dracekvoČlenPřidáno
před 5 letJá mám alugas. Ale zvolil jsem tankování nastavené hadicí, tak plnění není na flašce, ale je na boku auta. Vypadá to jako klasické plnění do nádrže auta na LPG.
Toto jsem volil právě kůli případným problémům, když by mi nějaká aktivní obsluha nechtěla natankovat.
Upravil dracekvo dne 10.05.2021 14:52,
před 5 let
dracekvo Připojili následující obrazek:
Mne sa povaľuje v garáži kompletná demontovaná sada teda okrúhla nádrž splyňovač a neviem čo ešte na pohon môjho benzínového dvojlitra ktorý už je odsúdený na šrot ale na plyn fungoval ako hodinky Takže by som to rád Využil pri prestavbe Volkswagen transportér T5 na obytný automobil ako zdroj výhradne len pre spotrebiče. Myslíte že by to išlo technicky prípadne aj oficiálne? Skúšal to už niekto?
.i.
No, jak je ta nádrž stará ? Prvním předpokladem pro možnost ofiko použítí je stáří do 10 let :-(
Bez ohledu na to, že po tý době je zevnitř pořád bez koroze a mohla by (po periodickým otlakování) sloužit další desítky let ... Stejně jako všechny ty rezavý pomlácený 2/10/33 kg cca padesátiletý lahve, co se mění u benzinky ...
dracekvoČlenPřidáno
před 5 letHlavním problémem těhle LPG nádrží je multiventil. Aby šlo čerpat plyn, tak musí být otevřený ventil, který je docela elektricky rozežraný. Taky se čerpě plynná fáze. Takže je nutný reduktor (ten se v autě ohřívá vodou, aby nezamrzl), případně úprava, aby se odebírala jen plynná fáze.
Další problém může být hmotnost a velikost nádrže.
Za mě vyjde asi líp si koupit alugasku.
Vďaka za technické vysvetlenie ide o to či sa to dá technicky vyriešiť a prípadne zlegalizovať téma Je legálne plnenie na čerpačke pre auto pretože by to uľahčilo život a tam vidím výhodu riešenia s veľkou napevno zabudovanou nádržou napríklad na mieste Pre rezervu
.i.
JurajSKČlenPřidáno
před 5 letTechnicky sa to zrealizovať dá ale o legalizácii dosť pochybujem.
RobertČlenPřidáno
před 5 letNedělejte z toho horor. Původně jsem použil vymontovanou sadu z auta. 70l nádrž byla zbytečně velká a těžká, tak jsem koupil na netu novou, poloviční (objemově i váhově) za směšných 2200Kč. Takže z původní sady používám multifunkční ventil, plnící hrdlo a 1/2 rámu. Vejde se do ní tolik, jako do 1,5 běžné flašky a váhově to vychází také tak. A legalizace? Komu chceš něco dokládat, když u nás revize plynu být nemusí? Hlavní výhoda je, že si natankuješ kdekoli v zahraničí. Nevýhoda - nenatankuješ čistý propan, což mi nevadí, protože v zimě nejezdím.
dracekvoČlenPřidáno
před 5 letA jak si vyřešil otevírání toho multiventilu?
Napájíš ho z 12V, nebo jsi to nějak obešel? Jestli mě paměť neklame, tak je tam snad i ventil na nouzové otevření.
RobertČlenPřidáno
před 5 letVentil se otevírá elektromagnetem (1A spotřeba). To používám při krátkých zastávkách na oběd, kafe ap. Když stojím déle, elektromagnet stáhnu pryč (ani ho nijak nejistím) a dle nápadu jednoho zdejšího člena ho nahradím pemanentním magnetem - má kruhový tvar s otvorem uprostřed.
Upravil Robert dne 19.05.2021 18:24,
před 5 letMožná by snížení spotřeby elektroventilu šlo elegantně vyřešit nějakým vhodně upraveným step-down regulátorem, případně přímo něčím pro podobný zapojení určený (třeba pro otevírání vstřikovačů) - tedy v principu něco, co do cívky asi pošle krátký impulz pro otevření a pak už ventil jen drží přitažený minimálním proudem.
PS.: při domácím přepouštění PB z nádrže z auta do dvoukilovek jsem nejdřív při otevírání ventilu jiskřil a až později mě napadlo to zjednodušit a zároveň zbezpečnit a místo kablíku prostě použít magnet :-)