Ahoj, trápí mě vlhkost, která se mi při delším dešti objeví v přechodu mezi alkovnou a obytnou částí. Řešil jsem v servisu několikrát, vše je přetěsněné (hrany, průchodky ap.), nedávno jsem i z tohoto důvodu nechal vyměnit 3 střešní okna. Po 2 dennim dešti lehce vlhký růžek stropu jako předtím a z přechodu vykapalo x kapek vody. Děje se to někomu? Múže to být jen kondenzát? Nějaký tip, kudy se tam může voda dostávat? Moc díky… auto PLA r.v. 2011.
PLA M736 2+2
Upravil Karda dne 14.09.2026 22:19,
před 4 dnykondenzát to určitě nebude, nekde je skulinka kudy se tam voda dostává, stačí malá dírka a voda se tam dostane
to že Ti to v servisu přetěsnovali nemusí znamenat že to udělali dobře, stačí třeba blbej šroubek (vrut) a může kolem nej se ta voda tam dostávat. Já jsem mel také problém že me tam zatíkalo a to hranami, takže hrany jsem sundal očistil ,pod ne čertovo hovno a jelikož hrany meli otvory na vruty pouze z vrchu tak jsem je jěště provrtal i z boku , aby se hrana přitiskla pořádně i z boku a všechny otvory jsem zapustil a pak po přišrobování vrutů jsem tyto prohlubně namázl kytem a mám po problému
Díky… trvá to 3. rok, udělalo se vše možné, nakonec i ta okna, jejichž rámy už nebyly v kondici. Vnější přechod je taky předělaný, vyztužený hliníkovým profilem, zatmelený… při zkoušce wapkou uvnitř sucho, dřevo ve střeše suché… nevím… po jedné bouřce nic, po druhém dešti je to mokré, při dalšim zase nic.. a tak dokola..
V te bource stojis, nebo jedes?
Pokud prší opravdu hodně, tak se zvedne "hladina" vody na střeše a může potom natéct vyvýšenými místy, typicky průchody kabelů, antény, střešní okno, šroubované držáky soláru, větrací hříbek koupelny atd.
jěště mě napadla podstatná věc ,z Tvého dotazu jsem vyrozuměl že máš typ alkovny kdy alkovna je výš než navazující střecha, takže když stojíš a auto máš nakloněné trochu dopředu a zaprší tak Ti stojí voda hned u zvýšené části alkovny čili nemůže jinam ztéct, no a pak stačí někde malá skulinka třeba netěsní vrut a navíc pod lištou není dostatečně zatmelené místo a tudy se tam může dostávat ta voda sice pomalu ale vytrvale. zkus prvně vyšroubovat vrut co se nachází v tomto ohybu a (jestli ten vrut bude trochu chycenej korozí tak je to jasné) a do té díry co je vrut nacpi třeba to čertovo hovno nebo neco jiného- (jenom ne lepidlo nebot bys pak asi vrut těžko povolil) a pak tam dej vrut možná větší průmer, aby skutečně díru vyplnil a navíc nahoře tu díru na vrut trochu zapust a po našroubování vrutu zatesni jěšte tuto prohluben a doufej že tam přestane téc. Budeli tam i po tomto zatékat tak problém bude trochu vetší pak by to vypadalo že opravdu pod tou rohovou lištou je to špatně utěsněné a pak by o mohlo zatíkat mezi horním laminátem a v bočním laminátem . Pak bys musel tu rohovou lištu sundat nabo aspon povolit tak abys pod ní dostal třeba to čertovo hovno a pořádně utáhnout vrutama
To jak jsi zkoušel tou vapkou tak to bylo jenom na chvíli kdy jsi tam stříkal tu vodu takže to se nemohlo ukázat
voda jestli se tam dostávala přes ten vrut tak tam pronikala jak jsem psal pomalu ale vytrvale
když jsem to odklikl tak ješte malá poznámka jak píšeš že po jedné bouřce nic, po druhém dešti mokré, a při dalším zase nic, - to jsi stál pořád na jednom místě nebo jsi mezi tím jezdil? Jestli jsi mezi tím jezdil tak to je jasné, jednou
jsi stál předkem nahoru a voda se tam nedržela a jindy jsi stál předkem níž a voda se tam držela
Ještě tipy od AI. Mě celkem zaujal ten test natlakovat vnitřek vzduchem, napěnit zvenku a hledat pěnu. Zná to někdo?
