Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Internet v autě i doma

Poslední aktualizace před 4 měsíce
I
InnkeeperČlen
Přidáno před 5 let
Zdravím
Předně díky moc Rudymu za rošíření obzorů v této oblasti
Z mé zkušenosti tyto krabičky smysl mají a to znatelný. Pravda třeba v čechách moc ne. Pokud jsem v zahraničí a nepředpokládá se že jsem k dosažení, tak také moc ne. Nicméně s routerem s napájeným z powerbanky s anténou jsem už dělal hovory se zákazníkem z míst kde telefon nechyt jakýkoliv signál.
Občas pomůže dát teleon na střechu auta, ale mě to leckdy nestačilo. atím jen váhám jestli používat lepší směrovou anténu (s kterou potřebuju vědět kde jsou nejblizší vysílače) nebo anténu všesměrovou s menším ziskem.
Zatím jsem došel k tomu že pomocí všesměrové zjistím jestli vůbec nějaky signál mám šanci chytit a pokud ano stáhnu mapu vysílačů, směrovou pak dosáhnu znatelně větší rychlost.
Nicméně určitě je nutnost-použitelnost těchto krabiček závislá na stylu ježdění a nocování
R
RudyČlen
Přidáno před 5 let

hymer662 napsal:

@hymer662 - Mi tyto zařízení až tak již nedávají smysl. Pominu konkrétní zařízení,které má jen pásmo 2.4 GHz, a podporuje jen 4G LTE, ale absence pásma 5GHz je dnes asi zásadní.
Vlastně kde je rozdíl když využiju to co obvykle nosíme u sebe jako tablet nebo chytrý telefon?, mající možnost vytvoření HotPointu a sdílení?

Nechci nikomu nutit moje názory ale v rámci diskuze si dovolím oponovat. Prosím, v čem je absence 5Ghz pásma zásadní pro použití v obytném autě? Předpokládá se příjem na vzdálenost několika metrů od routeru a rychlost je dána rychlostí připojení k internetu. Rychlost sítě WiFi 802.11n routru zcela dostačuje na streamování HD videa, videokonference v HD, přenos fotografií i nasnímaného videomateriálu mezi zařízeními. Co se týká hotpointů v kempech pro připojení přes WAN, pracují výhradně v pásmu 2,4Ghz. Novější model RUTX12 již má i 5Ghz WiFi, osobně bych ji však stejně vypnul z důvodu úspory energie. Mimo to, router má tři 100Mb/s RJ45 porty, kdyby z nějakého důvodu v obytce vyvstala potřeba rychlejšího přenosu mezi zařízeními.
5G je fajn, experimentálně už i na několika místech (městské aglomerace) běží ale k čemu? Myslím v obytce. Jaký máš use case vyžadující tak rychlé připojení? Mimo to, jak anténu, tak router lze časem vyměnit.
Rozdíly proti HotPointu nasdíleném ve smartphone pak vidím především tyto:
1. Telefon se při připojení několika dalších zařízení přehřívá, musí být připojen na nabíjení
2. Citlivost externí antény umístěné vně obytky (Faradyova klec) je násobně lepší proti citlivosti antény v smartphone.
3. Palubní síť je k dispozici stále, i za jízdy nebo při parkování odstaveného auta (přenos live dat do navigace, hlídání auta alarmem, TV, Netflix...)
4. Přepínání mezi SIM kartami, jejich výměna a management připojení je jednodužší s více možnostmi nastavení.
5. Možnost nasdílení externí WiFi do palubní WiFi sítě(bez nutnosti připojovat k externí síti každé zařízení zvlášť), kvalita a stabilita takového připojení.
6. Vše je instalováno pevně, skrytě a úhledně, nikde se neválí napájecí kabely nebo powerbanky, telefony se nevybíjejí.
Tyto důvody mne vedly k dříve popsanému řešení při používání, které jsem taky výše popsal. Taky jsem psal, že navržené řešení může být zbytečné pro někoho, kdo stabilní, nepřetržité a spolehlivé připojení k Internetu nepotřebuje. A taky je pravda, že ke stejnému cíli vede řada cest. Výše popsaná je jen jednou z nich.
H
hymer662Člen
Přidáno před 5 let
Je dobře, že diskutujeme slušně a věcně o problému.
Všechny systémy a zařízení mají své parametry a možnosti. Obecně pro volbu pásma 2.4 nebo 5 GHz platí:
2,4GHz Wi-Fi má větší dosah, ale horší signál a nižší přenosové rychlosti.
5GHz Wi-Fi má menší dosah, ale lepší signál a vyšší přenosové rychlosti.
O dalších rozdílech není potřebné diskutovat jako šířky kanálu, počet pásem atd.
Výsledkem a realitou je, že pásma 2.4 GHz vykazují vyšší míru rušení a nestabilita WiFi signálu.
Kdo se v tom orientuje a umí to,tak mu to může být jedno.
V konečném důsledku jde i o investice a tady ten rozdíl může být i XX tisíc Kč.
Radek SladkyRadek SladkyČlen
Přidáno před 5 let
Méně odborný příspěvek - Vodafone je operátor s neskutečným brajglem ve vnitřní struktuře - ale nabízí datovku do přenosného modemu s 60G na měsíc za 299 Kč vč.DPH. V kanclu, doma, v autě - vsjo rovno.
Zdenek a Alena, Rudy, Jirka W, copy
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

