Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Trakční baterie LiFePO4

Poslední aktualizace před 6 měsíců
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 7 let
Tak ono na tom není nic zase tak zvláštního. Pokud použiješ akumulátor s kvalitním BMS, tak stačí opravdu jenom přepnout jenom na gel a to je všechno. Pokud je BMS v akumulátoru nedostatečný (okuchaný, poddimenzovaný a podobně) nebo akumulátor žádný BMS (některé levné LiFePo nemají ani základní ochranu proti podpětí a přepětí), tak musíš mít speciální nabíječku a přes tu honit veškeré nabíjení (případně solár s funkcí nabíjelí LiFePo, nabíječku s funkcí nabíjení LiFePo, booster s funkcí nabíjení LiFePo a pro jjistotu ještě podpěťovou ochranu - aby jsi neničil akumulátor úplnýn vybitím).
Když si vezmeš, co všechno by jsi musel mít, tak je jednodušší (a většinou i levnější) mít u akumulátoru kvalitní BMS, která se o všechno postará a ty nemusíš měnit nic.

Ps: rozhodně ale nekoukat jenom na to, co napíše prodejce. Také jsem viděl u některých prodejců nápis modul BMS 15A, všechno zařídí a zajistí akumulátoru veškerou péči a v popisu je malinkým písmem napsano: proud pro balancování 74 mA - to je prostě výsměch Sad Jenom dostatečně výkonné balancéry budou stát několik tisíc (pro každý článek je potřeba minimálně jeden a někdy se jich dává víc paralelně, pro dosažení vyššího balancovacího proudu).
Z
zdenecekprahaČlen
Přidáno před 7 let
Ahojky.Tak ono pro normálního smrtelníka na tom je zvláštního moc a hodně.Chci přejít na life....,ale nechce se mi "kuchat" rok staré auto a vše předělávat.Z tohoto důvodu jsem nějaký čas věnoval pročítání fór.Vím že to není studnice všech vědomostí,ale základní obrázek to člověku dá,což jsi vlastně tvým příspěvkem potvrdil i ty.Není tedy až tak pravda,co tady někteří podsouvají a tvrdí - vše předělat,vykuchat atd......Prostě ne.Já nyní sám za sebe - při koupi life.....se poradím z člověkem znalým baterií,koupím co mi poradí,vše přepnu na gel a o víc se nechci starat.
GardaGardaČlen
Přidáno před 7 let
Petře mám jeden takový dotaz. Doufám že mě za to nikdo neukamenuje.
Píšeš ty i Karel, že musí být hodně výkonný balancer. Vysvětli mi proč když:

Jednotlive články jsou stejné co do stáří vnitřního odporu a jsou stejného typu a výrobce.

Alternátor se s napětím pohybuje hluboko v povoleném rozsahu napětí a nemůže pokud nedojde k poruše přebít. Pro elektromobily se za nejlepší považuje využití baterií v rozmezí 20 až 80% To splní alternátor a původní ochrana proti vybiti zabudovaná v nástavbě.

Modelářské nabíječky nabíjí a pak v klidu nalancují. Proč bych měl balancovat při intenzivnim nabíjení když se ty články pokud jsou vpořádku nemohou moc rozhodit? Alternátor stejně po originálních drátech stejně nedá o moc větší proud.

Většinou obytky mají solary. Regulator rozsahem napětí vyhoví i v nastavení pro olověné aku. Tam si může každý balancér během dne dostatečně balancovat i malými proudy. 70 mA neni zase tak málo pokud se to vynásobí časem.

Jsem si vědom, že samozřejmě nedosáhnu úplného nabití na 100%

Také mi je jasné, že pokud to někdo montuje profesionálně, tak musí jít na jistotu. Nemůže koukat na cenu a udělá to tak aby to mohl používat i ten co o tom nic neví.
Pokud ale někdo vi co dělá a co musí občas zkontrolovat, tak si myslim nemusí přehnaně investovat.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj Miloši,
Když jsem nasimuloval rozjetí článků (1000 a 2000W zátěží) s dojezdem od 12V až po 10,5V . Při hlubokým dojezdu (pod 11V) jsem v pohodě dostal balanční proud až na 2,5A. Nabíjeno 0,2 nebo 0,3C. Kapacity od 60 do 400Ah/čl. Články různých výrobců se rozjížděly i o víc než 0,65V !!!! (pak už jsem vždy ukončil test, neboť na víc už jsem neměl mentální odolnost)
Samozřejmě řada zdejších všeználků předpokládá že olověnej alarm na 10,8 nebo i 10,5V vyhoví,...
Simulaci všech možných i nemožných jevů jsem věnoval posledních cca 5 let. Nevím o nikom, kdy by nasimuloval takový množství testů v reálný praxi. Jediný nedovedu: nasimulovat životnost. Ale i o tý něco vím. Popíšu později. Balancéry už mám 6tou generaci,....Ta poslední už je kompletně řízená Epromkou. Samozřejmě cena nebude lidová.

