Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Odpadní voda, neboli šedá voda a kam s ní

Poslední aktualizace před 6 let
C
Chlapi_sobeČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Discoverfun napsal:

Nemuzu mlcet nad tim,ze se porad najdou cunata, kteri vypousteji vodu z myti a vareni do kanalu na destovou vodu, ve svycarsku,rakousku a nemecku
je to pod pokutou zakazane, drive byli u obytnych vozu i privesu povine piktogramy nalepene zvenci, ktere ukazovali symboly odpadni nadrze, WC,
sprchy a nadrze na cerstvou vodu, Policie to na odpocivadlech a parkovistich kontrolovala, ve svycarsku muzete vylit vodu do kanalu za 150€,
a v nemecku za 50€, v rakousku nevim co to stoji, v USA, kde jsme byli 2x s vlastnim vozem stoji Pokuta za vypusteni vody, vyhozeni vajgla nebo
plachovky od coly 150 $, po 46 letech cestovani s celkem 3 obytnymi vozy jsme zjistili, ze nejvetsi cunata jsou italove,potom francouzi , zazili jsme
vicekrat, ze mamma italka varila spageti a kdyz potom umyla nadobi, tak se voda se zbytky spaget tahla pres cely parkplaz ke kanalu,nebo kdyz jsme
byli lyzovat ve svycarsku a v rakousku, napr. na velikonoce, kdyz snih zu pomalu v polednim slunci taje, tak se v uhrabanem snehu na kraji Parkoviste
zacali ukazovat nescislne smrdici louze vylitych chem. WC, ze se clovek zamysli nad tim jestli takhle opravdu vypada svoboda a krasa individualniho
cestovani a nekteri clenove fora se ani nestydi napsat, ze vypousteji vodu do kanalu na dest, nebo ze moci v mycce do odpadove vody, Fuj !
Honza/Discoverfun

Omlouvam se zakladateli vlakna za prispevek mimo jeho tema ale neda mi to. Letos v lednu jsem byl lyzovat na STPL Klinovec. Bylo nas tam 6. Tri belgicani nemec francouz a ja. Rano do pulky parkoviste kluziste a nadavani personalu. Pri hadce tvrdili, ze to musi pomalu upoustet jinak by jim to zamrzlo. Jiste, kdyz topi primotopem ten jim nadrze nevyhreje. Jedine suche misto bylo kolem mne ale stejne tam asi dlouho jezdit nebudem...
A
adamBČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, trochu se tím pracovně zabývám (myslím kanály).
Běžný kanál (uliční vpust nebo vtok - litinová mříž) je většinou, jak správně uvádíš, napojen na dešťovou kanalizaci, která teče do potoka, řeky, ... V některých městech existují i kanalizace ve kterých teče jak dešťová voda, tak splašky. Zjednodušeně řečeno to pak teče na čistírnu. V obcích, kde ještě nemají čistírnu (biologická) všechny vody dohromady tečou do potoka. Teda ne úplně všechny splašky, každý by měl mýt žumpu nebo septik. Do kanalizace jdou jenom "čisté" splašky. Většinou je to v teple i cítit někdy.

Odpad u myčky. Myčka by měla být vybavena chemickou čistírnou, která je dělaná na to, že vyčistí všechno od čeho je auto špinavé (zjednodušeně). Bahno, atd. nečistí, zůstává v nádrži na špinavou vodu. Vyčištěna voda jde do nádrže, odkud se bere na oplachování auta (měla by se v určitém poměru přimýchávat i pitná voda).

Konec přednášky :)

Citovat

simcha napsal:

Citovat

fun napsal:

Vodu můžeme vylít na běžný kanál. Odejde do čističky a není žádný problém. V myčce ale ne, protože tam se voda používá znovu na mytí aut. Jak sám uvádíš.