Radek Sladky napsal:

@Radek Sladky - Méně odborný příspěvek - Vodafone je operátor s neskutečným brajglem ve vnitřní struktuře - ale nabízí datovku do přenosného modemu s 60G na měsíc za 299 Kč vč.DPH. V kanclu, doma, v autě - vsjo rovno.

Ahoj, já mám aktuální informaci, že je to "Připojení bez kabelu" za 499 Kč /měsíc, 60 GB. To je o 50 %více, než uvádíš. Můžeš dát odkaz na tvoji informaci za 299 Kč?
R
robolNováček
Přidáno před 5 let

kutil1 napsal:

@kutil1 -

Radek Sladky napsal:

@Radek Sladky - Méně odborný příspěvek - Vodafone je operátor s neskutečným brajglem ve vnitřní struktuře - ale nabízí datovku do přenosného modemu s 60G na měsíc za 299 Kč vč.DPH. V kanclu, doma, v autě - vsjo rovno.

Ahoj, já mám aktuální informaci, že je to "Připojení bez kabelu" za 499 Kč /měsíc, 60 GB. To je o 50 %více, než uvádíš. Můžeš dát odkaz na tvoji informaci za 299 Kč?
i

Nechci roztáčet spekulace, ale zkušenost mi velí že nejlepší nabídky tarifů nevisí na netu. Ty se pečou jeden na jednoho. Takže link bych na nejlepší nabídku nečekal.
M
mileČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj, máme od O2 dobíjecí datovou kartu 100 gb za 300 kč bez omezení rychlosti . Bohužel funguje pouze na uzemí čr. Tato akce byla v letě 2020 a bohužel už není v nabídce.
V autě vytvořím přes hotspot vlastní wifi a všichni včetně tv skylink jedeme na tuto kartu.
Radek SladkyRadek SladkyČlen
Přidáno před 5 let
Robol - správně.
Radek
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj,
s velkou spokojeností nyní používám WiFi směrovač s vestavěným LTE modemem Huawei B525s-23a, cena na bazarech kolem 800Kč. Do něj vrazím SIMku a mám internet jako blesk, přes wifi i Ethernet kabel, jak potřebuju. Napájení je 12V, stačí pořídit kabel se zástrčkou do něj a je připojeno i bez 230V.

Používám TV, TuneIn radio, Youtube, Netflix, Disney a cokoliv dalšího, co si nainstaluju do android krabičky Google Chromecast TV 4K
https://www.mironet.cz/google-chromec...+dp473813/

Je naprosto zásadní mít na koukání TV aplikaci, která umožňuje měnit kvalitu obrazu, aby byla spotřeba dat co nejmenší. To třeba NEumí T-Mobile TV GO, proto T-Mobile NEdoporučuji, spotřeba dat je obrovská.

Naopak spokojen jsem s aplikací PODA, kde lze kvalitu videa nastavovat a kvalita "nejnižší" znamená cca. 1GB spotřeba dat za hodinu koukání na TV. Co používáte vy na IP TV? Máte ještě menší spotřebu dat s nějakou jinou aplikací?

Hledám nový router, který by uměl eSim a uměl řídit šířku pásma, čili uměle snižovat rychlost internetu (spotřebu dat) pro různá zařízení. Pak nebude problém se spotřebou dat, protože si nastavím třeba 1Mb pro Chromecast, a budu mít trošku nekvalitní obraz, ale minimální spotřebu dat. ESIM kvůli možnosti mít neomezené množství poskytovatelů Internetu a já si mohl vše kupovat virtuálně bez nutnosti mít fyzickou SIM kartu. Buď vždy od místního mobilního operátora v dané zemi nebo od tohoto globálního poskytovatele https://www.airalo.com/cs, vždy vyberu podle ceny za data, co je nejvýhodnější v dané zemi.

Příklad, kdybych byl cizinec a jel do ČR.
Koupím si buď https://www.airal...ublic-esim 10GB za 22$ (500Kč) na 30 dní
nebo
https://www.sazka...rify/esim/
„Internet na měsíc 5 GB” za 240 Kč, „Internet na měsíc 10 GB” za 340 Kč, „Internet na měsíc 50 GB” za 800 Kč.