Tohle už je část věnovaná všem, nejen Milošovi:
Malej 0,5A balancér (např od A123 sytems) byl dobrej, když LTW používali 50Ah články VINA a na každej článek dali jeden modul. To byla ještě konstrukce od Míry Vejmana ml. Později si balanční systémy brali od Péti Kortánka a ten už ten vývoj dokončil podle svých zvyklostí. Samozřejmě oba kluky znám, i jejich práci.
Smile oni mě taky.
Problematiku jsme spolu konzultovali a názorově jsme si všichni tři dost blízcí. Jeden rozdíl mezi Mírou,Pétou a mnou je; oni nejsou karavanisti,....jsou špičkoví elektrikáři, ale karavanová oblast má přeci jen svoje úskalí. A já jsem servisák, v portfoliu závad (možnejch i nemožnejch mám cca 1500 aut a karavanů z nichž každý mělo jinou závadu). Z toho pramení moje "připosranost" při navrhovaní systémů,...
Balančních modulů A123 v ceně 7700/sada jsem si na test postupně zakoupil 3 sady. Všechny jsem postupně rozdupal jak vzteklej slon a zahodil. Čímž neříkám že jsou špatný, jen popisuju svou reakci.
jeden příklad:
Všichni osadí cylindrický LiFePo a blok přepnou na gel. Nikdo z nich se ani NENAMÁHÁ zjistit si výšku konzervačního napětí jeho systému. Ale všem to fachčí Shock. Jistě dalších 15 let bez problému Pfft. Za takovýdle "rady" bych někoho seřval. No, mě už to asi bude jedno, ale já na takovýdle montáže nemám koule.
Tomáš (Hroch) píše, že mu to 2 roky fachčí. 100Ah hrozně stačilo Cool pak šlo z baráku a šlo tam 120. Protože 100Ah bylo málo, to všichni víme. Když přišly na trh odkapávače Bycool, Easycool a já nevím jaké ještě, chválil je jak je to úžasný. Byly určený na kabinu kamionu o 4m3 ne pro karavan o 25m3. V tichosti to prodal,...(Tome Smile neber to osobně).
Takže - dejme tomu čas a uvidíte. Jestli jsem takovej debil, nebo ne. Můj vývoj lithia přesáhl dalece šestimístnou sumu. Dělám to proto, že mě to celej život baví (jistě, nikdy se to nevrátí). Proto jsem si udělal vlastní vývoj, protože většina lidí čekala s čím přijde čína. Nevymysleli NIC. Teď jsou na Youtube všichni chytrý jak rádio. A lidi to hltají a berou za 100% korektní informaci. Kolik z těch lidí má za sebou aspoň pár let praktickejch zkoušek? A v jakým čase? Rok? Dva? Tři? Nebo snad dvacet ? Já v karavanech nejstarší aplikace 5let ? a to jsem ještě čekal ?
Elektro a baterkářská praxe 40let ? U prvních článků A123 jsem byl jako modelář,...před více než 20lety,...
Teď jsou všichni urvaný z cylindrickejch článků: jejich předpokládáná životnost je 5let. U prizmatických článků cca trojnásobek. Vážně je to taková láce?
OMG !!!
U elektrokol (téměř identická konstrukce) jsou baterky na 80% kapacity po cca 4-5 letech. Elektrokola s.r.o. byly jedna mých firem,...baterky jsem tam řešil opravdu velmi intenzívně; klidně se se mnou pusťte do diskuze o životnosti článků,...Nebo zavolejte dalšímu člověku co o tom ví daleko nejvíc: Radko Klíma (www.bateriedoelektrokol.cz),.....
Ten Vám může vyprávět jakých schizofrenních pokusů jsou lidi schopní. Byl jsem u něho hodněkrát a na vlastní Cool bulvy viděl,....a nevěřil,.....
ušetřím Vám čas: dozvíte se, že Radko,Petr i Mirek mají názor naprosto stejnej,....

