Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Zvětšení nádrže na vodu ve vestavbě ?

Poslední aktualizace před 4 minuty
Z
zvirekČlen
Přidáno před 2 dny
Ahoj,
u vestavby klasické koncepce ( Weinsberg Carabus 600 DQ ) je standardně 110 l. nádrž na pravým zadním kolem, k tomu 10 l bojler truma. Když jedem ve 4 s dětmi, tak nám to vystačí na 2x sprcha + omytí nádobí, rukou apod. a je prázdno. Pitno vodu kupujeme v lahvích, nebo barelech. V ostatních věcech ( elektřina, WC ) jsme po úpravách soběstační na minim. 7 dní. Ale voda nás limituje už po 2-3 dnech. Neřešil jste někdo náhodou zvětšní zásob užitkové vody ? My zatím vozíme skládací 20 l kanystr, ale jednak když je plný pořád někde překáží a dolévání do nádrže je pak také opruz.
Tak jestli někdo nemáte třeba elegantnější trvalé řešení ? U nás by třeba byl prostor pod lavicí zadních pasažérů, kde je truma, tam by teoreticky šla umístit napojit přídavná 20-40 l. nádrž, ale musel by to být nějaký patvar, vyrobený namíru ?
Předem díky za nápady.
M
MetylČlen
Přidáno před 2 dny
Daval jsem pridavnou 110l na sedou vodu pod podlahu privesu. Mit vestavbu, umim si predstavit, ze bud ji taky nacpu pod podlahu, pokud by bylo misto (ma tusim 10 cm na vysku, nechce se mi to ted hledat) a nebo strecha, pokud to tech bratru 120 kg brutto unese. Nadrz ma pricnou poloprepazku, aby v ni voda nesplouchala a ja jsem spokojeny.
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 2 dny
Řešil jsem podobné v 5 ve starém jumperu. Měli jsme 200l a bylo nám to málo. Našel jsem místo na ten patvar, naměřil nechal vyrobit z polypropylenu v nejbližší dílně. Nádrže jsem připojil dvěma hadicema s ventily ( nahoře a dole) no a když jsem nádrž potřeboval jen jsem ventily otevřel. Přídavná nádrž byla naštěstí kapku nižší než hlavní. Voda mezi nimy proudila zcela samočinně. Největší výzva byl ten propoj v interiéru. Jo a dal jsem tam také hadicové spojky abych nádrž mohl vyhodit a dát tam něco jiného. No a bylo 300l. Třeba tě to inspiruje 🫣😀 Martin
J
JménoČlen
Přidáno před 1 den
Odpadní nádrž pod podlahu přívěsu by mě zajímala, nebyla by nějaká inspirace, z čeho ji vytvořit ? Nemyslím konkrétně koupit, ale když jde jen o odpad, tak aby materiál už sám o sobě byl nějaký odpad za děkuji, už beztak vyrobený za nějakým účelem. Rozměrově mě limituje výška držáku rezervy, na jehož volnou polovinu vedle rezervy bych nádrž umístil, tedy jen cca 16cm.
Zatím si, kde je to nutné, vystačíme jen s kyblíky pod vyústění odpadu (vyveden na 3 místa, takže někudy to vždy teče i při stání nakřivo) nebo umístěním přívěsu do zeleně, ale s nádrží by při přespání na dlažbě stpl či parkoviště odpadla potřeba na to myslet.
Objemově není potřeba nic velkého, nádržka na čistou vodu má jen 16 nebo 18L a včetně sprchy spotřebujeme na jedno přespání 30-40L: Ideální by bylo něco jako toroidní LPG nádrž, ale to by nesměla vážit tolik :-)
Z
zvirekČlen
Přidáno před 1 den

Martin a Johanka napsal:

@martin a Johanka - Řešil jsem podobné v 5 ve starém jumperu. Měli jsme 200l a bylo nám to málo. Našel jsem místo na ten patvar, naměřil nechal vyrobit z polypropylenu v nejbližší dílně. Nádrže jsem připojil dvěma hadicemi s ventily ( nahoře a dole) no a když jsem nádrž potřeboval jen jsem ventily otevřel. Přídavná nádrž byla naštěstí kapku nižší než hlavní. Voda mezi nimy proudila zcela samočinně. Největší výzva byl ten propoj v interiéru. Jo a dal jsem tam také hadicové spojky abych nádrž mohl vyhodit a dát tam něco jiného. No a bylo 300l. Třeba tě to inspiruje 🫣😀 Martin

Jo, něco takového bych uvažoval, i když menší, třeba 40 l. Kde jsi to nechal svářet ? U výrobce plastových bazénů ? A je potřeba nějaká konkrétní tloušťka, aby se to neprohnulo /neprasklo ?

Mám představu, že to napojím před bojler, takže voda by do toho měla natéct při napouštění ( a otevření kohoutu vody, což vždy dělám, aby se naplnil i bojler ) a vypustit by se to mělo také ve chvíli když vypouštím vodu zámrzným ventilem s bojleru samospádem.

Jen mě teď napadá, že vlastně nevím, když do trumy bojleru vede voda, ta se pak ohřívá a někde v kohoutku se musí potkat se studenou větví, kterou bere čerpadlo z velké nádrže, tak předpokládám přes trumu vůbec nejde ( rozvody mám pod podlahou a nepodívám se jak to je přesně vedené ). V tom případě by tato přídavná nádrž byla použitelná jen při pouštění teplé vody ( myšleno polohou kohoutku na stranu teplé vody, i když by nebyla ohřátá ) ?
Upravil zvirek dne 05.09.2026 11:36, před 1 den
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 17 hodin
Ne to fungovat nebude. Jsou tam 2 chyby.

1) potřebuješ vodu dostat do hlavní nádrže před čerpadlo. Jinak ji sice budeš vézt sebou, ale nedostanete se efektivně do rozvodu. Nemá jí co natlakovat a bude tam jen tak plandat
2) ta nádrž musí mít odvzdušněni. Jinak se nad stoupající hladinou bude zvyšovat tlak vzduchu který nemá kam utéct až se vyrovná s tlakem v rozvodu, další voda se tam nedostane. Ještě horší případ je opačný. Když vysaváš vodu čerpadlem z nádrže bez odvzdušneni, vytvoříš podtlak a nádrž se zhroutí.

Proto jsem psal o dvou hadicích při propojení nádrží. Jedna je dole - napouštěcí a druhá nahoře na přepouštění vzduchu mezi nádržemi . Pak Voda proudí samovolně jako ve spojených nádobách a dostane se před čerpadlo. Ještě je důležitá vzájemná výška.

Hlavní nádrž samozřejmě odvzdusneni má. Většinou je to tenká hadička vyvedená na střechu aby ti dynamický tlak za jízdy nešplýchal vodu po autě
Budeš na to muset jinak

Jako nouzové řešení jsem vozil a dodnes občas vozím banánovku a v ní 6 obyčejných barelů na pitnou vodu ze samosky. Vejdou se tam akorát 6-7 objem. To máš cca 40l. No a ty snadno přeleješ do nádrže a ještě to poslouží při plnění auta z kohoutku někde na ulici...

Martin
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 17 hodin
[quote name=Jméno post=308195]@jméno - Odpadní nádrž pod podlahu přívěsu by mě zajímala, nebyla by nějaká inspirace, z čeho ji vytvořit ? Nemyslím konkrétně koupit, ale když jde jen o odpad, tak aby materiál už sám o sobě byl nějaký odpad za děkuji, už beztak vyrobený za nějakým účelem. Rozměrově mě limituje výška držáku rezervy, na jehož volnou polovinu vedle rezervy bych nádrž umístil, tedy jen cca 16cm.
Zatím si, kde je to nutné, vystačíme jen s kyblíky pod vyústění odpadu (vyveden na 3 místa, takže někudy to vždy teče i při stání nakřivo) nebo umístěním přívěsu do zeleně, ale s nádrží by při přespání na dlažbě stpl či parkoviště odpadla potřeba na to myslet.
Objemově není potřeba nic velkého, nádržka na čistou vodu má jen 16 nebo 18L a včetně sprchy spotřebujeme na jedno přespání 30-40L: Ideální by bylo něco jako toroidní LPG nádrž, ale to by nesměla vážit tolik :-)[/quote]

