Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

MaxxFan - ano nebo ne?

Poslední aktualizace před 10 hodin
J
JménoČlen
Přidáno před 2 roky

Citovat

@Pospíšilovi - Toto vyřeším tak, že do napájení ventilátoru vložím LC filtr, který mi zajistí potlačení nežádoucích napěťových špiček. Předpokládám odběr ventilátoru cca 2A, takže se vrátím do školních let a spočítám potřebnou indukčnost tlumivky a kapacitu kondenzátoru abych odrušil špičky nad 1 kHz. Tlumivku navinu tak, aby na ní byl úbytek max. 1V, což nebude vadit, protože napětí v palubní síti neklesne pod 13V. Potom na to pověsím nějaký analyzátor a zkusím udělat snímek za provozu.

A nebo rovnou použít nějakej hotovej filtr, tuším, že pro autohifi, respektive i pro samotný autoradio, se něco takovýho prodává. Eventuelně i přímo v nějakým autoradiu jsem na vstupu napájení myslím cívku zahlídnul, takže by se i odtamtud dala vhodná kuchnout, nejspíš by jako cívka šlo použít třeba i jedno vinutí trafíčka z nějakýho vyhozenýho spínanýho zdroje. Nebo další možnost, napájení namísto dc-dc step-down regulátoru (i když i čínský za pár korun, co mi prošly rukama, měly klidový odběr 00nic, žádných 100mA), použít low-drop lineární stabilizátor na 12V, případně ho podložit třeba 2 diodama/jednou ledkou, aby zbytečně netopil a jen prostě nepustil nic nad cca 13,5V.
Ale neznám maxfan, jakožto nízkorozpočtovej karavanista věším během pár dní dovolený do střešního okna nad vařičem 4 PC větráčky svázaný drcpáskama a regulovaný jedním mini step-down regulátorem z Alíku asi za pětikorunu :-) Jen v "koupelně" mám jeden větší s příkonem až cca 40W (taky přes regl za pětikačku) a ten na max výkon slušně drží zavřený dveře :-)
Upravil Fun dne 06.07.2024 09:20, před 2 roky
allfaallfaČlen
Přidáno před 2 roky

Jirka W napsal:

@Jirka W - Dobrý den, máte někdo zkušenosti s podobným oknem Carbest VanVent? Nevím, jestli u něj je termostat, ale má integrované zatemnění, cena jako MaxxFan. Díky, Jirka

Taky by mě to zajímalo, nějaké zkušenosti s Carbestem.
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Ultrazvukové čidla - Alarm // Trošku odbočím, máte někdo zkušenosti, zdali tento stropní ventilátor spustí zabezpečovačku s ultrazvykovým čidlem alarmu vozidla?
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 2 roky
Dnes jsem jej namontoval, trvalo to trochu déle, než jsem si myslel, ale dělal jsem to poprvé.
Demontáž původního okna proběhla v pohodě, tmel byl ještě měkký, tak to šlo dobře, jenom nechápu, proč používají černý, je docela opruz uhlídat vše kolem sebe od té lepivé černé hmoty.
K dotěsnění nového jsem použil kombinaci šedého butylkaučukového tmelu, kterým jsou provedeny dvě housenky po obvodu a třetí venkovní housenka je provedena bílým PU tmelem tvrdosti 40Sh, jehož přetok jsem stáhl kulatou stěrkou do ztracena.
Přívod 12V souvrstvím tepelné izolace střechy dal trochu více práce než jsem si myslel, nejsem na sebe moc hrdý, v ložnici je bordel jak po boji.
Ventilátor funguje, při provozu na 30 % neruší hlukem, a už větrá, takže by asi mohl být v provozu i na spaní.
Ochranu před napěťovými špičkami, o kterých tu byla zmínka budu řešit jako další krok.
V nástavbě mám instalované PIR čidlo alarmu, ventilátor nemá šanci jej spustit.
Upravil Pospíšilovi dne 13.07.2024 21:08, před 2 roky
Z
zvirekČlen
Přidáno před 2 roky
Zdravím,
nějaký odkaz na DC/DC měnič jako ochranu pro maxxfan ?
Vybírám zde,ale nevím, jestlibude stačit 5A, nebo kupovat 10 A ?
Předem díky.
https://www.amazo...Y&th=1
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 2 roky
zvirek: V pohodě stačí 5 A. při plném výkonu odebírá ventilátor 2,8A. Mám s ním za sebou první výjezd, za jízdy jej nepoužívám, při stání běžel nepřetržitě. Během dne v režimu dovnitř, večer v režimu ven. nad ránem jsem jej vypnul. Ten dálkový ovladač je teda trochu zastaralý, ale dá se. Odrušení mám pouze pasivním filtrem, měnič jsem nedával.
Z
zvirekČlen
Přidáno před 2 roky
A prosím odkaz na ten pasivní filtr ?
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Může někdo toto potvrdit z osobní zkušenosti i v obytce, kde jsou 2 baterie a tudíž technicky úplně jiný situace https://www.poradte.cz/auto-moto/4157...fepo4.html ?
Nějak se mi to celé nezdá.