Jen malá poznámka. Běžný kanál by určitě neměl jít do čističky. "Běžný" kanál je součástí dešťové kanalizace a je odveden v lepším případě přes retenční zásobník, do blízkého potoka, řeky nebo příkopu.
Takže kdybys zastavil někde vedle pěkného potoka a vypustil tam svůj odpadní systém, tak je to v podstatě totéž. Nevím jestli je to zrovna to pravé.
Pokud se mýlím, tak prosím někoho fundovaného o bližší vysvětlení. Prosím bez emocí a zařazování mezi moralisty.
S
SeamanČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím, no někdo o tom přemýšlí a někomu je to třeba úplně ukradený. Letos v jednom kempu v GR vedle nás na parcele zakotvila CZ posádka a ti měli odpad otevřený celý den. Je to super sedět u vína a koukat na to, jak jim to pěkně teče.....No a tak povídám, haló, teče vám odpad. Odpověď: to mluvíte se mnou? No tak to teda pán zavřel a vypouštěl jen když jsme byli pryč, bo pod autem bylo podezřele stále mokro. Byl jsem rád, že byli tak slušní, že ani nezdravili a já jim nemusel odpovídat.:(
Sorry asi to sem nepatří.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

DDT napsal:

Tušil jsem to. Opravdu je to tak dramatické?

Chtěl jsem to využívat v zimě při cestě z hor. To jsou kanály těžko přístupné. Letos jsem to podcenil a vypustil vodu až doma, ale nevypustila se celá, takže mi zamrznul bojler. Oprava 40k. Prý se má vypouštět po cestě, aby se voda opravdu vyšplíchala. No a po cestě je jedna taková hezká myčka...

V bojleru ale není odpadní voda.Když se vracíme z výjezdu,otevřu všechny kohoutky a výpušťák u bojleru.Cestou se voda krásně vyšplouchá a nemůže ti potom při případném mrazu nic zamrznout.

Automatické sloučení 07.08.2018 18:36:
Tak mám otázku - když nestojíte v kempu kde se dá odpadní voda vypustit,kam ji vypouštíte když se nesmí do kanálu,vlastně úplně správně skoro nikam?
Hasky
Upravil hasky dne 07.08.2018 18:36, před 8 let
DiscoverfunDiscoverfunČlen
Přidáno před 6 let
Nemuzu mlcet nad tim,ze se porad najdou cunata, kteri vypousteji vodu z myti a vareni do kanalu na destovou vodu, ve svycarsku,rakousku a nemecku
je to pod pokutou zakazane, drive byli u obytnych vozu i privesu povine piktogramy nalepene zvenci, ktere ukazovali symboly odpadni nadrze, WC,
sprchy a nadrze na cerstvou vodu, Policie to na odpocivadlech a parkovistich kontrolovala, ve svycarsku muzete vylit vodu do kanalu za 150€,
a v nemecku za 50€, v rakousku nevim co to stoji, v USA, kde jsme byli 2x s vlastnim vozem stoji Pokuta za vypusteni vody, vyhozeni vajgla nebo
plachovky od coly 150 $, po 46 letech cestovani s celkem 3 obytnymi vozy jsme zjistili, ze nejvetsi cunata jsou italove,potom francouzi , zazili jsme
vicekrat, ze mamma italka varila spageti a kdyz potom umyla nadobi, tak se voda se zbytky spaget tahla pres cely parkplaz ke kanalu,nebo kdyz jsme
byli lyzovat ve svycarsku a v rakousku, napr. na velikonoce, kdyz snih zu pomalu v polednim slunci taje, tak se v uhrabanem snehu na kraji Parkoviste
zacali ukazovat nescislne smrdici louze vylitych chem. WC, ze se clovek zamysli nad tim jestli takhle opravdu vypada svoboda a krasa individualniho
cestovani a nekteri clenove fora se ani nestydi napsat, ze vypousteji vodu do kanalu na dest, nebo ze moci v mycce do odpadove vody, Fuj !
Honza/Discoverfun
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
V sobotu jsem se vrátil po 14 dnech z Buku.Nevím jak moc na němce,rakušáky atd.zabírají jejich pokuty,ale - vedle nás stála čtyřčlená,německá rodina - vodu chodili vylívat ke stromu.Na proti holanďani důchodového věku - vodu vylívali k plotu - a já jak blbej čech tahal odpadní,40 litrovou nádrž tam kam se má.Loni Biograd - anglán měl lehce pootevřený ventil odpadní nádže a krásně mu ta voda odkapávala - a já opět tahal odpadní nádrž tam kam se má.Toto téma není o pokutách,ale o člověku.
Schválně se optám - když nestojíte v kempu kde se dá odpadní voda vypustit,kam ji vypouštíte když se nesmí do kanálu,vlastně úplně správně skoro nikam?
Hasky
R
RudyČlen
Přidáno před 6 let
Prasata se najdou mezi příslušníky všech národností. Splašková voda z nádrže osobytného auta nebo karavanu patří výhradně do splaškové kanalizace a ne do dešťové nebo do myčky.
Jenže co dělat, když vpust do splaškové kanalizace není? Ono je jednoduché se zbavit odpadní vody v Německu, kde je servisní místo téměř v každé vesnici. Kam s ní ale v Česku? Příklad, onehdá jsem vezl 100l odpadní vody z kempu v Dunajské Stredě ( výlevka tam je pouze na WC kazety) domů na Ostravsko, kde jsem ji vypustil do splaškové kanalizace. Co bych však dělal, kdybych měl cestovat dále? Bezradný karavanista pak dělá šílené věci. Přiznám se, odpadní voda už v dešťovém kanálu skončila stejně jako v poli u krajnice. Je však na každém z nás, aby to bylo výjimkou a ne pravidlem.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 let

