Abych to upřesnil-čerpadlo je ponorné Reich Twin,tlakový spínač v okruhu nemám a zpětný ventil v okruhu také není.A když pustím sprchu tak mi protéká voda i přes zavřený kohoutek v kuchyni u dřezu.Takže dokoupit tlakový spínač i zpětný ventil?A v jakém pořadí namontovat?
FunHlavní administrátorPřidáno
před 7 letDoplňující dotaz: Patří expanzní nádoba do spínaného rozvodu vody?
Nevím nejsem odborník ale amatér proto si nechám poradit...
DiscoverfunČlenPřidáno
před 7 letTlakova expansni nadoba se pouziva u Instalace vody se stanicni tlakovou pumpou (nikoliv s ponornou) a u
kohoutku bez mikroschaltru a a ma ten ucel dele udrzovat tlak v vodnim systemu tim ze se stlaci tlakem vody
zbyly vzduch v expansni nadobce a pri kratkem otervreni kohoutku se hned nezapne pumpa ale nejdrive
tlaci tlak v expansni nadobce vodu a pumpa se zapina az pozdeji, tim se setri pumpa, kontakty tlakoveho
spinace na pumpe a i spotreba proudu.Ta exp.nadoba se ma montovat nad nejvyssim bodem vodni instalace,
napr kdyz je na palube boiler tak nad nim. Expansni nadoba je od vyrobce povolena do tlaku 3,5 bar ale i kdyz
se pouziva pro Tlak jen do 2 bar, praska za cas stejne nahore u odvzdusnovaciho sroubu, ja jsem uz menil celkem 3
expansni nadobky s touto poruchou, az jsem pouzil nerezovou bombicku na pripravu mineralky (0,5L) a ted mam
pokoj !
Discoverfun
Ahoj, nemám expanzní nádobu a při pouštění malého proudu studené vody mi stále cvaká spínač tlakového čerpadla. Pokud pouštím malým proudem vodu z ventilu teplé vody, i když není v bojleru teplá voda, tak spínač necvaká a čerpadlo se spouští v intervalech.
Má tedy bojler v sobě něco jako expanzku?
Jak máš zapojen tu 0.5 l nádobu?
Děkuji za odpovědi,teď už vím že expanzní nádoba do mého systému nepatří.Koupil jsem ji proto že jsem si myslel že tím vyrovnám tlak v celé soustavě.Jak mám tedy zabránit tomu aby po otevření kohoutku voda šplíchala nebo pulsovala a když pustím sprchu tak teče voda i přes zavřený kohoutek v kuchyňce?Podle mne není v pořádku tlak
Zpětný ventil nemám-takže objednám přes eshop...poslední dotaz kam ho zapojit když mám 2 čerpadla-hlavní a za ním zesilovací- až za to druhé?Stačí jeden zpětný ventil do celého systému??
Dík všem za odpovědi a trpělivost
Peťa
DiscoverfunČlenPřidáno
před 7 letNazdar, To je presne ten efekt kdyz nemas expanzni nadobu, a poustis vodu jen malym proudem, pumpa staci vyrovnavat snizujici tlak a v jednom kuse zapina a vypina proto potrebujes expanzni nadobu, muzes ji zapojit na
kteremkoliv miste do hadice na studenou vodu, (nektere expanzni nadoby maji uz zabudovanou rozdvojku na
vodu, coz ukazuje : na prihodnem miste prestrihnout hadici studene vody a zapojit tam do serie ty dva vyvody)
lepsi je ale expanzni nadobka s jednim vyvodem, protoze se na ni da nejdrive prodluzovaci hadicka, ktera se pripoji
potom s T rozvodkou ke prestrizene hadici, protoze je dulezite,aby byla ve vysce nad vodni instalaci, jinak by se
pri vypnuti pumpy a ubytku tlaku vody naplnila komplet az nahoru a to zapinani pumpy (jak jsem psal predtim) by
okamzite prestalo fungovat ! Ja mam nadrze na vodu a pumpu ve dvojite podlaze hned za ridicem a kuchyn,umyvarnu/wc a sprchovou kabinu vzadu na konci vozu, proto mam dlouhe hadice od nadrzi k spotrebicum
vody, mam za ridicem misto kontrolniho panelu celou skrin s ovladaci elektronikou a mam tam zaroven ve 1,5m
vysce zabudovanou tu expanzni nadrzku a mam ji pripojenou asi 50 cm za tlakovym vyvodem z pumpy, protoze
hned za pumpou mam UV-filter na odbakteriovani vody a elektricky ventil na vypousteni vody z hadic v zime.