prostě mi to nedalo a musel jsem se vyjádřit.
pořád je tady řada lidí kteří by se rádi rozhodli - ale mají na netu v podstatě jen zmatek a často protichůdný argumenty. Třeba jim to pomůže ke snažší orientaci v problematice.
Všem hezkej den
Karel
Upravil Karel Prokop dne 22.10.2019 14:41, před 7 let
Z
zdenecekprahaČlen
Přidáno před 7 let
Myslím si že vývoj,a to ve všem jde tak rychle dopředu,že pokud life....vydrží pět let z nabíjením a FV GEL,bude to super.Za pět let bude něco jiného a chytřejšího.A pět let to dá i z nejobyčejnějším regulátorem a nabíječkou.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

zdenecekpraha napsal:

@zdenecekpraha - Zdarec.Tak mi zvědavost nedala a prohlédl jsem anglická a částečně německá fóra.Musím říci,ač jsem se tomu divil,většina přispívajících přepne na gel,dá lifepo a jedou dál.

Čím lepší solární regulátor (soustavu) máš, tím více lithiu ublížíš, resp. to nemůže fungovat z principu tak, jak má.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 7 let

sipadan napsal:

@sipadan -

zdenecekpraha napsal:

@zdenecekpraha - Zdarec.Tak mi zvědavost nedala a prohlédl jsem anglická a částečně německá fóra.Musím říci,ač jsem se tomu divil,většina přispívajících přepne na gel,dá lifepo a jedou dál.

Čím lepší solární regulátor (soustavu) máš, tím více lithiu ublížíš, resp. to nemůže fungovat z principu tak, jak má.

Ahoj.Tak jsem asi natvrdlý,ale nerozumím tvému příspěvku.Jako že čím lepší soustavu máš,tím hůře pro life?Že jako soustava určená pro life.. je horší pro baterii life..???Myslíš tedy že přepnutí na GEL je k lifepo4 šetrnější?
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

hasky napsal:

@hasky -

sipadan napsal:

@sipadan -

zdenecekpraha napsal:

Ahoj.Tak jsem asi natvrdlý,ale nerozumím tvému příspěvku.Jako že čím lepší soustavu máš,tím hůře pro life?Že jako soustava určená pro life.. je horší pro baterii life..???Myslíš tedy že přepnutí na GEL je k lifepo4 šetrnější?

Nejsi, jen si to vykládáš přesně obráceně ... čtu to 2x, snad jsem to napsal správně, zdenecek píše, že na anglických a německých fórech přepnou na gel, gel akumulátor vymění za lithium a jednou vesele dál.
Pokud tedy chápu správně já, na tom co jsem napsal trvám Smile
haskyhaskyČlen
Přidáno před 7 let

sipadan napsal:

@sipadan -

hasky napsal:

@hasky -

sipadan napsal:

@sipadan -

zdenecekpraha napsal:

Nejsi, jen si to vykládáš přesně obráceně ... čtu to 2x, snad jsem to napsal správně, zdenecek píše, že na anglických a německých fórech přepnou na gel, gel akumulátor vymění za lithium a jednou vesele dál.
Pokud tedy chápu správně já, na tom co jsem napsal trvám Smile

Tak ať to čtu jak to čtu,tak to nedávám.Možná jsem jen mimo,ale nevím.Mě z tvého příspěvku vyznívá,že souprava určená pro lefipo mu nepomůže,ba naopak lifepo ublíží.Ale možná jsem jen blbej Grin
HrochHrochČlen
Přidáno před 7 let
Ach jo, tak proč jsem vyměnil 100Ah, za 120 Ah jsem psal výše. Ani jednou se mi nestalo, že by mi se 100Ah došla šťáva. Kdybych chtěl výměnu z důvodu výdrže, vyměnil bych ji za 200 Ah. Tuto potřebu skutečně nemám, jelikož nikdy nestojím na místě týden. Používám topení, TV, světla a nabíjíme telefony a tablet.
Co se týká ochlazovačů, které jsem prodával, tak já jsem se svého nezbavil, ale když jsem prodával bydlíka, tak jsem jej tam nechal, jelikož si nedovedu představit, jak by auto vypadalo po demontáži. Mimochodem to byly provedení 12V a tudíž asi ne pro kabiny tahačů. Spousta lidí včetně mě byla ráda, že je má, jelikož komoresorová klima na 230V jim byla při divokém stání na prd.
Jak jsem již psal, mám lithium od LTW a řídím se jejich radami (a opravdu věřím, že ví co dělají). Do bydlíků jich namontovali skutečně veliké množství. Stačí se zeptat majitelů např. značky Carthago a Malibu, kteří si bydlíka zakoupili v Pohořelicích, nebo Vídni. První kousdk 100 Ah je osazen určitě ccs 5 let v Carthagu a vesele jede i s klasickou nabíječkou v módu GEL. Karle chápu, že jako profík chceš mít vše dokonalé, ale na světě nic dokonalého není. Ani my. Tudíž nechť se každý svobodně rozhodne a koupí si, co chce. Všem přeji, ať jim lithium dělá jen radost (mi zatím maximální, a ta úspora váhy ... 😉)