Před 10 lety jsem to tady prezentoval: doufám, že ten odkaz funguje? https://caravan24...ost_205741

Jinak pod malého trafika jsem teď dělal menší odpadní nádržku cca 30l z odpadní roury DN 200. Taková ta oranžová tlustá do země. Trubka 2x víčko 1x převlečená manžeta. 10cm jsou asi 3l vody. 1m 30l. Vykrouzit přívod, odvod, zaústit přes gumové manžety a bezpečně prřdratovat k podvozku
J
JménoČlen
Přidáno před 13 hodin
Díky, nádrž z auta by taky byla řešením, spadajícím do "z odpadu a skoro/zadarmo" a už mě i napadla, ale s ohledem na to, že už takhle přívěs váží víc, než by měl a já chtěl, přijde mi zbytečně masivní, nehledě na výšku, která by těch využitelných 16cm na volné polovině držáku rezervy překročila - neznám sice rozměry jiných nádrží, ale vycházím ze zkušeností a co si tak vybavuju, vyndané čerpadlo z feldy, oktávky, nebo Punta, bylo vždycky o dost vyšší.
Nápad s KG rourou jsem, asi tady, už taky dříve zaregistroval a nechávám ho jako poslední alternativu, ale zase, dostal bych tam jen 160ku, takže aby to mělo smysl, tedy kompletně pobralo těch cca 30-40L, co za jedno přespání vypustíme z nádobí a sprchy, byly by potřeba 2m délky, nebo pospojovat "baterii" kratších.
Celé je to jen taková myšlenka, prostě kdyby se objevilo nějaké téměř bezpracné řešení za nic, kdyby někdo přišel s tím, že přeci ta a ta firma v okolí denně likviduje mraky placatých 40L kanystrů a rádi se o ně podělí :-)
Reálně nejde o nic nutného, osobně jsem, kde to podmínky umožňují, spíš zastáncem zavlažování vesměs vyprahlé zeleně a skoro mi přijde hloupé jen proto, aby to před okolím nevypadalo blbě, tu vodu chytat do nádrže a o pár metrů dál vypouštět do kanálu. I dosud, pokud vůbec, používané kyblíky, obvykle vylévám k nejbližšímu keři a nevidím na tom nic špatného.
A jsou i místa, kde je to vlastně legálním a jediným řešením, třeba některá tábořiště. Předminulý týden jsme přespali na Šumavě na tábořiští Soumarský most. Možnost vypuštění čehokoli nulová, veškerá sociální vybavenost tam spočívá v pár toitoikách a ruční pumpě na vodu. Ani žádný žlab na mytí, jen cedule i obsluha v recepci zakazující cokoli vylévat v dosahu studny, "jste na vodáckém tábořišti, tak si čistěte zuby a koupejte se ve Vltavě". Tak zrovna v takových podmínkách si myslím, že voda vytékající daleko od studny i řeky pod bydlík je ideální varianta :-)
A i kdybych nádrž měl a tam naplnil, stejně bych ji kvůli strmému výjezdu na silnici musel na tábořišti před odjezdem vypustit, už takhle jsem tam pogumoval pár metrů asfaltu a připálil spojku.
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 5 minut
[quote name=Jméno post=308199]@jméno - Díky, nádrž z auta by taky byla řešením, spadajícím do "z odpadu a skoro/zadarmo" a už mě i napadla, ale s ohledem na to, že už takhle přívěs váží víc, než by měl a já chtěl, přijde mi zbytečně masivní, nehledě na výšku, která by těch využitelných 16cm na volné polovině držáku rezervy překročila - neznám sice rozměry jiných nádrží, ale vycházím ze zkušeností a co si tak vybavuju, vyndané čerpadlo z feldy, oktávky, nebo Punta, bylo vždycky o dost vyšší.
Nápad s KG rourou jsem, asi tady, už taky dříve zaregistroval a nechávám ho jako poslední alternativu, ale zase, dostal bych tam jen 160ku, takže aby to mělo smysl, tedy kompletně pobralo těch cca 30-40L, co za jedno přespání vypustíme z nádobí a sprchy, byly by potřeba 2m délky, nebo pospojovat "baterii" kratších.
Celé je to jen taková myšlenka, prostě kdyby se objevilo nějaké téměř bezpracné řešení za nic, kdyby někdo přišel s tím, že přeci ta a ta firma v okolí denně likviduje mraky placatých 40L kanystrů a rádi se o ně podělí :-)
Reálně nejde o nic nutného, osobně jsem, kde to podmínky umožňují, spíš zastáncem zavlažování vesměs vyprahlé zeleně a skoro mi přijde hloupé jen proto, aby to před okolím nevypadalo blbě, tu vodu chytat do nádrže a o pár metrů dál vypouštět do kanálu. I dosud, pokud vůbec, používané kyblíky, obvykle vylévám k nejbližšímu keři a nevidím na tom nic špatného.
A jsou i místa, kde je to vlastně legálním a jediným řešením, třeba některá tábořiště. Předminulý týden jsme přespali na Šumavě na tábořiští Soumarský most. Možnost vypuštění čehokoli nulová, veškerá sociální vybavenost tam spočívá v pár toitoikách a ruční pumpě na vodu. Ani žádný žlab na mytí, jen cedule i obsluha v recepci zakazující cokoli vylévat v dosahu studny, "jste na vodáckém tábořišti, tak si čistěte zuby a koupejte se ve Vltavě". Tak zrovna v takových podmínkách si myslím, že voda vytékající daleko od studny i řeky pod bydlík je ideální varianta :-)
A i kdybych nádrž měl a tam naplnil, stejně bych ji kvůli strmému výjezdu na silnici musel na tábořišti před odjezdem vypustit, už takhle jsem tam pogumoval pár metrů asfaltu a připálil spojku.[/quote]

