Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Opět otvírám téma malé čluny

Poslední aktualizace před 4 roky
HatitiHatitiČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

lukasvlk napsal:
DÉLKA NOHY MOTORU - se zásadně odvíjí od velikosti člunu a typu zrcadla. Není pravdou že (jak píše JOKO) gumáky = krátká noha.

Jasně! KAVITACE!
Šroub nesmí "chytit kavitaci"!
Ono to není jenom o tvaru trupu, ani jenom o zrcadle, ani jenom o ponoru a ani jenom o výkonu motoru - ono je to o všem dohromady! Takže jednoduchá a univerzální rada NEEXISTUJE! :o
A kdo chyběl ve škole, tak ať si to našprtá za domácí úkol! Třeba tady:http://cs.wikipedia.org/wiki/Kavitace
No - a když si to přečteš a zamyslíš se nad tím, že výfuk závěsného motoru prská spaliny (tedy plyn) pod vodu a to přímo ke šroubu, tak možná příjdeš na to, jak na to! ... :o
PS: .... přetočenej motorek už jsem viděl ... Pastva pro oči! ... Ve šrotu za to něco dali. bo hliníková slitina ... :o
!y+!u+!i+:i+:i
"Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká aby byl a je, tak má bejt to co je a nemá bejt to co není, jak tomu v mnoha případech je!" :^
(Pan Jan Werich)
vondracekvondracekČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

Hatiti napsal:

Citovat

lukasvlk napsal:
DÉLKA NOHY MOTORU - se zásadně odvíjí od velikosti člunu a typu zrcadla. Není pravdou že (jak píše JOKO) gumáky = krátká noha.

Jasně! KAVITACE!
Šroub nesmí "chytit kavitaci"!

Kamile, vzpomeň na teorii kavitace, až ti bude v zájmu zdraví prováděna litotripsie.
Jedinečná zábava...! !M
K
kutil1Člen
Přidáno před 12 let

Citovat

lukasvlk napsal:

to Vendy: Chorvatsko - nutnost VMP a Vinjety je následující: Délky plavidla do 3m a výkon do 5 HP není potřeba, pokud bude člun již přes 3m (klidně s motorem do 5 H P) je nutná Vinjeta a VMP

Co se týče motoru, vždy je lepší a spolehlivější čtyřtakt, odpadá ti nutnost si míchat premix(olej do benzínu), (RIB).

Já mám vyjádření z CH vyslanectví v Praze a tam se píše o 5 kW a ne o 5 HP. Trváš na těch 5 HP? - to by musela být nějaká nová změna a stálo by za to dát zdroj.

Ani do dvoutaktu nemusíš vždy lít olej do benzínu. Mám Yamahu 3 válec a ta má autolube, ekologický olej je v nádrži u motoru. Dvoutakt má výhodu při opravách, je to jednodužší, levnější. Čtyřtakt je lepší, ale také má svoje mouchy.
HatitiHatitiČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

vondracek napsal:
Kamile, vzpomeň na teorii kavitace, až ti bude v zájmu zdraví prováděna litotripsie.
Jedinečná zábava...! !M

Mno .... nemusím mít všechno! A na urologii chodím z donudcení a né z potřeby či záliby!
Ale za to chodím pravidelně a močím též pravidelně!
Akorát mohem častěji, jak před 50 lety! :(

KUA! A už jsem zase mimo flákno! ... Ach jo!
... Inu - Troll jako vyšitej! :@ !h
!y+!u+!i+:i+:i
"Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká aby byl a je, tak má bejt to co je a nemá bejt to co není, jak tomu v mnoha případech je!" :^
(Pan Jan Werich)
V
vendyČlen
Přidáno před 12 let
Ahoj všichni majitelé gumáků
Můžete mi poradit kde v Čechách a na Moravě je možné jezdit s motorovým člunem ? Na kterých přehradách, řekách atd. Děkuji za odpovědi Vendy
emjirkaemjirkaČlen
Přidáno před 12 let
V
VaclavSČlen
Přidáno před 12 let
Ahoj, prošel jsem si podobnou cestou jako ty. Začínal jsem na 3.metrovém člunu (BRIG) nejdříve s motorem Tohatsu 5 ks. pak Honda 8k. To bylo úplně něco jiného. Dnes mám 5m dlouhý člun (Adventure) s motorem Suzuki 90 ks a jsem maximálně spokojen. Pokud se týká provozování v Chorvatsku, tak tam bez papírů a přihlášení člun do 2,5m a 5ks. Ovšem vše má své pro a proti. Malý člun (podmínka nafukovací kýl) se složí do tašky a i s motorem má vše max. 100 kg. Dá se naložit do auta a s přepravou není problém. Jakmile má člun tvrdý kýl, je nutný přepravník a to jsou náklady na víc. (dálnice, trajekty, spotřeba, poplatky za kotvení a parkování přívěsu). Také za větší člun se platí větší pojištění a v Chorvatsku i přihlašovací poplatek. Záleží jen na osobních preferencích.
Přeju dobrou volbu a doporučuji začít od menšího k většímu.
V.S.
V.S.
S
SvatavaČlen
Přidáno před 12 let
Vloni na podzim jsme koupili starsi 3,30 m s YAMAHA 5 HP. V cervnu jsme jeli na Sardinii a pred odjezdem jsme prehodnotili vykon motoru a koupili jsme novy v Czech Marine v Ceskych Budejovicich, SELVA 5HP papirove, ale s vykonem 10 HP. Stary si nechali na protiucet. Naprosta spokojenost, byli jsme tam se znamyma, ty meli HONDA 20 HP a ve vlnach jsme jim stacili...
RobertoRobertoČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

Svatava napsal:

Vloni na podzim jsme koupili starsi 3,30 m s YAMAHA 5 HP. V cervnu jsme jeli na Sardinii a pred odjezdem jsme prehodnotili vykon motoru a koupili jsme novy v Czech Marine v Ceskych Budejovicich, SELVA 5HP papirove, ale s vykonem 10 HP. Stary si nechali na protiucet. Naprosta spokojenost, byli jsme tam se znamyma, ty meli HONDA 20 HP a ve vlnach jsme jim stacili...

