Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Trakční baterie LiFePO4

Poslední aktualizace před 6 měsíců
GardaGardaČlen
Přidáno před 7 let
Petře proč by to mělo vybalancovavat cela nabíjecí proud, když k rozbalancovani dojde pokud nepujde o nějakou poruchu článku pozvolna. Pokud to tam nervu pouze nabijeckou velkými proudy, tak se zozbalancovaní dorovná během krátkého času ze solárních panelů. Ty to živí většinu dne a dost času i malými proudy.
Proč bych tedy měl mít tedy tak výkonný BSM?
Miloš
Upravil Garda dne 29.09.2019 08:54, před 7 let
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj Miloši,
problém u lithia je v tom, že z linky sjíždějí články s různými parametry a každý článek se trošku liší. Pokud se nabíjí jeden jediný článek, je to jedno, ale když jich je zapojených víc najednou a mají jenom jednu nabíječku, tak se každý článek nabíjí jinak rychle (i při pomalém nabíjení) a to samé při vybíjení. A čím větším proudem se nabí její nebo vybíjejí, tím víc se ty rozdíly projevují. Pokud se tyhle rozdíly nevyrovnají pomocí balancéru, tak se to při každém cyklu zhoršuje. Balancér je nastavený tak, že začne reagovat až ve chvíly, kdy je článek téměř nabitý (většinou to je +/- kolem 99%) a trošku ten článek začne vybíjet (dejme tomu na +/- 98%) a potom se zase balancování vypne. Když se článek nabije na 100% (například proto, že je nabíjecí proud 5A a balancér zvládá jenom 1A), tak zareaguje další obvod BMS, který zastaví nabíjení celého akumulátoru, když kterýkoliv článek dosáhne napětí pro 100% nabití i když ten "nejhorší" článek je nabitý například jenom na 96%. A dokud nezačne odběr z akumulátoru, který ho alespoň trochu vybije (nebo balancér trošku nevybije plně nabitý článek), tak BMS další nabíjení nepovolí a k žádnému balancování nedojde. Při balancování se totiž ty "nejkvalitnější" články v minimálním rozsahu stále nabíjejí a vybíjejí, zatímco se ty "horší" články dobíjejí. Ideální výsledek je, že jsou všechny články nabité na maximum. Při vybíjení se zase maličko "rozjedou" (je to vidět u napětí jednotlivých článku, pokud monitoring v BMS takovou informaci poskytuje). A při nabíjení by se to mělo zase srovnat, ale balancování pomocí například 100 Ah akumulátoru, který už je nějakou dobu používaný může trvat klidně hodiny (když je balancér schopný balancovat například proudem 1A). Jinak se bude čekat, až nějaký odběr trošku vybije akumulátor nebo až balancér který funguje například v rozmezí 98-99% vybije ten plně nabitý článek dejme tomu na 99% a BMS znovu zapne dobíjení. S balacérem 1A to bude u akumulátoru 100 Ah trvat hodinu. Plno levných balancérů montovaných akumulátorů všechno v jedné krabici, které mají vyvedené jenom svorky + a - má elektroniku s balancérem, který zvládne maximálně desetinu ampéru a tím se doba nenabíjení ještě prodlužuje. Takže hodinu například pojede solárko, ale nabíjet se nebude i když ty nejhorší články by ještě trochu potřebovaly.. A pokud se žádný článek nenabije na téměř 100% (například nesvítí tolik sluníčko nebo spotřeba byla vyšší, než kolik solár za den dobije), tak ani k žádnému balancování nedojde. A při dalším vybíjení se ty články rozjedou ještě víc. Pokud mám akumulátor, u kterého se třeba měsíc nenabije na téměř 100% žádný článek ale denně se používá, tak se to napětí článků rozjíždí víc a víc. Když potom dojde například k připojení na nabíječku tak vybalancování článků s nevýkonným balancérem může trvat i den nebo ještě déle a to za předpokladu, že něco stále dodává energii.

