Ahoj Miloši,
Když jsem nasimuloval rozjetí článků (1000 a 2000W zátěží) s dojezdem od 12V až po 10,5V . Při hlubokým dojezdu (pod 11V) jsem v pohodě dostal balanční proud až na 2,5A. Nabíjeno 0,2 nebo 0,3C. Kapacity od 60 do 400Ah/čl. Články různých výrobců se rozjížděly i o víc než 0,65V !!!! (pak už jsem vždy ukončil test, neboť na víc už jsem neměl mentální odolnost)
Samozřejmě řada zdejších všeználků předpokládá že olověnej alarm na 10,8 nebo i 10,5V vyhoví,...
Simulaci všech možných i nemožných jevů jsem věnoval posledních cca 5 let. Nevím o nikom, kdy by nasimuloval takový množství testů v reálný praxi. Jediný nedovedu: nasimulovat životnost. Ale i o tý něco vím. Popíšu později. Balancéry už mám 6tou generaci,....Ta poslední už je kompletně řízená Epromkou. Samozřejmě cena nebude lidová.
Tohle už je část věnovaná všem, nejen Milošovi:
Malej 0,5A balancér (např od A123 sytems) byl dobrej, když LTW používali 50Ah články VINA a na každej článek dali jeden modul. To byla ještě konstrukce od Míry Vejmana ml. Později si balanční systémy brali od Péti Kortánka a ten už ten vývoj dokončil podle svých zvyklostí. Samozřejmě oba kluky znám, i jejich práci.

oni mě taky.
Problematiku jsme spolu konzultovali a názorově jsme si všichni tři dost blízcí. Jeden rozdíl mezi Mírou,Pétou a mnou je; oni nejsou karavanisti,....jsou špičkoví elektrikáři, ale karavanová oblast má přeci jen svoje úskalí. A já jsem servisák, v portfoliu závad (možnejch i nemožnejch mám cca 1500 aut a karavanů z nichž každý mělo jinou závadu). Z toho pramení moje "připosranost" při navrhovaní systémů,...
Balančních modulů A123 v ceně 7700/sada jsem si na test postupně zakoupil 3 sady. Všechny jsem postupně rozdupal jak vzteklej slon a zahodil. Čímž neříkám že jsou špatný, jen popisuju svou reakci.
jeden příklad:
Všichni osadí cylindrický LiFePo a blok přepnou na gel. Nikdo z nich se ani NENAMÁHÁ zjistit si výšku konzervačního napětí jeho systému.
Ale všem to fachčí
. Jistě dalších 15 let bez problému

. Za takovýdle "rady" bych někoho seřval. No, mě už to asi bude jedno, ale já na takovýdle montáže nemám koule.
Tomáš (Hroch) píše, že mu to 2 roky fachčí. 100Ah hrozně stačilo

pak šlo z baráku a šlo tam 120. Protože 100Ah bylo málo, to všichni víme. Když přišly na trh odkapávače Bycool, Easycool a já nevím jaké ještě, chválil je jak je to úžasný. Byly určený na kabinu kamionu o 4m3 ne pro karavan o 25m3. V tichosti to prodal,...(Tome

neber to osobně).
Takže - dejme tomu čas a uvidíte. Jestli jsem takovej debil, nebo ne. Můj vývoj lithia přesáhl dalece šestimístnou sumu. Dělám to proto, že mě to celej život baví (jistě, nikdy se to nevrátí). Proto jsem si udělal vlastní vývoj, protože většina lidí čekala s čím přijde čína. Nevymysleli NIC. Teď jsou na Youtube všichni chytrý jak rádio. A lidi to hltají a berou za 100% korektní informaci. Kolik z těch lidí má za sebou aspoň pár let praktickejch zkoušek? A v jakým čase? Rok? Dva? Tři? Nebo snad dvacet ? Já v karavanech nejstarší aplikace 5let ? a to jsem ještě čekal ?
Elektro a baterkářská praxe 40let ? U prvních článků A123 jsem byl jako modelář,...před více než 20lety,...
Teď jsou všichni urvaný z cylindrickejch článků: jejich předpokládáná životnost je 5let. U prizmatických článků cca trojnásobek. Vážně je to taková láce?
OMG !!!
U elektrokol (téměř identická konstrukce) jsou baterky na 80% kapacity po cca 4-5 letech. Elektrokola s.r.o. byly jedna mých firem,...baterky jsem tam řešil opravdu velmi intenzívně; klidně se se mnou pusťte do diskuze o životnosti článků,...Nebo zavolejte dalšímu člověku co o tom ví daleko nejvíc: Radko Klíma (www.bateriedoelektrokol.cz),.....
Ten Vám může vyprávět jakých schizofrenních pokusů jsou lidi schopní. Byl jsem u něho hodněkrát a na vlastní

bulvy viděl,....a nevěřil,.....
ušetřím Vám čas: dozvíte se, že Radko,Petr i Mirek mají názor naprosto stejnej,....
prostě mi to nedalo a musel jsem se vyjádřit.
pořád je tady řada lidí kteří by se rádi rozhodli - ale mají na netu v podstatě jen zmatek a často protichůdný argumenty. Třeba jim to pomůže ke snažší orientaci v problematice.
Všem hezkej den
Karel