Sloučené 22.10.2019 16:30:
Ještě si dovolím podotknout, že lithium neprodávám, tudíž jen sděluji své zkušenosti. Baterii jsem koupil od LTW po několika osobních konzultacích. Doporučuji se obrátit přímo na ně. Když vám budu doporučovat televizi, můžete mě podezírat, že vám vnutím něco z mého skladu, ale lihium se u mě nevyskytuje.
Upravil Hroch dne 22.10.2019 16:40, před 7 let
PepiPepiČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj ,nevím co jsem dělal špatně,ale 100 od LTW mi odešla do dvou let,ale perfektní komunikace,výměna rychlá,bez doplatků mi dodali 120,zatím maká tož uvidíme..co to mám cca 3 roky jsem nebyl na el.a odbydleno cca 200dní..Smile
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let
Ok Hasky, díky za korekturu, pokusím se to tedy napsat srozumitelně.

Zde je citace z materiálu od LTW:
"FlexibilitaBaterie je možné nabíjet jak alternátorem a solárním modulem tak i nabíječkou na LiFePO4, LiFeUP, případně gelové články. Zároveň mohou být nabíjeny až5x a vybíjeny až 10x větším proudem než odpovídá jejich kapacitě"

Já praxi Hrocha respektuji, i když bych to takto do vlastního auta nenastavil, ale již z výše uvedeného je zřejmé, že to nastavení pro GEL je již dnes prezentováno jako poslední možnost.
Když to před lety konzultoval, tak mu ani nic jiného říci nemohli, jelikož nástroje neměli, nebo byly příliš drahé (subjektivní názor).
Jelikož jsem starý "gelista", dovolím si tvrdit, že to mám fakt vychytané, tak ty křivky znám a u mě jsou diametrálně rozlišné .... jsem tedy zastáncem názaoru - na gel gelová křivka a lithium lithiová, ale nechť si to každý nabíjí jak je libo samozřejmě, nikdo dnes neví jak to životnost ovlivní - jsme z hlediska 10-15 let udávané životnosti na začátku bádání.
Upravil sipadan dne 22.10.2019 17:27, před 7 let
O
oltcitakČlen
Přidáno před 7 let
Hmm, tak dokáže niekto zodpovedne povedať, aká je skladba baterii LTW 120 Ah(použité clanky, BSM...)? Dik.
PS tu napr. to vypadá na BMS od Votronicu(predpokladám)
ltw-battery.com/upload/images/Yacht%20-%20fotka%20k%20clanku.jpg
Upravil oltcitak dne 22.10.2019 20:38, před 7 let
Přidáno před 7 let
Z obrázku odhaduju, že se jedná o články Wina. To odpojovací relé bere v sepnutým stavu 0,3A. Jedná se zřejmě o starší variantu, dnes by to tam nikdo nedal.
Upravil Karel Prokop dne 23.10.2019 02:21, před 7 let
M
MarecČlen
Přidáno před 7 let
Může mi prosím někdo vysvětlit proč se doporučuje přepnout u LiFePO4 na GEL, když je nabíjecí charakteristika elektrobloku ELB u Gelu a zaplavené baterie viz přiložený datasheet? Nebylo by vhodnější nechat to na zaplavené?
Marec Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
O
oltcitakČlen
Přidáno před 7 let
Dik Karle, novší obrazok som nezohnal, ale podľa púzdra to je určite staršia verzia prevedenia.
Přidáno před 7 let

Marec napsal:

@Marec - Může mi prosím někdo vysvětlit proč se doporučuje přepnout u LiFePO4 na GEL, když je nabíjecí charakteristika elektrobloku ELB u Gelu a zaplavené baterie viz přiložený datasheet? Nebylo by vhodnější nechat to na zaplavené?