Citovat

maria napsal:

zjednodušeně: kulatý víko = splaškový kanál, hranatý s mřížkou = dešťový. Ve městech která nemají oddělenou soustavu to jde dohromady. Nevýhodou je, že dešťová voda při dešti nárazově zatěžuje čističku, takže musí být nadimenzovaná na větší průtok.

Díky, přiznám se, že jsem to nevěděl.
Fun
Smile 😊
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let
Taky se zapojím se svými zvyklostmi, když už jsou tu skoro všichni.
My jezdíme jen do kempů, nadivoko ne. Pokud to podmínky kempu umožňujou, na maximum využíváme tamní zázemí (wc vždycky, to máme jen přenosné a slouží jenom pro případ malé potřeby v noci nebo na parkovišti během cesty a spíš jen pro dítě), takže ho vylévám až po týdnu doma do splaškový kanalizace, pokud je vůbec co vylévat.
Co nejvíc využíváme i kempový sprchy a dřezy na nádobí, když už si za to platíme - a v podstatě tohle, když to tak vezmu, jsou důvody, proč do kempů jezdíme, přece nebudu platit denně 300 - 1000,- jenom za plácek pro malej přívěs a auto :-) Obešli bysme se bez těchhle služeb, v přívěsu "všechno" máme, ale v tak stěsnaný podobě, že by z dovolený bylo utrpení. S ohledem na tohle "pohodlí" odjakživa vybíráme místo co nejblíž u sociálek.
V přívěsu je jenom 16L kanystr, nádrž na odpad žádná. Kanystr s vodou (nepoužíváme jako pitnou) obvykle vydrží 2-3 dny, pokud se koupeme v kempu, případně jedno rychlý osprchnutí 2a 1/2 člověka, když sprchy v kempu stojí za prd (jako třeba teď v Anníně, kde teplá voda tekla cca jen mezi třetí a šestou ranní). S ohledem na "velikost" kanystru a nutnost s ním běhat pro vodu, její spotřebu minimalizujeme. Nádobí se v maličkým dřezíku i pomocí kohoutku s perlátorem a teplou vodou myje fakt blbě, takže slouží téměř jenom na opláchnutí hrnků a talířků od drobků, případně omytí ovoce a zeleniny, pokud je kde, mastné nádobí myju v umývárce. Takže to nejhorší, co ze dřezu vyteče, je trochu lógru. Špagety by odpad okamžitě ucpaly :-)
Sprcha - máme k dispozici 6 litrů vody v ohřívači, ideálně je to dávka pro jednu osobu, ale už jsme se v tom zvládli osprchnout i dva bez čekání na ohřátí další várky (sprcha má jen pár maličkých dírek a minimální tlak, takže to pár minut "teče"). S ohledem na "množství" vody musí stačit i minimum mýdla, žádný kondicionéry atd. Takže opět v tom nevidím nic tragickýho, mýdlo ve stopovým množství snad přírodě neškodí a to, co smyju ze sebe, by se do přírody dostalo i při plavání v rybníku. Letos jsem pod výtok "odpadní" vody začal dávat kyblík a ten vynášet do umývárky do omyvadla a to jednou proto, že pod přívěsem byla hlína tak udusaná, že se tam nic nevsakovalo a podruhý proto, že jsem to pokládal za vhodný a slušný jakožto jedinej bydlík mezi stanama na vodáckým tábořišti.
Loni, než jsem udělal odpadní potrubí, vytékala voda z podlahy na 4 místech, takže nebylo kde ji chytat a všude se ztratila beze stopy :-)
A ještě jedna věc - pokud voda teče pod bydlík, rozlišoval bych taky, jak dlouho - my obvykle za 1-3 noci jedeme pryč, měsíc by to takhle samozřejmě nešlo, totéž při stání třeba v louži :-)