Pokud budu mít zdroj, který dává například 3A nebo míň a na akumulátoru balancér, který zvládne například 3A, tak dojde k tomu, že až bude první článek téměř nabitý, tak se na něm zapne balancér a ostatní články se nabíjejí dál a postupně se bude zapínat balancování na dalších článcích, až se dobijou všechny a nabíječka (nebo solár) by v té chvíly měla vypnout nabíjení. Pokud k tomu nedojde, tak se bude nabíjecí proud měnit na balancérech na teplo. Když budu dodávat větší proud, než dokáže "spálit" balancér, tak o něco stoupne napětí článků a BMS akumulátor odpojí od nabíjení.
Když v té samé situaci budu nabíjet proudem například 10A (pro solárko s větším panelem v létě žádný problém), tak se dobije první článek, zapne se na něm balacér a napětí na článku stoupá dál, takže za chvilku BMS vypne nabíjení pro celý akumulátor i když nejsou nabité všechny články. A čeká se na vybití toho prvního článku balancérem..
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let
Škoda Petře, že došly karavánky .... poslal bych hned.
H
hroznejpetaČlen
Přidáno před 7 let
Měl bych dotaz na Hrocha:
Jak probíhá soužití s baterií LTW? Poslední zprávu jsem našel 2 roky starou.
Díky Hroznej Péťa
HrochHrochČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj,
omlouvám se, že jsem zapomněl podat další zprávu o spokojenosti s LiFePO4 baterií od LTW.
S baterií jsem nadále maximálně spokojen a slouží tak, jak jsem očekával. Jelikož jsem se nepřiposr.. z katastrofických komentářů o škodlivosti nabíjení této baterie originálním energoblokem přepnutým na gelovou charakteristiku, jedinou investicí byl samotný nákup baterie LTW.
J
Jirka WČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj,
a jak je to s nabíjením této baterie při nízkých (např.-) teplotách? Když vlezu do studeného auta, nastartuju a baterie se začne nabíjet? Nebo to má nějakou ochranu, která do ní pustí proud, až se ohřeje na patřičnou teplotu? Není nad praktické zkušenosti.
Díky, Jirka
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 7 let
Tepelnou ochranu má solární regulátor v sobě vestavěnou - pokud je míň než +5°C nespustí nabíjení.
Mrazovou ochranu nemá nabíječka a dobíjení za jízdy. My teď vy vývoji máme zařízení co to bude umět, ale zatím je to ještě ve vývoji - když to stihneme, bude to do zimy v nabídce. Je to pátá generace BMSky. Prototyp už mám na stole ale času Shock nezbývá.
Normálně lidi co mají lifepo musí stejně auto natopit, aby vůbec zamkli mrazovku (vodu), čili jízda neublíží. Nabíječka nabije teplou baterku do plna a pak přejde do konzervace, čili opět nemá moc možností zmrzlý baterce ublížit.
Ale - pokud by došlo k vnitřnímu "přetlaku" (z jakýhokoli důvodu) výkonná BMSka pomůže tlak "odfouknout" při vzestupu teploty nad 0°C.
Samozřejmě ty systémy s půlampérovým stabilizátorem to nemůžou v rozumným čase zvládnout.
J
Jirka WČlen
Přidáno před 7 let
Díky. No a když nemám solární regulátor, nemám natopené auto, je zima, zapojím 230V,
(nebo nastartuju) a EBL začne dobíjet, poděkuje mu ta baterka?
Přidáno před 7 let
1) solární regulátor si žije svůj život, ale nabíjí i v mrazech tam ta ochrana nutná je
2) když v mrazech zapojíš auto na 220 (neměl bys) tak až se oteplí, tak výkonná BMSka případný "přetlak" [u]rychle [/u]vypustí. Samozřejmě to musí udělat rychle (ale stávat by se to nemělo). Navíc nabíječka (správně nadimenzovaná) nebude mít konzervaci na 13,6-13,8V jako to má olověná v nastavení "GEL", že.
3) když musíš nastartovat promrzlý auto (to se stane relativně běžně) tak opět zasáhne výkoná BMSka ihned po oteplení

souhrn: pokud máš správně výkonnou BMSku tak ta ubrzdí ledasjakej průser. Pokud ne, nemusí se stát nic (Frown jen zpravidla výrazně zkrátíš životnost baterie např z 15 let na 5)

Takže; baterka vesměs ihned "nepoděkuje" ale na životnosti jí to nepřidá. A po pěti letech se začne ukazovat hodina pravdy.
U některých aplikací už se ukazuje, ale ti lidi v tichosti koupí novou a moc se svým neúspěchem nechlubí.
Například; když někdo do 7-8m auta montuje 100Ah lithia, že. A ten člověk zjistí že má ve finále menší kapacitu než když tam bylo 2x90Ah paralelně. No jo, kupecký počty (elektrika jde velice dobře spočítat). Ale to by bylo na dlouhý vyprávění.
Z
zdenecekprahaČlen
Přidáno před 7 let

Hroch napsal:

@Hroch - Ahoj,
omlouvám se, že jsem zapomněl podat další zprávu o spokojenosti s LiFePO4 baterií od LTW.
S baterií jsem nadále maximálně spokojen a slouží tak, jak jsem očekával. Jelikož jsem se nepřiposr.. z katastrofických komentářů o škodlivosti nabíjení této baterie originálním energoblokem přepnutým na gelovou charakteristiku, jedinou investicí byl samotný nákup baterie LTW.

