Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Dobíjení solárním panelem

Poslední aktualizace před 1 hodina
P
Pavel a MarcelkaNováček
Přidáno před 2 dny
Zdravím, poprosím o radu. Postavili jsme přístřešek pro našeho miláčka ( obytné auto) , střecha je zatím plný záklop z desek bez vyřezání otvoru na okno v místě solárního panelu, který nám poskytuje veškerý komfort na našich výletech, že nemusíme být napojení v kempu na elektřinu.
Zatím nechceme zasahovat do střechy přístřešku a montovat tam okno, proto bych poprosil o nápady jak dobíjet solární baterku, protože pod přístřeškem je málo slunečného svitu a solární panel nedobíjí. Napadlo mě dát nějaký solární panel na střechu přístřešku a propojit ho s panelem na obytňáku ale nevím s jakými parametry aby to fungovalo a jestli uvažuji správně.
Děkuji za jakýkoliv nápad
Pavel
M
MetylČlen
Přidáno před 2 dny
- fakt ten akumulator nemuzes nabit normalne ze site a mit jistotu, ze nabijes kdykoli na full?
- to sklenene okno ti sezere cca 30-50 % vykonu slunecniho svitu.
- pokud nejjednoduseji solarne, tak proste mit ten stresni panel na konektoru a pri zaparkovani prepojit na konektor od kabelu k panelu na pristresku. Ovsem nezapomenout prepojit pri odjezdu, ze
- pak vagon pohodlnejsich variant, od dvoustringoveho menice (jeden string na panel na strese a druhy na panel na pristresku) po paralelni spojeni tech panelu, pokud maji podobne parametry. Zhruba podobne, ono na tak malem napeti se moc chyb udelat neda

Treba to nekdo vidi jeste jinak.
Upravil Metyl dne 29.09.2026 19:44, před 2 dny
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 2 dny
Asi to vidí všichni podobně ....proč to dělat složitě když mužeš napojit auto na síť nebo snad ne ??
J
JménoČlen
Přidáno před 23 hodin

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus - Asi to vidí všichni podobně ....proč to dělat složitě když mužeš napojit auto na síť nebo snad ne ??

Snad jako nevýhodu bych viděl vlastní spotřebu elektrobloku při napájení ze sítě. Nevím, kolik to může brát, ale za,řekněme 350, dní v roce už to elektroměrem párkrát otočí, takže jestli jde jen o kompenzaci samovybíjení, nějaký několikawattový externí panýlek by se snad i brzo vyplatil.
Nebo prostě baterku odpojit a co pár týdnů došťouchnout nabíječkou, v případě lifepo jen odpojit.
krizik1krizik1Člen
Přidáno před 15 hodin
Ahoj. Já osobně bych doporučil, před úvahami o úspoře el. energie, zakoupit nějaký měřič do zásuvky a nejprve zjistit skutečný odběr, který do auta teče. Ať už ve stavu klidovém, či ve stavu plné zátěže. Vyhnete se překvapením, kterým jsem se nevyhnul já. Dnes bych už třeba na střechu žádný solár vůbec nedával. Volil bych buď větší, nebo druhou lifepo baterii.
J
JménoČlen
Přidáno před 1 hodina
krizik1: to je otázka názoru, preferencí a hlavně celkově způsobu využívání auta/přívěsu.
Z mého pohledu bych velkou baterku bez soláru přirovnal ke kubíkové nádrži vody vezené s sebou na celou dovolenou namísto každodenního docmrndání cca 50 litrů. Nebo jako nemít vařič a být odkázaný na zásobu horkého jídla z domova zabaleného do tepelně izolační bedny :-)
Na cestováním s bydlíkem sice mám jen pár dní v roce, ale bezpodmínečně vyžaduju soběstačnost a teď nevím, jak to popsat nebo vyjádřit, jakousi opakovatelnost nebo recyklovatelnost - prostě že by se nabitá baterka v průběhu dovolené vybila a bez energie zvenčí neměla jak dobít.Podobný pocit, jako ve mě vzbuzuje jistý odpor k elektromobilitě, kde bych těžko překousl s sebou vozit půl tuny (natož vybitých) baterek, když benzínová nádrž prázdná váží prd a plná dva prdy.
Mám jen 64Ah lifepo a při našem způsobu dovolenkování, kdy jen výjimečně se někde zdržíme déle než 3 noci, to v kombinaci se solárem dostačuje i za horších podmínek. Pokud tedy nestojíme pod stromem, nebo není hnusně - v takovém případě ale není důvod tam zůstávat a baterka se dobije cestou (samodomo "booster"Wink. A když je naopak slunečno, mohu na 12V i ohřívat vodu, což by bez soláru s velkou baterkou šlo jen dočasně.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Pavel a Marcelka, Metyl, Zangerrinus, Jméno, krizik1
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 22
Členové online 0

Celkem členů: 16,819
Nejnovější člen: Kusovi
TOPlist

Copyright © 2026