ad. FJR:
Jen pozor u těch “Cargo” -C pneu. Pokud máš v techničaku uvedeny jen “CP” provedení, tak by jsi tam “C” mít neměl.
Na STK to sice většinou projde, ale kdo ví co udělá pojišťovna, když pneu prdne a někoho nedejbože smeteš.
Co když se vymluví na nespávné pneu a odmítne plnit?
Řešil jsem to cca před dvěma měsíci.
FJRČlenPřidáno
před 8 měsícůJá mám velkém TP alternativu C zapsanou
Tak to máš v pohodě.
Ja bohužel ne.
FJRČlenPřidáno
před 8 měsícůPodle toho co se běžně dopisuje, například 18 s A/T pneu na Ducato, známí teď dával A/T v rozměru 245/75/16 na Mercedes, bez problémů napsali. Nevidím důvod proč by nedopsali C. Obzvlášť když se zimní CP nevyrábí.
No jak jsem to četl tak mají zesílení bočnic proti oděru to je z venkovní strany přidaná guma navíc ale pneu na campery mají vyztuženou celou bočnici uplně jinak a je to kvůli dlouhému stání a nosnost těchto pneu je jen 1030kg což není zrovna na dlouhé stání když nejsi uplně vyrovnaný a podkládáš to klínama , nevim co máš za auto a jak moc bojuješ s váhou ale na obytku bych si to asi nedal......
ja auto koupil na uplne novych barumkach nejakych vanis 2 v rozmeru 215/70r15.jizdni vlastnosti katastrofalni.obzvlaste v zatackach.po prechodu na Michelin agilis camper CP je to uplne nekde jinde.
Zdravím,
také jsem přešel na celoroční Michelin CrossClimate Camping,
A mám dotaz na kolik tyto pneumatiky foukáte. Mají na boku vyznačeno MAX LOAD 475 kPa (4,75 bar).
Ale na typovém štítku Fiat je jediný údaj 5,5 bar a původní Michelin Agilis Camping jsem tak hustil.
Obytka polointegrál 3 500 kg.
Díky za vaše rady.
Vlasta
FJRČlenPřidáno
před 5 měsícůAsi bych se držel toho co je uvedeno jako max tlak na pneu. Foukám 4,6 předek i zadek.
FJRČlenPřidáno
před 4 měsíceNájezd na pneu na fotce je asi do 40 tis. Auto mám do 3,5t. Vyzkoušel jsem různé tlaky, CP foukám 5 při maximálním zatížení, ale protože teď jezdíme ve dvou 4,6.
VitaČlenPřidáno
před 4 měsíceměl jsem za to, že tlak je pro většinu podobných aut podobný - ale asi ne, auto 3,5t
Michelin 225/75/16 CP osazeny z výroby, max. tlak na gume 4,75
doporučený tlak pro alko podvozek 3,30 / 3,75
Budu přezouvat na celoroční Michelin CrossClimate Camping,a jelikož nemám rezervu,ale dojezdovou sadu,tak si pohrávám z myšlenkou koupit náhradní ráfek a vytvořit si rezervu z jeté pneu jako plnohodnotné kolov nouzi,.Samozřejmě je to váha navic,ale řešit ve světě prasklou pneu se mi jeví jako menší zlo nadváha.Máte nějakou zkušenost koupit co nejlehčí ráfek?Samozřejmě ať unese co má,,Fiat Ducato 2020 Alkovna,pneu 215/55 R16 93V
V tomhle konkrétním případě sice neporadím, ale u oktávky, kde mi prostor původní rezervy zabírá LPG nádrž, trvale vozím jako dojezdovku kolo 155R13 z fabie junior :-) Před dovolenou ale obvykle vysrabím a vyměním to za starý zimák plnohodnotného rozměru. Sada s knoty, sprej a kompresorek je samozřejmostí a musím zaklepat, že za 25 let se mi ještě nestal defekt takového typu, že bych s dofukováním nedojel do cíle, nebo aspoň místa, kde šel ďobnout knot. Nejhorší byla náhle zjištěná na první pohled viditelná deformace pláště, zřejmě po prasknutí nějakého zásadního drátu, kdy se půlka obvodu gumy obludně vydula a auto se s každou otačkou kola houpalo - naštěstí se to přihodilo asi 15km od baráku, takže po snížení tlaku na nutné minimum, abych nejel úplně po ráfku, se dalo opatrně dojet domů.
Já jsem váhu neřešil a koupil nový plecháč a lehce jetou pneu. Je to přesně jak píšeš. Nedokážu si představit, že někde mimo civilizaci řeším bouchlou pneu.
Každopádně plecháč. Kola z lehkých slitin jsou ve stejném rozměru v drtivé většině případů mnohem (někdy až neskutečně) těžší než originál plechový ráfek. Jen to dobře vypadá. A ideálně lehce ojetou letní pneu, jak píše Tomik. Víc pro menší hmotnost asi udělat nejde.
Tal pořídil jsem plecháč,je váhově lehčí,než lité ráfky. Jelikož hever original u auta není a núžkovému při naloženém autě moc důvěry nemám stabilita se mi jeví slabá,ale zas váha je nejlepší a tak přemýšlim pojízdný hydraullický nebo vzduchový do 3t mátě nekdo něco dodatečně zvedací techniku ?U vzduchového,zas musím zjisttit jestli kompresor ho utáhne,tak mě napadá ještě využití při hodně šikmém stání ještě použít jako podpěru.
Díky za tip