Zdárek.Toto zní velice zajímavě.Tyto baterie by bylo možno použít? - https://www.lhots...1147_2.htm
Upravil zdenecekpraha dne 19.10.2019 13:11, před 7 let
HrochHrochČlen
Přidáno před 7 let
Netuším, tuto baterii neznám. Já mám LTW a tam to funguje.
pavel1971pavel1971Člen
Přidáno před 7 let

Hroch napsal:

@Hroch - Netuším, tuto baterii neznám. Já mám LTW a tam to funguje.

Kolik Ah v te lithiovce od LTW máš? A kolik Ah jsi měl předtím v olovu? Jen mě zajímá,jaký je opravdu odzkoušený rozdíl,v reálné výdrži při stejném používání.
Dík
O
oltcitakČlen
Přidáno před 7 let
to Hroch: tiež ma zaujíma viac podrobností, mám od nej TL a uvadza sa v ňom , že dá nabijať v rozsahu - 40-85 st. C, vybijanie - 20 - 80 st. C. a ine lahôdky a nejake spesl zlozenie LiFeUP, nikde som o tom nenašiel viac informácií , a že som sa snažil... Môžeš sa k tomu vyjadriť prosím . Ináč kedysi bola v ponuke aj 120Ah a za menej peňazí ako táto 100Ah. Som z toho nejaky zmätený....... Diky.
HrochHrochČlen
Přidáno před 7 let

pavel1971 napsal:

@pavel1971 Kolik Ah v te lithiovce od LTW máš? A kolik Ah jsi měl předtím v olovu? Jen mě zajímá,jaký je opravdu odzkoušený rozdíl,v reálné výdrži při stejném používání.
Dík

Ahoj, mám 120 Ah, v olovu jsem měl tuším 150 nebo 160 Ah. Původně jsem koupil LTW 100 Ah, tu však ode mne vyprosil kamarád, který odjížděl na dovolenou, chtěl koupit LiFePO4 a v LTW neměli. Nabíjí ji taktéž standardním energoblokem přepnutým na GEL a funguje taktéž bez problémů (tak jako spoustě dalších karavanistů). Bez elektřiny vydržím cca o den déle (v zimě bez přejezdů) než předtím s olovem (při přejíždění se Lithium nabíjí podstatně rychleji než olovo).

Sloučené 20.10.2019 16:47:

oltcitak napsal:

@oltcitak - to Hroch: tiež ma zaujíma viac podrobností, mám od nej TL a uvadza sa v ňom , že dá nabijať v rozsahu - 40-85 st. C, vybijanie - 20 - 80 st. C. a ine lahôdky a nejake spesl zlozenie LiFeUP, nikde som o tom nenašiel viac informácií , a že som sa snažil... Môžeš sa k tomu vyjadriť prosím . Ináč kedysi bola v ponuke aj 120Ah a za menej peňazí ako táto 100Ah. Som z toho nejaky zmätený....... Diky.

Ahoj,
nevím k čemu přesně se mám vyjádřit ?
Nabíjím ji vždy, když je potřeba a určitě před tím neměřím teplotu :-) .
Koupil jsem hotový výrobek od firmy, která ví co dělá a elektronika u baterie hlídá vše za mě.
Mám kamaráda, který je posedlý kontrolou a tak stále sleduje stav jednotlivých článků, ví přesně kdy má baterii nabíjet, kdy balancovat články atd.
Zatímco kouká na displeje, my chodíme na procházky a jezdíme na kolech.
Koupil jsem si výrobek, po kterém chci, aby mi řešil energii v obytce a on to dělá k mé plné spokojenosti. Za jízdy se neskutečně rychle dobíjí i bez boosteru, ze soláru se mi pak olovo nikdy tak rychle nedobilo jako nyní Lithium.
Když jsem ji začal provozovat, slyšel jsem spoustu zaručených informací o tom, jak se mi články nafouknou a nevydrží ani rok. A ono to pořád funguje :-) .
Je docela možné, že když se baterii budete věnovat každý den hodinu, budete se s ní mazlit a koupíte jí speciální nabíječku za ještě speciálnější cenu, vydrží vám 16 let místo 15.
Je možnost si koupit jednotlivé články a elektroniku na Aliexpress a baterii si poskládat a testovat a testovat a testovat.
Já jsem zvolil jednodušší možnost, kdy to za mě dělá někdo jiný, kdo tomu rozumí a já si jen užívám energetické soběstačnosti.
Upravil Hroch dne 20.10.2019 16:53, před 7 let
pavel1971pavel1971Člen
Přidáno před 7 let