AI:
Tento problém se u alkovatých obytných aut (speciálně u značek ze skupiny Trigano/PLA z těchto let) objevuje poměrně často a dokáže hodně potrápit.
I když se na první pohled zdá, že kondenzát při takovém množství vody nedává smysl, kombinace kondenzace a skryté zatékající spáry je velmi pravděpodobná.
1. Může to být jen kondenzát?
Čistě kondenzát to z 90 % není, pokud z přechodu voda přímo vykapala a na stropě je mokrá skvrna po vnějším dešti.
Proč ne: Dva dny deště obvykle znamenají chladno, vysokou vlhkost vzduchu a minimální větrání. Pokud jste v autě spali, lidský dech a vaření vyprodukují litry vody, která se sráží na nejstudenějších místech (tepelné mosty). Jak to rozlišit: Pokud auto stálo 2 dny v dešti prázdné (nikdo v něm nespěl, nevařil, netopil) a přesto nakapalo, je to 100% zatékání zvenku. Pokud jste v něm žili, kondenzace výrazně zvětšila objem vody, ale primární příčinou v přechodu bývá zatékání. 2. Kudy se tam voda dostává (tipy mimo už přetěsněné věci)
Přechod mezi alkovnou a nástavbou je mechanicky nejnamáhanější místo celého auta (kroutí se za jízdy). Voda navíc dokáže vzlínat a putovat po konstrukčních lištách i několik metrů od místa, kde vnikne.
Přední/boční spojovací profil alkovny (hliníková/plastová rohová lišta): Často se přetěsní jen venkovní viditelná hřebenová lišta, ale mikroprasklina bývá pod spojem alkovnového dílu a střešního panelu. Voda tam vteče při stání a po vnitřní výdřevě stéká do nejnižšího bodu přechodu. Boční okýnka v alkovně: Pokud v alkovně jsou, voda často zatéká kolem jejich rámů, stéká po vnitřní izolaci stěny a vytéká až dole na přechodu stropu. Spoj kabiny podvozku (Fiat/Citroën) a obytné nástavby: V místě přechodu plechové střechy řidiče na plastovou alkovnu je pružný tmel. Zde vznikají mikrovibrace za jízdy a tmel časem odskočí od plechu kabiny. Přední světla / hagusy / vyražené logo na alkovně: Jakýkoliv šroub nebo průchodka na čelní stěně alkovny (která je při dešti i větru vystavena přímému tlaku vody). Hromadení vody na střeše: Nemá auto při stání lehký spád dopředu? Pokud ano, na střeše před alkovnou vzniká „bazének“. Voda stoupá nad úroveň těsnění a hledá mikrospáru, kterou by běžně jen snadno přetekla. Doporučený postup řešení Příčinný test sušením: Auto důkladně vysušte a nechte ho stát v dešti neobydlené. Pokud se vlhkost neobjeví, šlo o masivní kondenzaci na tepelném mostě. Tlakový test (Blower door / Saponát): V servisu nebo svépomocí utěsněte větrací otvory, střešním okénkem pomocí ventilátoru natlakujte vnitřek auta a zvenku stříkejte mýdlovou vodu na všechny spoje alkovny. Místo úniku okamžitě vypění. Uhlíkový / Ultrazvukový detektor: Specializované servisy obytných aut používají ultrazvukový generátor uvnitř auta a sondou zvenku přesně zaměří, kde těsnění netěsní.
Děje se v alkovně spíše to, že auto stojí na místě v dešti, nebo se to projeví až po jízdě v dešti?
Natlakovat? To jako, ze bydliky nemaji odvetrani pres podlahu jako karavany?
Díky moc za rady i názory… většina vyzkoušená, boční okna alkovny me nikdy nenapadly, ale jsou niž než spoj… auto mi stoji cumakem z kopce, takze bazenek se vytvori - voda tam pak stoji (kdyz jsem zkousel) i tyden, nikam nevtece…
Detailne se pustim do hledani prasklinky v plastove alkovne, sundal jsem i vnitrni prechodovou listu a budu cekat, kde presne se kapka priste objevi…
Tip sroub - to je jasny, ale ve strese zadny nemam..
Diky O.
Ty nemáš přišroubované rohové lišty?