Takže za sebe bych všechny "prasata" neházel do jednoho pytle, trocha vody z nouzovýho osprchnutí a opláchnutí nádobí podle mě trávě jenom prospěje.
Mimochodem - co to je proti všem obcím bez splaškový kanalizace ? (z takový vesnice, kdyby nekdo vyrazil s bydlíkem a choval se jako já, přírodě ještě uleví :-))
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
M
mariaČlen
Přidáno před 6 let
zjednodušeně: kulatý víko = splaškový kanál, hranatý s mřížkou = dešťový. Ve městech která nemají oddělenou soustavu to jde dohromady. Nevýhodou je, že dešťová voda při dešti nárazově zatěžuje čističku, takže musí být nadimenzovaná na větší průtok.
D
DDTČlen
Přidáno před 6 let
To jsem si zas početl. Ještěže se debatuje o špinavé vodě. Svého času jsem si při bivakování čistil zuby tak, že jsem vodu po vypláchnutí dutinu ústní vyplivl pod kosodřevinu, lógr vylil do trávy a vodu po těstovinách do ohniště. Tady to je na trest smrti. Fůj, by někdo napsal... fouknul dým nekuřákům do obličeje a odhodil nedopalek... omluvte mou ironii ... kdo nikdy nevylil špinavou vodu do dešťového kanálu, ať hodí kamenem.
Knaus Van i650MEG, 2017
P
PilotekČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Doskocil napsal:

Ahoj. Pěkně prosím, co je to "splašková voda z RV"? Je mi 75 a tuto zkratku neznám, nevím, co znamená. Děkuji. Čáo, Pepa

Dobrý deň Pepo, RV je skratka z US/anglickej terminológie "Recreational Vehicle" (rekreačné vozidlo) - čiže obytný automobil (resp. v širšom ponímaní aj obytný príves alebo náves).
Peugeot J5 2.5D Knaus Traveller 570 1992 náš veterán :-)
PepiPepiČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Rudy napsal:

