Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Skandinávie

Poslední aktualizace před 11 hodin
P
PryingČlen
Přidáno před 5 dní
Byla v Kodani a Stockholmu letecky. Autem jsme spolu byli v Billundu. Myslím, že přesně ví co chce a je si jistá, že litovat nebude.
P
PryingČlen
Přidáno před 2 dny
Odjezd se blíží a tak další dotaz. Lze ve Skandinávii používat i eura?
sipadansipadanČlen
Přidáno před 2 dny
Ahoj,
s tím Ti nepomohu, já už hotovost na cestách po Evropě neviděl asi 10 let, platím vše kartou.
V Norsku, když jsem potřeboval ale udělat nouzový servis v kempu bez přenocování, tak si řekli 20 EUR za 100 l vody a měna jim nevadila.
Dám Ti ale jednu radu, pozor na autorizace na samoobslužných benzínkách, dost často se tam stává, že Ti vinkulují autorizovanou čáastu a nenatankuješ, zkusíš to znovu a opět ten samý stav, pak jedeš jinam, tam natankuješ, ale na kartě Ti třeba dva týdny blokují 200 EUR.

A ještě k té Tvé paní, pokud stihneš dojet až za polární kruh, tak si stejně myslím, že je to zážitek, který ji bude chybět (ať již v pozitivním, nebo negativním vidění), ale je to zkrátka potřeba vidět a udělat si názor, patří to k cestovatelskému minimu ...

Každopádně přeji pohodovou cestu, hodně losů, sobů, ryb a hlavně dobré počasí ... jednou nám tam propršelo 5 týdnů a nešlo utéct ani do Švédska, ani do Finska - tlaková níže je na severu pěkná "sviňa" ...
M
MetylČlen
Přidáno před 2 dny
V Dansku jsem hotove eury zaplatil.
P
PryingČlen
Přidáno před 2 dny
sipadan: Díky, jsem natěšenej jak malé dítě.
O těch benzínkách už jsem taky slyšel. Je to celý Sever nebo nějaká konkrétní země? Když jsem si sjel net, tak Dánsko je nejdražší a vyhnout se, Švédsko nejlevnější a tankovat co nejvíc, do Finska jen strčím nos a Norsko bude těch tankování hold asi nejvíc.
Eura. Šlo mi spíš o ty vjezdy na soukromé cesty případně parkoviště. Karty mám nějaké NOKy taky eura mě zajímala jen jestli je sebou tahat taky. No ony se asi neztratí.
Metyl: Díkas, šlo mi spíš o nějaké mimořádné poplatky, úplatky apod...
sipadansipadanČlen
Přidáno před 2 dny
@Prying

Je to stoprocentní pravda, nebo respektive byla.
Zároveň ale minimálně dekádu stará zkušenost.

Dodnes jsem nepochopil, proč se to stávalo.
Mám na to svou teorii, že nebyla nafta, nic jiného mě nenapadá.
Problém s kartou zdá se mi nepravděpodobný, pokud docházelo k vinkulaci autorizovaných částek.

Vyplývá z toho ale jedno ponaučení, kterým se od té doby řídím a to, že pokud projde autorizace a nenatankuji, podruhé, nebo potřetí to už nezkouším a rovnou jedu jinam.

Ono zase až tak o nic nešlo, pokud máš dost prostředků na účtě, tak ta blokace navadí.

Bývalo to nejčastěji na přejezdech mezi Inari (FIN) a Tana Bru (NOR) a Inari - Laksel (NOR).

Měj v nádrži dostatečnou rezervu nafty a hodně "kaček" na účtu a pak tento problém nemusíš vůbec řešit.

Pokud budeš přejíždět z FIN do NOR v Kvilompolo (to je ta zktatka přes FIN), tak odpadá i problém s celní kontrolou.
Jel jsem to za život 3x a celník ani nevylezl z kukaně, což na jihu kontrolují poměrně se zájmem co se převáží (nutno podotknout, že tam byla pokaždé komáří invaze, což v září už myslím nehrozí).

Hodně štěstí ...
P
PryingČlen
Přidáno před 1 den
Peňaze sů. :-) Jezdím na benzin, tak mám ty dojezdy mezi tankováním podstatně menší. Karty a benzinky je kapitola sama pro sebe a řekl bych, že pokaždé jiný systém. Jednou to ve Francii došlo až tak daleko, že jsme u bezhotovostní pumpy dali Frantíkovi keš a on nám natankoval na jeho kartu.
Ráno jsem se chtěl zaregistrovat na Øresundsky Most, ale nějak se nezadařilo. Nabízelo mi to jen online ticket. Neviděl jsem ale v telefonu možnost se zaregistrovat na celý rok. Budu se muset podívat až večer v kompilaci.
A
adnerČlen
Přidáno před 1 den
kluci, jsou tam medvědi?
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 11 hodin
Byl jsem tam před týdnem a trajekt rostock gedser patek az neděle totálně narvaný všechny spoje tam i zpět. Hodne se to změnilo..... Jinak o medvedech jsem tam od místních moc neslyšel, mají losy a ty jim zvláště v říjnu kdy dost zblbnou, úplně stačí. ... Ve uprostřed Švédska klidne 70km nenarazis ani na vesnici natož na benzinku, takže drž rezervu.
Pössl Summit 600 Plus, Standa, Lenka, Filípek
Upravil HAF22 dne 22.08.2026 13:33, před 11 hodin
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Prying, Metyl, DDT, Zangerrinus, Tivat, Kalimero, sipadan, adner, HAF22
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 56
Členové online 0

Celkem členů: 16,776
Nejnovější člen: Krťas
TOPlist

Copyright © 2026