Hroch napsal:

@Hroch - [quote name=pavel1971 post=279280]@pavel1971 Kolik Ah v te lithiovce od LTW máš? A kolik Ah jsi měl předtím v olovu? Jen mě zajímá,jaký je opravdu odzkoušený rozdíl,v reálné výdrži při stejném používání.
Dík

Ahoj, mám 120 Ah, v olovu jsem měl tuším 150 nebo 160 Ah. Původně jsem koupil LTW 100 Ah, tu však ode mne vyprosil kamarád, který odjížděl na dovolenou, chtěl koupit LiFePO4 a v LTW neměli. Nabíjí ji taktéž standardním energoblokem přepnutým na GEL a funguje taktéž bez problémů (tak jako spoustě dalších karavanistů). Bez elektřiny vydržím cca o den déle (v zimě bez přejezdů) než předtím s olovem (při přejíždění se Lithium nabíjí podstatně rychleji než olovo).

Sloučené 20.10.2019 16:47:

oltcitak napsal:

@oltcitak - to Hroch: tiež ma zaujíma viac podrobností, mám od nej TL a uvadza sa v ňom , že dá nabijať v rozsahu - 40-85 st. C, vybijanie - 20 - 80 st. C. a ine lahôdky a nejake spesl zlozenie LiFeUP, nikde som o tom nenašiel viac informácií , a že som sa snažil... Môžeš sa k tomu vyjadriť prosím . Ináč kedysi bola v ponuke aj 120Ah a za menej peňazí ako táto 100Ah. Som z toho nejaky zmätený....... Diky.

A jakou mas? LifeUp nebo LifePo4? Ja premyslym o 200Ah.Potreboval bych vydrzet tyden na horach bez elektriky. Momentalne mam dve gelovky 95Ah a po trech dnech pro jistotu vytahnu na 3-4 hodinky centralu, i kdyz baterie ukazujou 12,3V.
Od zmeny si slibuju zaprve usetrni vahy a hlavne dvojnasobnou vydrz.
Přidáno před 7 let
No vidíš Pavle, zraješ jako víno.
Smile a začít jsi chtěl se 100Ah,...
Stav se u mě, uděláme 200Ah cylindrickou baterku - tobě na ten provoz (co máš) stačí. Umíme ji levněji než
Liontron, Vechline, Solarfam, je to úplně jedno. Ty nový 4S40P už jsou z článků 32650 a když se budou rozjíždět, tak to umíme ohlídat a doplnit jinou elektronikou. Já teď pracuju na vývoji s článkama 32700. Do zimy to snad bude hotový. Tyto články by měly být kompromis mezi drahýma prizmatickýma a maličkýma 18650.
Vývoj jde pořád nezadržitelně kupředu.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let
@ Pavel1971

Ahoj,
promiň, nedá mi to ....
Proč vytahuješ centrálu při 12,3 V po 3 dnech a nevyužiješ ten GEL naplno?
Kdybys ji vytáhnul při 11,3 V, tak bych to pochopil, ale to už bys tam stál 6 dní a jel bys domů Wink.
pavel1971pavel1971Člen
Přidáno před 7 let

Karel Prokop napsal:

@karel Prokop - No vidíš Pavle, zraješ jako víno.
Smile a začít jsi chtěl se 100Ah,...
Stav se u mě, uděláme 200Ah cylindrickou baterku - tobě na ten provoz (co máš) stačí. Umíme ji levněji než
Liontron, Vechline, Solarfam, je to úplně jedno. Ty nový 4S40P už jsou z článků 32650 a když se budou rozjíždět, tak to umíme ohlídat a doplnit jinou elektronikou. Já teď pracuju na vývoji s článkama 32700. Do zimy to snad bude hotový. Tyto články by měly být kompromis mezi drahýma prizmatickýma a maličkýma 18650.
Vývoj jde pořád nezadržitelně kupředu.

Jojo,ještě dám tuhle zimu na gel a jak budou baterie slabe jdu do LifePo4.Like
Přidáno před 7 let
To je slovo chlapa.
Smile a né furt ty ubulený vzlyky (jak nemám).
Z
zdenecekprahaČlen
Přidáno před 7 let
Zdarec.Tak mi zvědavost nedala a prohlédl jsem anglická a částečně německá fóra.Musím říci,ač jsem se tomu divil,většina přispívajících přepne na gel,dá lifepo a jedou dál.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 14
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025