Znáte LTE router s eSim a omezováním rychlosti pro jednotlivá připojená zařízení?
2
2cndnameČlen
Přidáno před 3 roky
To Karlic - na tvou radu mám výše uvedený modem. Na Skylinku lze nastavit různou kvalitu a tudíž spotřebu dat. Nejnižší hodnota je 0,45 Gb/hod, max. je 2 Gb/hod - odzkoušeno a potvrzuji, Mám T-mobile Twist 10Gb za 299 Kč momentálně v akci. Pokud má někdo TV jako kulisu během dne, tak to řešení určitě není. Já těch pořadů, co se dají sledovat moc nenacházím. Běžně vystačím s 10-15 Gb na měsíc
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Dnes už jsou neomezené tarify, takže potom klidně i jako kulisu nonstop. Tyto neomezený v zahraničí jsou omezeny na 40GB až 68GB.

U nás neomezené data třeba Vodafone 653Kč/měs. a rychlost 2Mb, kvalita obrazu na malé TV v pohodě.
Nebo T-Mobile 930Kč, O2 899Kč/měs. a rychlost 10Mb, to klidně můžete koukat na velkou TV ve Full HD.

Kvůli lokálnímu neomezenému internetu v každém daném státě sháním ten LTE nebo 5G router s eSIM, protože pak si můžete kupovat SIM karty bez nutnosti vlastnit je fyzicky a vkládat do routeru.
K
kamilioČlen
Přidáno před 3 roky
Tiez pridam jeden typ na Internet v obytke - mne na to staci stary, uz nepouzivany 4G mobil. Mobil pripnuty cez USB kabel nastalo do USB nabijacky napajanej 12V priamo z baterky. Odber minimalny aj ked je stale zapnuty pri odstavenom karavane, o baterku sa postara solar.
Na mobile zapnuty WiFi hotspot, dosah v karavane a blizkom okoli je dostatocny. Anteny na LTE ma sice len zabudovane, to ale myslim aj ten spominany Huawei. Anteny co ma Huawei su lebo myslim len na WiFi signal, LTE anteny ma interne. Cize ani signal LTE nebude o moc horsi.
Naviac bezne tie velke routre maju len LTE CAT6 (2CA), pricom novsie mobily maju aj 6CA a podporu viac pasiem.
A nestalo ma to nic, stary mobil som len vybral zo sufliku.
A ako bonus si cez TemViewer viem nadialku skontrolovat cez tento mobil Victron solar, nabijacku a menic a BMSku v baterke.
Podpora eSIM vo velkych routroch asi nie je bezna, v mobile by to problem nemusel byt, ale tam to maju len novsie a drahe mobily, co je zas skoda ponechat ako router v karavane.
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Já ten požadovaný router s eSIM našel, ale pouze v Číně a nejsem dost bohatý, abych kupoval neověřené zboží z Číny Sad
https://www.aliexpress.com/item/10050...13323.html
Kdyby někdo byl tak bohatý a chtěl udělat pokus, tak je zapotřebí mít pro ČR tyto kanály.
B1, B3, B7, B20, B28, B38,
N1, N3, N28, N77, N78,
takže pro Evropu tento model E (čili NEobjednat omylem model A)
Version E
5G NR:
5G NSA:n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n48/n77/n78/n79
5G SA:n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n48/n77/n78/n79
LTE FDD:B1/B3/B5/B7/B8/B18/B19/B20/B26/B28/B32
LTE-TDD:B38/B39/B40/B41/B42/B43/B46*/B48
WCDMA: B1/B5/B8

ae01.alicdn.com/kf/S0d257626287148fd8e9c6e8c19645cfai.jpg

Co se týká toto "starého" oblíbeného routeru Huawei B525s-23a, tak venkovní dva konektory jsou pro LTE antény a lze použít jakoukoliv kombinaci, dvě interní, nebo dvě externí, nebo jedna interní a jedna externí anténa. Dále něco pro odborníky, existuje aplikace do mobilu HUA CTRL, se kterou lze zrušit automatické přiřazení kanálů a zvolit ruční. Já např. v jedné lokalitě používám, protože vesnice je na kanálu 800MHz, který bere standardně každý a je přetížený a zvolím si ručně jiný kanál od vzdáleného vysílače až u D1. Potom mám rychlost 10x vyšší, než bych měl z místního přetíženého BTS (vysílače).
https://play.google.com/store/apps/de...huactrlpro
Upravil karlic dne 23.03.2023 14:30, před 3 roky
karlic Připojili následující obrazek:
huactrl.jpg
M
Mira2B7Člen
Přidáno před 3 roky
Bylo by řešení toto zařízení https://ifreemogo...go-s2.html
Nebo je to nesmysl?
H
HujerČlen
Přidáno před 3 roky
Uffff. znovu opakuji v ČR neomezená data od O2(v EU omezená) 50 GB za cca 750,- Kč, kdo to spotřebuje za měsíc??? Když - tak koupím jejich SIM a opět "tam" neomezenou a stejně tak i mimo EU, třeba Černá Hora, BiH atd. Jak jste tu už fšichni psali, snížit kvalitu signálu a je .....to!!!
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky

Mira2B7 napsal:

@Mira2B7 - Bylo by řešení toto zařízení https://ifreemogo...go-s2.html
Nebo je to nesmysl?