Také to tak vnímám. Když umyju nádobí po obědě na benzínce nebo na náměstí je trapné mít pod sebou louži. Když si vzpomenu na Turecko nebo Albánii, vždycky mě pobaví lamentování korektních... Snad se nahraje fotka z NP Gorenje...
Martin a Johanka Připojili následující obrazek:
img_1811.jpg
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 4 minuty
[quote name=Jméno post=308199]@jméno - Díky, nádrž z auta by taky byla řešením, spadajícím do "z odpadu a skoro/zadarmo" a už mě i napadla, ale s ohledem na to, že už takhle přívěs váží víc, než by měl a já chtěl, přijde mi zbytečně masivní, nehledě na výšku, která by těch využitelných 16cm na volné polovině držáku rezervy překročila - neznám sice rozměry jiných nádrží, ale vycházím ze zkušeností a co si tak vybavuju, vyndané čerpadlo z feldy, oktávky, nebo Punta, bylo vždycky o dost vyšší.
A i kdybych nádrž měl a tam naplnil, stejně bych ji kvůli strmému výjezdu na silnici musel na tábořišti před odjezdem vypustit, už takhle jsem tam pogumoval pár metrů asfaltu a připálil spojku.[/quote]

Také to tak vnímám. Když umyju nádobí po obědě na benzínce nebo na náměstí je trapné mít pod sebou louži. Když si vzpomenu na Turecko nebo Albánii, vždycky mě pobaví lamentování korektních... Snad se nahraje fotka z NP Gorenje...
Martin a Johanka Připojili následující obrazek:
img_1811_1.jpg
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: zvirek, Metyl, Martin a Johanka, Jméno
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 25
Členové online 0

Celkem členů: 16,802
Nejnovější člen: Jarda44
TOPlist

Copyright © 2026