Prasata se najdou mezi příslušníky všech národností. Splašková voda z nádrže osobytného auta nebo karavanu patří výhradně do splaškové kanalizace a ne do dešťové nebo do myčky.
Jenže co dělat, když vpust do splaškové kanalizace není? Ono je jednoduché se zbavit odpadní vody v Německu, kde je servisní místo téměř v každé vesnici. Kam s ní ale v Česku? Příklad, onehdá jsem vezl 100l odpadní vody z kempu v Dunajské Stredě ( výlevka tam je pouze na WC kazety) domů na Ostravsko, kde jsem ji vypustil do splaškové kanalizace. Co bych však dělal, kdybych měl cestovat dále? Bezradný karavanista pak dělá šílené věci. Přiznám se, odpadní voda už v dešťovém kanálu skončila stejně jako v poli u krajnice. Je však na každém z nás, aby to bylo výjimkou a ne pravidlem.
Rudy pokud je to jako v D.Stredě tak to vykazetuji,jinak jako se vším je potřeba rozumě vyhodnotit danou situaci,a podle toho věc řešit,nedovedu si dobře představit jak bych projel všechny ty země ,které jsem za 20let projel,kdybych se řídil radami zde prezentovanými.Nevím, kde bych hledal nějaké výpusně např. Rumunsko,Bulharsko,Turecko,Al. atd.prostě vidím to jako nesmysl,mockrát jsem to pustil za jistých okolnosí i do příkopy ,nikdy jsem neměl problém a nikdy, nikdo nepoznal ,že jsem tam byl..Tak asi,maslím ,že to děláme moc napínavé(asi zbytečně)stejně přijede chytrák a vypustí to u pokladny u vleku.. Tím pochopitelně nemyslím tebe RUDY..ahoj:D
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Bart napsal:

Aby se předešlo těmto nouzovým situacím, tak se nechá koupit náhradní kazeta do toho či onoho záchodu a zvětší se Vám tím kapacita záchodu o 100%. A to by bylo, aby se pak během cesty nenašlo legální a vhodné místo na vyprázdnění obou kazet najednou....

Náhradní WC kazeta je sice dobrá, ale jak se říká, kde nic není, ani smrt nebere. U nás prostě servisní místa prakticky nikde nejsou. Já vím v širokém okolí pouze o jednom volně přístupném ve Svitavách a to při cestě kolem samozřejmě používám. Na benzinkách nejsou, na normální WC tě s kazetou nepustí nebo na tebe přiletí. Nejsou ani na nových nebo rekonstruovaných dálničních parkovištích, na rozdíl třeba od Polska nebo od nové dálnice v Rumunsku. Udělat v kempu jen servis, když projíždíš kolem, taky nepořídíš. Ale pravda je, že vylít WC jen tak někde venku považuji taky za krajní situaci, když se prostě jiná možnost nenajde. Ale diskuze začala a převážně se týká vypuštění odpadní vody. Tady je situace se servisními místy stejná, ale podle mého vylít v případě nutnosti použitou vodu do kanálu nebo do příkopu je o něčem jiném, než kazetu WC.
Zdraví
Luboš a Dáša
BuerstnerBuerstnerČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Doskocil napsal:

Citovat

Pilotek napsal:

Citovat

Doskocil napsal:

Ahoj. Pěkně prosím, co je to "splašková voda z RV"? Je mi 75 a tuto zkratku neznám, nevím, co znamená. Děkuji. Čáo, Pepa

Dobrý deň Pepo, RV je skratka z US/anglickej terminológie "Recreational Vehicle" (rekreačné vozidlo) - čiže obytný automobil (resp. v širšom ponímaní aj obytný príves alebo náves).

Ahoj. Neměl by být všechen text zde v angličtině, aby sem nestrkali nos nevzdělanci (jako jsem já) a neměli blbé dotazy? Čáo, Pepa

Pepo, víš co je GFK? (Nápověda: je to z němčiny)
Upravil Buerstner dne 08.08.2018 16:10, před 8 let
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 let
Jipe proti zasmrádnutí odpadní vody stačí použít štamprdli sava. Zabrání to i pronikání pachů do karavanu.
(Kdyby měl někdo pocit, že je to něco neekologického tak vězte, že to celoročně pijete.)