1.) V tom příspěvku výše má pouze jednu Lifepo4, kde napěťové špičky pří úplném odpojení zátěže (LiFepo4 baterie "odpínačem" v BMS) od alternátoru bez DC-DC (boosteru) můžou vzniknout, to je logické.

2.)Pokud má obytka booster, tak tam je vše OK, tam žádné napěťové špičky nejsou (osobně ověřeno osciloskopem)

3.) Zde řešíme, že pokud není v obytce booster (DC-DC nabíječ), tak za jízdy jsou přes relé natvrdo propojeny obědvě baterie, startovací olověná + vestavbová LiFePo4. Domnívám se, že po odpojení LiFepo4 baterie žádná napěťová špička nevznikne, protože pořád existuje zátěž olověná startovací baterie. Máte někdo tuto instalaci a máte osciloscop pro ověření? Domnívám se, kdyby napěťové špičky opravdu vznikaly, tak by musely být kvanta potíží s odpáleným ovládacím panelem, elektronikou v Truma apod.

@Rudy , abychom tady zbytečně nestrašili lidi nějakým nesmyslem, ty si někde vyhrabal informaci o napěťových špičkách na Internetu k bodu 3 nebo pocházela z osobní zkušenosti a měření?
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 2 roky
Karlič: Toto ověřit mohu, mám v autě olověnou startovací , pod sedačkou LIFE- PO a booster. Jenom budu muset oprášit bateriový osciloskop, protože ten větší musel být napájen přes měnič 12/230 a tam se mi rušení od měniče dostávalo do drátů. Budu na to potřebovat pár dnů, nebo víkend, aby někdo sedl za volant a já k měřákům. Zkusím se napojit na kabel, který napájí ventilátor.
Zvirek: Odkaz na filtr nemám, je to domácí výroba. Zkusím to popsat a nafotit, ale je to primitivní, jedna tlumivka samodomo a dva kondenzátory.
Upravil Pospíšilovi dne 22.07.2024 10:13, před 2 roky
allfaallfaČlen
Přidáno před 2 roky
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic -
.....
@Rudy , abychom tady zbytečně nestrašili lidi nějakým nesmyslem, ty si někde vyhrabal informaci o napěťových špičkách na Internetu k bodu 3 nebo pocházela z osobní zkušenosti a měření?
[quote name=karlic post=304494]@karlic - ...

Někdy na podzim loňského roku začaly na německých karavanistických fórech prosakovat informace, že montážní firmy registrují zvýšený počet reklamací na MaxxFan. Typickou závadou byla defektní deska elektroniky.
Na internetu se objevila odpověď výrobce jedné z montážních firem, ve které výrobce sděloval, že příčinou je vysoké napětí v palubní síti, přičemž odkazoval na svou interní dokumentaci s deklarovaným maximálním napětím 13,7 V. Výrobce však reklamace uznával a desky montážním firmám měnil, nicméně ty si samozřejmě stěžovali na náklady spojené s výměnou desky, logistikou a administrativou, které musely nést samy.
Některé montážní firmy začaly standardně spolu s MaxxFan montovat DC/DC, jiné firmy však tvrdily, že žádné zvýšené reklamace neevidují. Na základě různých testů a statistického vyhodnocení reklamací se posléze objevily informace, že příčinou není vysoké napětí v palubní síti ale napěťové špičky.
Současná situace v Německu je taková, že část firem deklaruje, že jimi montované regulátory, baterie, měniče.... žádné špičky neprodukují a nemusí tedy dodatečnou ochranu MaxxFan řešit, část firem preventivně montuje DC/DC měnič.
Shrnu tedy fakta. Nějaký problém s MaxxFan výrobce měl (nebo stále má), jeho reakce byla z obchodního hlediska logická, náš výrobek je v pořádku, problém je v instalacích. Montážní firmy to nějakým způsobem vyřešily, možná že i výrobce provedl úpravu desky elektroniky, třeba jen změnou konkrétní součástky (jiný dodavatel, lepší parametry...).
Všechny tyto informace pochází z německého trhu, kde se montují tisíce MaxxFan a lze tedy získat hodnověrné statistické data. Čerpal jsem z internetu a rozhovorů s mými přáteli v Německu, kteří se v branži pohybují.
Nebylo mým záměrem nikoho strašit, ačkoli si myslím že DC/DC (třeba přes vypínač) ničemu neublíží, filtr už vůbec ne, s výše uvedenými informacemi může naložit každý dle svého vlastního uvážení. Žádná měření jsem neprováděl, dle mého názoru měření na několika kusech v různých konfiguracích palubní sítě nemá žádnou vypovídací hodnotu.
Upravil Rudy dne 23.07.2024 09:43, před 2 roky
I
Ivan a HankaČlen
Přidáno před 2 roky
Ahoj, ještě že mám už namontováno... Jinak bych byl opravdu vystrašen Grin
Ale k věci - myslím, že na každém šprochu pravdy trochu... Tedy nějaký problém s elektronikou byl. Proto jsem instaloval i měnič DC/ DC 5A, a před něj dal vypínač kvůli spotřebě na prázdno. Na max. Otáčky bere cca 3,2 A, takže 5A DC je OK. Mám klid a nemusím případně řešit reklamace a čekat, jak to dopadne. To mi za 500 Kč stojí.