S takhle udelanou instalaci vody kdyz otevru jakykoliv kohout, tece voda 50 vterin aniz by se pumpa zapnula, to
je proto, ze na tu delku hadic (ca 6m) se hadice taky tlakem roztahuji do sirky a pr odberu vody se stahnou zpet na
standartni prumer a tim se prodlouzi doba ubytku tlaku v expanzni nadobce, ze se pumpa zapina az po 50 vterinach
odberu vody. Doufam, ze jsem to srozumitelne popsal.
Discoverfun
Sloučené 15.08.2019 12:10:
Jeste dodatek ode mne : pri instalaci vody se stanicni pumpou tam nepatri zpetny ventil protoze pumpa si reguluje sama tlak vody tim nemuze v hadici voda od kohoutku spadnout zpet!
Discoverfun
Ahoj, díky za vysvětlení. Ta expanzka nad instalací... Instalace je až k umyvadlu, sprše atd. Nemyslí se, dát jí až nad tato místa?
Nádrž mám pod sedadlem v obytné části. Tedy stačí ji dát mírně nad bojler, je tam málo místa.
Doporučíš nějakou konkrétní?
Mám čerpadlo Fiamma s tlakovým spínačem.
Vedení mám dělané plastovými trubičkami se šroubením, ty se tlakem neroztahují.
Upravil kutil1 dne 15.08.2019 12:53,
před 7 letKolik poschodí v přívěsu máš, že potřebuješ takovej tlak ? To nemáme asi v patrovým domku doma :-)
Já mám rozvod beztlakový se spínači v kohoutkách a tlak jsem omezi napájením ponornýho čerpadla přes žárovičku.
Tlak vody je nižší, takže necáká všude okolo, spotřebuje se jí míň a hlavně mi to tolik nenafukuje můj samodomo ohřívač vyrobenej ze zaizolovanýho plastovýho kanystru, jedním barem bych ho asi spolehlivě roztrhal :-) Výkon žárovičky (10w) je u mě tak akorát, aby čerpadlo vodu vytlačilo sprchou do výšky stropu.
Asi 2.2baru...to šplouchání vody je zavzdušnováním soustavy-už jsem namontoval zpětný ventil a přestalo to...teď ještě musím vyměnit vodovodní baterii protože nezvládá takový tlak...A nebo vypojit to zesilovací čerpadlo
DiscoverfunČlenPřidáno
před 7 letKdyz das tu expazni nadrzku nad boiler,tak to staci uplne, ja ji mel na zacatku primo dole za pumpou a obcas se me stavalo, ze se me komplett zavodnila jak jsem psal v predchozim clanku, tak jsem prodlouzil privodni hadici dal
tu expanzni nadrzku do vysky a byl pokoj. pred tim jsem z nouze misto odvzdusnovaciho sroubu nasrouboval
autoventil a kdyz se me nadrzka zavodnila, tak jsem pumpickou na kolo napumpoval trochu tlaku seshora do nadrzky,ten vzduch potom vytlacil vodu tak do 1 tretiny a vodni system pracoval sofort bez chyby dale, nestalo se to
casto, tak 3x az 4x za 10 let, ale ted mam absolutni pokoj.
Honza
DiscoverfunČlenPřidáno
před 7 letKdyz si nafouknes dusi z nakladaku, tak nepotrebujes ani pumpu !
Honza
Díky za rady. Pořád mne zajímá, zda ten plynový bojler Truma má nějakou expanzní nádobu ve svém kompletu.
DiscoverfunČlenPřidáno
před 7 letPlynovy boiler truma nema zadnou expanzni nadobu, je to tlakovy hrnec z nerezu ktery ma 2 vyvody na vodu
a sedi v pozinkovanem polohrnci ve kterem je pod tlakovym hrncem horak plynu, v tlakovem hrnci se zavarena
slepa trubicka ve ktere sedi zvenci cidlo teploty vody a tepelna pojistka proti prehrati,to cele je obalene skelnou
vatou a zvenci sedi krabicka s ridici jednotkou, boiler je od vyrobce povolen do tlaku 3,5 bar, ale v obytnych vozech
je bezny tlak vody do 2,5bar, protoze boiler ma membranovy vypustny/pretlakovy ventil standartne na 2,5 bar (cerveny) ale dostane se u trumy taky zluty ventil, ktery je na 3,5 bar tlaku. U provozu boileru je dulezite kdyz se
auto na par tydnu odstavi, casem se snizi hladina vody v boileru, tim zustane tepelny senzor v bubline vzduchu
a kdyz se potom boiler zapali, tak se ten senzor prehreje a spali se ta tepelna pojistka (to je nejcastnejsi porucha
provozu) proto se ma pokazde pred zapnutim provozu zapnout pumpa a otevrit nektery kohout na horkou vodu
aby se boiler doplnil a takto funguje boiler leta bez problemu !
Honza