ps. Rudyho řešení je snažší na manipulaci o tom žádná. Brzy vyzkouším.
Fun
Smile 😊
Upravil Fun dne 08.08.2018 13:20, před 8 let
LasiceLasiceČlen
Přidáno před 6 let
Vypustiť vodu z odpadu do kanalizacie nie je až také nešťastie ak dodržujeme určité zásady. Asi len hlupák bude umývať mastný riad a vpúštať ho do odpadovej nádrže, kde sa na stenách mastnota usadí a časom spósobuje zápach. Umyť takto znečistenú nadrž je komplikované. Keď už nemám inú možnosť, pred umytím riadov je potrebné ich najskôr poutierať papierovou utierkou, ktoré vyhodím do komunálneho odpadu. Pri sprchovani asi málo kto použiva veĺké mnozstvo saponátu.

V zasade sa poúživaju dva typy kanalizacii, delená a spoločná. V spoločnej kanalizácii všetka voda tečie do ČOV (čistiareň odpad.vody) ,kde nie je problém. V delenej kanalizácii je oddelené potrubie pre splaškové a dažďové vody. Daždová kanalizacia je pred ČOV opatrená prepážkou a voda je zvedená do splaškovej kanalizacie. Je to preto, že keď začne pršať voda splachuje s komunikácii a spevnených plôch znečistenie a takáto voda ide do ČOV kde je spolu s plaškovou čistená. Až keď sa prietok dažďovej vody zvýši, voda začne pretekať cez prepážku do recipienta(rieky,potoka...) Záver. Ak vylejem odpadovú vodu do hoci akej kanalizacie alebo primo v prírode ,nespôsobím ekologickú katastrofu,

Druhý problem je vylitie fekálii. Množstvo karavanistov používa do kaziet chemické prípravky ,ktoré zabraňujú biologickému rozloženiu odpadu ,pri ktorom vzniká zápach ,čo nám vadí a preto tam tu chemiu lejeme. Vo vyspelých krajinach sa taketo fekálie zachytávajú osobitne a čistia sa špecialne. Je to preto, že väčšina ČOV je biologických a teda takéto fekálie zabíjajú bakterie v biofiltroch. Určite ste sa stretli zo zákazom vylievania fekálii s chémiou do bežných WC. Tak ak vylievate chemické fekálie do bežných WC, tak čistiarne nemajú z toho radosť. Určite je pre ekologiu lepšie vylievať kazetu denne bez chémie do WC. Nič dramatické sa nestane keď do vykopanej jamy vylejete bez chémie takéto fekálie ,na miestach ,kde to neprekáža. Príroda sa s takýmto biologickým odpadom určite lepšie vysporiada ako s tým modrým svinstvom.
O
oldjanČlen
Přidáno před 6 let
Za mlada jsem jako brigádník mmj jezdil i s fekální tatrou, kampak se vozili sračky a močůvka z venkova? No přece na pole a louky. Jak hezky rostla travička, taková byla hezky hustá a zelená.

Co myslíte, že je horší, spláchnutý bordel z asfaltu silnice, nebo voda z vaší odpadní nádrže?

Vypustit vodu pod sebe v kempu, je na přes držku, ale vypustit vodu do dešťového kanálu nebo do příkopa silnice, bych nedramatizoval.
J
JiPe HighlandersČlen
Přidáno před 6 let
jojo kam sním. Letitej problém ....

https://www.youtu...-CwNVy9vwk

.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
FenixFenixČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Discoverfun napsal:

Honza/Discoverfun

Myslím,že jsi urazil většinu karavanistu. Já taky jezdím většinou "na divoko" a nemyslím si ,že šedá voda může nějak uškodit přírodě.
Kazeta s chemii -to je jiná,jak tady někdo už napsal,využívam kadibudkyna parkovištích a když jsem na noc v kempu,nezapomenu obsah vylit,byť by kazeta nebyla úplně plná.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 36
Členové online 0

Celkem členů: 16,776
Nejnovější člen: Krťas
TOPlist

Copyright © 2026