Píšu to tady furt dokola.
LiFePo má uklidněný napětí 13,3-13,35V. Trvalý pobyt snese 13,5V. Konzervace 13,8V je debilně vysoká a články přetlakovává. Tudíž zkracuje jejich životnost. To že to funguje teď, neznamená že je to správně.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ALE: protože stateční se z toho nepřiposrali a v LTW nejsou karavanisti tak je to OK.
[u]NO JASNĚ !!![/u]
Články to přece vydrží, no tak có !!!!
Hovno, hovno slavný soude.
Winy to nevydržely, tak dělají Winstony. No jasně, protože já je dělal dávno před tím. A všechny mi drží dodnes. Nemám jedinou reklamaci !!!
A Neugebauer ví vo baterkách 10x víc než já. Protože je Carthago.
OMG !!!
Já to s Mírou v začátcích řešil, oni na to měli jiný názor. Zbytek světa taky (hlavně přechytralí bastlíři na Youtube).
A debil prokopů ať si mele ty svoje teorie furt dokola. Jenže i karlova trpělivost má svý meze. A zavře hubu.
Pak si můžete olajkovat že je debil.

Už jsem fakt ubitej, vysílenej, nasranej marností svýho snažení a nemám chuť házet perly lopatou mezi vás, "špekulanty" (to fakt není kompliment).
Fakt nemám.
Dělejte si co chcete.

Jste (všichni) jak zaseklej gramec: a
- nabíjet Gel chakou (ušetřím za nabíječku)
- dám cylindrický články na větší odběry (levnější než prizmatický).
- dám slaboulinkou BMSku (dyť to stačí),....
Když jste řešili 2taktní centrály, fšichni jste se jich v tichosti zbavili. Nikdo o sobě dobrovolně nenapsal že je špekulant a že to byla chyba. S LiFePo je to podobný.

jsem z vás zralej na kořalku,....a nemám ji s kým pít. To je na tom to nejhorší :
a samotnýmu mi ani dobrej třtinovej rum (Peru,Filipíny,Venezuela, nejede|
Upravil Karel Prokop dne 23.10.2019 10:22, před 7 let
N
novotnakjiriČlen
Přidáno před 7 let
No,no,no Karel Prokop - toto je učebnicová reakce člověka který vložil jisté prostředky do nějakého výzkumu,jiní ho předběhli a on nyní vložené prostředky není schopen získat zpět.Místo urážení jiných,nebylo by lepší si přiznat že : cestou jsem šel dobrou,ale velcí mě předběhli.Jsme v době kdy garážový výzkum se nikdy nemůže vyplatit.
Přidáno před 7 let
Nejsem si vědom, že bych někoho chtěl urazit či jakkoli dehonestovat. Pokud to někdo tak cítí, pak se omlouvám - to nebylo cílem.
Velcí jsou velcí protože to umí, to je jejich plus a je to v pořádku a nemám s tím žádný problém. Že mě předběhli obchodně, je v pohodě. LTW, E-skutr, I4wifi a další, jsou výborní obchodníci, nikdy jsem s nima nezávodil. Já nejsem obchodník, protože to neumím, ale jsem servisák a elektrikář. Problém mám s tím - že ten systém má být správně nějak a jiní lidi co to tady čtou a nemají možnost srovnání si pak myslí že GEL na LiFePo je správně. NENÍ.
A jestli někdo tvrdí že to tak správně je; je to jeho věc. Ale já s tím prostě souhlasit nemůžu.
[u]Obhajte, že je to správně a zavřu hubu.[/u]
A Smile pravda: moje zbytečná starost.
Co se garážovýho výzkumu týče: viděl jsem několik laboratoří firem kterých si vážím a nemyslím si, že by moje byla výrazně horší nebo hůř vybavená než jejich. Takže fundovaně hodnotit jestli jsem garážista nebo ne, bych spíš očekával od někoho kdo moji laborku zná,....a to srovnání dokáže porovnat na odborný úrovni. Ale to už jsem hodně out. Tady už jsem se fakt nechal Smile unýst. To se omlouvám.
Upravil Karel Prokop dne 23.10.2019 11:10, před 7 let
P
PepekČlen
Přidáno před 7 let

novotnakjiri napsal:

@novotnakjiri - No,no,no Karel Prokop - toto je učebnicová reakce člověka který vložil jisté prostředky do nějakého výzkumu,jiní ho předběhli a on nyní vložené prostředky není schopen získat zpět.Místo urážení jiných,nebylo by lepší si přiznat že : cestou jsem šel dobrou,ale velcí mě předběhli.Jsme v době kdy garážový výzkum se nikdy nemůže vyplatit.

???Není tady smajlík klepu si na čelo,jaká učebnicová reakce???ČTĚTE POZORNĚ PŘÍSPĚVKY K.PROKOPA???
Ten,člověk si vědomosti necucá z prstu ani z internetu!!!
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 14
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025