tomasbokČlenPřidáno
před 10 letZdravím všechny. Po 6 letech mi v obytce odchází trakční baterka, chtěl bych ji nahradit novou, líbí se mi technologie LiFePO4. Máte někdo s takovouto baterkou zkušenosti, můžete nějakou doporučit? Můžu ji připojit ke stávajícím nabíječům (vestavěná nabíječka, regulátor soláru, EFOY)?
Karel ProkopČlenPřidáno
před 10 letZkušenosti máme. Zástavba je vždy individuální.
Jednoduchá univerzální rada obávám se, neexistuje.
Karel ProkopČlenPřidáno
před 10 letPepi: Umíme :).
Tomasbok: Jednoduchý to není, ale lze za určitých podmínek využít stávající elektrovýzbroj.
Naprosto nezbytný je přijet s tím autem, prohlídnout jeho elektrovýzbroj, vyzpovídat jaké má požadavky majitel a pak navrhneme sestavu
Nevím proč vyhazovat tolik peněz když za tu cenu mám několik jiných a službu mi udělají také , potom je problém s dobíjením .
Karel ProkopČlenPřidáno
před 10 letProtože na některý aplikace je Lithium neporazitelný. Např. dobíjení elektrokol z palubní sítě. Jízda v zimě a další. Pro vestavbáře výroba malých a lehkých boxů,....
Olovo dobrý, ale lithium v poslední době ho prostě válcuje.
hombredavidČlenPřidáno
před 10 letNení to jenom o baterii, ale také o balancování článků, měl jsem elektroskůtr tak o tom trošku vím. Pro toho kdo chce hodně kapacity a nízkou hmotnost a nezáleží mu na penězích tak není problém. Mě po roce provozu i přes balancování článků 2 odešli. Se skutrem jsem za ten rok najezdil 3000km. Za dva vadné články jsem zaplatil 2500. Baterie byla LiFePo. Olovo za 2 roky vyměním a nestarám se o baterku. Když jí vytluču mám centrálu.
Jestli tomu dobře rozumím, tak velikou výhodou je taky možnost vybíjení az na 20% kapacity akumulátoru. Oproti 50% u olova. M.
dracekvoČlenPřidáno
před 10 letAhoj,
LiFePO provozuju už dělší dobu v ostrovní elektrárně a nedám na ně dopustit.
Když si člověk spočítá cenu v trakčním olovu za 1 využitelnou kwh a veme to, že olovo aby vydrželo tolik co lifepo, tak se musí vybíjet na max 20-30%, né na padesát, tak mu vyjde, že stojí skoro stejně. Tj cca 13 tis za 1kwh.
Mám baterky 16ks 200Ah vyjeté z elektrobusu (kdo ví co vše mají za sebou) a na domácí aplikaci se mají stále k světu. Taktéž tu mám články, které sem kupoval fungl nové 50Ah a cucal sem je před zakoupením velkých článků běžně na těch 60-80% skoro každý den a po 3 letech mají stále cca 48Ah. Mám je připravené pro zabudování do bydlíku.
Ano má to oproti olovu několik nevýhod jako nutné dodržování nabíjecích křivek, balancování a nejlépe monitoring každého článku zvlášť.
Ale toto vše se dnes nechá vyřešit. Levné regulátory zvládají už nastavitelné custom křivky nabíjení, balanční obvody nejsou drahé a pro monitoring se nechá využít cellog nebo něco podobného.
Když si tohle všechno pojistíte získáte na dlouhé roky spolehlivou baterii o kterou se vůbec nemusíte starat. Netrpí samovybíjením, můžete z ní bez problému cucat velké proudy, nemusíte se jí bát něchat ve vybitém stavu, nemusí se dolévat atd..
Jen kdo to provozuje. Doporučuju pro zvýšení už tak vysoké životnosti nabíjet v absorbci na 3,45V (max 5 min.) a ve float udržovat na 3,4V článek.
Proto jsem si postavil vlastní balanční obvod na 3,45V.
Takže z těhle důvodů určitě nelze jen tak vyměnit olovo za lifepo. Jemu totiž vadí dlouhodobé držení na 3,6V článek. Stačí se informovat na oficiálním distributorovy i4wifi.
Jo a kdo by o tom uvažoval a nechce se mu platit plnou cenu, tak doporučuju sledovat fórum ostrovních solárníků mypower.cz Občas tam jsou v bazaru panely, regulátory a baterky za velice dobré ceny.
Zrovna tam je na prodej 4ks blok 12V 20Ah lifepo za 2000,- kus.
Tak že Booster se použít nedá? pokud to dobře chápu což jsem tušil že ne. Jakoukoli nabíječku na 220v použít také nelze? A co solární panely ?
Nebo ano ale až po úpravě el .instalace , o kolik se zvedne cena ? Vysvětlete to někdo .
Já se o olověnou také moc nestarám , ale mohu na ní zapojit cokoli a bez úprav instalace . Uznávám přednosti litio aku a vše co bylo řečeno. Ale vše vysvětleno nebylo , zda se mohou použít - napojit i jiné věci . Potom si může i laik udělat obraz zda se mu oplatí do toho jít - investovat . Proč to nedělají už ve výrobě ? ani jako paket navíc. Myslím si že je to otázka času , pro mne jsou zatím jen dvě přednosti u litio 1.váha 2. hloubka vybití ; rozměr co do tipu tvaru.:_
Žijeme jen jednou.
Upravil Laky dne 05.10.2016 16:44,
před 10 let
pedaČlenPřidáno
před 10 lethodne infa,fotek realizaci atd. je na nemeckem wohnmobilforum.de
nemcu se tam najde dost co si to postavili....sice vo elektrice neco vim,ale uprimne bych sam nedelal-verim ze bych od treba clena s nickem Jack to cele zkopiroval,ale tech 100.000,- me odrazuje,tak dam radeji norsko na mesic
uprimne si myslim,ze spousta z nas to s tou elektrikou v aute prehani
180Ah baterku,200w solar,MPPT regulator,v zime centralu-na fen,kavovar,tv,dobijeni apple nesmyslu bohate staci...kolo dobijim plzni a grilem :-)