Jinak o dovolené u moře běžel nepřetržitě, přes den na 100%, přes noc na 30% ... K nezaplacení. I pes to rikalSmile
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky
Tak jsem nakonec asi vystrašil sám sebe Wink . Dnes jsem objednal Belluna Super Vent ( alternativní dodavatel Carbest VanVent). Především kvůli estetičtějšímu (v mých očích) vnitřnímu provedení zatemňovací rolety a ovládacího panelu. Dle informací bude mít nová dodávka možnost vypnutí podsvícení ovládacích tlačítek, což byla jediná věc, která mi na tomto ventilátoru vadila. Okno by mělo dorazit v září, snad jej stihnu do zimy namontovat a dát sem praktické zkušenosti.
Info: https://belluna.e.../superfan/
Upravil Rudy dne 29.07.2024 18:48, před 2 roky
sipadansipadanČlen
Přidáno před 2 roky
@Rudy
Ta Belluna .... Výborné reprezentativní foto montáže Grin, to už jsem dlouho neviděl. Takto se patlal tmel před 30 lety, když mu ještě nikdo nevěřil .... promiň, fakt jsem musel, takovou čuňárnu jak si mohou dát na web opravdu nechápu.
Jinak to bude jistě dobré zařízení ....
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Podle mě špatně koukáš, nanášení tmelu nikde nevidím. Když si záběry zpomalím, vidím pouze odstraňování starého tmelu ze starého okna Wink čas ve videu 12:16 . Nebo jsou někde i záběry nanášení?
Upravil karlic dne 30.07.2024 08:53, před 2 roky
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky

sipadan napsal:

@sipadan - @Rudy
Ta Belluna .... Výborné reprezentativní foto montáže Grin, to už jsem dlouho neviděl. Takto se patlal tmel před 30 lety, když mu ještě nikdo nevěřil .... promiň, fakt jsem musel, takovou čuňárnu jak si mohou dát na web opravdu nechápu.

Montáž nekomentuji, jak jistě tušíš, tmel si budu patlat sám ;-) Nebudu jej šroubovat, jen lepit. A máš pravdu, podle těch fotek to vypadá strašně.
Na druhé straně se mi to okno jeví jako dobrá alternativa k MaxxFan. Odstraňuje prakticky všechny jeho známé nedostatky a zachovává přitom možnost větrání za deště. Snad se shodneme i na tom, že z vnitřní strany vypadá mnohem lépe. Zbytek se uvidí. Hlasitý pípák lze utlumit, podsvícení tlačítek by mělo jít v nové verzi vypnout… Další nedostatky jsem zatím neobjevil. Konstrukce je samozřejmě “China made” ale zdá se mi bytelnější než “ US - China by MaxxFan” Každopádně v nejhorším někdo musí dojít do slepé uličky a sdělit lidstvu “tudy ne přátelé”.
Upravil Rudy dne 30.07.2024 10:23, před 2 roky
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Toto oficiální info max napětí 12,6V nikoho neděsí Smile
Napětí 10,7V – 12,6V
https://belluna.eu/shop/superfan/
R
RudyČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic - Toto oficiální info max napětí 12,6V nikoho neděsí Smile
Napětí 10,7V – 12,6V
https://belluna.eu/shop/superfan/

Proč by mělo? Je to uvedeno u MaxxFan a jak víme, ani u něj ten údaj neděsí. SuperVent má uvedeno “ 9V – 16V bzw. max 32V (bei 24V Betrieb)”
sipadansipadanČlen
Přidáno před 2 roky

Rudy napsal:

@Rudy -

sipadan napsal:

@sipadan - @Rudy

Montáž nekomentuji, jak jistě tušíš, tmel si budu patlat sám ;-) Nebudu jej šroubovat, jen lepit.

To jsem čekal Rudy, velmi dobře, za nešroubování máš Like
Jirka CanonJirka CanonČlen
Přidáno před 2 roky
Ahoj všem,
jen nějak nechápu k čemu všemu jsou ty vrtule dobré ? To je jako vznášedlo a umožňuje to snadnější parkování v kempu? A ta roleta, to jsou klapky? Jen taková poznámka. Všade dobře dojeďte ...
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 17
Členové online 0

Celkem členů: 16,763
Nejnovější člen: Davidjindr
TOPlist

Copyright © 2026