Jo to by mělo smysl, vypadá to dobře nemá to sice 5G, ale to by mi nevadilo.
Co mi ale není jasné, jestli do toho můžu zadat číslo eSIM např. českého T-Mobile? Připadá mi to, že jsou povoleny pouze jejich eSIM s jejich předplatným. Poslal jsem jim email, tak pak písnu, jak to je.

Hujer napsal:

@Hujer - Uffff. znovu opakuji v ČR neomezená data od O2(v EU omezená) 50 GB za cca 750,- Kč, kdo to spotřebuje za měsíc??? Když - tak koupím jejich SIM a opět "tam" neomezenou a stejně tak i mimo EU, třeba Černá Hora, BiH atd. Jak jste tu už fšichni psali, snížit kvalitu signálu a je .....to!!!

Ano přesně jak píšeš, "Když tak koupím jejich SIM kartu", to chci přesně udělat. Nechci se ale kvůli tomu zvednout ze zadku a pobíhat po krámech a fyzicky koupit kus plastu. Chci si přes Internet koupit za peníze pouze "číslo" eSIM, které zadám do routeru výše a mám jejich virtuální SIM, což je eSIM.
H
HujerČlen
Přidáno před 3 roky
Tak to se omlouvám, mám pouze "tlačítkový" telefon a nechci jiný, takže s sebou "vláčím" krabičku se SIM s Wi-fi a tam musím v případě neexistenci v EU zastrčit jejich SIM. O e-SIM kartě jsem do této chvíle ještě neslyšel, ale pro mne nepoužitelné ....Ale prozatím na TV a noťas v caravanu OK.....
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky
Ahoj, omlouvat se nemusíš, fórum je tu přesně na tyto věci, abychom se dozvěděli každý něco nového a abychom si tu pomáhali Smile Like
Jo a až jednou budeš mít eSIM, tak krabičku plnou plastů už nebudeš potřebovat, protože ty eSIM jsou v mobilu uloženy podobně jako telefonní seznam, tak pak místo aby si přehazoval plast za plast, tak zvolíš třeba "Telenor Mobil simka moje levne data 10GB" a karta SIM je "vložena", pak přejedeš z Norska do Česka zvolíš "Simka eSIM Sazka mobil 5GB Čechy" atd., prostě hromada SIM karet pouze jako volitelný seznam v zařízení Smile
H
HujerČlen
Přidáno před 3 roky
Tak Karlic děkuji za reakci, ale.... já nikdy nebudu mít "chytrý telefon", proto mám tu "krabičku" od O2,kde vrazim plast Sim, koukám na TV nebo noťas a jsem spokojenej, jak tady někdo psal ...mám TV jako kulisu ke spánku. Aaaale fšude po evropě jsem se byl schopen připojit. bez toho, že bych musel něco ladit...ale je fakt, že to něco stojí ...ale zase ne tak moc...tak dík a možná, že Ti tady jednou do vlákna napíšu, že mám e-Sim ...ale to si ještě počkáš!!!
K
karlicČlen
Přidáno před 3 roky

karlic napsal:

@karlic - [quote name=Mira2B7 post=300830]@Mira2B7 - Bylo by řešení toto zařízení https://ifreemogo...go-s2.html
Nebo je to nesmysl?

Jo to by mělo smysl, vypadá to dobře nemá to sice 5G, ale to by mi nevadilo.
Co mi ale není jasné, jestli do toho můžu zadat číslo eSIM např. českého T-Mobile? Připadá mi to, že jsou povoleny pouze jejich eSIM s jejich předplatným. Poslal jsem jim email, tak pak písnu, jak to je.

Tak jsem jim napsal, okolo Mogo S2 routeru s eSIM https://ifreemogo...go-s2.html a bohužel je to špatné, mají ten router bloknuté pouze na nimi prodávané eSIM Sad

Odpověď:
"Thank you for contacting us. MOGO S2 device already contains a build-in eSIM so it does not support other eSIMs from third parties. You can simply buy the data plans to use via MOGO App- https://mogos.app/ ."
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 31
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025