Přihlašovali jste loď na kapitanátě ? Kolik to tam stojí ? Díky.
_P_H__P_H_Člen
Přidáno před 12 let

Citovat

Roberto napsal:

Citovat

Svatava napsal:

Když řeší motor "SELVA 5HP papirove, ale s vykonem 10 HP" tak to těžko přihašuje.
Jeep Commander, Hobby De Luxe 540,
RobertoRobertoČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

_P_H_ napsal:

Citovat

Roberto napsal:

Citovat

Svatava napsal:

Když řeší motor "SELVA 5HP papirove, ale s vykonem 10 HP" tak to těžko přihašuje.

Ano ale gumák je už přes limit ne ?
_P_H__P_H_Člen
Přidáno před 12 let

Citovat

Roberto napsal:

Citovat

_P_H_ napsal:

Citovat

Roberto napsal:

Citovat

Svatava napsal:

Ano ale gumák je už přes limit ne ?

Pokud plavidlo nepřekročí celkovou hmotnost 1000kg tak se registrovat nemusí.

Myslím si, že právě kvůli absenci dokladů VMP se dějí takové věci jako mít na motoru 5HP tzv. do 4KW a ve skutečnosti více (i nelegálně). Nikoho nezajímá, že je potřeba něco znát a umět.
Jeep Commander, Hobby De Luxe 540,
RobertoRobertoČlen
Přidáno před 12 let
Ano na to už i dost lidí dojezdilo . Plavba má své pravidla jako na silnici .. a silný motor v rukou neználka může nadělat dost problémů .. Já měl zatím štěstí a žádného takového piráta nepotkal ..
Radek SladkyRadek SladkyČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

Svatava napsal:

Vloni na podzim jsme koupili starsi 3,30 m s YAMAHA 5 HP. V cervnu jsme jeli na Sardinii a pred odjezdem jsme prehodnotili vykon motoru a koupili jsme novy v Czech Marine v Ceskych Budejovicich, SELVA 5HP papirove, ale s vykonem 10 HP.

Svatava, to přehodnocení bylo určitě rozumné, ale promiň - když už děláš takové psí kusy, tak se tím nechlub na veřejném fóru. Jestli tohle čte pan Řepa, tak mu musí očka svítit "dobrotou" - tedy aspoň myslím...

a propos, zcela upřímně - není na starší 3,3m 2takt 10 Hp na hraně?
Radek
S
SvatavaČlen
Přidáno před 12 let
No to asi mu ocka nesviti, zkus se na to zeptat pana Repy, je to takto legalne koupene...a nejedna se o dvoutakt, je to ctyrtakt. Koukni na jejich stranky, maji ho v nabidce.
R
rexiČlen
Přidáno před 12 let
Mám 2,5m člun s hliníkovou podlahou a 6hp 4-takt. Je to tak akorát na to abych to unesl, nafoukal a aby se to vešlo do garáže spolu s ostatníma kramama. Na občasné povozeni děcek to stačí.
Radek SladkyRadek SladkyČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

Svatava napsal:

No to asi mu ocka nesviti, zkus se na to zeptat pana Repy, je to takto legalne koupene...a nejedna se o dvoutakt, je to ctyrtakt. Koukni na jejich stranky, maji ho v nabidce.

Jo, promiň, 2takt dneska už myslím ani nekoupíš nový, byl jsem nějaký přibržděný. A na kolik Hp max je ten člun, já měl u 3m max 8 Hp.
Akorát se mi furt nezdá 10 Hp, co se má tvářit jako 5 Hp - to snad není oficiální marketingová strategie žádného seriozního prodeje - mám za to, že Chorvati nejsou tak hloupí a může to být akorát problém, zbytečně ty limity nejsou - já bych třeba takového kočkopsa prostě neprodával.
Radek
AtilaAtilaNováček
Přidáno před 11 let
Ahoj nevim či je toto téma ešte aktualni ak ano tak sa ozvyte chodim do chorvatska aj grecka na more už roky tak ked budem vedet tak odpovim
P
Piff66Člen
Přidáno před 11 let
Jedem s vnučkama na Lipno a na vyblbnutí jsme vzali Mariner 4 s elektromotorem ( http://www.hawaj....-1134.html ).Elektromotor ale máme spíš na Miladu u Ústí n.L. a na Lipno chci spíš benzíňák,kdyby nás to odfouklo .
Chtěl jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenost s tímhle: http://www.i-les....p-957.html
V
VejmolaNováček
Přidáno před 6 let
Nevím, jestli je to už aktuální, ale třeba pro někoho dalšího. Byl jsem dřív taky naprostý lajk a amtér, neměl jsem žádné zkušenosti. Mám skvělé zkušenosti s tímto obchodem: https://www.boat007.cz/. Představil jsem jim na začátku, jaká je moje představa užívání nafukovacího člunu, co vše potřebuji atd. Vše mi bezvadně vysvětlili, věnovali se mi brutálně dlouho. Jsem moc spokojený, člun mám dodnes.
Petr Vejmola
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 19
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025