí - takže spíš než úbytek bude hrát roli rušení.
A bral bych 200A s rezervou. za prvé to modelářské zdroje dlouho nevydrží - a spíš než trvalá hodnota jde o maximální napětí článku, které bude umět komparátor zpracovat.
SvitavaciČlenPřidáno
před 18 letSlíbil jsem report: MT2000 funguje přesně podle popisu. Nejdříve se manuálně nastaví kapacita baterie, pak už jen měříš napětí, proud, nebo kýženou zbývající kapacitu baterie. Při vybíjení kapacitu od nastavené maximální hodnoty odečítá, při nabíjení přičítá s tím, že na nastavené kapacitě baterie se zastaví i při přebíjení. Jen znovu lituji, že je zbytečně chytrý. Při vybíjení opravdu neodečítá pouze Ah, tedy součin vybíjecího proudu a času, ale opravdu bere v úvahu i napětí na baterii. Pro novou baterii je to jedno, u ní bude korekce zbývající kapacity podle jejího napětí téměř nulová a hodnota bude dána jen prostým součinem proudu a času. U staré baterie ale nastává problém. Pokusím se jej objasnit na příkladu: Mám starší baterii 75 Ah, na MT2000 jsem nastavil pro jistotu jen 50 Ah kapacitu. Večer mám na MT2000 zbývající kapacitu 40 Ah, topení odebírá cca 2A, za 10 hodin ubyde jen 20 Ah, do rána musím bohatě vydržet. Jenže už za 8 hodin topení vypne, protože má baterie 10,5V, je tedy zcela vyčerpaná a na měřáku není ani teoretických 24Ah, ani skutečná hodnota 0Ah, ale třeba 15 Ah. Prostě čím starší baterie, tím se tyto hodnoty od sebe více rozcházejí. Opravdu bych raději přivítal prosté odečítání kapacity jen podle proudu a času: když bude MT2000 ukazovat ještě 30% kapacity baterie a napětí na ní se bude blížit 10,5 V, budu vědět, že baterie odchází a má už jen 70% své původní kapacity. Tím, že se MT2000 snaží ukazovat skutečnou zbývající kapacitu, oddaluje odhalení odcházející baterie. To ale nelze příliš přístroji vyčítat, je to otázka přístupu konstruktérů k problému. Jako vadu vidím ale to, že stejnou korekci podle napětí dělá MT2000 i při nabíjení! Takže třeba napětí na baterii 10,5V, ukazovaná kapacita baterie podle výše uvedeného příkladu 15 Ah, nabíjím proudem 5A a za 4 hodiny přístroj Ukazuje plných 50Ah. To je už silně zavádějící. Přístroj by při nabíjení měl dělat korekci tak, že při dosažení plného napětí na baterii by měl načítání kapacity zastavit dříve, než je nastavená kapacita baterie. Tak by zcela jasně deklaroval, že kapacita baterie je již snížena. Kdybych uměl dobře německy, asi bych výrobci přístroje tuto připomínku napsal.
Na závěr ale zdůrazňuji: pro baterie v dobrém stavu plní svou funkci přístroj MT2000 přesně a spolehlivě. Jestliže odhalíme, že přístroj je nepřesný, neznamená to jeho chybu, ale špatný stav naší baterie!!!
Upravil Svitavaci dne 05.01.2009 11:43,
před 18 let
SvitavaciČlenPřidáno
před 18 letAhoj Vláďo, řešit problém vlastními silami je pro mě bohužel luxus, který si nemůžu dovolit. Doba báječného bastlení je mně již zapovězena, MT2000 je pro mě z tohoto pohledu relativně nejlevnější řešení. Nicméně proč ne tachometr? Jenže tato cesta má podle mého soudu zásadní problém v neřešitelnosti sledování dobíjení. To pokládám za velmi podstatné, když od přístroje chci informaci a ne se starat o jeho nulovánín, nebo přepínání a podobně. Na druhé straně poskytne tachometr v této úpravě podstatně více informací o stavu baterie, než například tři LEDky závislé jen na napětí baterie....
Měj se, Břeťa
to co hledáte umí obyčejný solární regulátor za tisícovku. Kolik do baterky, kolik ven, procenta stavu, volty, ampery při dobíjení, hlídání podbití a přebití a to nejlepší, nepotřebuje to panel na střeše. lze tam místo něj zapojit dobíječku, nebo trafo. Zítra nebo pozítří sem hodím odkaz
Tomáš+Monika+Samík+Vendulka+ Citroën Jumper 2,8HDI+Hobby Prestige600
Tak sem dávám odkaz na trošku lepší regulátor, který ukazuje vše potřebné. Dělají se různé modifikace podle požadavků prodejců, takže to lze sehnat pod jiným názvem za lepší peníze . Já ho mám namontovaný od léta a jsem naprosto spokojen. Jestli někdo bude chtít poslat návod, tak ho v sobotu naskenuji a zašlu mejlem
http://www.stecas...R_10_30_enTomáš+Monika+Samík+Vendulka+ Citroën Jumper 2,8HDI+Hobby Prestige600
vladazČlenPřidáno
před 18 letSuper přístroj, to by se mi líbilo. Teď už jen prozraď, kde se dá koupit za tisícovku, varianta s aspoň 30A proudem a jdu do něj.
Už jsem volal do Německa prodejci, aby zjistil aktuální ceny, takže jakmile přijdou, dám je sem, a koupit to půjde přes mojí maličkost.
vladazČlenPřidáno
před 18 letDobrá práce :g
V solárních regulátorech, kde je požadovaná funkce jaksi "bokem" bych to tedy nehledal... ;)
Zkoušeli jsme zapůjčený obousměrný wattmetr, který sledoval i křivku nabití akumulátoru, ale je to tak nepřesné že to nemá cenu používat. Reálná křivka akumulátoru se různě posouvá a deformuje vlivem stáří akumulátoru, teploty okolí a plno dalších faktorů. Byl to americký stroj za 14 tisíc a uměl přepínat mezi 6 typy akumulátorů.
Výsledek je ten, že mám Hibox a kdybych nepotřeboval umístit displej 3 metry od akumulátoru, koupil bych levnější variantu za 1200,- bez dálkového propojení.
Když mám plně nabito, vynuluju, a vím docela přesně kolik mi zbývá v baterce. Při nabíjení opět vynuluju a vím kolik do něj nalezlo. Ale nepoužívám solár, tam by to nefungovalo.